29/4/10

Απειλή ο πυρηνικός σταθμός στην Αλβανία

Πυρηνικό εργοστάσιο ως γνωστό πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της νότιας Αλβανίας, με τη σύμπραξη Αλβανών και Ιταλών, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση παρέμβασης μπροστά σε αυτό το τραγικό για την περιοχή μας ενδεχόμενο.

Το ζήτημα της σχεδιαζόμενης κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Δυρράχιο έθεσε στον Αλβανό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Ιλιρ Μέτα η ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Μαριλένα Κοππά.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τον Ιλιρ Μέτα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση στις Πρέσπες μεταξύ των πρωθυπουργών της Αλβανίας, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με στόχο την από κοινού λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατέθεσε, ωστόσο, τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή του Δυρραχίου, 100 μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ρώτησε τον υπουργό τι διασφαλίσεις μπορεί να παρέχει η χώρα του για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, καθώς και το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο πρόβλημα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.

Στην απάντησή του ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε ότι κάθε μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα πραγματοποιείται στην Αλβανία θα εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη σχετική νομοθεσία για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης, έχει εγκριθεί η ιδέα δημιουργίας πυρηνικού σταθμού, που το κόστος του θα φθάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό για λογαριασμό της Ιταλίας, η οποία αποφάσισε να στραφεί και πάλι προς την πυρηνική ενέργεια, για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές στον ενεργειακό τομέα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
http://espressonews.gr

2 σχόλια:

  1. δεν καταλαβα οταν λεει κατασκευη πυρ.σταθμου ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ της Ιταλιας.Δηλαδη το ρευμα θα πηγαινει στην Ιταλια ?Η κοντοφθαλμη ελληνικη πολιτικη διαχρονικα δεν κανει αυτο που εκανε η ιταλικη δηλαδη οικονομικο ελεγχο της αλβανιας ,οχι επενδυσεις τυπου μασουτη , αλλα τραπεζικη δυεισδιση ,με εξαιρεση την τ.πειρ.,Εκεινο που αδυνατουμε να δουμε ειναι η διαχρονικη ιμπεριαλιστικη πολιτικη της ιταλιας ,που ειτε ειναι φασισμος ειτε δημοκρατια ΔΕΝ αλλαζουν προσανατολισμους.Μονο στους γελοιους ελληνες πολιτικους βλεπεις να μπερδευουν τις βουρτσες με τις ... δημοκρατιες του κο..ου και να αλλαζουν σαν πουκαμισα τις πολιτικες τους σε εθνικα θεματα αναλογα με το πορτοφολι τους .Μετα να μην τσατιζονται καποιοι νεωτεροι.. οταν προβαλουμε πρωτυπα του παρελθοντος,γιατι αλλοι υπεστησαν ..και αλλοι.. συνηργησαν με μονο κριτηριο μια κολο ΒΜW .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...δεν καταλαβα οταν λεει κατασκευη πυρ.σταθμου ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ της Ιταλιας.Δηλαδη το ρευμα θα πηγαινει στην Ιταλια ?..."

    Ναι ακριβως ετσι ειναι τα πραγματα. Ο λογος που αποφασισαν να γινει στην Αλβανια ειναι:

    1)διοτι οι Ιταλοι μετα το Τσερνομπιλ ψηφισαν εναντια της παραγωγης πυρηνικης ενεργειας στην χωρα τους

    2)διοτι αν και ο Μπερλουσκονι προσπαθει (και μαλλον θα το καταφερει με το ετσι θελω) να αρει τις οποιες προηγουμενες αποφασεις του Ιταλικου λαου δεν εχει ακομα καταφερει να πεισει καμια νομαρχια και δημο να δωσει το ΟΚ και καταλληλο χωρο προς κατασκευης πυρ.σταθμου. Εξ ου και το θεμα της ΦτωχοΑλβανιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.