30/4/10

Η Ελλάδα και το Κόσοβο

Tου Σταυρου Tζιμα
Είχα την ευκαιρία να ακολουθήσω την περασμένη εβδομάδα την αποστολή του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Πρίστινα και πρέπει να πω εξ αρχής ότι τέτοιες πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια μας χρειάζονται στις δύσκολες ώρες που περνάμε. Ετυχε ευρείας δημοσιότητας από τα ΜΜΕ των Σκοπίων όπως και η συνέχεια στην Αχρίδα.

Οι συμμετέχοντες στην αντιπροσωπεία είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους τις ελληνικές θέσεις για το Κοσοβαρικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας απευθύνθηκαν σε ευήκοα ώτα. Ο πρωθυπουργός Θάτσι, ο πρόεδρος Σεϊντίου, ο ΥΠΕΞ Χιουσενί, ακόμα και ο αμφιλεγόμενος πολέμαρχος του UCK Χαραντινάι υποδέχθηκαν με κατανόηση την επιλογή της ελληνικής πλευράς, όπως αυτή μεταφέρθηκε από τα μέλη της αποστολής, να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συνδέοντας την περίπτωση με αυτήν του Κυπριακού. Αυτό δεν σημαίνει ότι την καλοδέχτηκαν κιόλας.

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε η Αθήνα θα εξακολουθεί να αρνείται μια πραγματικότητα στα βόρεια σύνορά της, την οποία έχουν αποδεχθεί όλοι οι άλλοι γείτονές της και δεκάδες άλλες χώρες του πλανήτη με πρώτη την Ε.Ε. που πληρώνει τεράστια ποσά για την οικονομική ανασυγκρότηση και επιβίωσή του. Μέχρι να βρεθεί λύση στην Κύπρο η οποία θα ικανοποιεί τους Ελληνοκυπρίους, θα απαντήσει κάποιος. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό στο ορατό μέλλον;

Ρώτησα διπλωμάτη με μεγάλη εμπειρία στο Κυπριακό για το εάν κατά τη γνώμη του ο πλούσιος Νότος θέλει πραγματικά τη λύση ή η ίδια η ζωή την έχει δώσει ήδη με την ντε φάκτο κατάσταση. «Στην ελεύθερη Κύπρο πολλοί θα ήθελαν αντί για “πράσινη γραμμή” μια μεγάλη τάφρο με κροκόδειλους για να μην έρχονται καν σ’ επαφή με τα πάμπτωχα Κατεχόμενα», ήταν η απάντηση.

Η διεθνής κοινότητα, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μίλησε για sui generis, τελείως ξεχωριστή περίπτωση δηλαδή, και το Συμβούλιο Ασφαλείας, εν αντιθέσει με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, δεν την αποδοκίμασε. Ωστόσο, εμείς αρνηθήκαμε να συνταχθούμε με τους συμμάχους. Στυλώσαμε τα πόδια διασυνδέοντας το Κοσοβαρικό με το Κυπριακό, αλλά και για να μη δυσαρεστήσουμε το Βελιγράδι που μόλις την περασμένη εβδομάδα, διά στόματος Βουκ Γέρεμιτς, υπουργού Εξωτερικών, ανέδειξε την Τουρκία στρατηγικό εταίρο της Σερβίας!

Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των μελών του ελληνικού think tank στις συναντήσεις, διαπίστωνε κανείς πόσο προσεκτικοί ήταν αποφεύγοντας τη διασύνδεση. Προφανώς γιατί ως ειδικοί βλέπουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει εγκλωβιστεί σε αυτό το ζήτημα που μέχρι στιγμής μας έχει αποφέρει κλίμα καχυποψίας, για να μην πω εχθρότητας, στα εκατομμύρια των γειτόνων Αλβανών. Ισως η επικείμενη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αποτελέσει μια ευκαιρία για την Αθήνα να επανεξετάσει τη θέση της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

14 σχόλια:

