2/4/10

Δύο κόμματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Του Σταυρου Tζιμα

Η σοβούσα κρίση στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία εκδηλώθηκε ανοιχτά με την ίδρυση νέου κόμματος, που φιλοδοξεί να την εκφράσει και να προωθήσει τα δικαιώματά της. Το κόμμα προήλθε από τη διάσπαση της ιστορικής «Ομόνοιας» και την αποχώρηση στελεχών του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που από το 1991 - 1992 αποτελούσαν την πολιτική και κοινοβουλευτική έκφραση του ελληνισμού της Αλβανίας.

Η ελληνική μειονότητα θα εκπροσωπείται εφεξής από δύο κόμματα: το συνεργαζόμενο, στη σημερινή συγκυρία, με τους σοσιαλιστές ΚΕΑΔ και το νεόκοπο -και φερόμενο ως προσκείμενο στο κεντροδεξιό κόμμα του κ. Μπερίσα- υπό την επωνυμία Eλληνική Εθνική Μειονότητα του Μέλλοντος, τα αρχικά του οποίου στην αλβανική γλώσσα είναι MEGA. Γύρω από ποιο θα συσπειρωθούν οι εναπομείναντες ομογενείς, μένει να αποδειχθεί, στις επόμενες εκλογές. Ομως ένα ισχυρό δείγμα αναμένεται να αποτελέσει η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία για εκλογή ηγεσίας του MEGA (προέδρου και Γενικού Συμβουλίου), που πρόκειται να γίνει από τη βάση στο επόμενο διάστημα.

Ο εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης του νέου φορέα κ. Θωμάς Μήτσιος δήλωσε στην «Κ» ότι το νέο κόμμα «θα είναι το εθνικό μας στέκι, και θα ενώσει όλους τους Ελληνες της Αλβανίας, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει το ΚΕΑΔ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το MEGA αποτελεί μετεξέλιξη της «Ομόνοιας», σε πολιτικό κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, την πρωτοβουλία ανέλαβαν είκοσι έξι από τα σαράντα τρία μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

Η ηγεσία της Ομόνοιας, πάντως, διαψεύδει ότι η πλειοψηφία της αποχώρησε. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η πολυδιάσπαση της εκλογικής συμπεριφοράς των μελών της εθνικής ελληνικής κοινότητας στα μεγάλα κόμματα και πολύ περισσότερο μια εσωτερική διάσπαση δεν εξυπηρετούν την υπόθεση της βελτίωσης της θέσης της στην αλβανική πραγματικότητα».

Υποστηρίζει, δε, σχετικά με την ίδρυση νέου κόμματος ότι «έχουμε να κάνουμε με μια τυφλή επιμονή ορισμένων τμημάτων του κρατικού μηχανισμού και του κυβερνώντος κόμματος να αποδυναμώσουν τις θέσεις της Ομόνοιας και του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». «Σχεδιάζουν να φτιάξουν παραμάγαζο και όσοι έφυγαν είναι εκείνοι που στην πορεία έχασαν κυβερνητικές και κρατικές θέσεις», είπε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχο του ΚΕΑΔ.

Κορύφωση συγκρούσεων
Η εξαγγελία ίδρυσης νέου κόμματος αποτελεί την κορύφωση χρόνιων εσωτερικών συγκρούσεων, φατριασμών και άνευ αρχών αντιπαραθέσεων, που ταλανίζουν την πολιτική ηγεσία της μειονότητας και που οδήγησαν στην κοινοβουλευτική της συρρίκνωση και, κυρίως, στην απομάκρυνση της ομογένειας. Στις τελευταίες εκλογές μετά βίας εξελέγη με το ΚΕΑΔ ένας βουλευτής, ενώ πέντε Ελληνες βγήκαν με τα ψηφοδέλτια αλβανικών κομμάτων, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία όσων στη μειονότητα, αλλά και στην Αθήνα, υποστηρίζουν ότι η κοινοβουλευτική δραστηριοποίηση της Ομογένειας πρέπει να εκδηλώνεται μέσα από τους μεγάλους αλβανικούς κομματικούς σχηματισμούς.

