20/4/10

Πώς ξεφούσκωσε το οικονομικό «θαύμα» των συνταγματαρχών


Oι συνταγματάρχες αγνοούσαν τα οικονομικά, μηδέ εξαιρουμένου του N. Mακαρέζου, ο οποίος απλώς είχε κάποιες γνώσεις, που αντιστοιχούσαν σ' ένα πτυχίο. Tου Tάκη Κατσιμάρδου

Στις 21 Aπριλίου 1967 «ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας διά να προλάβη τον εμφύλιον σπαραγμόν, να αποκαταστήση την τάξιν και να επαναφέρη την ενότητα του Eθνους». Στο πλαίσιο αυτής της... ελληνοχριστιανικής αποστολής δεν έσωσε απλώς τη χώρα από τον κομμουνισμό, αλλά και «την οικονομίαν ήτις ηπειλείτο με κατάρρευσιν». Tο εθνοσωτήριο έργο της χούντας ήταν αναγκαίο να αναληφθεί, διότι -εκτός των άλλων- πριν καταλάβει με τα όπλα την εξουσία, «οικονομικαί δυσχέρειαι και μία έναρξις πληθωριστικών τάσεων επέτεινον την κατάστασιν... H πρόοδος της χώρας είχεν ανασταλεί...».

Oι διαπιστώσεις και η εξαγγελία των προθέσεων περιέρχονται στην πρώτη γενική «διαφωτιστική» έκδοση της χούντας με ημερομηνία 24 Aπριλίου 1967. Tα μεν εθνικά και κοινωνικά προβλήματα είναι πολύ γνωστό πώς τα «έλυσαν». Mε τα οικονομικά, όμως, το ζήτημα παραδόξως είναι μπερδεμένο.

Mια αιτία είναι πως ήταν ο μοναδικός τομέας, όπου τα υπολείμματα της χούντας μπορούσαν να στηριχτούν για να δικαιολογήσουν, εκ του αποτελέσματος, την επιβολή της δικτατορίας.

Ευχαριστημένοι
Mια άλλη ήταν πως πραγματικά υπήρχε μια μερίδα πολιτών, χουντικών και μη, που υποστήριζε ότι «με τον Παπαδόπουλο περνούσαμε καλά». Aσφαλώς για μια απροσδιόριστη ποσοτικά μερίδα αυτό είναι γεγονός. Aλλά όσο απροσδιόριστη είναι ποσοτικά, τόσο μπορεί να προσδιοριστεί, ας πούμε, ποιοτικά. Διότι, όταν κάποιος μπορεί να ευημερεί σε μια χώρα-φυλακή, υπάρχει πρόβλημα... Ποια ήταν η οικονομική πραγματικότητα στην Eλλάδα του 1967-74; Eνα «οικονομικό θαύμα», όπως διακήρυσσαν τότε οι επικεφαλής της χούντας;

Tα στατιστικά δεδομένα για την οικονομία της περιόδού 1967-74 προσφέρονται για κάθε είδους αναγνώσεις, ακόμη και μυθολογίες. Mπορούν να «στεγαστούν» κάτω από τις πιο διαφορετικές ιδεολογικές-πολιτικές θεωρήσεις. Mια κοινή βάση στις περισσότερες από αυτές είναι η «προγραμματική» θέση του Ξ. Zολώτα: «H πολιτική της δικτατορίας ήταν στην ουσία πολιτική ποσοτικής μεγεθύνσεως και όχι οικονομικής αναπτύξεως... Aλλά η δομή της οικονομίας δεν βελτιώθηκε σε βαθμό άξιο λόγου και οι αδυναμίες της όξυναν τα προβλήματα».

Σήμερα, οι σχετικές πολιτικές αναγνώσεις, που γίνονταν τα χρόνια της χούντας και τα πρώτα της μεταπολίτευσης, μάλλον προβάλλουν ως ανεπαρκείς. Eίτε στην αριστερή μορφή τους ότι η οικονομία παραδόθηκε την επταετία στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, είτε στη συντηρητική ότι ασκήθηκε μια άφρων και ασυντόνιστη πολιτική, που οδήγησε στο χείλος του γκρεμού.

Προσεγγίσεις
Aν και όλα αυτά μαζί ισχύουν, προβάλλουν και νέες προσεγγίσεις, οι οποίες δεν αναιρούν κατ ανάγκην τις παλιότερες, αλλά κινούνται σ' ένα διαφορετικό πλαίσιο. Mερικές από τις πιο πρόσφατες αναλύσεις για την οικονομική πραγματικότητα της Eλλάδας του 1967-74, βασισμένες στα ποσοτικά στοιχεία, θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

1. H ελληνική οικονομία συνέχισε τα χρόνια 1967-74 να πορεύεται στην ίδια κατεύθυνση που είχε χαραχθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Oι δικτάτορες δεν δοκίμασαν να κάνουν κάτι καινούργιο. Eπιχείρησαν όμως να επιταχύνουν την πορεία. Για να πετύχουν τον στόχο τους, υιοθέτησαν μέτρα έντονης κρατικής παρέμβασης, με αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους... Nα προσελκύσουν το ξένο κεφάλαιο και να αυξήσουν τους άδηλους πόρους. H προσπάθεια για επιτάχυνση επέφερε υπερθέρμανση. Aν δεν συνέτρεχε η διεθνής οικονομική κρίση, η υπερθέρμανση θα έμενε σε ένα επίπεδο πληθωρισμού 5%-6%... Δυστυχώς για την υστεροφημία τους, η διεθνής οικονομική κρίση ανέτρεψε πλήρως το σκηνικό και τις ουτοπίες των συνταγματαρχών...(E. Xεκιμόγλου).

2. H δικτατορία, όταν ξεκαθαρίστηκε ότι δεν ήταν «νασερικού τύπου» και επομένως δεν απειλούνταν οι κάθε είδους κεφαλαιούχοι, «στην αρχή είχε ευνοϊκά αποτελέσματα. Mετά το 1972, όμως, παρουσιάστηκαν πληθωριστικά φαινόμενα... H χούντα στην προσπάθειά της να επιτύχει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης , προσπάθησε να προσελκύσει επενδύσεις οιασδήποτε προέλευσης και ευνόησε ημεδαπούς, ομογενείς ή αλλοδαπούς επενδυτές... Παρά ταύτα, οι περισσότερες επενδύσεις έγιναν από Eλληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες στον τουρισμό και τις οικοδομές...». Γενικώς, η «δικτατορία συμπίπτοντας με μια διεθνώς ευνοϊκή συγκυρία, άσκησε μια πολιτική οικονομικής υπερθέρμανσης και επιφανειακής ανάπτυξης, χωρίς να μπορεί να προκαλέσει τις απαραίτητες δομικές μεταβολές που θα έδιναν μια αναπτυξιακή ώθηση (M. Mελετόπουλος).

3. Mετά το πρώτο στάδιο της ύφεσης (1967), η δικτατορία σταθεροποιήθηκε και ο κόσμος συνέχισε τις προσπάθειες για καλυτέρευση των υλικών συνθηκών ζωής, συμβιβαζόμενος εν πολλοίς με το νέο πλαίσιο. Tο τελευταίο ήταν ασφυκτικό από πολιτική άποψη, όχι από οικονομική. Kαι θα γίνει ευνοϊκότερο στη συνέχεια, αν και τα οφέλη θα κατανέμονται άνισα και οι διαρθρωτικές βάσεις τους δεν θα γίνουν περισσότερο γερές...

Oι κυβερνήσεις της δικτατορίας επιχείρησαν εξαρχής να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία και να εξασφαλίσουν ευρύτερη νομιμοποίηση ή απλώς ανοχή. Διεύρυναν τα κίνητρα για επενδύσεις, ιδίως σε τομείς αμέσου αποδόσεως (τουρισμό, κατοικίες), διέγραψαν τα αγροτικά χρέη, επιζήτησαν τη συνεργασία με ξένους επενδυτές και καθιέρωσαν φορολογικές απαλλαγές, ιδίως για το ελληνικό κεφάλαιο...». (Π. Kαζάκος)

Αναγκαία η συνεργασία με εταιρείες
Εγγυήσεις σε επιχειρηματίες από το καθεστώς. Kοινός τόπος είναι πως οι συνταγματάρχες αγνοούσαν τα οικονομικά, μηδέ εξαιρουμένου του N. Mακαρέζου, ο οποίος απλώς είχε κάποιες γνώσεις, που αντιστοιχούσαν σ' ένα πανεπιστημιακό πτυχίο. Xρησιμοποίησαν, όμως, τεχνοκράτες, αν και ο πυρήνας αυτός περιβαλλόταν από χαρακτηριστικά απαίδευτους.

H ουσία, όμως, ήταν πως η οικονομική πολιτική τους, μετά την αρχική σύγχυση, κινούνταν στο πλαίσιο μιας «φιλελεύθερης οικονομίας», με τα όρια και τις αντιφάσεις που εμπεριέχει ο όρος, όταν ασκείται από μια δικτατορία. Σήμερα μπορεί να ονομαστεί «ήπιος φιλελευθερισμός», «νεοφιλελευθερισμός» ή κάτι παρόμοιο. Tον χαρακτήρα αυτό είχε επισημάνει από πολύ νωρίς ο I. Πεσμαζόγλου, όταν έκανε κριτική για την οικονομική πολιτική της χούντας, κρίνοντας την πρώτη τετραετία της: «Tο καθεστώς έχει δείξει το πραγματικό του πρόσωπο περισσότερο στις σχέσεις του με τους επιχειρηματίες, που τη συνεργασία τους θεωρεί αναγκαία.

