1/4/10

Από την Πόλη έρχομαι...


Tου Κωνσταντινου Ζουλα

«Apo ellada eiste? Edo, edo elate. Kernaw tsai, kafe. Exo original maimou» … Ο Τούρκος έμπορος που μας έκανε να χαμογελάσουμε στο μεγάλο παζάρι της Πόλης με τις «επώνυμες» τσάντες του -μιλάμε όντως για ορίτζιναλ μαιμούδες- δεν είναι το μόνο που θα θυμάμαι από το τριήμερο που περάσαμε με τη γυναίκα μου στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε χρόνια να επισκεφθούμε την Τουρκία, και αν κάτι συνειδητοποιήσαμε είναι το πόσο στρεβλή εικόνα έχουμε πλέον στην Ελλάδα γι’ αυτό που ευρύτερα ονομάζεται παροχή υπηρεσιών.

Από πού να ξεκινήσω; Από τον ταξιτζή που μόλις κατάλαβε ότι ήμασταν Ελληνες μας έβαλε cd με ελληνική μουσική; Από τον ιδιοκτήτη του δωματίου που νοικιάσαμε και έμεινε μαζί μας μία ώρα, προτείνοντάς μας πού και πώς να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον χρόνο μας; Από τον ξεναγό στην Αγιά Σοφιά που μας οδήγησε και στην αγορά (χωρίς επιπλέον αμοιβή), εφιστώντας μας την προσοχή τι να αποφύγουμε; ΄Η από τους απλούς πολίτες που, βλέποντάς μας με τον χάρτη, προσπαθούσαν να μας βοηθήσουν χωρίς καν να ξέρουν αγγλικά;

Το τριήμερο στην Πόλη ήταν αποκαλυπτικό. Οι Τούρκοι γνωρίζουν άριστα τι σημαίνει «παρέχω υπηρεσίες», είτε εργάζονται σε ακριβά εστιατόρια είτε σε συνοικιακά μικρομάγαζα. Σε εντυπωσιάζουν με την ακάματη εργατικότητά τους και δεν χάνουν ποτέ το χαμόγελο και την ευγένειά τους. Οι δε έμποροι έχουν δαιμόνια εφευρετικότητα για να μπεις στο μαγαζί τους και όταν το πετύχουν σε κάνουν να αισθάνεσαι «αφέντης» τους χωρίς να γίνονται δουλικοί. «Προφανώς περισσότερο εγώ θέλω να πουλήσω από ό, τι εσείς να αγοράσετε» μας είπε ένας, όταν έκρινε ότι θίγουμε πλέον την αξιοπρέπειά του με το εξαντλητικό παζάρι που μας είχαν πει να κάνουμε σε κάθε μας συναλλαγή.

Προσπαθώντας να κρύψω την έκπληξη, αλλά και την αμηχανία μου έναντι ενός μαγαζάτορα που μας κατέβαζε αγόγγυστα δεκάδες χαλιά και κιλίμια (ενώ εμείς δεν θέλαμε να αγοράσουμε), θυμήθηκα τι μου είχε συμβεί τρεις μέρες πριν σε κατάστημα της Κλαυθμώνος. Ενδιαφερόμουν να αγοράσω μια μικρή τηλεόραση και όταν ζήτησα από τον μοναδικό υπάλληλο να μου πει «γιατί η εικόνα ενός μοντέλου δεν φαίνεται τόσο καλή», μου απάντησε με δυσπερίγραπτη βαριεστημάρα ότι «από μακριά όλες οι τηλεοράσεις είναι ίδιες»! Μόνο χάρη δεν μου είπε ότι μου έκανε επειδή του ζήτησα να με εξυπηρετήσει στο μαγαζί του...

Το τριήμερο στην Πόλη μάς θύμισε μια Ελλάδα που έχει από πολλά χρόνια χαθεί στη χοάνη του εύκολου κέρδους με τον ελάσσονα κόπο. Καλοπεράσαμε με τις επιδοτήσεις και τα δανεικά και πιστέψαμε ότι ανακαλύψαμε τον μήνα που θρέφει τους έντεκα. Δεν ξέρω αν η κρίση είναι ευκαιρία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα μας προσγειώσει επιτέλους στην πραγματικότητα.