  1. Ώστε είναι ο "πλούσιος Νότος" που δεν θέλει λύση, ενώ η Τουρκία και ειδικά ο τουρκικός στρατός ψοφάνε για λύση! Απίστευτη η αναπαραγωγή της τουρκοαγγλοαμερικανικής προπαγάνδας για το κυπριακό που βλέπουμε στο άρθρο αυτό! Αναπαράγεται επίσης και το παραμύθι της δήθεν απομόνωσης των τουρκοκυπρίων με την αναφορά στα δήθεν "πάμπτωχα κατεχόμενα"! Πρέπει ο διπλωμάτης που ρωτήθηκε (θα ήταν σίγουρα άγγλος, αμερικάνος, η κανένας εξωγήινος σκανδιναβός κολαούζος) να έχει χρόνια να πάει προσκύνημα στα κατεχόμενα για να δει πως τετραπλασιάστηκε το κατά κεφαλή ΑΕΠ στα κατεχόμενα.

    Εντυπωσιακή και η ανάλυση για το Κόσοβο. Ωσάν να μην υπάρχει ο Χάρτης του ΟΗΕ, παρά μόνο οι ετσιθελικές αποφάσεις των αγγλοαμερικάνων που για δικά τους συμφέροντα αποφάσισαν να επιβάλουν πλήγμα στην εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ. Εντυπωσιακή και η βεβαιότητα που διατυπώνεται στο άρθρο ότι η επικείμενη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα είναι ευνοϊκή για τις προσδοκίες του συντάκτη αφού θα επιτρέψει στην Αθήνα να επανεξετάσει τη θέση της! Κάτι θα ξέρει αυτός ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ τι θα ακούσουν και θα δούνε τα μάτια μου ακόμα όταν διαβάζω αρλούμπες σαν του Κυρίου Τζιμα και άλλον τόσων δήθεν εγκεκριμένων Δημοσιογράφων. Ακομα και όλοι Γη αν αναγνωρίσει το άδικο και λανθασμένο, θα πρέπει, να το δεχτούμε και εμείς? Τότε κατά αυτήν την Συνταγή και λογική, θα πρέπει να δώσουμε Γη και ύδωρ στους Σκοπιανους, Αλβανούς, Τούρκους, Άγγλους, Πέρσες... και όποιους άλλους ορεχτικαν και ορέγονται κάτι από την Ελλάδα και από άλλα κράτη. Τα δικαιώματα σου ποτέ δεν απεμπολείσαι, η Γη ολόκληρη να γυρίσει, πολεμάς για αυτά μέχρι εσχάτων αν χρειαστεί πολιτικά, διπλωματικά και αν (χρειαστεί)πολεμικά!
    Φαίνεται πως η Μασονία πληρώνει τόσο καλά που η προδοσία και το ψέμα ανά την υφήλιο, έχει γίνει σηκέ, χωρίς να φοβάται κανείς της συνέπειες. Υπάρχουν όμως και Ελληνες μη προσκυνημένοι, και αλίμονο στους προδότες, διοτη την προδοσία αγάπησαν πολλοί, μα τους προδότες ουδείς!

    Θρακιώτης
    Γερμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των μελών του ελληνικού think tank..."

    Ποιός ήρεμος, ευγενικός, προσηνής, πράος και καλοσυνάτος άνθρωπος, θα εξηγήση στον κο Τζίμα ότι, οι τύποι του ΕΛΙΑΜΕΠ αλλά και αυτός ο ίδιος, δεν αποτελούν think tank, αλλά νεοταξίτκες καμαριέρες;

    Θα έρθη και η δική σας ώρα, άπλυτα κρόσια στα χαλάκια του καμπινέ της νέας τάξης. Θα έρθη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 12:11 ,

    ακριβώς, "νεοταξίτικες καμαριέρες" και "άπλυτα κρόσια στα χαλάκια του καμπινέ της νέας τάξης"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρε τζίμα είδες το πανό με την τσαμουριά κατά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του κοσόβου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιός τους έστειλε και ποιός τους νομιμοποίησε όλους αυτούς να μιλάνε με τους Κοσσοβάρους εκ μέρους της Ελλάδας; ΟΝΟΜΑΤΑ!