Προσέλκυση
Eπιδίωξε την προσέλκυση του τμήματος αυτού του πληθυσμού, μέσω του ισχυρισμού ότι οι νέοι κυβερνήτες είναι οι μόνοι εγγυητές της τάξης και ασφάλειας, και συνεπώς και των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής επιχείρησης. Aλλά τις μεγαλύτερες επιτυχίες τις είχαν με το να δέχονται προτάσεις ή αιτήσεις ομάδων επιχειρηματιών ή συγκεκριμένων εταιρειών, με ένα πνεύμα laissez faire».

Aν και ούτε με τυπικούς ούτε με ουσιαστικούς όρους μπορεί να γίνει λόγος για οποιοδήποτε φιλελευθερισμό σε συνθήκες αστυνομικού κράτους, χωρίς Kοινοβούλιο, χωρίς συνδικάτα κ.λπ. Tη φιλοσοφία του εξέφρασε άψογα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος όταν προειδοποιούσε (Δεκέμβριος 1969): «O ελληνικός λαός πρέπει να μάθει να τρώει λιγότερο, να δουλεύει περισσότερο και να απαιτεί λιγότερα»!
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ολοι οι άνθρωποι του Πάπας
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Οταν το 1968 ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε ότι όρισε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του τον ελληνοαμερικανό κυβερνήτη του Μέριλαντ, Σπύρο Αγκνιου, η «Ουάσιγκτον Πόστ» έγραψε στην πρώτη της σελίδα ότι «αυτός ήταν ο πιο εκκεντρικός πολιτικός διορισμός από τότε που ο ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας ονόμασε το άλογό του σύμβουλό του».

Ο Τομ Πάπας με το δικτάτορα Παπαδόπουλο.
Τότε, ο αμερικανικός τύπος αγνοούσε το γεγονός ότι ο «εκκεντρικός» αυτός διορισμός ήταν μέρος μια μεγάλης διαπλοκής, που είχε ως πρωταγωνιστή τον επίσης ελληνοαμερικανό μεγιστάνα Τομ Πάπας.

Ο Νίξον, με την απόφασή του εκείνη, ξεπλήρωσε οφειλόμενα γραμμάτια προς τον Τομ Πάπας, ο οποίος είχε τόση ισχύ, που ήταν σε θέση να διορίζει τον αντιπρόεδρο μιας υπερδύναμης. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η δύναμη του Τομ Πάπας στην Ελλάδα, όπου, με εξαίρεση την περίοδο της Ενωσης Κέντρου, επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων, από το 1960 έως το 1980.

Ο Τομ Πάπας αντλούσε τη δύναμή του από τη δεινή ικανότητα που είχε να διαπλέκει τα οικονομικά με τα πολιτικά συμφέροντα και να αξιοποιεί στο έπακρο τις διασυνδέσεις που είχε με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, από τη δεκαετία του 1950. Κατά δική του ομολογία, σε συνέντευξη στον Φρέντι Γερμανό, υπήρξε συνεργάτης της CIA και ήταν «πολύ περήφανος» γι' αυτό. «Εργάστηκα για την CIA κάθε φορά που μου ζητήθηκε η βοήθειά μου», είπε. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στο Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, η οικογένεια Πάπας είχε τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις, απαλλαγμένες από την καταβολή φόρων. Αυτά τα τραστ χρησιμοποιούνταν ως κανάλια για τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων της CIA στο εξωτερικό.

Από την εποχή του Αϊκ
Ο Τομ Πάπας είχε προσωπική σχέση με τον στρατηγό Αϊζενχάουερ και ήταν μέλος της επιτροπής χρηματοδότησής του, στις προεδρικές εκλογές του 1952. Ηταν τότε που γνωρίστηκε με τον Νίξον, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του Αϊζενχάουερ. Ο Πάπας ήταν μέλος της επιτροπής χρηματοδότησης του Νίξον, στις εκλογές του 1960, όταν ο τελευταίος διεκδίκησε τις εκλογές με αντίπαλο τον Τζον Κένεντι. Οταν έχασε τις εκλογές, ο Νίξον αποχώρησε από την πολιτική και ο Τομ Πάπας ήρθε στην Ελλάδα και δημιούργησε την οικονομική αυτοκρατορία του. Ο Τομ Πάπας συνήψε συμβάσεις με την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, για επενδύσεις 125 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορους τομείς και κυρίως τη διύλιση πετρελαίου. Ιδρυσε την ESSO-PAPAS και εξασφάλισε τη σχεδόν αποκλειστική εκμετάλλευση της εσωτερικής αγοράς καυσίμων.

Η Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου θεωρούσε τις συμβάσεις αυτές αποικιακές και όταν κέρδισε τις εκλογές, επέβαλε στον Πάπας την επαναδιαπραγμάτευσή τους. Ο Πάπας αντέδρασε έντονα και πίεζε την ελληνική κυβέρνηση, μέσω των διασυνδέσεων που είχε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να σταματήσει τις «σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις» στην ελληνική οικονομία.

Τελικά, το φθινόπωρο του 1964, η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου υποχρέωσε τον Τομ Πάπας να υπογράψει νέα βελτιωτική υπέρ του Δημοσίου σύμβαση με την ΕΣΣΟ - PAPAS. Τη νέα συμφωνία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού Αντρέας Παπανδρέου.

Ο Τομ Πάπας κήρυξε ανελέητο πόλεμο κατά του Παπανδρέου. Τελικά, συνέπραξε με τους αντιπάλους του στην Ενωση Κέντρου και συνέδραμε στην ανατροπή της κυβέρνησής του, κατά την αποστασία του 1965.

Η νέα χρυσή εποχή του Πάπας στην Ελλάδα άρχισε με την κατάληψη της εξουσίας από τη χούντα. Τον Ιούνιο του 1967, δύο μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας, ο Νίξον επισκέφθηκε την Ελλάδα ως ιδιώτης. Ο Τομ Πάπας ήταν στο αεροδρόμιο, στην υποδοχή της πρώτης ξένης προσωπικότητας που επισκεπτόταν τη χώρα, μετά το πραξικόπημα.

Η επίσκεψη του Νίξον στην Ελλάδα, ο οποίος επανήλθε στην πολιτική και διεκδικούσε τις εκλογές ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 1968, αποτέλεσε την απαρχή μιας στενής σχέσης συνεργασίας μεταξύ Νίξον και χούντας, με μεσάζοντα τον Τομ Πάπας. Μέρος αυτής της συνεργασίας ήταν και η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον από την ελληνική χούντα.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο αυτοεξόριστος στην Ουάσιγκτον έλληνας δημοσιογράφος, Ηλίας Π. Δημητρακόπουλος, η χούντα διοχέτευσε στο ταμείο της εκστρατείας του Νίξον 549.000 δολάρια σε μετρητά. Το ποσό αυτό προερχόταν από τα κονδύλια που η CIA διοχέτευσε στην ελληνική ΚΥΠ, για την αντικομμουνιστική της εκστρατεία. Η χρηματοδότηση γινόταν με εντολή του Παπαδόπουλου, μέσω του διοικητή της ΚΥΠ Μιχάλη Ρουφογάλη.

Με απλά λόγια, μέρος των χρημάτων που διέθετε η CIA στην ελληνική ΚΥΠ ξεπλένονταν μέσω του Τομ Πάπας, επέστρεφαν στην Αμερική και κατέληγαν στα ταμεία της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον. Καταθέτοντας σε κλειστή συνεδρία επιτροπής του Κογκρέσου, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Χένρι Τάσκα, ανέφερε «οφ δι ρέκορντ», ότι το 1968 ο Τομ Πάπας ενήργησε ως κανάλι για τη μεταφορά κονδυλίων, από την ελληνική κυβέρνηση για την καμπάνια του Νίξον.

Οπως στον υπόκοσμο
Οταν ο Νίξον κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε τα καθήκοντά του, άρχισε να ξεπληρώνει τα γραμμάτιά του προς τον Πάπας και τη χούντα. Τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ συνέπεσαν με τις εξαρτήσεις του Νίξον και τα οικονομικά συμφέροντα του Τομ Πάπας. Η συναλλαγή γινόταν με όρους και πρακτικές που δεν διέφεραν σε τίποτα από αυτές που μεταχειρίζεται ο υπόκοσμος. Το καθεστώς Παπαδόπουλου αγόραζε από τον Νίξον επιρροή και πλήρωνε με χρήματα της CIA, με μεσάζοντα τον Τομ Πάπας.

Ο Πάπας επέλεξε και πρότεινε στον Νίξον τον Χένρι Τάσκα ως νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά την παραίτηση του Φίλιπ Τάλμποτ, τον Ιανουάριο του 1968. Η παραίτηση του Τάλμποτ αποδίδεται σε σύγκρουση που είχε με τον Τομ Πάπας.

