30/4/10

Άρχισαν οι επαφές...

"Στη διάρκεια της εδώ και αιώνες αντιπαλότητας που έχουν οι δύο χώρες, πολλοί Έλληνες θεωρούν τους Τούρκους γείτονες ως θρησκευτικό ανταγωνιστή ή στρατηγική απειλή. Πάντως ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους, δεν τους θεωρούν".

Με τη φράση αυτή ξεκινάει το κείμενό του ο αρθογράφος του Bloomberg, Ben Holland, τονίζοντας ότι ο Ali Babacan, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα "με σκοπό να αλλάξει αυτή την αντίληψη".

"Μπορεί ακόμη να βοηθήσει την Ελλάδα να μάθει από την εμπειρία της Τουρκίας, σχετικά με το πώς να επιβιώσουν μια κρίση".Η επακόλουθη ανάκαμψη της Τουρκίας μετά από την κρίση του 2001, λογικά θα συγκεντρώσει την προσοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όταν οι δύο άνδρες συναντηθούν σήμερα.Το 2003, η Standard & Poors αξιολόγησε το ελληνικό χρέος 11 βαθμίδες υψηλότερα από αυτό της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα το χάσμα συρρικνώθηκε στη μία βαθμίδα.

"Η Τουρκία έχει κάνει πολλά κατορθώνοντας να μειώσει κατακόρυφα το έλλειμμά της. Στην Ελλάδα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό. Οι πολιτικοί υπήρξαν αρκετά αδύναμοι και πρόθυμοι να πετάξουν λεφτά σε κάθε πρόβλημα", σχολιάζει ο Gavin Redknap, αναλυτής της Nikko Asset Management, που διαχειρίζεται 12 δισ. δολάρια.Η Τουρκία έλαβε περίπου 45 δισ. δολάρια σε δάνεια από το ΔΝΤ μεταξύ του 1999-2008, έχοντας γίνει ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Recep Tayip Erdogan δήλωσε στο ΔΝΤ ότι η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να σταθεί μόνη της, και δεν χρειάζεται άλλα δάνεια.

Ο αρθογράφος του Bloomberg επιχειρεί μια μίνι ιστορική αναδρομή στις "σχέσεις" μεταξύ των δύο χωρών. Τονίζει ότι "η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για αιώνες, προτού κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1830, μετά από μια δεκαετία πολέμου. Η Ελλάδα έστειλε στρατό να εισβάλλει στην Τουρκία το 1919 και εκδιώχθηκε από τους Τούρκους εθνικιστές ηγέτες.

Από τότε, οι δύο χώρες, και οι δύο μέλη της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, αψιμαχούν για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, αν και οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί μετά από τους σεισμούς του 1999".Ο Ben Holland συνεχίζει ότι η Τουρκία έχει πληθυσμό 72 εκατ. κατοίκων και οικονομία 660 δισ. δολαρίων, ενώ η Ελλάδα έχει πληθυσμό 11 εκατ. και οικονομία 314 δισ. δολαρίων.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, η επίσκεψη του Babacan στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος για το ταξίδι του Erdogan τον επόμενο μήνα. Ακόμη, θα συζητήσει για την εμπειρία της Τουρκίας στη διάρκεια της κρίσης, ενώ θα συνοδεύεται από τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Erdem Basci και τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, Cavit Dadgas.Ο Tim Ash, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, σχολιάζει ότι θα είναι δύσκολη για την Ελλάδα η διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ σε ένα περιβάλλον ασθενούς ευρωπαϊκής ανάπτυξης με δεδομένη και τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, ιδιαίτερα όταν βραχυπρόθεσμα το επίκεντρο θα δοθεί στη δημοσιονομική ενοποίηση.