Ενδεικτικό της αποσύνθεσης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολιτικές δομές της μειονότητας είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς αποπέμφθηκε πρόσφατα, όταν αποκαλύφθηκε ότι εμπλεκόταν σε εμπόριο βίζας, εισέπραττε μεγάλα ποσά από πολίτες, υποσχόμενος έκδοση θεωρήσεων χωρίς να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

5 σχόλια:

  1. Έμειναν κάτω απο το Σταυρό η μήτηρ αυτού, ο αγαπημένος μαθητής (Άγ. Ιωάννης ο Θεολόγος), η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία του Κλωπά.

    (Συγνώμη για το μονοτονικό)
    "Τον ίδιον άρνα η αμνάς θεωρούσα προς σφαγήν ελκόμενον, ηκολούθει Μαρία, τρυχομένη μεθ' ετέρων γυναικών, ταύτα βοώσα¨ Που πορεύει τέκνον; τίνος χάριν τον ταχύν δρόμον τελείς; Μη έτερος γάμος πάλιν εστίν εν Κανά, κακεί νυν σπεύδεις, ίνα εξ ύδατος αυτοίς ΟΙΝΟΝ ποιήσης; Συνέλθω σοι, τέκνον ή μείνω σοι μάλλον; Δος μοι λόγον, Λόγε, μη σιγών παρέλθης με, ο αγνήν τηρήσας με. Συ γαρ υπάρχεις ο Υιός και Θεός μου."

    "Εσείς μωρέ παιδιά, κλεφτόπουλα
    Παιδιά της Σαμαρίνας, μωρέ παιδιά καημένα
    Παιδιά της Σαμαρίνας, κι ας είστε λερωμένα
    Σαν πάτε πάνω μωρέ στα βουνά
    ψηλά στη Σαμαρίνα
    Τουφέκια να μωρέ μην ρίξετε
    τραγούδια να μην πείτε
    Να μην τ’ ακούσει μωρέ η μάνα μου
    κι η δόλια η αδελφή μου
    Και βγουν στη στράτα μωρέ να σας δουν
    και ’ρθουν και σας ρωτήσουν
    Μην πείτε πως μωρέ λαβώθηκα
    βαριά για να πεθάνω
    Να πείτε πως μωρέ παντρεύτηκα
    πήρα καλή γυναίκα"


    Σας ζηλεύω ρε Έλληνες, λέει ένας γνωστός μου. Άλλοι κάνουν 200 και άλλοι 400χλμ (χιλιόμετρα)την ημέρα
    ,λεει, για να δουν τη Σταύρωση και τη Ταφή και την Ανάσταση.

    Ξημερώνει Απρίλης στο Μεσολόγγι,
    ξημερώνει Άνοιξη στην Αλαμάνα.

    Και όπως λέει και ένα φίλος του Ιστολογίου "είναι ωραία όταν χαράζει στο Αιγαίο"

    "Εκύκλωσαν κύνες ωσεί πολλοί, εκρότησαν, Άναξ, σιαγόνα σην ραπισμὠ¨ ηρώτων σε, σου δε, ψευδή κατεμαρτύρουν, και πάντα υπομείνας, άπαντας έσωσας"

    "Τον νώτον μου έδωκα εις μαστίγωσιν, το δε πρόσωπον μου ούκ απεστράφη απο εμπτυσμἀτων¨ βήματι Πιλάτου παρέστην, και σταυρόν υπέμεινα δια την του κόσμου σωτηρίαν"

    "Πάσα η κτίσις, ηλλοιούτο φόβω, θεωρούσα σε εν Σταυρώ κρεμάμενων, Χριστέ¨ ο ήλιος εσκοτίζετο, και γης τα θεμέλια συνεταράττετο¨ τα πάντα συνέπασχον, τω τα πάντα κτίσαντι. Ο εκουσίως δι' ημάς υπομείνας, Κύριε, δόξα σοι"