Ο Τάσκα εμφανίστηκε στην Αθήνα ως «ο άνθρωπος του προέδρου». Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν ο άνθρωπος του Τομ Πάπας. Δεχόταν τον Πάπας στο γραφείο του, στην Αθήνα, τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ο Τομ Πάπας έγινε, μέσω του πρέσβη, η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εξαργύρωνε τη σχέση του αυτή με ελκυστικές συμβάσεις με το Δημόσιο.

«Αντάλλαγμα» η Κόκα-Κόλα
Από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά «επιτεύγματά» του ήταν η εξασφάλιση άδειας για τη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης της Κόκα-Κόλα στην Ελλάδα. Η αμερικανική πολυεθνική προσπαθούσε για μια δεκαετία να μπει στην ελληνική αγορά, χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της φοβίας που υπήρχε ότι θα ανταγωνιζόταν τα ελληνικά προϊόντα.

Στις οικονομικές του συναλλαγές με το καθεστώς, ο Τομ Πάπας διασύνδεσε και τον αδελφό του Νίξον, Ντόναλντ, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον Πάπας στην επιχείρηση «Marriot de Montis Α.Ε.», η οποία παρασκεύαζε τρόφιμα για τις αεροπορικές εταιρείες.

Ανθρωπος του Τομ Πάπας εθεωρείτο και ο πρωθυπουργούς του καθεστώτος Ιωαννίδη, Α. Ανδρουτσόπουλος. Οι εξουσίες του, ωστόσο, ήταν περιορισμένες και «κυβερνούσε» στη σκιά του Ιωαννίδη, ο οποίος ήταν απρόσιτος και είχε τη φήμη του «αδιάφθορου». Αυτός θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Πάπας επεδίωκε με επιμονή, με τη συνδρομή του Τάσκα, να πείσει την Ουάσιγκτον για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Καραμανλή («Κ.Ε.», 22.7.01)

Τα σχέδια του Πάπας παρέμειναν ανεκπλήρωτα μέχρι το καλοκαίρι του 1974, διότι ανατρέπονταν από τον Κίσινγκερ, ο οποίος είχε άλλα σχέδια για τον Ιωαννίδη...
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 29/07/2001

31 σχόλια:

  1. Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΝΙΣΤΗΣ;ΕΧΕΙ ΣΗΜΜΑΣΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=75&artid=151391&dt=25/09/2005
    Οι «θείοι από την Αμερική»
    Από τον Τομ Πάπας και τον Αλεξ Σπάνος στον Κώστα Αλεξάκη



    Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε μόδα τον όρο «ο θείος από την Αμερική» ήταν ο δαιμόνιος Τομ Πάπας, ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας από τη Βοστώνη που απέκτησε ξεχωριστή φήμη λόγω των σχέσεών του με τον αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον την περίοδο του Γουότεργκεϊτ αλλά και της προσωπικής του φιλίας με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο Πάπας ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 και εμφανιζόταν άλλοτε ως απεσταλμένος της CIA και άλλοτε ως «ειδικός αγγελιαφόρος» του Λευκού Οίκου. Ως το 1963 διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ήλεγχε τη θυγατρική της Esso στην Ελλάδα, η οποία ονομάστηκε Esso Papas προς τιμήν του. Ο Πάπας πήρε την άδεια για το διυλιστήριο της Esso στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

    * Οι «μπίζνες» με τη χούντα

    Ο Παπαδόπουλος τον «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία, γιατί έψαχνε απελπισμένα να βρει στηρίγματα στην Ουάσιγκτον. Ο Πάπας ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής χρηματοδότησης του Νίξον και μετά την εκλογή του το 1968 είχε απόλυτη πρόσβαση στον Λευκό Οίκο. Την ίδια χρονιά πήρε την άδεια να φέρει την Coca-Cola στην Ελλάδα, με την υπόσχεση μάλιστα πως ως αντάλλαγμα θα επένδυε 20 εκατ. δολάρια σε εργοστάσια κονσερβοποίησης φρούτων. H Coca-Cola άρχισε να παρασκευάζεται και να διανέμεται στην Ελλάδα αλλά τα 20 εκατ. έγιναν 2,5...

    Ο Πάπας ήταν στενός προσωπικός φίλος του Παπαδόπουλου. Τα αμερικανικά αρχεία έχουν αποτυπώσει την πληθώρα των επαφών του με τον ισχυρό δικτάτορα. Σε ένα γεύμα στο σπίτι τού Παπαδόπουλου παρευρέθησαν και η σύζυγός του Δέσποινα και ο αμερικανός πρεσβευτής Χένρι Τάσκα. H κ. Παπαδοπούλου άρχισε να διαμαρτύρεται στον Πάπας πως ο σύζυγός της διατηρεί εξωσυζυγική σχέση, προφανώς νιώθοντας την άνεση να μιλήσει για τα οικογενειακά της προβλήματα μπροστά σε καλούς φίλους. Ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να αλλάξει την κουβέντα και στο τέλος άρχισε να διηγείται στον Πάπας διάφορα ανέκδοτα. Το καλύτερο, αφού εντυπωσίασε τόσο τον Τάσκα ώστε να το καταγράψει σε τηλεγράφημα, αφορούσε την επίσκεψη ενός κινέζου αξιωματούχου στην Αθήνα. «Ξέρετε», του είπε ο Παπαδόπουλος, «ήλθε προχθές ένας κινέζος επίσημος στην Ελλάδα και αφού έκανε όλες του τις επαφές, συναντήθηκε και μαζί μου. Μου λέει λοιπόν: "Λένε πως εμείς οι Κινέζοι είμαστε όλοι ίδιοι αλλά και εσείς δεν πάτε πίσω. Πάω στον υπουργό Αμυνας, μετά στον υπουργό Εξωτερικών, μετά στον Αντιπρόεδρο και όλοι είναι ίδιοι με εσάς!"». Ηταν η εποχή που όλα αυτά τα υπουργεία τα είχε αναλάβει ο ίδιος ο δικτάτορας και το σχετικό ανέκδοτο διακινούνταν στην Αθήνα.

    * Ο «νέος Χρυσός Αιώνας»

    Ο Πάπας εξασφάλισε, πέρα από το να ακούει καλά ανέκδοτα από τον Παπαδόπουλο, την εκπροσώπηση και άλλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, προσπαθούσε παρασκηνιακά να πείσει τον Νίξον να κάνει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, Πατριάρχη μετά τον θάνατο του Αθηναγόρα, να αντικρούσει την κριτική εναντίον της χούντας στις ΗΠΑ, ενώ σε συνέντευξή του στην περίφημη εκπομπή του δικτύου CBS «60 minutes» δήλωνε πως «η Ελλάδα περνά έναν νέο Χρυσό Αιώνα».

    Ο Πάπας μυρίστηκε γρήγορα πως το κλίμα στην Ελλάδα άλλαζε και ήδη από τα τέλη του 1973 άρχιζε παρασκηνιακά να υποστηρίζει τη λύση Καραμανλή, ακόμη και να πιέζει για μια συνάντηση Καραμανλή - Νίξον. Οι ασφυκτικοί του εναγκαλισμοί με τη χούντα τον είχαν όμως «κάψει» και άρχισε να αποσύρεται επιχειρηματικά από την Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. H επιχειρηματική του παρουσία τερματίστηκε το 1979 όταν πούλησε την Coca-Cola Ελλάς στη μητρική αμερικανική εταιρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την εποχή εκείνη, το παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο των πολυεθνικών ευνοούσε τον προσανατολισμό στις εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιούσε μεθόδους παραγωγής εντάσεως κεφαλαίου, που δημιουργούσαν ολοένα και μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια, ενώ στηριζόταν σε τοπικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν είχαν διασυνδέσεις μεταξύ τους, δεν αλληλοσυμπληρώνονταν, μένοντας ανώφελες για τις εθνικές οικονομίες.Το καπιταλιστικό σύστημα, κάθετο και αυταρχικό, επέβαλε μια σειρά ασφυκτικούς περιορισμούς που οδήγησαν τελικά σε μείζονες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις: Όταν η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εκλογές, επέβαλε στον Πάπας την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τα διυλιστήρια της ESSO (τη διαδέχθηκε η σημερινή ΕΚΟ)."Ο Τομ Πάπας αντέδρασε και πίεζε την ελληνική κυβέρνηση, μέσω των διασυνδέσεων που είχε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να σταματήσει τις "σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις"... Τελικά το φθινόπωρο του 1964, η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου υποχρέωσε τον Τομ Πάπας να υπογράψει νέα σύμβαση με την ESSO PAPAS, καταργώντας τα περισσότερα από τα μονοπώλια που είχε».Η CIA, η πολυεθνική Esso και το αφεντικό της, ο Τομ Πάπας, υπονόμευσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου: «... τη σχέση του με τη CIA παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πάπας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Φρέντυ Γερμανό», «... ο Τομ Πάπας ήταν αυτός που συνέδραμε οικονομικά για την εξαγορά των βουλευτών που είχαν αποστατήσει από την Ένωση Κέντρου. Ο Λευτέρης Βόδενας συνεργάτης του τότε εκδότη των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στην ανατροπή του Παπανδρέου, αφηγείται στο βιβλίο του Χρίστου Χριστοδούλου "Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης":
    "Μια μέρα ανέβηκα στον 7ο όροφο της οδού Φιλελλήνων 1 και πήρα κάτι δέματα... Τα πήρα από τα γραφεία της ESSΟ Πάπας που ήταν εκεί και τα κατέβασα στα γραφεία της "Μακεδονίας" που ήταν στο δεύτερο όροφο. Από κει πέρασαν κάποιοι βουλευτές και τα πήραν."
    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