Από την πλευρά του ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής τμήματος ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στην Credit Agricole, τόνισε ότι η Τουρκία το 2001 είχε την επιλογή να χρεοκοπήσει, αλλά προφανώς, αποφάσισε να μην το κάνει."Επρόκειτο απόλυτα για σωστή επιλογή. Τώρα η Τουρκία είναι μια από τις πιο αξιόπιστες χώρες στην περιοχή της Ευρώπης, σε δημοσιονομικούς όρους. Δεν βλέπω λόγο γιατί η Ελλάδα να μην ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την Τουρκία".

Γ. Παπανδρέου: Koρυφαία προτεραιότητα η επιβίωση του έθνους
Η απόπειρα σύνδεσης της οικονομικής επιτήρησης με τα εθνικά θέματα αποτελεί πολιτικό casus belli, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Βρισκόμαστε σε επιτήρηση, αλλά σε επιτήρηση για την οικονομία μας, για κανένα άλλο θέμα, αν κάποιος τολμούσε να τα συνδέσει σε βάρος μας θα αποτελούσε για μας ένα πολιτικό casus belli, διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορούμε να συγχέουμε δύο διαφορετικά πράγματα ... Άλλο η μάχη για την οικονομική επιβίωση της χώρας και άλλο τα εθνικά θέματα, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως κόκκινη γραμμή και στα δύο ζήτηματα είναι το συμφέρον της πατρίδας.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για περιρρέουσα φιλολογία, με την οποία συγχέονται αυτά τα δύο ζητήματα. «Φόβο θα δείχναμε αν καθόμασταν με σταυρωμένα τα χέρια στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε και τόνισε πως προέχει η επιβίωση του έθνους. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή και για αυτό το λόγο οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν στα εθνικά μας θέματα, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.Σήμερα, κορυφαία προτεραιότητα είναι η επιβίωση του έθνους, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία της χώρας, για το μέλλον μας, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι πατριωτική η ευθύνη, πρόσθεσε, που την αναλαμβάνουμε με όποιο πολιτικό κόστος.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τίποτα δεν γίνεται στο παρασκήνιο και τηρείται η αρχή της ενημέρωσης. Κάθε μας ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της χώρας μας και πάντα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας, επανέλαβε.

Δεν θα μεταβεί στη Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν
Όσον αφορά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως όλοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα μας, είναι ευπρόσδεκτοι να μεταβούν σε οποιαδήποτε περιοχή επιθυμούν, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πολιτείας και αυτό ισχύει και για τον Τούρκο πρωθυπουργό, ωστόσο όπως διευκρίνισε, ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, δεν θα επισκεφθεί τη Θράκη.

Γ. Καρατζαφέρης: Είμαστε απαθείς παρατηρητές
«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και συμπλήρωσε πως «τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα».
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως στις προσπάθειες συμφιλίωσης των δύο λαών, «άλλες είναι οι βλέψεις της Τουρκίας».Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ της οικονομίας και ότι σε αυτό συντείνει καθημερινά η Τουρκία, με τις συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο, για τις οποίες απαιτούνται αναχαιτίσεις που κοστίζουν στο ελληνικό κράτος. «Μας κοστίζει καθημερινώς ο κακός γείτονας».

«Η Τουρκία είναι μόνο απαιτήσεις και καθόλου παραχωρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης και κατέληξε: «Είμαστε απαθείς παρατηρητές».«Θα ήταν λάθος να δώσουμε σήμα ότι φοβόμαστε την επίσκεψη ξένου ηγέτη σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας», δήλωσε κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός.«Ναι, θέλουμε να είμαστε φίλοι, αλλά επιτέλους υπάρχουν κάποιοι κανόνες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για συνεργασία των δύο χωρών, εφόσον η συνεργασία βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
axiaplus.gr

11 σχόλια:

  1. "Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Recep Tayip Erdogan δήλωσε στο ΔΝΤ ότι η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να σταθεί μόνη της, και δεν χρειάζεται άλλα δάνεια."
    Μόνο που ο Σουλτάνος Erdogan δε δήλωσε μόνο τα παραπάνω, αλλά δήλωσε και τα παρακάτω:
    "Δε θα μαυρίσουμε το μέλλον (της Τουρκίας) με το να υποκύψουμε στις επιθυμίες του ΔΝΤ"
    "Είπαμε στις συναντήσεις μας με το ΔΝΤ ότι δεν θέλουμε καμία πολιτική παρέμβαση, Θέλουμε να συζυτήσουμε μόνο νομισματικά και οικονομικά θέματα. Δεν επιθούμε να μοιραστούμε τα πολιτικά ζητήματα της Τουρκίας με κανέναν"

    Ενώ ο δικός μας ο αρχιφωστήρας δήλωσε: "μειωμένη εθνική κυριαρχία"
    "δυστυχώς, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής για τον μέσο Έλληνα", "θα ματώσουμε",
    "όποιος έχει πρόβλημα να απευθύνει τα παράπονά του στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και στην Κομισιόν"

    Αλλά να πως φαίνονται οι διαφορετικές ποιότητες. Διότι, άλλο το κασμίρι και άλλο το τσελβόλ: Ο ένας έφτασε στην εξουσία με τα δικά του πόδια.
    Και ο άλλος με το μωρουδιακό του καροτσάκι.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Galia δεν είναι σωστή η παρατήρηση σου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ΔΝΤ-Τουρκίας.Ξέρεις πολύ καλά ότι η Τουρκία έχει αβάντα την Αραβική Τράπεζα Ανάπτυξης και τα Αραβικά Κεφάλαια.Αυτό είναι ξεκάθαρο.Δεν μπαίνω σε συνομοσιωλογίες μιλώ με ότι έχω στα χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο που εύχομαι είναι ο κ. Παπανδρέου να παίξει το παιχνίδι του έξυπνα κερδίζοντας χρόνο σε μια ρευστή εποχή που διανύουμε.

    Το να συνεργαστούν οι δυο χώρες σε οικονομικό επίπεδο δεν είναι πάντα προς όφελος και τον δυο, σε τη θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να ωφεληθεί με μια τούρκικη συνεργασία ;

    Ποια είναι τα προϊόντα μας και οι υπηρεσίες μας που μπορούν να εξέχουμε στην γείτονα χώρα;

    Αντιθέτως είναι πολλά που μπορεί η Τουρκιά να εξάγει σε εμάς λόγου χαμηλού κόστους τον προϊόντων τους.

    Στον τουριστικό τομέα είναι ελάχιστες οι συνεργασίες ζώντας σε νησί στα σύνορα με την Τουρκιά γνωρίζω ότι εδώ και χρόνια πηγαινοέρχονται οι τουρίστες σε ημερήσιες εκδρομές από την μια χώρα στην άλλη χωρίς πρόβλημα δεν χρειάζεται περεταίρω συμφωνίες αλά ακόμα και αυτό είναι ζημιογόνο για εμάς λόγου του ότι όλοι οι τουρίστες ακόμα και ο τοπικός γνωρίζοντας ότι είναι όλα ποιο φτηνά κάνουν όλα τα ψώνια τους εκεί, μέχρι και τρόφιμα. Έχουμε έναν αριθμό τούρκων πλουσίων που επισκεπτών τα νησιά ημερησίως και χιλιάδες Έλληνες που πάνε στην Κωνσταντινούπολη και τα παράλια.

    Τη θα εξάγουμε τεχνολογία, μηχανήματα, τρόφιμα στην γείτονα;

    Όπως πήγαμε απροετοίμαστη στο ευρώ, έτσι μπαίνουμε σε μια διαδικασία απροετοίμαστη με τους τούρκους, δεν λέω καλή είναι η συζήτηση και εξομάλυνση των σχέσεων αλά τώρα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου αμφιβάλω και φοβάμαι ότι θα προκύψει κάτι πραγματικά θετικό για την Ελλάδα.