    Κατά τα άλλα προσυπογράφω κι εγώ τα σχόλια του ανώνυμου 12:11 μμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλο THINK TANK (o Θεος να το κανει Τhink) δεν εχουμε στην Ελλαδα;; Το συγκεκριμενο μαλλον Βrain Washing Tank θα επρεπε να λεγοταν, ετσι χωρις τον φερετζε.

    nikpim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Κος. Τζίμας κάνει σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και το Κόσοβο γιά να εξηγήσει τα της μη επίσημης αναγνώρισης από Ελλάδα της λεγόμενης ανεξαρτησίας (εντός εισαγωγικών) του Κοσόβου. Γιατί δεν τα λέμε πιό σταράτα - και όπως λέγαμε στην Ρούμελη - πιό ντόμπρα. Το ανατρεπτικό (irredentist) σύνθημα των Αλβανών υποστηρικτών της Μεγάλης Αλβανίας είναι ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΥΡΙΟ. Αντίστοιχα, πως θα χειρισθεί η Ελλάδα τις Τουρκικές επεκτατικές διαθέσεις με την στοχευόμενη πολιτική αυτονομία της Μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας στην Δ. Θράκη άν η Ελλάδα προβεί στην επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου;

    Μπορεί να μας εγγυηθεί ο Κος. Τζίμας, ή κάποιος από την αντιπροσωπεία του ΕΛΙΑΜΕΠ που επισκέφθηκε την Πρίστινα, ότι τα Βαλκανικά κι εξοπλισμένα παρακλάδια του UCK θα καθήσουν ήσυχα και πολιτισμένα σε περίπτωση που η Κοσοβάρικη Αλβανική κυβ. των Θάτσι - Χαραντινάϊ απειληθεί εκ των έσω με γενική κατάρευση από την δική της ενδημική διαφθορά, ανεργία, και γενική οικονομική αποτυχία της παρά την τεράστια οικονομική βοήθεια που έχει πάρει από το 1999 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων (€ 2,23 δισεκατομ. για την περίοδο 1999-2004 μόνο); Ή μήπως θα θυμηθούν οι κύριοι αυτοί ότι μπορoύν να ξεκινήσουν μία καινούργια εμπόλεμη εκστρατεία επωφελούμενοι από την οικονομική κρίση κι έλλειψη πολιτικής βούλησης μέσα στην ίδια την Ελλάδα διεκδικώντας τα νομικώς ανύπαρκτα δικαιώματα των Τσάμηδων εναντίον της Ελληνικής επικράτειας στην Ήπειρο με την πλήρη ανοχή άν όχι κι ενεργό συνεργασία της ίδιας Αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα;

    Δεν είναι σύμπτωση ότι κράτη-μέλη ΝΑΤΟ και ΕΕ με εθνοτικές μειονότητες όπως η Ισπανία (Βάσκοι) και Ρουμανία (Ούγγροι) απέχουν από την επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου και, νομικώς, μαζί με την Κύπρο και άλλες χώρες όπως η Ρωσία, αντιτίθονται στις ερμηνείες του διεθνούς δικαίου κυρίως των Η.Π.Α. σε ό,τι αφορά τις νομικές βάσεις της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας των Αλβανών Κοσοβάρων.

    Μήπως θυμάται ή γνωρίζει ο Κος. Τζίμας το πόσο καλές σχέσεις διατηρούσε και διατηρεί ο Κος. Θάτσι με διάφορους πολιτικούς κύκλους και με τις διάφορες λίαν επαγγελματικές και καλοπληρωμένες οργανώσεις lobbying ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ συμφερόντων εντός των Η.Π.Α.; Ο Κος. Θάτσι και τα λοιπά Αλβανικά συμφέροντα της εποχής της κρίσης του Κοσόβου διατηρούσαν και διατηρούν άριστες σχέσεις με άτομα όπως ο Κος. RICHARD HOLBROOKE, τωρινός ειδικός σύμβουλος σε θέματα Αφγανιστάν της πασίγνωστης ΥΠΕΞ Η.Π.Α. Κας. HILLARY CLINTON και λίαν γνωστός μας από την κρίση στα Ίμια το 1996. Την εποχή της κρίσης του Κοσόβου 1999, ο Κος. Θάτσι διατηρούσε προσωπικές επαφές με τον Κο. RUBIN, ΥΦΥΠΕΞ Δημοσίων Σχέσεων ΥΕΞ Η.Π.Α. (κυβ. BILL CLINTON), και σύζυγος της πολυδιαφημισμένης ανταποκρίτριας του γνωστού Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN Κας. CHRISTIANA AMANPOUR (Αμανπούρ) η οποία είχε ξεκάθαρα ρίξει το σύνθημα ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ στην κρίση του Κοσόβου το 1999. Και όλα αυτά βέβαια την στιγμή που η πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στις Η.Π.Α. προγραμματίζει κι ενασχολείται μόνο με τις τυπικές εκδήλώσεις χοροεσπερίδων του τύπου ώπα και μουσάκα και τα σχετικά αυτολιβανίσματα.

