28/4/10

Παραβίαση του Εθνικού Εναερίου Χώρου της Κύπρου από την Τουρκία

Επιστολή διαμαρτυρίας του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου της Κύπρου από την Τουρκία
28/04/2010

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 15 Απριλίου 2010 επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην οποία καταγγέλλει νέες παραβάσεις και παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου που σημειώθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2010.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην επιστολή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει δε ότι αυτές θέτουν κατάφωρα σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας ενώ, ταυτόχρονα, απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.

Ο κ. Χατζημιχαήλ τονίζει ότι οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας να υποσκάψουν την κυριαρχία και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προώθηση της αποσχιστικής παράνομης οντότητας, και με το σφετερισμό, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος ελέγχου τμήματος του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τέτοιες πολιτικές και ενέργειες, προσθέτει, παρέχουν επαρκείς αποδείξεις για την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας χώρας που τώρα υπηρετεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας να συμμορφωθεί με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης την οποία πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν υιοθετήσει.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ζητά, επίσης, από τον Γενικό Γραμματέα να περιλάβει αυτές τις παραβιάσεις στην έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου κυκλοφόρησε χθες Τετάρτη ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.
moi.gov.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.