30/4/10

Κύκλωμα στην ΕΥΠ καταγγέλλει η κυβέρνηση

Εισαγγελέας σφράγισε χθες το γραφείο συνδικαλιστή της ΕΥΠ, ο οποίος παρακρατούσε, χωρίς να έχει δικαίωμα, απόρρητα αρχεία
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παράνομο κύκλωμα που δρούσε μέσα στην ΕΥΠ κατήγγειλαν χθες η κυβέρνηση και η διοίκηση της υπηρεσίας. Δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι κλήθηκαν επειγόντως στη λεωφόρο Κατεχάκη, διεξάγουν τα τελευταία 24ωρα έρευνα εις βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας και άλλων υπαλλήλων ότι κατείχαν παρανόμως άκρως απόρρητα έγγραφα, καθώς και στοιχεία με προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων. Ακόμη τα ίδια στελέχη της ΕΥΠ ελέγχονται για τις διαδικασίες προμήθειας του υπερσυστήματος υποκλοπών από γερμανική εταιρεία που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 3,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΥΠ ο έλεγχος πιθανόν να επεκταθεί και σε ζητήματα παράνομων υποκλοπών για «λογαριασμό ιδιωτών» την περίοδο 2003-2006 και άλλες παράτυπες δραστηριότητες.

Τις σχετικές έρευνες παρακολουθεί και κατευθύνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Από την άλλη πλευρά, το ελεγχόμενο στέλεχος της ΕΥΠ, ο οποίος κατέχει και θέση συνδικαλιστικού εκπροσώπου, δηλώνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία παράνομη ενέργεια και αναφέρεται σε σκοπιμότητες. Παράλληλα άλλα στελέχη της ΕΥΠ κάνουν λόγο για εσωτερικό πόλεμο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στις μυστικές υπηρεσίες!

Το έναυσμα για την έρευνα που κατέληξε στην έφοδο του εισαγγελέα ήταν η «διαρροή» στο Διαδίκτυο των ψυχομετρικών τεστ στενού συγγενούς ενός γενικού γραμματέα υπουργείου, ο οποίος είχε δώσει εξετάσεις στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών το 2000. Η «διαρροή» αυτή προκάλεσε τη δυσφορία κυβερνητικών παραγόντων που μιλούσαν για «ύποπτα παιχνίδια» μέσα στις μυστικές υπηρεσίες. Προ δέκα ημερών το στέλεχος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία. Οπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «από τον υπάλληλο ζητήθηκε να παραδώσει, όπως οφείλει,όλο το αρχείο του,που είχε σε ειδικό φωριαμό. Ομως εκείνος αρνήθηκε επικαλούμενος ότι είναι υλικό που αφορούσε τη συνδικαλιστική δραστηριότητά του. Και έτσι ενεργοποιήθηκε ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας,κλήθηκε εισαγγελέαςκαι άνοιξαν οι φωριαμοί, στους οποίους βρέθηκαν απόρρητα αρχεία αλλά και δελτία υποψηφίων για πρόσφατες εκλογές των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων σε ιδιωτικό τυπογραφείο. Με αυτόν τον τρόπο υπήρχε κίνδυνος δημοσιοποίησης στοιχείων των υπαλλήλων της ΕΥΠ που έχουν αναλάβει ειδικές αποστολές».

Η έρευνα για τα ευρήματα στον φωριαμό του στελέχους της ΕΥΠ ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής, ενώ κλήθηκε και κλιμάκιο της ΥΠΕΕ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «διεξάγεται έρευνα για τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν την υπερτιμολόγηση προμήθειας συγκεκριμένου ηλεκτρονικού υλικού». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η έρευνα αυτή αφορά το σύστημα υποκλοπών που αγόρασε το 2007 η ΕΥΠ από τη γερμανική εταιρεία Syborg ύστερα από πολύχρονες διαδικασίες. Μάλιστα ο πρώτος διαγωνισμός για αυτή την προμήθεια είχε ακυρωθεί από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ.Βουλγαράκη. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος συμμετείχε τότε στην επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών των εταιρειών.

Από την άλλη πλευρά ο ελεγχόμενος υπάλληλος ανέφερε: «Την προηγούμενη Παρασκευή μού ζητήθηκε να παραδώσω το αρχείο μου και να τηρήσω το σχετικό πρωτόκολλο. Η διαδικασία άρχισε κανονικά και διακόπηκε λόγω όγκου των εγγράφων για τη Δευτέρα. Ομως λίγες ώρες αργότερα εισήλθα με σοβαρά προβλήματα υγείας σε ιδιωτική κλινική. Δεν υπήρχε κανένα ζήτημα άρνησής μου να παραδώσω το υπηρεσιακό αρχείο. Ακόμη πρέπει να πω ότι δεν συμμετείχα στον διαγωνισμό του 2000 για να αξιολογήσω τους τότε υποψηφίους και να έχω παραλάβει τα ψυχομετρικά τεστ τους. Εγώ ήμουν μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού πρόσληψης στην ΕΥΠ την περίοδο 2005-2006 και από τότε είχα κρατήσει ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία. Οσον αφορά την προμήθεια του συστήματος υποκλοπών, εγώ δεν είχαν κανένα λόγο στην απόφαση για την αγορά και το κόστος του συστήματος».

Πάντως άλλα στελέχη της ΕΥΠ μιλούσαν για «πόλεμο εκ του συστάδην» που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στις μυστικές υπηρεσίες. Συνδικαλιστές είχαν ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί αν δύο κορυφαία στελέχη της ΕΥΠ έχουν το προαπαιτούμενο πτυχίο ανώτατης σχολής για να καταλαμβάνουν τις συγκεκριμένες θέσεις. Στα ίδια στελέχη έχει αποδοθεί επίσης η κατηγορία ότι έχουν προκαλέσει με συνεχείς μεταθέσεις προσωπικού αναστάτωση στην κεντρική υπηρεσία αλλά και στα τοπικά κλιμάκια της ΕΥΠ τα οποία χειρίζονται κρίσιμα εθνικά ζητήματα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.