    Ποιός μηχανισμός υπάρχει γιά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ αντιμετώπιση μίας κρίσης στην οποία - ό μη γένοιτο - κάποια Ελληνική αστυνομική περίπολος θα πέσει θύμα κάποιας ένοπλης ενέδρας και η Κα. AMANPOUR θ' αρχίσει με βαρύγδουπο κι επίσημο ύφος να μας ανακοινώνει στο CNN και αλλού γιά τα (εντός εισαγωγικών) ΕΔΑΦΙΚΑ και αυτονομιστικά ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των αυτοαποκαλούμενων Τσάμηδων και της υπόλοιπης Αλβανικής εθνοτικής μειονότητας εντός της Ελληνικής επικράτειας; Άν η Τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974 και ο διαχειρισμός του θέματος της ΠΓΔΜ αποτελούν παραδείγματα, θ' αρχίσουν όλοι να τρέχουν για να φθάσουν το λεωφορείο που ήδη έφυγε από την στάση.

    Εύχομαι σε όλους καλή Πρωτομαγιά και καλό κουράγιο στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας.

    Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    30-4-2010, τοπική ώρα 17:15
    ώρα Ελλάδος 00:15, 1/5/2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κουίζ:
    Γνωστό παπαγαλάκι της Πρεσβείας γράφει σε γνωστή φυλλάδα της Πρεσβείας για το Κοσοβαρικό.
    Τί θέσεις περιμένετε να γράψει;
    Υπέρ των δικαίων της... Σερβίας;;;

    Ας γελάσουμε λοιπόν όλοι μαζί!
    Χαχαχα χεχεχε χοχοχο χοχο

    Η απάντησή μας πρέπει να είναι μία:
    KOSOVO JE SRBIJA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mην αποκαλείτε τον τζίμα μασόνο!!
    Είναι δυνατόν;;;;
    ο ανθρωπος ειναι ΜΑΣΩΝΑΡΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απο πότε το ΕΛΙΑΜΕΠ ασκεί εξωτερική πολιτική εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού? Δυστυχώς αυτή είναι η στάση και η τάση μας στο πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε ευαίσθητα και μή θέματα γεωπολιτικής σημασίας...και εις ανώτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μονο ως εγερτηριο-συναγερμο για να προλαβουμε και νεα εθνικη αυτοκτονικη ταπεινωση τυπου Οτσαλαν, μπορεσα να κατανοησω το λογο αναρτησης του συγκεκριμενου ρυπαρογραφηματος του Τζιμα.
    Δυστυχως γεμισαμε εξαγορασμενες πενες και το μονο καλο ειναι οτι μεσα στην αλαζονεια τους δεν κρυβοντε πια......

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Giannis

    Αναρωτιέσαι: "Απο πότε το ΕΛΙΑΜΕΠ ασκεί εξωτερική πολιτική εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού? "


    Από τότε που 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειες τους ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Σερβια ειναι το μονο κρατος της περιοχης που αναγνωριζει "μακεδονικο" εθνος και εχει καλες σχεσεις με τους Σκοπιανους,οποτε δε καταλαβαινω γιατι δεν εχουμε αναγνωρισει ακομη τη Δημοκρατια του Κοσοβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.