3/4/10

Κ α λ ή ν Ανάσταση, ομόγλωσσοι, ομόθρησκοι, ομότροποι, όμαιμοι…

Ειρήσθω Οι θησαυρίζοντες μεγαλοβδομαδιάτικα
Θ Η Σ Α Υ Ρ Ο Φ Υ Λ Α Κ Ι Ο με πλούτη αμύθητα κι ανυπολόγιστης αξίας πολύτιμους λίθους η Μεγάλη Βδομάδα. Θησαυροφυλάκιο ανεξάντλητο. Που, όσα περισσότερα παίρνεις απ’ αυτό, πλείονα ανακαλύπτεις ότι έχει διαθέσιμα. Για να «κλέβει», να «υπεξαιρεί» και να τα «ιδιοποιείται» - και πολύ καλά κάνει - ο καθένας κι όλος ο κόσμος.

Θησαυρός γλώσσας, συν τοις άλλοις. Ακούς με λίγη προσοχή τα Ευαγγέλια, ακροάζεσαι τα μελωδούμενα κι εντοπίζεις πλήθος ρήσεις και λέξεις της Μεγ. Βδομάδας που χρησιμοποιούνται, μετά από τόσους αιώνες, στον προφορικό και στον γραπτό λόγο, στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις. Από το «δεύρο έξω», το Σάββατο του Λαζάρου, ως το «βάλω τον δάκτυλόν μου εις τον τύπον των ήλων» του Θωμά, την Κυριακή του Πάσχα.

Ι Δ Ο Υ ΜΙΚΡΟ δείγμα συλλογής: Εκτός νυμφώνος… Μωραί παρθένοι... Κύμβαλα αλαλάζοντα... Πριν αλέκτωρ φωνήσει... Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι... Ούτε γαμούσιν ούτε εκγαμίζονται... Πρόβατον επί σφαγήν... Εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης... Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι... Μνήσθητί μου Κύριε... Επί ξύλου κρεμάμενος... Άρον - άρον... Το φιλί του Ιούδα... Τα τριάκοντα αργύρια... Η κουστωδία... Το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενής... Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων... Ούκ οίδα τον άνθρωπον... Καθάπερ ο Ιούδας... Ήγγικεν η ώρα… Η εν πολλαίς αμαρτίαις... Αντί του μάννα χολήν... Αποσυνάγωγος… Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί... Προς το θεαθήναι... Διϋλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες... Υποπόδιον των ποδών… Κρανίου τόπος… Εκ δεξιών και εξ ευωνύμων… Όφεις γεννήματα εχιδνών... Τρώγοντες και πίνοντες, γαμούντες και εκγαμίζοντες... Ένιψεν τα χείρας του… Έσχισε τα ιμάτιά του…

Μ Ι Κ Ρ Ο Υ Λ Η Σ άκουγε την ώρα της Σταύρωσης που έψαλλαν, «λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου». Ακροαζόταν στο Ευαγγέλιο και για τον «κεντυρίωνα». Και νόμιζε, από το «κεντ», ότι ήταν ο λογχοφόρος που κέντησε την πλευρά του Εσταυρωμένου. Χρειάστηκε να μεγαλώσει, να μάθει να διαβάζει τη Σύνοψη, για να προσέξει ότι το «ντυ» του «κεντυρίωνα» ήταν με ύψιλον κι όχι με το ήτα του «εκεντήθη». Κι ότι κεντυρίων είναι λατινιστί centurio ο εκατόνταρχος αξιωματικός της ρωμαϊκής κουστωδίας κι η λέξη σχετίζεται ακόμα και με τα… «σεντ» cent (εκατοστά) του νυν νομίσματος. Την δε Μεγάλη Παρασκευή, στα Εγκώμια, το «έαρ» του «ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατον μου τέκνον», δεν έχει σχέση με τα… αίαρκκοντίσιον και τις… αίαρ-γουέις, αλλ’ ότι έαρ είναι η αρχαία ελληνική λέξη για την άνοιξη. Γι’ αυτό κι η Ανάσταση είναι πάντα εαρινό ανεξάντλητο θησαυροφυλάκιο με πολύ πιο πολύτιμους από τους γλωσσικούς, βέβαια, θησαυρούς.

Κ α λ ή ν Ανάσταση, ομόγλωσσοι, ομόθρησκοι, ομότροποι, όμαιμοι…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Αίσχος ρεεεεε! Τολμάτε και μιλάτε και για Ελληνικό ομότροπο και ομόθρησκο ρε προδότες της Ελληνικής κοσμοαντίληψης ???!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 12:07, οι αρχαίοι θα ντρέπονταν για την κατάντια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

    ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ

    ΚΑΙ ΩΣ ΚΑΠΝΟΣ ΕΚΛΕΙΠΕΤΩΣΑΝ

    ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΩΣΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΥΤΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΥΝΤΕΣ ΑΥΤΟΝ
    ΠΑΣΧΑ ΙΕΡΟΝ ΗΜΙΝ ΑΝΑΔΕΔΕΙΚΤΑΙ
    ΠΑΣΧΑ ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΜΕΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και για πες μας ρε μεγαλε ποια ειναι η ελληνικη κοσμοαντιληψη να την μαθουμε και εμεις που την "προδωσαμε"???Γιατι εαν καναμε κατι απο αγνοια αυτο δεν ειναι προδωσια ανεγκεφαλε αλλα κατι αλλο, εαν ομως καναμε κατι εν γνωση μας γιατι μας στερης το δικαιωμα μας να πιστευουμε στον θεο που εμεις θελουμε αφου η ελληνικη κοσμοθεωρια οπως κραυγαζεις ειναι πολυθειστικη????αντε ρε ανθελληνες χαλαρωστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. KALA SAS MATHAME!KOPSE KATI GIATI THA MINEIS MONOS SOU ESI KAI O PONOS SOU.

    IOUDES EIMASTE OLOI GIATI I EKKLISIA MAS KRATISE ELLHNES, YPARXOUN KAI POLLOI TOURKOI ME ELLHNIKA GONIDIA ANKAI DEN TO KSEROUN!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΑ ο μητροπουλος του προτου σχολιου για αρχαιοελληνικa metra antisillipsis tha milaei#!

    gia auto bgike etsi,isos giati ton exane ftisei malakia me kanena agalma!@
    Proskina tin petra kai ta agalmata gia na pas mprosta!

    lakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.