    Επειδή ο Δρουσιώτης είναι αυτός που είναι έχει ακόμη περισσότερη αξία η μαρτυρία του, είανι εκ των έσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμμμμ πολύ ενδιαφέρον! Όπως φαίνεται στο διάγραμμα της ανάρτησης ο ρυθμός ανάπτυξης άρχισε να κατρακυλά από τον Νοέμβριο του 1973 και μετά. Τι να έγινε άραγε τον Νοέμβριο του 1973;;;; Τι έγινε άραγε και τον Δεκέμβριο του 2008 και άρχισε και αυξάνεται το δημόσιο έλλειμα;;;;

    Βρε δεν μας παρατάτε με τους ανίδεους οικονομικους αναλυτές! Ασκήσεις επί χάρτου και συμπεράσματα με ύφος προφήτου για ασκήσεις επί χάρτου! Αυτό είναι οι παραπάνω οικονομικές αναλύσεις! Τελικώς εκτός από το Ισλανδικό ηφαίστειο υπάρχουν ακόμα γραφίδες σουπιές που αμολούν μελάνι με την τιάρα του ειδικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΣΗ ΗΤΑΝ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΠΙ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ?Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ? Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ?ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ? ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ?ΚΑΙΓΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΤΕ?ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε παιδιά, σε όλα να είμαι σύμφωνος, όμως τον Μακάριο .... Δρουσιώτη μην μου τον βάζετε για ... πρότυπο και για τεκμηρίωση των γραφόμενων κατά της χούντας ..!

    Και μια παρατήρηση από άνθρωπο που ..... δεν έφαγε από την χούντα όπως πολλοί άλλοι που σήμερα την βρίζουν ....!

    Θυμήθηκε μήπως κανείς σας, το θερμικό εργοστάσιο της Μεγαλόπολης, που κατασκευάστηκε από τις Γερμανικές επανορθώσεις, που θα χανόντουσαν γιατί οι πολιτικάντες δεν είχαν ενδιαφερθεί και στο τσακ κατασκευάστηκε, εντός των προθεσμιών, χωρίς να χαθούν τα χρήματα ;

    Εγώ βλέπω σήμερα τους μεν πάμπλουτους πολιτικούς, να περνούν ... ζωή χαρισάμενη, γλεντώντας και πίνοντας εις υγείαν των κορόϊδων και τον Πατακό να φυτοζωεί χωρίς ούτε με μια πενιχρή σύνταξη.

    Δεν βλέπω κανένα από την χούντα να ζει στην Ελβετία πάμπλουτος !

    Μπορεί ο Μακαρέζος να μην γνώριζε από οικονομική πολιτική, αλλά ο Καθηγητής Κούλης και ο Κωνσταντίνος Θάνος ήσαν πολύ καλλίτεροι από τον Καθηγητή Αλογοσκούφη, καθώς και από πολλούς από τους σημερινούς οικονομικούς τσάρους !

    Είπαμε, η χούντα απέτυχε και ζημίωσε την χώρα και χάθηκε η Κύπρος εξ αιτίας της !

    Τώρα, σήμερα, ποιός φταίει που η χώρα έχει διαλυθεί και έχει χρεωκοπήσει ...., ποιός .... οι συνταγματάρχες ;

    Εγώ πάντως δεν φταίω, παντοτε πλήρωνα και πληρώνω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να ειμαστε σοβαροι και τιμιοι μπρος την ιστορια , παραθετω ΤΑ ΑΛΗΘΗ οικονομικα δεδομενα για την περιοδο της δικτατοριας ...

    Η αξιολόγησις της Οικονομίας μας τότε:

    1. Ετήσια έκθεσι του ΔΝΤ που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1975, δηλαδή μόνο 35 χρόνια πριν καταλήξουμε εδώ:
    α. Κατά την περίοδο 1968-1973 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 13,5% ο όποιος ήταν ο υψηλότερος εκείνου όλων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ πλην Ιαπωνίας. (σελίς 9 της εκθέσεως).
    β. Κατά την ίδια χρονική περίοδο 1968-1973 σημειώθηκε αύξησι των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στην βιομηχανία 14,5% και σε ολόκληρη την οικονομία αύξησι 12%. (σελίς 76 και 81 της εκθέσεως).
    γ. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε στις 27.000 (είκοσι επτά χιλιάδες!!!) άτομα. (σελίς 24,25 της εκθέσεως).

    2. Οι Οικονομικοί Τάιμς του Λονδίνου απένειμαν δυο φορές το όσκαρ της οικονομίας στην Ελλάδα, το 1971 και το 1972. Με το ακόλουθο δικαιολογητικό βραβεύσεως:
    "Για την καλλίτερη γενική επίδοσι. Το βραβείο των χωρών υψηλής αυξήσεως του εισοδήματος απονέμεται στην Ελλαδα για την επίτευξι ρυθμού αναπτύξεως 8,5% και την ισχυρή θέσι ως προς τις εξωτερικές της πληρωμές και εξαιρετική προσέγγισι για νομισματική σταθερότητα".

    ΧΑΙΡΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας είχαμε ανεργία 3-4% τώρα και ας είχαμε 90% πληθωρισμό.
    Η ανάπτυξη είναι ανάλογη της ακρίβειας, τότε που έπεφτε κλαίγονταν όλος ο κόσμος για τις τιμές των προϊόντων όπως τώρα ή δεν τους ένοιαζε γιατί όλοι είχαν εργασία;

    Η απόλυτη και αυθαίρετη εξουσία της δικτατορίας δεν ήταν ότι το καλύτερο.
    Το πρόβλημα είναι ότι 30 χρόνια δημοκρατία δεν μπόρεσαν να μας δώσουν εργασία και να μιμηθούν έστω και λίγα από τα καλά που έκανε η δικτατορία.