    Να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι υποκρισίες και ρομαντισμοί περί ελληνοτούρκικης φιλίας χωρίς ουσία δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την Τουρκιά! Δεν καταλαβαίνω πως μπορώ να συνεργαστώ με κάποιον που με απειλή καθημερινά και θέλει να με διαλύσει!

    Αναρτιέμαι θα τεθεί η ερώτηση από τον κ. Παπανδρέου γιατί κάνουν ναυτική βάση στην Αλβανία; Για θα μήνη στο πατριαρχείο για να ανοίξει η σχολή της Χάλκης που και πάλι είναι προς το συμφέρον τους να ανοίξει από οικονομικής απόψεως και πολιτικής εμείς τη οφέλη θα έχουμε εκτός του συναισθηματικού; Ας ανοίξει η σχολή στην Ελλάδα, να δούμε πόσο γρήγορα θα αλλάξουν γνώμη!

    Ας συμφωνήσουμε στην υφαλοκρηπίδα έτσι ώστε και οι δυο να μείνουμε ικανοποιημένη, ας επεκτείνουμε τα ναυτικά μίλια στα 12 με ικανοποίηση και τον δυο, ας σταματήσουν τις απειλές, ας αναγνωρίσουν το FIR Αθηνών, ας βγάλουν τα στρατεύματα τους από την Κύπρο και τότε ναι να ξεκινήσουμε μια οικονομική και πολιτιστική συνεργασία σε μια βάση με θεμέλια γέρα όλα τα αλά είναι πράσινα άλογα !

    Δεν θα μοιραστούμε δικά μας πετρέλαια, δικά μας νησιά, δικά μας αυτονόητα δικαιώματα για χάρη της φιλίας και δεν φοβόμαστε τίποτα από εσάς φίλοι τούρκοι εσείς να κοιτάξετε να συμμορφωθείτε γιατί τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τον δυνατών στρέφονται προς νέους συμμάχους και δεν μπορείτε να αλλάξετε την ρότα τους πλέον.

    Οφείλει ο κ. Παπανδρέου να δράση προς το συμφέρον της χώρας και όχι να μας ξεπουλήσει κάτι που αμφιβάλω πάρα πολύ!
    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καυκάσιε,
    η παρατήρησή μου, όπως λες και εσύ, σίγουρα δεν είναι σωστή, γιατί εγώ ποτέ δεν έκανα τέτοια παρατήρηση.

    Και εννοείται ότι δεν έχω ουδεμία γνώση επί των οικονομικών.

    Αυτό που εγώ σχολίασα ήταν οι ΔΗΛΩΣΕΙΣ του ενός πολιτικού ανδρός
    σε αντιπαράθεση με τον δικό μας αρχιφωστήρα.

    Σχολίασα τις διαφορετικές τους ποιότητες και τα αντιδιαμετρικά μέσα με τα οποία και οι δύο κατάφεραν να βρίσκονται στην εξουσία: Ο ένας με τα δικά του πόδια, και ο άλλος με δανεικές ρόδες και με πολύ σπρώξιμο.

    Και μέσω αυτής της σημειολογικής φύσεως παρατήρηση, υποννόησα: ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;;;
    Θα βάλουμε να "διαλεχθεί" το τσελβόλ με το κασμίρι; Τί μπορώ να περιμένω από τέτοια σύγκριση;
    Τυχαία να παίρνανε από τον δρόμο, εσένα, εμένα, οποιονδήποτε Έλληνα
    θα υπερασπιζόμασταν καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας
    από τον καταστροφέα που δήλωνε από το 2009 ότι η Ελλάδα βουλιάζει στα χρέη! Μέχρι και οι ξένοι του είπαν να το κλείσει το στοματάκι του.
    Και μας έχει κατσικωθεί "χάρη" στα προεκλογικά ψέμματα.

    Τί θα πει αυτό το άτομο στον Έρντογαν;
    Πού δεν είναι ικανός ούτε να ξεσκονίσει τα παπούτσια του Έρντογαν;
    Καυκάσιε, είμαι κυνική και ωμή.
    Αλλά αυτή είναι η σκληρή αλήθεια:

    Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ!

