29/4/10

Πρόκληση προς το Ισραήλ


Σε κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Συρία προχωρεί η Τουρκία, σε μια ενέργεια που τείνει να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ακσάμ", Ισραηλίτες αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες από το ενδεχόμενο να "διολισθήσει" προς τη Συρία η στρατιωτική τεχνογνωσία της χώρας που έχει προσφέρει στην Τουρκία.

Η άσκηση θα πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στις περιοχές Γιούκτσεπε και Ιαναλί και αποβλέπει στην ενίσχυση "της φιλίας, της συνεργασίας και της ασφάλειας" μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στην άσκηση θα συμμετάσχουν δύο συνοριακές μονάδες της Τουρκίας και μία της Συρίας.

Το Ισραήλ δεν πωλεί όπλα στην Τουρκία
Επιδείνωση στις σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ. Είδηση που μεταδίδει το πρακτορείο UΡΙ αναφέρεται στην απόφαση του Ισραήλ να παγώσει την πώληση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία ως αντίποινα για την οξεία κριτική της Τουρκίας απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται και στη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 7 Απριλίου από το Παρίσι, ότι το Ισραήλ αποτελεί την κύρια απειλή για την ειρήνευση στην περιοχή.

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ επιδεινώνονται σταθερά από τη στιγμή που το Ισραήλ εισέβαλε στη λωρίδα της Γάζας. Παρά τις επιπλοκές στις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών, συνεχίζεται μια εύθραυστη επιχειρηματική σχέση, ενώ η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ μετά τον αποκλεισμό της από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας αναζητά νέους εναέριους χώρους άσκησης σε Ευρώπη και Ασία.
SIGMALIVE-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

11 σχόλια:

  1. Είναι από δύσκολο έως αδύνατον να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται με τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι το Ισραήλ συνεργάστηκε με μία χώρα ισλαμική, την Τουρκία, νομίζοντας ότι βρίσκεται σε σταθερή πορεία προσέγγισης με την Δύση. Με μία χώρα που δεν κινδύνευε να ξαναπέσει στο "βαθύ" Ισλάμ.

    Η συνεχής απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση, σε μία προσπάθεια ανάληψης ηγετικού ρόλου στον ισλαμικό χώρο, διέψευσαν μάλλον τους υπολογισμούς του Ισραήλ. Τώρα φαίνεται να μην "χωρά" η περιοχή και τους δύο. Επιπλέον δε, η Τουρκία ολοένα και περισσότερο βάλλει κατά του πρώην συμμάχου της, του Ισραήλ.

    Τώρα "Ισραηλίτες αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες από το ενδεχόμενο να "διολισθήσει" προς τη Συρία η στρατιωτική τεχνογνωσία της χώρας που έχει προσφέρει στην Τουρκία."

    Ας πρόσεχαν τι έκαναν. Όλες οι "δουλειές" έχουν ρίσκα.

    ΥΓ: Αυτή η στρατιωτική τεχνογνωσία, την οποία αναφέρουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ασφαλώς δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μπορεί να κάνει ζημιά στο Ισραήλ. Πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί δεν πούλησαν τα "μύχια" της στρατιωτικής τους τεχνογνωσίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 29 Απριλίου 2010 12:29 μ.μ.

    Γκούχου-Γκούχ!

    Ανωνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα να γύρη το Ισραήλ στην δίκια μας πλευρά, αν όντος όλα αυτά ισχύουν κάτι που δύσκολα να το πιστέψω μια συνεργασία Τουρκίας Ισραήλ από την ημέρα που υπάρχει Ισραήλ δεν χαλά έτσι απλά.

    Μπορεί να είναι και επικοινωνιακά τρικ, με την Τουρκιά να το παίζει φίλος στους εχθρούς του Ισραήλ κάνοντας κατασκοπία για τους ισραηλινούς ανυποψίαστα. Κοινές ασκήσεις θα δώσουν αρκετές πληροφορίες για τις αμυντικές ικανότητες της Συρίας.

    Αν όντος ισχύουν γιατί όχι, να τους αφήσουμε σε δικούς μας χώρους να ασκούνται μόνο οφέλη μπορεί η Ελλάδα να έχει από την μαμά Αμερική, δεν λέω οι παλαιστίνιοι είναι τα θύματα και ανθρωπιστικά θα πρέπει και επιβάλετε σαν έλληνες να τους στηρίζουμε, αλλά πολιτικά μόνο χασούρα έχουμε και αν ήμασταν στην θέση των παλαιστινιων σαν χριστιανικός λαός δεν θα είχαμε ούτε έναν υποστηρικτή από την Παλαιστίνη να μην έχουμε αυταπάτες.

    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Ισραηλινοι μπορει να ξυπνισαν αργα - μακαρι.

    Για να δουμε ποτε επιτελους και οι ονειροπαρμενοι, Εθνομηδενιστες πολιτικατζηδες μας, θα προσγειωθουν, εστω και ανωμαλα, πριν συνεχιστει η χρεοκοπημενη πορεια των ελληνοτουρκικων και αλλων θεματων.

    "... Φυσικά, οι ελπίδες δεν ισοδυναμούν με βεβαιότητες. Ας υπογραμμίσουμε ακόμα μια φορά ότι η βαθύτερη αιτία της αύξουσας τουρκικής πίεσης πάνω στην Ελλάδα δεν είναι ούτε πολιτισμική ούτε στενά πολιτική και παροδική, αλλά έγκειται στη συνεχή διεύρυνση της διαφοράς ανάμεσα στο γεωπολιτικό δυναμικό των δύο χωρών.

    Σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, όπως ο δημογραφικός, ξέρουμε από τώρα ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Αν θέλουμε να παραμείνουμε νηφάλιοι, έστω και με αντίτιμο την απαισιοδοξία, οφείλουμε να πούμε ότι και σε άλλα πεδία στρατηγικής σημασίας αρχίζουν να παγιώνονται αναντίστροφες εξελίξεις. Η Ελλάδα μεταβάλλεται σταθερά σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή δικαιώματα των οποίων η κυρίαρχη άσκηση εξαρτάται από τη βούληση και τις αντιδράσεις τρίτων, ενώ παράλληλα η στάση της γίνεται όλο και περισσότερο παθητική ή αντιφατική.

    Η διακήρυξη «δεν παραχωρούμε τίποτε» δεν έχει έμπρακτο αντίκρυσμαόταν η χώρα εκλιπαρεί σε κρίσιμες ώρες τις μεσολαβητικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ξέροντας εκ των προτέρων ότι αυτές θα πληρωθούν με παραχωρήσεις ή όταν αποσύρει χωρίς χειροπιαστά ανταλλάγματα το βέτο της για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε.αποδεικνύοντας έτσι άθελά της πόσο είναι πιθανό να μετατραπεί σε δορυφόρο της Τουρκίας ακριβώς μέσω του «ευρωπαϊκού δρόμου» και της επιρροής των «Ευρωπαίων εταίρων». Τέτοιες ενέργειες δεν είναι απλώς εσφαλμένοι ή έστω συζητήσιμοι χειρισμοί. Συνιστούν τα εύγλωττα επιφαινόμενα μιας βαθύτερης ιστορικής κόπωσης, μιας προϊούσας, ηδονικής μάλιστα παράλυσης.

    Στο βαθμό όπου η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ακόμα ηδονικότερη, εφ' όσον η υποχωρητικότητα θα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος, και επίσης με δάνεια και δώρα για να χρηματοδοτείται ο παρασιτικός καταναλωτισμός. Υπ' αυτές τις συνθήκες ό,τι στην πραγματικότητα θα συνιστά κάμψη της ελληνικής αντίστασης κάτω από την πίεση του υπέρτερου τουρκικού δυναμικού, οι Έλληνες θα συνηθίσουν σιγά-σιγά να το ονομάζουν «πολιτισμένη συμπεριφορά», «υπέρβαση του εθνικισμού» και «εξευρωπαϊσμό».

    Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια. Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους -ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμοΩ γιατί, αν ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιος πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική; ..."
    (Π. Κονδυλης)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον Μάιο δεν έχουμε άσκηση της αεροπορίας μας με την ισραηλινή αεροπορία ? Έτσι εξηγείτε η πρεμούρα τον Τούρκων στον Έβρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Ισραήλ δεν είναι χώρα που θέλουμε ή πρέπει να θέλουμε για "φίλο" ή σύμμαχο.
    Αυτό που σίγουρα χρειαζόμαστε είναι να φαγωθεί το Ισραήλ με την Τουρκία.
    Αν μπορούμε να υποδαυλίσουμε αυτή τη κατάσταση ακόμα και με μια ελληνοισραηλινή συνεργασία που θα σπείρει επιπλέον ζιζάνια στις τουρκοισραηλινές σχέσεις τότε πολύ ευχαρίστως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας φαινεται δυσκολο να πιστεψουμε οτι τα εχουν χαλασει μεταξυ τους,ισως,μπορει..θα δειξει.Και οσο για την κοινη ασκηση μεταξυ Τουρκιας κ Συριας θα μου ηταν απιθανο να σκεφθω οτι το ισραηλ εχει αναγκη απο πληροφοριες για τις αμυντικες ικανοτητες της Συριας,θεωρω οτι τις γνωριζει ολες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και ματα μας υποσχεθηκε οτι δεν θα ξανασχολιαση.
    Ενοουσε επωνυμα.

    KOL NIDRE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί όταν ακούω για στρατό της Συρίας, νομίζω ότι είναι ανέκδοτο;
    Στην αρχή. Γιατί μετά θυμάμαι τα κρυμμένα χημικά...

    Πόσα εκατομμύρια καταπιεσμένων Κούρδων είπαμε ότι ζουν στη Συρία;

    @ 29 Απριλίου 2010 8:35 μ.μ.
    Σου έχω ξαναπεί ότι σε αντίθεση με εσένα, εγώ σχολιάζω μόνο με nick.

    Οπότε αυτό με το "Kol Nidre"
    είναι τελείως άκυρο (και είναι και άκυρο, γιατί έτσι όπως το εννοείς εσύ, το διαστρεβλώνεις. Διάβασε και τίποτα άλλο εκτός από τα αντι-σημιτικά που διαβάζεις)

    Τώρα μήπως θα ζητήσεις συγγνώμη; Ως πρωτοτυπία;
    Δε νομίζω. Προφανώς, στην δική σου θρησκεία δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε Slichot...

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην προβληματίζεστε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει με κανέναν εχθρό της Τουρκίας. Ό,τι και να γίνει προς την Τουρκία θα γέρνει και πάντα θα την φοβάται... είναι πολύ βαθειά η ψυχασθένεια της άρχουσας τάξης μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Πόσα εκατομμύρια καταπιεσμένων Κούρδων είπαμε ότι ζουν στη Συρία;"


    Σε ποια κατηγορία ειπαμε οτι ανήκουν οι Κούρδοι;Στην κατηγορία των "καλών" ή των "κακών" μουσουλμάνων;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.