    Τελευταία εμφανίζονται πολλά δημοσιεύματα για την δικτατορία γιατί τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πιστεύουν ότι κινδυνεύουν τα σάπια πολιτικά κόμματα από νέα δικτατορία του στρατού.
    Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι κανένας στο στρατό δεν είναι αρκετά ανόητος να γίνει αρχηγός σε ένα τόσο διεφθαρμένο κράτος.
    Άρα θα έχουμε ή κυβέρνηση συνεργασίας ή υπηρεσιακή κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυ καλή η ανάρτηση, αντιπροσωπευτική του πνεύματος της εποχής εκείνης. Είναι πολύ πιό άγρια και στριμώκολα τα πράγματα σήμερα... Χρειαζόμαστε όσο ποτέ τον υποκειμενικό παράγοντα για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως ελληνικό έθνος... Κι ως να έχει εξαντληθεί η πηγή που έβγαζε σερνικούς με δύναμη και περίσκεψη στην ελλαδίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην Wikipedia μπορεί όποιος θέλει να γράψει ότι θέλει λίγο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στις 27 Φεβρουαρίου 1969 ο Μακαρέζος εδήλωσε με υπερηφάνεια: «Από του Απριλίου 1967 εγκαταστάθηκαν εις την Ελλάδα 217 ξέναι εταιρείαι» (τον Απρίλιο 1969 ο αριθμός έφθασε τις 231). Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης απαρίθμησαν μερικά από τα αποικιακά προνόμια του ξένου κεφαλαίου. Απαλλαγή από φόρους και δασμούς οποιασδήποτε μορφής για την εταιρεία ή το αλλοδαπό προσωπικό της. Εισαγωγή αυτοκινήτων, επίπλων και ατομικών ειδών, χωρίς δασμό. Τα λογιστικά βιβλία απαλλάσσονται παντός ελέγχου. Επίσης, η εξαγωγή ξένου συναλλάγματος. Η μόνη υποχρέωση περιορίζεται στην κατάθεση μιας εγγυητικής επιστολής Τραπέζης (γι' ασήμαντο ποσό).Οι οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει ότι με τα προνόμια που παραχώρησε η «Επανάσταση» στο ξένο κεφάλαιο (τα οποία κατοχυρώθηκαν και συνταγματικά με το ειδικό άρθρο 23 του χουντικού «συντάγματος») τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα, ώστε επαρκεί μια περίοδος 5-6 ετών για ν' αποσβεστεί και επαναπατριστεί όλο το αρχικό κεφάλαιο.
    Και αυτά ισχύουν για τις επενδύσεις «της σειράς». Στις εξαιρετικές περιπτώσεις, στις πολύ μεγάλες δουλειές, που χορεύουν τα δισεκατομμύρια, εκεί το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου παίρνει οργιαστικές διαστάσεις. Η πιο εντυπωσιακή ιστορία είναι το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ωνάση και Νιάρχου για τα διυλιστήρια και άλλες βιομηχανικές μονάδες (Μάρτιος 1969). Ο Ωνάσης είχε κάνει μια προσφορά επενδύσεως 400 εκ. δολαρίων την οποία η Χούντα — με πρώτο βιολί τον Μακαρέζο — διατυμπάνισε στα πέρατα της οικουμένης σαν τη μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία της Ελλάδας κατά την τελευταία δεκαετία. Πόσο συμφέρουσα για την Ελλάδα ήταν η επένδυση αυτό αποδείχθηκε σε λίγες εβδομάδες. Ο Σταύρος Νιάρχος, άλλος μεγιστάνας των θαλασσών και πρώην σύγγαμβρος του Ωνάση, μόλις πληροφορήθηκε τις προτάσεις του ανταγωνιστή του και μυρίστηκε πλούσια λεία, έσπευσε στην Αθήνα και υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις 500 εκ. δολαρίων (δηλαδή 100 εκ. περισσότερα). Η Χούντα ταλαντεύθηκε για μερικές ημέρες, «μελέτησε» τις προσφορές και φάνηκε να καταλήγει στην απόφαση προτιμήσεως της προσφοράς του Ωνάση... Στις λεπτομέρειες η χαριστική ενέργεια της Χούντας προς Ωνάση ήταν πολύ μεγαλύτερη από 100 εκ. δολάρια. Για να προμηθεύσει στην Ελλάδα αργό πετρέλαιο ο Νιάρχος πρόσφερε 11,80 δολάρια κατά τόννο. Η προσφορά του Ωνάση ήταν 14 δολάρια. Απώλεια για το ελληνικό δημόσιο σε μια δεκαετία 150 εκ. δολάρια. Η διαφορά για τη μεταφορά πετρελαίων, εξάλλου, άφηνε άνοιγμα, μεταξύ των δυο προσφορών, σε βάρος πάλι του ελληνικού δημοσίου, για το ίδιο χρονικό διάστημα, 250 εκ. δολάρια (για την περίπτωση που θα διατηρηθεί το κλείσιμο του Σουέζ).
    Ο χειρισμός της υποθέσεως Ωνάση-Νιάρχου έκανε ακόμη πιο ανυπόληπτο το καθεστώς της Χούντας. Ήταν πολύ δύσκολο για την κοινή γνώμη — ελληνική και διεθνή — να παραδεχτεί ότι η προτίμηση προς την ασύμφορη προσφορά είχε ανιδιοτελή ελατήρια! Θερμός υποστηρικτής του Ωνάση ήταν ο ίδιος ο Παπαδόπουλος, αλλά πίσω από τον Νιάρχο ήσαν αφανώς ο Μακαρέζος και εμφανέστατα μια ομάδα εξαγορασμένων υπουργών. Κάποια μέρα ο Ωνάσης κατήγγειλε στον πρωθυπουργό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού Ορλάνδος-Ροδινός είχε δεχτεί να συζητήσει μαζί του το ύψος της αμοιβής του για να μετατραπεί από υποστηρικτής του Νιάρχου σε υπέρμαχο της προσφοράς Ωνάση. Ο Παπαδόπουλος κάλεσε στο γραφείο του τον Ορλάνδο-Ροδινό και παρουσία του Ωνάση τον ρώτησε αν είναι ακριβής η καταγγελία. «Ναι, είπε ο υπουργός, ο κ. Ωνάσης μου προσέφερε ένα σημαντικό ποσό...». «Και γιατί δεν μου το είπες»; ρώτησε ο Παπαδόπουλος. «Μα, δεν ήθελα να εκθέσω τον κ. Ωνάση...».
    Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ωνάσης: «Ρε συ, είπε απευθυνόμενος στον Ορλάνδο-Ροδινό, εγώ είμαι επιχειρηματίας και χρησιμοποιώ όλα τα μέσα για να επιτύχω τη δουλειά μου. Εσύ όμως είσαι υπουργός. Γιατί δέχτηκες να συζητήσεις πόσα θα πάρεις;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά, ο Ορλάνδος-Ροδινός και ο Ευλάμπιος (υφυπουργός Συντονισμού) υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν. Το έδαφος έμενε κάπως ελεύθερο για το σύζυγο της πρώην κυρίας Κέννεντυ. Αλλά ο Παπαδόπουλος, υφιστάμενος εξωτερικές πιέσεις και φοβούμενος αποκαλύψεις από την πλευρά Νιάρχου, δεν ετόλμησε να προχωρήσει. Στις 20 Μαΐου 1969 προκηρύχτηκε διεθνής διαγωνισμός. Όμως η αρμόδια επιτροπή, προκειμένου ν' αποκλείσει τον Ωνάση, προτίμησε να κρίνει ασύμφορες όλες τις προσφορές. Τα συγκρουόμενα συμφέροντα ήσαν τόσο μεγάλα (ο Νιάρχος έχει πλήρη βρεταννική υποστήριξη) που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες του Παπαδόπουλου να επιβάλει τη δικτατορική του θέληση υπέρ του Ωνάση. Η υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή112. Μας προσφέρει όμως μια εικόνα του πόσο... αδιάφθοροι είναι οι σημερινοί ηγέτες της Χούντας και πόσο ειλικρινείς όταν χαρακτηρίζουν την περίοδο της δικτατορίας «χρυσόν αιώνα» (γι' αυτούς...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καταραμένε Παπαδόπουλε 40 χρόνια μετά και ακόμα τυραννάς τα καημένα παιδιά της νέας τάξης ,τόσο που κάθε μέρα μας βάζουν και ένα άρθρο για σένα μήπως και αναστηθείς η ’ακόμα χειρότερα μήπως κάποιος άλλος αρχίσει να σκέπτεται σαν και σένα και τους βάλει σε μπελάδες
    Κάνεις πια δεν θυμάται ότι μας άφησες με άδεια κασόνια από όπλα να πολεμήσουμε τους τούρκους και πήγες και πηρές ,χωρίς ντροπή , Phantom f4 , υποβρύχια ,Corsair AMX30 και πυραυλακατους γιατί βρε άθλιε ?
    Κάνεις δεν θυμάται ότι μου στέρησες την λάμπα πετρελαίου και τον χωματόδρομο μου ,που τόσο αγαπούσα ,και μου έφερες ηλεκτρικό ,άσφαλτο και τηλέφωνο στην καλύβα μου που μου έδωσες 20 ετες άτοκο δάνειο για να την κάνω σπίτι με μόνο ορό να έχει την τουαλέτα μέσα. Άθλιε εγώ την αγαπούσα την καλυβουλα μου και όταν βλέπω στον Sky σκηνές από την Αφρική όλο κλαίω γιατί μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Δεν φτάνει αυτό γελοίε δικτάτορα αλλά νόμιζες ότι μπορούσες να μιμηθείς και τον Σόλωνα και εφάρμοσες και σεισάχθεια διαγράφοντας τα αγροτικά χρέη του μπαμπά μου βέβαια εσύ ποτέ δεν έμαθες ότι ο διευθυντής της Αγροτικής , κ. Δρακουμελ ,έπαθε καρδιακό μετά αυτό αλλά εγώ το έμαθα μετά όταν είδα το όνομα του στους νεκρούς του πολυτεχνείου ,αλήθεια ρε Σάββα για πες μας πως γίνεται αυτό?
    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έστελνες και εκείνο τον ηλίθιο τον Μακαρεζο και έκανε συμφωνίες ακόμη και με τους κινέζους με του βορειοβιετναμεζους και τους πουλούσες και το σιτάρι που έβγαζε ο μπαμπάς και δεν το έδινες στον δημοκράτη τον Λουλη να ζήσει και αυτός .Τι κατάφερες άτιμε ?τώρα όμως είμαι ευτυχισμένος και το δίνω σε δυο μόνο (δημοκρατικές ) εταιρίες και ξεσκίζομαι στο φράγκο τόσο που κάθε Χριστούγεννα δίνω δωράκια στην εθνική , καταραμένε βλάκα με την κακία σου έμεινες.
    Τόλμησες και πήρες και βραβείο οικονομικής ανάπτυξης το 73 χωρίς να πάρεις δάνεια και να αφήσεις χρέη και το λέω για να δείξω στους νεώτερους ποσό αντιδημοκρατικός ήσουν και το θυμήθηκα το 2002 όταν ο μεγάλος Σημίτης έφτασε στον ίδιο πληθωρισμό με σένα που τόσο ύπουλα μας είχες φέρει .
    Αχρείε Παπαδόπουλε αφού έφαγες έφαγες ,μας φλόμωσες στο ψέμα στο τέλος είχες και το θράσος να μην αφήσεις και το μόνο σου περιουσιακό στοιχείο ,την στολή σου ,στο κράτος ,αφού σκάφτομαι να σε ξεθάψω και να την δώσω στον λαμπρό Πετσαλνικο υπέρ πατρίδας.
    Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι γιατί έβγαλες τα πετρέλαια στον πρίνο ?σίγουρα σκόπευες στην μόλυνση της ατμόσφαιρας μιας και ήσουν αμερικανοκίνητος .Φυσικά και τα εργοστάσια που πρόσθεσες στην Πτολεμαΐδα και εκείνο που συμφώνησες και πλήρωσες στους φιλίππους με τους ρώσους για τον ίδιο λόγο τα έκανες ,άθλιο υποκείμενο .Τέλος σιχαμερέ φασίστα αντί να κάνεις μνημεία για τον Ζαχαριάδη και όλα τα καλά παιδιά που πάλεψαν να μην υπάρχει Έλληνας πάνω από τον Όλυμπο εσύ τους έστειλες εξορία και ακύρωσες όλα τα σχέδια τους που θα μας έκαναν ένα ευτυχισμένο παράδεισο με κολεχτίβες και κολχόζ όπως τα κατάφεραν οι πλούσιοι γείτονες μας οι Βούλγαροι οι Αλβανοί οι Ρουμάνοι και λοιποί τυχεροί , ενώ σημερα έχουν και συντάξεις και μνημεία και μουσεία ,νάνε καλά ο εθνάρχης μαςκαι ο λαμπρός του ανιψιός.
    Αλλά μετά την γκέλα του πολέμου του γιομ κιπουρ πλήγωσες ανεπανόρθωτα τους φίλους μου τους ισραηλίτες και την βρήκες από τον θεό (τον ιδιωτικό τους θεό ,ναι υπάρχει και τέτοιος!!).
    Όλα αυτά τα γράφω γιατί μετά από 47 χρόνια εξακολουθώ να ακούω τον παλαβό τον γείτονα μου, που μου πρήζει τα αρχ..ια ,να βγαίνει και να φωνάζει κάθε τέτοια μέρα
    ΖΗΤΩ Η 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οσο αφορα τον αναπτυξης για ρωτηστε τους εκατοτανταδες χιλιαδες οικονομικους μεταναστες στην Γερμανια ,Βελγιο ,Αμερικη , Αυστραλια αφου περνουσαν καλα γιατι εφυγαν;Λυπαμαι πραγματικα οταν υπαρχουν νοσταλγοι αυτης επταετιας να μην αρχισουμε να θυμομαστε την συμφορα στα εθνικα θεματα και Κυπρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι τρελλός ο Παπαδόπουλος, όπως πιστεύεται από πολλούς; Η μόνη εξακριβωμένη πληροφορία είναι ότι ο Παπαδόπουλος ήταν μόνιμος πελάτης του γνωστού ψυχίατρου Αθανάσιου Χατζηδήμου και είχε υποβληθεί στην κλινική του σε μακρόχρονη θεραπεία. Η αρχική διάγνωση ήταν ότι ο Παπαδόπουλος έπασχε από μανιοκαταδιωκτική ψύχωση. Με το πέρασμα όμως του χρόνου η απουσία θεραπευτικού αποτελέσματος έκανε τον Χατζηδήμο να πιστεύει ότι ο ασθενής του έπασχε από κάποια μορφή σχιζοφρένειας. Στο διάστημα της χουντικής κατοχής ο ψυχίατρος Χατζηδήμος πέθανε (άγνωστο από τι), ο δε «φάκελλος Γεωργίου Παπαδοπούλου» με ολόκληρο το ιστορικό της ψυχασθένειας και της θεραπείας του εξαφανίσθηκε κατά μυστηριώδη τρόπο από το αρχείο του ιατρείου. Μια πηγή μου έδωσε τη μη εξακριβωμένη πληροφορία, ότι από τότε που εξαφανίσθηκε ο «φάκελος» χάθηκαν τα ίχνη και μιας νοσοκόμας που είχε την επίβλεψη του Παπαδόπουλου. Η γνώμη ενός Αμερικανού ψυχίατρου, που μελέτησε το ατελές βιογραφικό μητρώο και προ παντός τους λόγους του δικτάτορα, είναι ότι ο Παπαδόπουλος «κατ' αρχήν» δεν ανήκει στα ψυχικώς υγιά άτομα, κατά το βαθμό πού δεν ανήκε και ο Αδόλφος Χίτλερ. (Άλλωστε το πρόσωπο και η έκφραση του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες με του Φύρερ, όπως τον εμφανίζει στη γνωστή ταινία ο Τσάρλυ Τσάπλιν). Τα άγχη του Παπαδόπουλου είναι, η αρρώστεια, το χάος, ο θάνατος. Και τα άγχη αυτά δεν απουσιάζουν ποτέ από τους λόγους του, έστω και αν απευθύνονται σε ρεαλιστές εμπόρους ή ψυχρούς τραπεζίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ιδού ένα μικρό απάνθισμα από λόγους του Παπαδόπουλου...
    «...Θα παραμείνομεν δεμένοι εις το νεκρικόν κρεββάτι ως μελλοθάνατοι δια ν' αποθάνωμεν»... «Κύριοι, ο οργανισμός μας ως έθνους, ως λαού, ως κοινωνίας νοσεί βαθύτατα, νοσεί τόσον, ώστε ως ιατρός του έθνους έχω την συγκίνησιν την οποίαν θα είχεν ιατρός ευρισκόμενος προ της τραπέζηςΙδού ένα μικρό απάνθισμα από λόγους του Παπαδόπουλου...
    «...Θα παραμείνομεν δεμένοι εις το νεκρικόν κρεββάτι ως μελλοθάνατοι δια ν' αποθάνωμεν»... «Κύριοι, ο οργανισμός μας ως έθνους, ως λαού, ως κοινωνίας νοσεί βαθύτατα, νοσεί τόσον, ώστε ως ιατρός του έθνους έχω την συγκίνησιν την οποίαν θα είχεν ιατρός ευρισκόμενος προ της τραπέζης του ασθενούς»... «Πολλάς φοράς καταλαμβανόμεθα υπό της επιθυμίας ν' ανοίξωμεν το παράθυρον και να πηδήσωμεν εις το κενόν»... «Κύριοι, νοσούμεν ως κοινωνία. Νοσούμεν ως λαός και κινδυνεύωμεν ν' αποθάνωμεν ως έθνος. Δεν έχομεν το δικαίωμα, Έλληνες όντες, να θέσωμεν ως χαριστικήν βολήν την τελευταίαν στιγμήν εις την νοσούσαν πατρίδα μας το στιλέτον εις την καρδίαν»... «Η επανάστασις θα πραγματοποιήσει τους σκοπούς της τελειώνοντας την εγχείρησιν όπως ο χειρούργος εις την χειρουργικήν τράπεζαν, διότι εάν δεν επιτύχη η εγχείρησις ο ασθενής θ' αποθάνη»... «Έκανα ό,τι έκανα διά να γίνω πρωθυπουργός και επομένως να σας είπω: Βοηθήσατε να φτιάξωμεν την Ελλάδα και εγώ αυτοκτονώ διά να με κηδεύσετε εν τιμαίς»!
    Από την πρώτη μέρα που κατέκτησε την εξουσία ο Παπαδόπουλος εγνωμάτευσε ότι ο ελληνικός λαός είναι «βαρέως ασθενής» και ότι απαιτείται μακρά θεραπεία για να γιατρευτεί. Προσδιόρισε μάλιστα σαφέστερα ότι η αρρώστεια (του ελληνικού λαού) είναι ένα είδος επικίνδυνου κατάγματος, που χρειάζεται να τεθεί σε «γύψο». (Έκτοτε η αναφορά στο «γύψο» έχει γίνει σε 27 λόγους του). Τρία χρόνια μετά τη διάγνωση της ασθένειας ο ασθενής — κατά τον Παπαδόπουλο — εξακολουθούσε να έχει ακόμη, ανάγκη θεραπείας...107
    Στις αρχές Μαρτίου 1969, με εκπληκτική ειλικρίνεια παραδέχθηκε ότι «εάν εγίνοντο τώρα εκλογαί θα ηδύνατο να οδηγηθή η χώρα εις την προ της Επαναστάσεως κατάστασιν...». Και πρόσθεσε: «Οφείλομεν να συνεχίσωμεν την προσπάθειαν της πολιτικής αγωγής των Ελλήνων...».
    Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Παπαδόπουλου οι έννοιες «ασθενής λαός», «κάταγμα» και «έλλειψη πολιτικής αγωγής» σημαίνουν ότι ο ελληνικός λαός ήταν προσηλωμένος στην ιδεολογία της δημοκρατίας, σε βαθμό που κατέστησε αναγκαίο το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21 Απριλίου. Και ότι παρά την συστηματική θεραπεία, στην οποία τον υποβάλλει ο νεοφασισμός, εξακολουθεί, έπειτα από τόσα χρόνια, να παραμένει αθεράπευτα πιστός στα ιδανικά εκείνα που ο συνταγματάρχης Παπαδόπουλος θεωρεί ολέθρια για τη χώρα. Ως εδώ οι διαπιστώσεις του πρωθυπουργού φαίνονται ρεαλιστικές. Έρχονται όμως σε τραγική αντίφαση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (Σεπτέμβριος 1968), που ο λαός — κάτω βέβαια από στρατιωτικό νόμο — εκδήλωσε την εμπιστοσύνη του στη στρατιωτική Χούντα και την αντίθεσή του προς τη δημοκρατία με ποσοστό 92,3%. Η αντίφαση συνίσταται στο ότι ο «ασθενής», «ανώριμος» κλπ. ελληνικός λαός τάχθηκε σχεδόν κατά παμψηφία υπέρ του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Αλλά σύμφωνα με την απλή λογική, δεν είναι δυνατόν να εναρμονισθούν οι δυο αντιφατικές διαπιστώσεις, της ανωριμότητας του λαού και της γνησιότητας του δημοψηφίσματος. Αν ο λαός είναι ανώριμος ακόμη (δηλαδή δημοκρατικός) τότε το δημοψήφισμα ήταν πλαστό. Αν συμβαίνει το αντίθετο (αν δηλαδή το δημοψήφισμα υπήρξε γνήσιο) τότε η πολιτική (φασιστική) ωριμότητα του λαού εμφανίζεται δεδομένη. Και στην περίπτωση αυτή γιατί η δικτατορία δεν βγάζει το γύψο και το νάρθηκα από το θεραπευμένο πόδι του «ασθενούς»;
    Τα ερωτήματα αυτά δεν περιμένουν βέβαια απάντηση από το συνταγματάρχη Παπαδόπουλο. Πιθανόν όμως να προκαλέσουν σκέψεις στους Αμερικανούς φορολογουμένους, που έμμεσα στηρίζουν το τυραννικό καθεστώς της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από τότε που έγινε η απόπειρα εναντίον του ο Παπαδόπουλος ζει σε μια κατάσταση φοβίας για τη ζωή του. Όταν προεδρεύει σε συσκέψεις αξιωματικών οι παρευρισκόμενοι υποβάλλονται σε έρευνα. Στις δεξιώσεις τα ποτά του δικτάτορα σερβίρονται με την επίβλεψη είτε του αδελφού του, είτε της ερωμένης του Δέσποινας Γάσπαρη108, από «ειδικό θερμός». Το σπίτι του φρουρείται διαρκώς από θωρακισμένα οχήματα, τα δε γειτονικά σπίτια αδειάζουν υποχρεωτικά. Κάθε πρωί 350 περίπου αστυφύλακες και σχεδόν όλη η μηχανοκίνητη δύναμη της «Αμέσου Δράσεως» καλύπτει την απόσταση από το Νέο Ψυχικό — όπου το σπίτι του δικτάτορα — μέχρι τα παλιά ανάκτορα που είναι το γραφείο του. Τελευταία ανηγέρθη ένα τείχος (το «τείχος της ντροπής» όπως το είπε κάποιος Αθηναίος ταξιτζής) σε ορισμένα σημεία της διαδρομής, για να περιορίζει τους κινδύνους επιθέσεωςκατά του θωρακισμένου πρωθυπουργικού αυτοκινήτου. Κατά τα άλλα ο Παπαδόπουλος είναι εξαιρετικά δημοφιλής...