    Θα το παραδεχθούμε ή θα στρουθοκαμηλίζουμε;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Galia σε συγκεκριμένο σημείο διαφώνησα.Οχι στο σύνολο του σχολίου, το οποίο με ε βρίσκει σύμφωνο σε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ!
    Συμφωνώ και με τα σχόλια του @ Θεόφιλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Galia στην ουσία των σχολίων σου ίσως να έχεις και δίκιο αλλά οι "δηλώσεις" του ΓΑΠ που αναφέρεις είναι ψιλο-χοντρο-αρβύλα.
    Κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο ραδιοαρβύλα είναι και οι τσαμπουκαλίδικες δηλώσεις του Ερντογάν. Αν και αυτός δεν έχει ανάγκη απο ραδιοαρβύλα, στους ψευτοτσαπουκάδες είναι εξπέρ (μέχρι, ελπίζω, να φάει τα μούτρα του κ να ηρεμήσει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καποτε ειδα εναν αμερικανο μαυρο και εναν περση να μιλουν με τοσο θαυμασμο και αγαπη γι'αυτον τον τοπο που εμεινα εκλπηκτος.Μετα ειδα τα πλουσιοπαιδα της εκαλης στο συνταγμα και στο λονδινο να καινε την σημαια μας ζωγραφιζοντας αγκυλωτους σταυρους επανω Αληθεια σας λεω αδερφια οτι πιοτερο ελληνες νιωθω αυτους τους αλοεθνεις και πιοτερο εχρους μου αυτα τα γελοια ανθεληνικα κατασκευασματα που τους γεννησαν ελληνιδες(?)μανες .Ετσι και εσυ galia σημερα με εκπλησεις ευχαριστα και δειχνεις να τιμας και να αγαπας το χωμα που πατας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαζέψτε τον ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα γιατί έχει "ξεφύγει" τελείως!
    30-04-2010 21:51:40
    Άλλοτε αυτονόητες και άλλοτε επικίνδυνες προσεγγίσεις στις εληνοτουρκικές σχέσεις εκφράστηκαν σήμερα στο συνέδριο του Economist από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα.
    «Όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις του παρελθόντος καθώς και η αμοιβαία καχυποψία στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε χωρίς να κάνειι καμία αναφορά στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και την διεκδίκηση εδαφών από πλευράς της.

    Επίσης; προχώρησε και στην απίστευτη διατύπωση ότι "η αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, είναι το όραμα και ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής (!) και αξίζει να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο γι αυτό».

    Δηλαδή σύμφωνα με το δόγμα Δρούτσα η ασφάλεια της χώρας και η προβολή της ισχύος της έρχονται μετά το "υπέρτατο όραμα", τον αφοπλισμό της χώρας! Οι πωλούντες επί πιστώσει!

    Και δεν βρέθηκε κανείς να τον μαζέψει ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Μπραβο galia" ειπε ο "Κωστας".
    Εεεε ρε τι τραβαμε με τον εβραιο προβοκατορα.
    Ποσες φατσες θα αλλαξη.

    Omadeon
    Κατεχομενη απο εβραιους γενοκτονους Παλαιστινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι συζητήσεις με την Τουρκία για θέματα εμπορικά ή άλλα μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, μπορούν να γίνονται ανάμεσα στις χώρες, αρκεί βεβαίως να διασφαλίζονται μέσω της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τήρησης συμφωνηθέντων. Αυτά τα γνωρίζουμε. Ομως ο αρθρογράφος του Bloomberg, γιατί επιχειρεί να συνδέσει αυτό το θέμα, με ιστορικές αναφορές στο γούστο και στα μέτρα της Τουρκίας;
    Βλ "Πώς οι Τούρκοι ξανάγραψαν την Ιστορία μας" του Σαράντου Καργάκου.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.