    "Λαός δυσσεβής και παράνομος, ίνα τι μελετά κενά; ίνα τι τη ζωήν των απάντων θανάτω κατεδίκασε; Μέγα θαύμα! ότι ο κτίστης του κόσμου, εις χείρας ανόμων παραδίδοται, και επί ξύλου ανυψούται, ο φιλάνθρωπος, ίνα τους εν άδη δεσμώτας ελευθερώση, κράζοντας¨ μακρόθυμε Κύριε, δόξα σοι"

    "Επί ξύλου βλέπουσα κρεμάμενον, Χριστε, σε των πάντων κτίστην και Θεόν, η σε ασπόρως τεκούσα, εβόα πικρώς¨ Υιέ μου, που το κάλλος έδυ της μορφής σου; ου φέρω καθοράν σε, αδίκως σταυρούμενον¨ σπεύσον ουν ανάστηθι, όπως ίδω καγώ σου την εν νεκρών τριήμερον εξανάστασιν"


    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. PERGJIGJIA JON KUNDER GRUPIT GREK QE KA 65.000 FANSA NE 200.000!!!!

    Eκστρατεία δυσφήμησης των Αλβανών στο facebook εναντίον της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΙΧΟΝΟΙΑ Αυτή η κατάρα της φυλής μας από αρχής του Ελληνισμού δεν λέει να διαγραφεί απο το εθνικό D.N.A. μας και ενώ μας έχει οδηγήσει σε αμέτρητες εθνικές καταστροφές εμείς συνεχίζουμε να το ίδιο βιολί,τι να πώ?ότι και να πω θα χάσω το σάλιο μου,ειλικρινά πολλές φορές διαβάζω για τους Εβραίους και ζηλέυω για την Εθνική συνοχή που έχουν μεταξύ τους και για αυτό άλλωστε έχουν κατακτήσει τον κόσμο ενώ εμείς στο τέλος θα χάσουμε τα πάντα γιατί αυτή η καταραμένη αρρώστια που λέγεται ΔΙΧΟΝΟΙΑ δεν λέει με τίποτα να θεραπευτεί.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ και ενωθήτε όλοι μαζί για τους εθνικούς μας σκοπούς χωρίς εγωισμούς και καπετανιλίκια που τόσο κακό μας έχουν προκαλέσει και δυστυχώς από ότι βλέπω θα συνεχίσουν να μας προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ?? Ο άλλος πάνω παραληρεί; Ημαρτον.

    Κάθε χωρισμός της οποιαδήποτε μειονότητας σε κόμματα, σημαίνει ότι η μειονότητα γινεται λιγότερο ισχυρή και πιο εύκολα ελέγξιμη.

    Divide et Impera.

    ¨Αρα, η κίνηση αυτή καλό δεν κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς κι ο Μπολάνος και ο Ντούλες πριν από αυτόν έχουν καταστήσει το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ αναξιόπιστο.
    Είναι αλήθεια πως το σχήμα αυτό αδυνατεί εδώ και χρόνια να συσπειρώσει και να εκφράσει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
    Οπότε κάτι έπρεπε να γίνει αλλά όχι έτσι κι όχι από αυτούς που το έκαναν και μένω εδώ για να μην μιλήσω για καθένα εξ αυτών ξεχωριστά.

    Πάντως, ειδικά ο Μπολάνος στην αθάνατη Χειμάρρα, τα έχει κάνει τόσο μαντάρα ώστε αμφιβάλλω αν θα ξαναβγει δήμαρχος.
    Κρίμα οι επικοί αγώνες που δόθηκαν το 2003 ενάντια στο αλβανικό παρακράτος και την αναλγησία των Καναδών παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
    Κρίμα, πολύ κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.