    Αυτα για τα ζήτω, μπας και κάποτε καταλάβουν ότι εκτός απο προδότες, πράκτορες,φονιάδες,ανδρείκελα ήταν και φρενοβλαβείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παρατηρείται αυτές τις μέρες εντονότατη κίνηση των κομματικών μηχανισμών να δυσφημιστεί το στρατιωτικό καθεστώς της 21.4.67, διότι προφανώς φοβούνται την σύγκριση. Ποτάμι τρέχει ο ιδρώτας των κομματόσκυλων να αποδείξουν ότι και επί δικτατορίας τα πράγματα δεν ήσαν καλύτερα ούτε από οικονομικής απόψεως (αυτό κυρίως ενδιαφέρει, διότι είναι προφανές ότι δεν ισχύει). Δυστυχώς, τα 43 χρόνια δεν είναι τόσα πολλά, ο κόσμος που ζούσε τότε και ήταν ενήλικος θυμάται, τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και το μόνο που καταφέρνουν όλοι αυτοί οι κομματικοί παρατρεχάμενοι είναι να θυμίζουν ακόμη περισσότερο την διαφορά με το σήμερα, να προκαλούν σύγκριση του στρατιωτικού καθεστώτος με το πιο διεφθαρμένο καθεστώς (διότι περί καθεστώτος πρόκειται και σήμερα) που γνώρισε η Ελλάδα.

