14/4/10

Η κάλτσα του στρατιώτη



Όταν είδα στην τηλεόραση ότι μπορούμε ως Έλληνες να συνεισφέρουμε δια μέσου του ειδικού λογαριασμού της Τραπέζης της Ελλάδος στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ομολογώ ότι συγκινήθηκα. Χρόνια και χρόνια άκουγα στις σχολικές εορτές για την κάλτσα του στρατιώτη, για το έπος του ελληνικού λαού το 1940. Λέτε οι ιστορικοί του μέλλοντος να ομιλούν για το έπος του 2010;

Τριακόσια δισεκατομμύρια ευρώ σημαίνει ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι χρεωμένος με περίπου 30.000 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει 120.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Σε μία τέτοια περίπτωση, αν πάρουμε ένα δάνειο 30 ετών για να ξεχρεώσουμε, χρειάζεται να καταβάλλουμε μηνιαίως, ο καθένας από εμάς, το ποσό των περίπου 200 ευρώ. Ή 800 ευρώ η τετραμελής οικογένεια. Κι επειδή, προφανώς, τα νούμερα δεν «βγαίνουν», καλούμε τους ευεργέτες του Έθνους να προσφέρουν τον οβολό τους.

Πόσοι είναι αυτοί; Προσπαθήσαμε να μάθουμε κι η αλήθεια είναι ότι πέσαμε πάνω σε ένα τείχος σιωπής. Φανταζόμαστε ότι αν είχε συγκεντρωθεί κάποιο αξιόλογο ποσό, τότε θα το διαφήμιζαν από το πρωί ως το βράδυ, καθώς, είναι γνωστό, ότι ο μιμητισμός είναι ένα στοιχείο του πολιτισμού μας και ως εκ τούτου θα υπήρχε η ελπίς ότι θα συγκεντρώναμε έτσι περισσότερα χρήματα.

Φαντασιωθήκαμε κάποια στιγμή ότι ομάδες Ελλήνων πατριωτών θα τρέχαμε στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουμε τον οβολό μας, αλλά το ρεπορτάζ σε καταστήματα των τραπεζών έδειξε άλλα. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Πάψαμε να είμαστε πατριώτες ή όλη αυτή η ιστορία μας μοιάζει λίγο κωμική;

Μάλλον το τελευταίο. Μάλλον τους έχουμε βαρεθεί με τα ίδια και τα ίδια τερτίπια να μας πουλάνε πατριωτισμό και να μας το παίζουν και σωτήρες. Ποιοι; Αυτοί που μας οδήγησαν στον όλεθρο.

Αφήστε κύριοι τις εξυπνάδες με τους εράνους στη σφαίρα επιρροής των φιλόπτωχων ταμείων και αποφασίστε να βάλετε σε τάξη τα του οίκου. Μάθετε πρώτα πόσους ακριβώς δημοσίους υπαλλήλους απασχολεί αυτό που ονομάζετε κράτος και την ευθύνη διοίκησης του οποίου έχετε, κάντε πρώτοι εσείς τα αυτονόητα και μετά ζητήστε ό,τι θέλετε. Που δεν είναι και ανάγκη να ζητήσετε. Ο κόσμος έχει συναίσθηση και έχει αποδείξει στο παρελθόν πολλές φορές ότι διαθέτει και αντίληψη και φιλότιμο. Αν χρειαστεί θα δώσει ακόμη και το αίμα του. Εσείς, κύριοι;

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr
capital.gr

5 σχόλια:

  1. "Όταν είδα στην τηλεόραση ότι μπορούμε ως Έλληνες να συνεισφέρουμε δια μέσου του ειδικού λογαριασμού της Τραπέζης της Ελλάδος στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ομολογώ ότι συγκινήθηκα. Χρόνια και χρόνια άκουγα στις σχολικές εορτές για την κάλτσα του στρατιώτη, για το έπος του ελληνικού λαού το 1940. Λέτε οι ιστορικοί του μέλλοντος να ομιλούν για το έπος του 2010;"

    Εγώ όταν το είδα (το έχω γράψει ξανά), μού ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Το κράτος σαν ζητιάνος απλώνει την παλάμη στον λαό, που ήδη φορολογεί σκληρά, για να καλυφθούν τα ελλείμματα που το ίδιο (οι κυβερνήσεις) δημιούργησαν; Ζητούν ελεημοσύνη οι αγύρτες, χωρίς ίχνος ντροπής; Πού ξανάγινε αυτό ποτέ; Πιάσαμε πάτο και από απόψεως αξιοπρέπειας. Και ποιος θα είναι τόσο βλάκας που να καταθέσει σε ΚΡΑΤΙΚΟ λογαριασμό "ελεημοσύνη", η οποία προφανώς θα πάει στις ίδιες τσέπες που πήγε και ο μόχθος του;

    Τώρα, τι σχέση έχει αυτό με την "κάλτσα (φανέλα;) του στρατιώτη, για το έπος του ελληνικού λαού το 1940", δεν καταλαβαίνω. Και βρίσκω την σύγκριση μάλλον κακόγουστη και ατυχή. Το 1940, την Ελλάδα δεν διοικούσαν λωποδύτες, οι οποίοι να ζητούσαν ελεημοσύνη γι αυτά που έφαγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάλτσα ή φανέλα ;;; Εγώ θυμάμαι "η φανέλλα του στρατιώτη".Το κάλτσα πρώτη φορά το ακούω.Γηράσκω αεί .... Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α.Λ. σωστά αναρωτιέσαι.Η Οργάνωση λεγόταν φανέλα του Στρατιώτη και για να μην υπάρξει σύγχυση αναφερόμαστε στην Οργάνωση που ενεργοποιήθηκε την περιόδο 1940.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, η οργάνωση ήταν 'Η Φανέλλα του Στρατιώτου" και κάλυψε τις ανάγλες των στρατιωτών σε μάλλινα είδη από το 1940 έως το 1950 και πλέον. Θυμάμαι τη μάνα μου και τις γειτόνισσες, που έπλεκαν ασταμάτητα κάλτσες, κουκούλες, γάντια, φανέλλες κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί ο Έλληνας να δώσει δεκάρα στον ειδικό αυτόν λογαριασμό αφού σε λίγο θα του τα πάρει στεγνά και με το τσουβάλι η κυβέρνηση.
    Αυτοί που έφαγαν το καταπέτασμα από τα χρήματα της Ελλάδας, τα έχουν στείλει σε Ελβετικές και όχι μόνο τράπεζες.
    Αν σαν Έλληνας δω να δημεύονται οι περιουσίες των απατεώνων θα δώσω ότι έχω και δεν έχω.
    Αλλά πως είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο όταν οι μεγαλύτερες φαγάνες του δημοσίου χρήματος προέρχονται από το κόμμα που μας κυβερνάει σήμερα και σαν πολιτικοί αλλά και σαν κομματόσκυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.