Υ. Γ. Τα μαγαζιά στην «Ερμού» της Κωνσταντινούπολης παραμένουν ανοιχτά ώς τις 10.30 το βράδυ, το δε «Κολωνάκι» τους δουλεύει σύσσωμο και τις Κυριακές. Κατά κυριολεξία, λοιπόν, Καλή μας Ανάσταση…
kathimerini.gr

19 σχόλια:

  1. Για αντε και μια βολτα ποιο μεσα στην Τουρκια να μας πεις τι γινεται..

    Εδω τα μαγαζια και 24 ωρες να μεινουν ανοιχτα παλι σωτηρια δεν εχουν διοτι απλα ο κοσμος δεν ψωνιζει, εκτος απο καπιους "Κοσμοπολιτες" του κολωνακίου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και αν δουλεύουν μέχρι τις 10 το βράδυ, το κάνουν παραβιάζωντας το 8ωρο τους; παίρνοντας το 75%; ή στην μαύρη και 12ωρα στο πόδι; Σαν σκλάβοι του 19ου...Μέχρι να ρθει η αντίδραση στο σικάγο και μετά η επανάσταση; Αυτό το ρώτησες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχής ο κύριος που πήγε στην Πόλη και έχει να λέει πολλά για την "ευγένεια" των καταστηματαρχών. Δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του που άκουσε να του μιλούν Ελληνικά, που του έβαλαν λαϊκά τραγούδια, που τον κέρασαν τσάι και του χαμογέλασαν γλυκανάλατα. Ήταν φαίνεται πολύ γλυκός και τον συμπάθησαν με την πρώτη. Την επόμενη φορά θα του στρώσουν και κόκκινο χαλί για να περάσει.

    Στο πορτοφόλι του αποσκοπούν, εκείνο ορέγονται και κάνουν τεμενάδες. Στο τέλος όταν σε αναγκάσουν να ψωνίσεις, εκείνοι θα λένε "έπιασα άλλο ένα κορόϊδο" που ενθουσιάστηκε με το θεατρικό πο έπαιξα. Εις υγείαν του αγαπητού Έλληνα που ήρθε μέχρι εδώ για τον ελαφρώσω απο τα ευρώ του.

    ΑΒΓΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή η νοσταλγία αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι αυτή ήταν ακριβώς η εικόνα στην Ελλάδα πριν το ’60. Θέλω να πω πως ο κάθε ένας απαιτεί κάποιο συγκεκριμένο τρόπο παροχής υπηρεσιών που θα τον κάνει να αισθάνεται πολύτιμος αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν είναι ποιο πολύτιμος από τα χρήματα που προτίθεται να ξοδέψει. Αυτό είναι παγκόσμια σταθερά όσον αφορά τα του τουρισμού. Στην Ελλάδα γενικά υπερτιμούμε όλα τα γύρω απ’ τον τουρισμό. Ακόμα και τεχνικές όπως τα παζάρια τα θεωρούμε εντελώς ανιστόρητα ότι είναι και δικό μας φολκλόρ αλλά η πραγματικότητα είναι πως ποτέ δεν ήταν μέρος της δικής μας κουλτούρας. Τέλος πάντων αντί να εκθειάζουμε πράγματα που θεωρούμε μέρος της τουριστικής ντίσνεϊλαντ της Τουρκίας και θεωρούμε πως θα έπρεπε να ισχύουν και εδώ ας μείνουμε στα δικά μας πρότυπά και ας δούμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε το δικό μας προϊών με τις δικές μας πολιτισμικές νόρμες και τους δικούς μας τρόπους. Δεν έχει κανένα νόημα να θαυμάζουμε κάποιον που είναι αλλού κοινωνικά και πολιτισμικά. Στην Τουρκία πας για να δεις «Ανατολή»… Ε, αυτό σου προσφέρουν και οι τούρκοι. Φολκλόρ «Ανατολής». Γενικά πάντως απ’ ότι έχω ακούσει το τουρκικό τουριστικό προϊών είναι υπέρ του δέοντος υπερτιμημένο. Γενικά ο τουρισμός είναι πολύ υπερτιμημένος και σαν συνεισφορά στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με μια πρόσφατη οικονομική μελέτη ενώ θεωρείται ότι γενικά ο τουρισμός συνεισφέρει 19% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, στην πραγματικότητα οι καθαρές εισροές σε χρήμα από ξένους μέσω της παροχής τουριστικών υπηρεσιών είναι μόλις το 6% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο είναι παροχή υπηρεσιών σε εσωτερικό τουρισμό.
    Πάντως σε κάθε περίπτωση εγώ αρνούμαι πεισματικά να πατήσω σε τουρκικό έδαφος και να ξοδέψω έστω και ένα ευρώ.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ δεν κατάλαβα τι θέλει να πει ο ποιητής.ότι οι τούρκοι επιχειρηματίες έχουν δουλική συμπεριφορά,ότι άκουσε μερικά ελληνικά καταγωγής τραγούδια και του ανέβηκε το εθνικό του οίστρο,πουλάμε πολιτισμό στους τούρκους θα σκέφτηκε,όμως την μουσική την έβαλε για να πάρει το φιλοδώρημα ο ταρίφας,το ωράριο 12ώρες την ημερα εν έτι 2010;το ότι πήγε εκεί και ψώνισε υλικά αγαθά και ουσιαστικά τροφοδότησε την τουρκικη οικονομία με μερικά euro συνάλλαγμα is βάρος της χώρας μας που κάθε μέρα πιέζεται από την τουρκικη πολιτικο στρατιωτική ελίτ δεν το είδε;κρίμα,αν θέλει να δει κάποιος τον ναό και κάποια ιστορικά γνωρίσματα τις πόλις καλός,όμως καλύτερα πέρα από τα απαραίτητα να μην ψωνίζει τίποτε άλλο οποιος πάει εκεί.κάθε αγορά είναι και ένα τουρκικο αεροπλάνο που παραβιάζει τον ουρανό μας που στην ουσία είναι με δικά μας λεφτά.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αποδειξεις κοβουν ;



    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορείτε να λέτε ότι θέλετε αλλά από ότι γνωρίζω στα τούρκικα καταστήματα υπάρχει αυτή η ευγένεια και το ενδιαφέρων, σέβονται αυτόν που πληρώνει.

    Αντίθετα στην Αθήνα σε γράφουν κανονικά, αν και αυτό αρχίζει να αλλάζει. Δεν θέλουν λεφτά. Ένας φίλος μου πήγε να αγοράσει παπούτσια, τα δοκιμάζει μόνος του, περιμένει να πληρώσει αλλά κανείς δεν του έδινε σημασία, βαρέθηκε και τα έκλεψε. Έτσι συμπεριφέρονταν στην Αθήνα οι καταστηματάρχες πριν 10 χρόνια.
    Τώρα να μην κλαίγονται που όλοι ψωνίζουν από πολυκαταστήματα-σουπερ μαρκετ ξένων συμφερόντων.