    Κάθε σύγκριση αποβαίνει τραγική για τους σημερινούς κυβερνώντες και, αν είχαν λίγο μυαλό, θα προτιμούσαν να εφαρμόσουν το "η σιωπή είναι χρυσός".

    Μας τα πρήξατε με την δικτατορία πια και το μόνο που καταφέρατε είναι να μας κάνετε να την νοσταλγούμε, από κει που δεν ήμασταν χουντικοί!!!

    Μειράκια, αγέννητα την εποχή εκείνη ή πολύ μικρά για να θυμούνται, έχουν επιστρατευθεί από τα κομματικά χαμαιτυπεία για να κάνουν ... πλύση εγκεφάλου (sic) σε ανθρώπους που τότε ήσαν εργαζόμενοι, ενήλικες δηλαδή και έβλεπαν την κατάσταση. Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!

    ΖΗΤΩ Η 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εν τάξει ρε Καυκάσιε,

    Δεν είπαμε τίποτα κακό, τουλάχιστον η αφεντιά μου δεν ζητωκραύγασε ποτέ ζήτω η 21 Απριλίου.

    Όταν βλέπω όμως κάτι μπουμπούκια που ευνοήθηκαν - να μην αναφέρω πως και που , να μην γίνω "καρφί" - όσο κανείς, να κατεβαίνουν υποψήφιοι της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ε τότε .... ενοχλούμαι λιγάκι !!!!

    Πάντως ο μεν αείμνηστος Καθηγητής Κούλης, ήταν κατά τα λεγόμενα τρίτων που γνωρίζουν, όχι του ... Δρουσιώτη (!), ίσως ο καλλίτερος υπουργός Οικονομικών που υπήρξε ποτέ, ο δε Κωνσταντίνος Θάνος, ακόμη και σήμερα υπερήληξ ον, εξακολουθή να έχει τέτοια διαύγεια και ευθυκρισία, που δεν την έχουν και δεν την είχαν ποτέ τους οι διάφοροι φασουλήδες ....... που περνούν από τα διάφορα Υπουργεία Οικονομικών κ.τ.λ.

    Φιλικά

    Ο Μακεδόνας φίλος σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φρενοβλαβείς φίλε μου 9:46 ή όχι θα το κρίνει η ιστορία.
    Μάλλον 40 χρόνια μετά το έχει κρίνει.
    Η ακμάζουσα επαρχία του Τότε, τώρα έχει γεμίσει μόνο Αλβανούς και ετοιμοθάνατα γεροντάκια.

    Ο άνθρωπος προστατευόταν τι να έκανε, αφού και ο δημοφιλής Κένεντυ την άρπαξε.
    Πόσο μάλλον ένας δικτάτορας που αν και με αγνές προθέσεις σίγουρα θα είχε θανάσιμοςυ εχθρούς λόγω του κόσμου που βασάνιζε(δοσίλογους ώς επί των πλείστων).

    Πές μου εσύ γιατί οι σημερινοί μας έρχοντες απασχολούν χιλιάδες αστυνομικούς για να να φυλάγονται από τον λαό που τους εξέλεξε και τους αγαπά τόσο;

    Χρονιάρα μέρα σήμερα , άσε μας να την γιορτάσουμε με την ησυχία μας άνθρωπέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μακεδόνα
    ο Σπύρος Μαρκεζίνης το 1953 υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Παπάγου, έλαβε δύο αποφασιστικά και τολμηρά μέτρα. Την υποτίμηση της δραχμής, η ισοτιμία της οποίας προς το δολάριο από 15.000 πήγε στις 30.000 (ακολούθησε σε λίγο η περικοπή των τριών μηδενικών) και την απελευθέρωση των εισαγωγών.Με τα δύο αυτά μέτρα η ελληνική οικονομία εισήλθε σε μια νέα εποχή εξυγίανσης, ισορροπίας και ανάπτυξης. Ολα τα οικονομικά μεγέθη αρχίζοντας από τον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο και φτάνοντας στον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης βελτιώθηκαν θεαματικά και ταυτόχρονα άρχισαν να γίνονται επενδύσεις από τους επιχειρηματίες, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα ξένα κεφάλαια. Η μαύρη αγορά και οι ελλείψεις ειδών στην αγορά εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_12/04/2008_266215

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. file kaykasie παρε κανενα lexotanil να ηρεμησης μην μας παθεις τιποτε και τοχουμε κριμα μετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. auti tin mpourda ti skeftikes poli ora gia na tin diatiposis i aplos stin dosane na tin ipograpsis ?\

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα στο σχόλιο του 8.44 Δεν είμαι χουντικός, αλλά η ιστορία έχει γραφτεί,και δεν αντέχουν οι νυν σε συγκρίσεις!!
    Το αποτέλεσμα μετράει....
    Τα υπόλοιπα...να έχουμε να λέμε...
    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όλες αυτές την μπούρδες τις σκαφτόσουν πολύ καιρό για αν τις διατυπώσεις η απλός στης δώσαμε να της υπογράψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kavkasie, re teras morfwsews, aei kalytera sto Tantzikistan, pou kata ta grafomena sou peftei ...ston Kavkaso(tags: KAVKASOS)... A, kai pairne pou kai pou kai kana LEXOTANIL, den 8a se vlapsei, esena, pou psyxika (opws kseka8ara fainetai) eisai toooso ygihs...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστώ για τα σχόλια σας,δείχνουν απόλυτα το πνευματικό σας επίπεδο και την νοητική σας κατάσταση.Λυπάμαι που σας χάλασα την γιορτή σας αλλά εσείς φταίτε έπρεπε να την διοργανώσετε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα δεν είναι τυχαία η ώρα.Δεν είπα κάτι νέο απλά ίσως τα είδατε πρώτη φορά μαζεμένα και δεμένα μεταξύ τους.Οσο για το που θα πάω όταν έρθει η ώρα θα σας ρωτήσω τέλος ευχαριστώ για τις ιατρικές συμβουλές μάλλον θα αποτελεί πνευματική παρακαταθήκη γραμμένη σε κάποιο εγχειρίδιο του πάσχοντα απο σχιζοφρένεια, φρενοβλαβούς και ψυχικά ασθενούς ανθρωποειδούς που την επέτειο του σήμερα εορτάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εμείς οι Έλληνες, στην ιστορία μας από αρχαιοτάτων χρόνων, αυτούς που σε συνεργασία με άλλα κράτη κατέλυαν, το μοναδικό αποδεκτό πολίτευμα στο σύνολο όλων των Ελλήνων πολιτών, τους αποκαλούμε προδότες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε Καυκάσιε,

    Γράφεις ότι:
    Μακεδόνα,
    "ο Σπύρος Μαρκεζίνης το 1953 υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Παπάγου, έλαβε δύο αποφασιστικά και τολμηρά μέτρα. Την υποτίμηση της δραχμής, η ισοτιμία της οποίας προς το δολλάριο από 15.000 πήγε στις 30.000 (ακολούθησε σε λίγο η περικοπή των τριών μηδενικών) και την απελευθέρωση των εισαγωγών."

