2/4/10

«Παράγοντας-κλειδί» η Συρία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τονίζουν οι ΗΠΑ


Ο Τζον Κέρι με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού

Ο Τζον Κέρι στη Δαμασκό
Η δέσμευση της Συρίας υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον, καθώς η Δαμασκός είναι «βασικός παράγοντας» για την επίτευξη αυτού του στόχου, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι μετά από συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Δαμασκό.
«Η Συρία είναι ένας παράγων-κλειδί για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τζον Κέρι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.
«Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να στείλει πρεσβευτή στη Δαμασκό είναι η απόδειξη ότι η εμπλοκή της Συρίας είναι μια προτεραιότητα στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησής μας» προσθέτει.
Σε ένδειξη κατευνασμού των διμερών σχέσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν πρόσφατα να ξαναστείλουν πρεσβευτή στη Δαμασκό μετά από πέντε χρόνια.
Ο διορισμός πάντως του Ρόμπερτ Φορντ, του διπλωμάτη που επελέγη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση αυτή, μένει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, διαδικασία που ο Τζον Κέρυ υποσχέθηκε να γίνει «το συντομότερο δυνατό».
Η Ουάσινγκτον είχε ανακαλέσει τον προκάτοχό του μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι τον Φεβρουάριο του 2005, για την οποία η Συρία είχε καταστεί δακτυλοδεικτούμενη. Η Δαμασκός έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη.
«Η Συρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται πολύ για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διαφορές τους, αλλά επίσης και για τα πολλά σημεία συμφωνία τους σχετικά με τις προοπτικές για ειρήνη στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Κέρι.
Ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο είπε ότι είχε με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ «μία πολύ θετική συνομιλία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

2 σχόλια:

  1. Καλύτερα νὰ στέλνουν πρέσβεις παρὰ στρατό. Οἱ Η.Π.Α. ἔχουν ξεκινήσει ἕνα σωρὸ πολέμους καὶ ἰδοῦ τὰ πιὸ πρόσφατα ἀποτελέσματα!
    Στὸ Ἰρὰκ καὶ στὸ Ἀφγανιστὰν ποὺ ἔστειλαν στρατὀ, τὸ μόνο ποὺ ἔχουν πετὐχει εἶναι νὰ ἔχη γεμίσει ἡ Ἑλλάδα λαθρομετανάστες.
    Μετὰ σοῦ λένε ποὺ ὁ ἀντιαμερικανισμὸς εἶναι μονίμως σὲ ὑψηλότατα ποσοστὰ παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. konion

    Πήγαινε και λίγο ποιο πίσω.
    Στίς 9 Σεπ 2001 ας πούμε.


    Δημήτρης Παναγιωτάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.