    Στην Ελλάδα μόνο στις τουριστικές περιοχές υπάρχει ευγένεια και αυτό παίζεται, οι ταξιτζήδες ακόμα δεν κόβουν αποδείξεις και κάνουν βόλτες χωρίς ταξίμετρο τους τουρίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Οι Τούρκοι, στην Πόλη, είναι πράγματι ευγενείς.¨΄Οπως είναι και στο Κουσάντασι και παντού όπου υπαρχουν ξένοι. Αυτό είναι γνώρισμα σε όλες τις χώρεςτης Ανατολής, Αιγυπτο, Συρία κλπ. Δεν είναι προσποίηση, κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί στους πάντες κάτι που δεν έχει. Και η εντύπωση του κ. Ζούλα είναι γενική εντύπωση όλων όσοι έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια την Πόλη. Όπως γενική εντύπωση είναι είμαστε, γενικώς, αδιάφοροι ή και αγενείς, όχι όλοι αλλά πολλοί πολλές φορές-θυμηθείτε την κ Βάσω Παπανδρέου που μιλουσε για μισε΄ς μερίδες στα εστιατόρια, αλλά και τηνπείρα του οκαθένας από τη συμπεριφορά σε τουριστικούς τόπους.
    Όλα αυτά δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα για τα "άλλα", τα κυπριακά, τα Αιγιακά ή τα δικάτους θρησκευτικά. Σ' αυτά μπορούν να γίνουν, οι ίδιοι άνθρωποι, άγριοι. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Θα επαναλάβω ότι με το να βρίζουμε τους Τουρκους ή όποιον άλλον δεν τον συντρίψαμε. Όσο για τον τουρισμό,κάτι θα ξέρουν όλοι από την Ευρώπη ως την Ασία που σκοτώνοτναι να τον αναπτύξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βέβαια και οι Τούρκοι μας έχουν ξεπεράσει σε πολλούς τομείς, όπως τον Τουρισμό. Μας έχουν αφήσει πίσω. Εμείς τώρα είμαστε οι καθυστερημένοι στην τουριστική ανάπτυξη. Το λένε όλες οι στατιστικές . Με τα μυαλά των κυβερνήσεών μας πάμε για καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζουλα, ποσο τους χρεωνεις αυτους στο Υπουργειο Τουρισμου της Τουρκιας; Γιατι αν εισαι φτηνος να σε προτιμησει και η Γκερεκου, με τετοια κριση που εχουμε. Εκτος και αν σε εβαλε αυτη και σε πληρωνουμε ηδη εμεις. Μηπως αυτο εννοουσε πριν κανα μηνα που ελεγε για συνεργασια Ελλαδας-Τουρκιας στο τομεα τουρισμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ σωστα Ελευθεριε!

    Οποιος παταει "τουρκικο" εδαφος και ξοδευει εστω και ενα Ευρο, υποστηριζει βαναυσα το γενοκτονο και φασιστικο ισλαμοκεμαλικο καθεστως.

    Ν. Λυγερος, Γενοκτονία μνήμης και έγκλημα ειρήνης
    http://neo.antibaro.gr/node/317

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ε μην ανεβάζουμε και στα ύψη τα τουρκάκια. Πρέπει να αναφέρουμε ότι το 65% αυτών των τουριστών που επιστρέφουν από την γειτόνισσα, είναι δυσαρεστημένοι με την ασφυχτική πίεση
    των εμπόρων για να ψωνίσει κάποιος ,που στο τέλος καταντά και αηδία.
    Ηλικίες απο 18-50 , κυρίως γυναίκες, έχουν μεγάλο πρόβλημα παρενόχλησης από τα τουρκάκια , σε βαθμό που για πολύ καιρό δεν ξαναπλησιάζουν Τουρκία
    για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Μόνο για κάποιες "λούγκρες" είναι ο παράδεισος. Στην εξυπηρέτηση είμαστε κατά πολύ κλάσεις ανώτεροι.
    Έχω πάει 100 φορές σε όλη σχεδόν την γειτόνισσα και αν μπορέσω θα ξαναπάω άλλες 100. Ο λόγος είναι
    ότι μου αρέσει να βλέπω τα εδάφη τους. Με πιάνει και με τρώει κάτι.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βρε αγάπη αυτή η καθημερινή για την τουρκία. Μια να έρθουν αυτοί χωρίς βίζα, μια να πάμε εμείς να ανοίξουμε τα ματια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. βρηκε ο γυφτος τη γενια του και αναστεναξε η καρδια του