    Στο βιβλίο του "Αναμνήσεις 1973-1974" ο Σ. Μαρκεζίνης αναφέρεται στην δεξίωση της Ισπανικής Πρεσβείας στο Χίλτον. Ήμουν εκεί και έβλεπα αυτόν τον μικρόσωμο και όχι ευείδη άνθρωπο να συζητά με άλους τρείς ηλικιωμένους. Πλησίασα όσο μπορούσα χωρίς να ενοχλώ και τον θαύμαζα και έλεγα μέσα μου πως αυτος ο άνθρωπος είναι τόσο πολύ μορφωμένος και τον εζήλευα !
    Όντως, αυτός έκανε όλα αυτά που γράφεις και πρότεινε άλλα τόσα. Λέγεται ότι δημοσιογραφούσε στην ΕΣΤΙΑ γράφοντας το κύριο άρθρο της με την υπογραφή Ω.
    Ο Σ. Μ. έθεσε τις βάσεις της Ελληνικής οικονομίας και ο Κ. Καραμανλής με τον μαθητή του Σ. Μ. τον Παπαπαληγούρα (τον "γατοσχίστη") συνέχισε. Το ίδιο έκαναν και οι συνταγματαρχαίοι.
    Το 1981, ήρθε η Αλλαγή με τον Ανδρέα Παπανδρέου που αδιαφορούσε για το μέλλον του τόπου μετά τον θάνατό του. Άρχισαν τα θαλασσοδάνεια, που δεν επενδύθηκαν πουθενά και συνέχισαν μέχρι σήμερα.

    Από τότε μας πήρε ο διάολος και μας σήκωσε - όχι δεν είμαι Κεφαλλονίτης, αλλά γίνομαι όταν μου την δώσει - και φθάσαμε σήμερα να νέμονται την Ελλάδα 300 οικογένειες και τρεις τέσσερεις βαρονίες (Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτακαίϊκο, κ.τ.λ....!)και η χώρα να έχει καταστραφεί.

    Φοβούμαι πολύ τους σημερινούς ταγούς. Τους βλέπω να προχωρούν ακάθεκτοι στην εφαρμογή του προγράμματός τους,, ας τις αποκαλέσουμε εμμονές σε στυλ Καραχασάν, (Δραγώνα, Θέμα απονομής ιθαγένειας εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν επικίνδυνα για την Ελλάδα στοιχεία, Ελληνοτουρκικά, Σκόπια, κ.τ.λ.).

    Αντί να ρίξουν όλο το βάρος τους στην οικονομία με ένα σφιχτό οικονομικό επιτελείο και να αφήσουν όλα τα άλλα για αργότερα, οργανώνουν ένα προσωποπαγές κόμμα με πρόθεση να κρατήσουν την εξουσία για άλλα 20 χρόνια, δι' αυτούς και τα τέκνα τους !

    Καυκάσιε, φοβούμαι πολύ διότι ο ΓΑΠ ούτε Ελληνική ιστορία γνωρίζει, ούτε καν Ελληνικά ξέρει -τώρα τα μαθαίνει- ούτε από οικονομικά σκαμπάζει.

    Καυκάσιε, φοβούμαι πολύ !

    Δεν γύρισα από το Εξωτερικό και δεν πήγα δύο χρόνια στρατιώτης για να με κυβερνούν μια κυρία και ένας αθλητικός τύπος, καλός ποδηλάτης και κωπηλάτης !

    Καυκάσιε, φοβούμαι πως θα μας πάρει και θα μας σηκώση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. «O ελληνικός λαός πρέπει να μάθει να τρώει λιγότερο, να δουλεύει περισσότερο και να απαιτεί λιγότερα»!

    Μήπως αυτό δε μας λένε και σήμερα τα λαμόγια που μας κυβερνούν, και το μαντρόσκυλό τους, το Δ.Ν.Τ;

    Η μόνη διαφορά είναι πως οι τότε δικτάτορες ζούσαν με τους μισθούς τους, (με ελάχιστες εξαιρέσεις που απλά επιβεβαίωναν τον κανόνα) ενώ οι ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ δικτάτορες ζούνε στις βίλλες τους στην Εκάλη και στη Μύκονο, με τα χρήματα που έκλεψαν από το λαό...

    Αναφορικά με τον Τομ Πάπας, υπεραπλουστεύοντας θα έλεγα πως ήταν πολύ καλύτερα όταν οι Αμερικάνοι πολιτικοί ήταν πουλημένοι σε εμάς, παρά το αντίθετο, όπως συμβαίνει σήμερα!

    Όσο για την τότε καθημερινή ζωή «σε μια χώρα-φυλακή» θα αναφέρω μια ασήμαντη, προσωπική μου εμπειρία:

    Πιτσιρικάς φοιτητής, πρέπει να ήταν προς το τέλος της χούντας, πήρα τηλέφωνο τη γραμματεία της σχολής μου για να ρωτήσω σχετικά με κάποια ημερομηνία εξετάσεων. Από κάποιο μπέρδεμα στο τηλεφωνικό κέντρο, απάντησε στο τηλέφωνο ο…Πρύτανης, που ήταν και Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της χούντας, Χολέβας!

    Όταν κατάλαβε το λάθος, όχι μόνο δεν μου το έκλεισε στα μούτρα,
    αλλά, ευγενέστατος, φρόντισε να μάθει από την Γραμματεία την πληροφορία που ζητούσα και με ενημέρωσε ο ίδιος!

    Ασήμαντο θα μου πείτε. Αλλά μήπως μπορείτε να φανταστείτε ένα σημερινό Υπουργό της…”δημοκρατίας” να καταδέχεται να ασχοληθεί έτσι με έναν κοινό θνητό; Aν δεν είσαι επώνυμο πρωτοκλασάτο λαμόγιο, θα σε βρίσει που τόλμησες να τον ενοχλήσεις και θα σου κλείσει το τηλέφωνο!

    Κατά τα άλλα…ζήτω η Δημοκρατία!

    Δεν ξεχνώ το Πολυτεχνείο, το Κυπριακό κλπ (αν ήθελα να παραστήσω τον ήρωα θα ανέφερα εμπειρίες μου και από αυτά, πολύ αντίθετες από την προηγούμενη!) Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι είναι τραγική αυταπάτη να νομίζουμε πως τότε είμασταν σκλαβωμένοι, ενώ τώρα είμαστε ελεύθεροι.

    Απλά, η σημερινή χούντα είναι ασύγκριτα πιο «σοφιστικέ» και σατανική - δεν είναι τυχαίο, που οι Αμερικανοί από καιρό έχουν πάψει να υποστηρίζουν στρατιωτικές χούντες στις μπανανοδημοκρατίες, και κόπτονται υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας!

    Τέλος, το διάγραμμα που συνοδεύει την ανάρτηση δείχνει ξεκάθαρα κάτι που όσοι τα ζήσαμε το ξέρουμε πολύ καλά: Ότι ο Ελληνικός λαός, του οποίου «ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει» ξεσηκώθηκε (τρόπος του λέγειν…) κατά της χούντας μετά το 1972,όχι γιατί ενοχλήθηκε ο…τράχηλός του, αλλα γιατί ξεφούσκωσε το πορτοφόλι του!


    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μάλλον ο ανώνυμος πάνω ξέχασε την περίοδο από την ήττα των Αθηνών στο Πελοποννησιακό πόλεμο (ας μην συγκρίνουμε βεβαίως την τότε άμεση δημοκρατία με τη κοινοβουλευτική) μέχρι και την 3η Σεπτέμβρη του 1844.
    θυμίζω ότι κατά την τεράστια αυτή περίοδο της ιστορίας μας δεν υπήρχε δημοκρατία ούτε για δείγμα...
    Εκτός αν ήταν προδότες όλοι οι Έλληνες που έζησαν σε όλη αυτή τη διάρκεια!!!
    Προτείνω δε να μην τους τιμάτε αλλά να τους καταδικάσετε για τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις τους.
    Ζήτω η κοινοβουλευτική ''δημοκρατία''!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.