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ίσως ενδόμυχα να καταλαβαίνουν πως τους κάνει επίσκεψη ο πραγματικός ιδιοκτήτης του τόπου που προσωρινά εκμεταλλεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για όσους διαφωνούν με το άρθρο προτείνω μια βόλτα στην Πόλη. Κι εγώ σαν αυτούς δύσπιστος ήμουνα αλλά όταν πήγα άλλαξα γνώμη. Όπως τα λέει είναι και λίγα είπε. Όταν γυρίζεις στην Ελλάδα νομίζεις οτι μπαίνεις σε χωριουδάκι. Η μάχη των εντυπώσεων είναι εναντίον μας. Όσον αφορά τα "καλά, αλλά πήγαινε και παρα πέρα να δεις πώς είναι" σωστά το λέμε/λέτε. Θα σας το πει και ο Τούρκος στο ξενοδοχείο παντού, όπου ξεκινήσει μια τέτοια κουβέντα. Όμως και δυστυχέστατα... δεν χρειάζονται οι άλλες περιοχές της Τουρκίας για να κοκορευόμαστε εμείς. Μια Πόλη μόνη της μας κάνει καλά. Από τον Έβρο μέχρι την Πόλη ουσιαστικά έχεις την αίσθηση ότι είσαι στα προάστιά της. Σου κόβεται η ανάσαόταν μπαίνεις μέσα με το πούλμαν. Νομίζεις ότι μπαίνεις σε κάποια Μητρόπολη παγκόσμια όπως Νέα Υόρκη κλπ...Μόνον η προσωπική επίσκεψη και εμπειρία μπορεί να σου δώσει γνώση. ...Αν δεν σηκώσουμε τα μανίκια τελειώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγνώμη από όλα αυτά αυτό βγάλατε σαν συμπέρασμά. Ελάτε στην θέση του Ευρωπαίου τουρίστα που έχει πάει και στις δύο χώρες σε ποια χώρα νομίζετε τι θα πει στους φίλους του να πάνε ΞΥΠΝΉΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δυστυχώς είμαστε οι μόνοι που απελευθερώθηκαν χωρίς την πρωτεύουσά τους. Όντως η Κωνσταντινούπολη είναι ΑΚΟΜΗ μια ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ.
    Δεν έχουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα.
    Απο μόνη της είναι όλη η Τουρκία.
    Άλλοι την χαίρονται τέλος πάντων.

    Αλλά ΠΟΛΥ εμπορο-πανήγυρι και προς το γυφτολέ μου έκανε.
    Την εγγλέζα και την γερμανίδα μπορεί να την διεγείρει αυτό το oriental δεν λέω...αλλά
    ας μην μιλήσω και για τις Ελληνικές πόλεις.


    ΝΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξυπνηστε. Ακριβως. Τωρα βεβαια δεν αγοραζει κανεις. Οταν ομως ελεγα πως να κινηθει η αγορα οταν εγω που δουλευω ολη μερα εχω χρονο για ψωνια μονο το σαββατο απογευμα και κυριακη και δεν ειναι τιποτε ανοιχτο και ετσι στελνω τα λεφτα μου στο εξωτερικο και ερχονται τα προιοντα στην πορτα μου τσατ-πατ και μαλιστα σε τιμες χαμηλοτερες (μαζι με μεταφορικα) απο οτι θα τα επαιρνα απο εδω.

    Δειτε περα απο την μυτη σας ρε. Τωρα βεβαια ειναι αργα. Οταν επρεπε να τονωθει η αγορα με λειτουργια ολες τις μερες και ωρες (με ενα συνεπακολουθο δημιουργια νεων θεσεων εργασιας) και με βαρυ ξυλο στην τρελη κερδοσκοπια και τους μεσαζοντες, ολα αυτα αποτελουσαν βλακειες που ισχυουν σε ολες τις αλλες πολιτισμενες χωρες. Και δυστυχως εξακολουθουν να αντιμετωπιζονται ετσι.

    Η βιωσιμοτητα και το κερδος για τους δυστυχως αναλφαβητους ερχεται απο το πληθος των πωλησεων με τιμες που τις προσελκυουν, ΟΧΙ με τις λιγες ακριβες πωλησεις. Αλλη μια απο τις πολλες αυτονοητες και κοινης λογικης γνωσεις που δειχνει να μην μπορει να αντιληφθει το ελληνικο στοιχειο.

    Η Τουρκια εχει ηδη ξεφυγει και φευγει μπροστα ολοταχως.

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.