2/4/10

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ.Ένας Έλληνας στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν

ΜΕΣΑ στις επόμενες εβδομάδες οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα εξαπολύσουν μία από τις πιο σημαντικές επιθέσεις τους στην Κανταχάρ, τη γενέτειρα και πνευματική πατρίδα των Ταλιμπάν. Ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της στρατηγικής τους έχει ένας Έλληνας, ο αντισμήναρχος Γιάννης Κοσκινάς. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν.

Μια αποστολή δύσκολη στο άντρο των Ταλιμπάν. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κανταχάρ έχουν σκορπίσει στην πόλη τον φόβο. Οι τοπικές αρχές, διεφθαρμένες και αναποτελεσματικές, αδυνατούν να παρέχουν ασφάλεια στους κατοίκους και οι Ταλιμπάν κρύβουν σε σπίτια όπλα και προμήθειες, έτοιμοι για κλεφτοπόλεμο.

«Θα είναι μια κίνηση που θα κρίνει πολλά για την έκβαση του πολέμου», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Κοσκινάς, που συμμετέχει στον σχεδιασμό της αμερικανικής στρατηγικής.

Αθήνα- Νέα Υόρκη
Ο Γιάννης Κοσκινάς γεννήθηκε στην Αθήνα και στην ηλικία των 13 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε οκτώ χρόνια απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. Σπούδασε στρατιωτική τακτική και στρατηγική, υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής στον αμερικανικό στρατό και συμπλήρωσε 128 ώρες μάχης.

Τον Ιούλιο του 2001 βρέθηκε για έναν χρόνο στη Λάρισα στο Κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Από τον Οκτώβριο του 2009 έχει εγκατασταθεί στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Είναι ένας από τους οκτώ συμβούλους στρατηγικής του Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, του διοικητή των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή.

«Πολλοί θεωρούν ότι είμαστε ένα επιτελείο που κινούμε τους στρατιώτες όπως τα πιόνια στο σκάκι. Δεν είναι όμως εύκολο αυτό που κάνουμε. Είναι μια δουλειά γεμάτη, χωρίς ελεύθερες ώρες», λέει κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία από το Αφγανιστάν ο κ. Κοσκινάς. Αυτή είναι η έκτη φορά που βρίσκεται εκεί και όπως λέει ίσως πρόκειται για την πιο καθοριστική. «Στόχος μας είναι να δείξουμε στους Αφγανούς ότι κερδίζουμε τον αγώνα. Ότι είμαστε σοβαροί σε αυτή τη μάχη. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι Αφγανοί δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους».

Κρίση αυτοπεποίθησης
Σύμφωνα με τον κ. Κοσκινά, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την «κρίση αυτοπεποίθησης» του αφγανικού λαού με την αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας. Οι περισσότεροι από τους επιπλέον 30.000

στρατιώτες που φτάνουν αυτό τον χρόνο από την Αμερική πρόκειται να αξιοποιηθούν στην Κανταχάρ. «Πρέπει να διώξουμε τους Ταλιμπάν και να ενισχύσουμε τις τοπικές αρχές, να δημιουργήσουμε δικαστικό σύστημα.

Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο μαζί με τα αγόρια. Και να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις μίσους με οξύ στα πρόσωπα των γυναικών», λέει ο κ. Κοσκινάς.

Με το που ανέλαβε ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ τη διοίκηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, άλλαξε και η επικοινωνιακή τακτική του ΝΑΤΟ. Οι δημόσιες συγγνώμες για τις απώλειες αμάχων έγιναν πιο συχνές. «Το μόνο αποδεκτό νούμερο για απώλειες αμάχων είναι το μηδέν», λέει ο κ. Κοσκινάς. «Αλλά δυστυχώς δεν βρισκόμαστε εκεί». Μέσα στο 2009 σκοτώθηκαν 2.412 άμαχοι στο Αφγανιστάν και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για το 25% των θανάτων.
NEA-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιάννης Παπαδόπουλος

10 σχόλια:

  1. ella kai prepei na xairomaste

    pou ston neo polemo tou opio sumetexoun kai ellhnes

    fate lathrometanastes tora gia th diakinisei narkotikon kai anthropon

    ante re eriksan tous didimous pirgous monoi tous

    meta phgan kai katalaban th xora tou afganistan gia thn preza

    kai meta prepei na kanoume tous uphretes ton prezemporon kai hroes

    ore pate kala;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πατριώτη τὰ πιστεύεις αὐτὰ ποὺ λὲς περὶ νίκης στὸ πῶς τὸ εἴπαμε; Ἀβγατηγανιστἀν ἢ Ἀφγανιστάν;
    Δηλαδὴ πατριώτη, ὁ στρατὸς τῶν Η.Π.Α. ἔχει σκοτώσει χιλιάδες ἀφγανοὺς καὶ μὲ μερικὰ εἰλικρινὰ συγνώμη ἢ ὅταν σταματήσουν οἱ σκοτωμοὶ ἀμάχων τὀτε ὅλα θὰ ξεχαστοῦν ἐπειδὴ βολεύει τὶς Η.Π.Α.

    Υ.Γ. Οἱ σκοτωμένοι πάντως δὲν θυμοῦνται τίποτε, ὁπότε βρήκαμε κάποιους ἀφγανοὺς ποὺ ἥδη τὸ ἔχουν ξενάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαστε στα καλά μας μεγαλοβδομαδιάτικα;;;

    Πρέπει να χαιρόμαστε που αυτός ο τύπος αν και ελληνικής καταγωγής έχει στο στήθος τα εμβλήματα των αμερικάνων;;;;

    Πρέπει να χαιρόμαστε επειδή αυτός ο τύπος έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ για αθώους αμάχους στρατηγικής του αμερικανικού στρατού ΚΑΤΟΧΗΣ στο Αφγανιστάν;;;;

    Ένας ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ελληνικής καταγωγής είναι και τίποτα παραπάνω από ένας μισθοφόρος του στρατού των δολοφόνων.

    Δηλαδή θα έπρεπε να χαιρόμαστε για τέτοιες περιπτώσεις μισθοφόρων φονιάδων;;;

    Αν είναι έτσι, ας νοιώσουμε εθνικά υπερήφανοι και για το ίνδαλμα των εν Ελλάδι νεοναζιστών: το Σεβαστιανό Φουλίδη, υπολοχαγό της ναζιστικής Βέρμαχτ, Πόντιο κατάσκοπο εναντίον της ΕΣΣΔ.

    Εσείς κύριε Σάββα ως Πόντιος, νοιώθετε υπερήφανος για τον Φουλίδη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο ειναι το σχεδιο τους να τους σκοτωσουν ολους

    δεν μπορο να καταλαβαίνω γιατί ηρωποιειτε τους πρεζεμπορους

    και τον στρατό τους
    U.S.A. ΠΡΕΖΑ ARMY FORCE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Εχω επανειλημμένα υπσοτηρίξει ότι όλεςοι απόψεις πρέπει να δημοσιεύονται. Αλλο οι απόψεις όμωςκαι άλλοαυτή η ανάρτηση,χωρίς καποιο σχόλιο από εκείνους που την ανάρτησαν. Για ποιο λόγο τοέκαναν; Για να νιώσουμε περήφανοι που ένας Έλληνας (έστω πρώην)πρωταγωνιστεί σε ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο; Επειδή μετη βοήθειά του θα νικήσουν οι καλοί τους κακούς ταλιμπάν ώστε να πηγαίνουν μαζί σχολείο τα αγόρια και τα κορίτσια; (δηλαδή όταν είχαμε χωριστά σχολεία εδώ θα έπρεπε εισβάλουν οι αμερικανοι και οι αμερικανοποιημένοι Έλληνες;)Ξέρουμε από γενίτσαρους, δεν χρειάζόταν η ανάρτηση για να τους μάθουμε ούτε για να τους θυμηθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και να σκοτωθει το ιδιο μου κανει!
    τι δηλαδη,επειδη ειναι ελληνας?
    εμεις πολεμαμε υπερ βομων και εστιων,δεν ειμαστε κατακτητες!

    τσελεκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά
    κανείς δεν ηρωοποιεί τον Κοσκινά και κανέναν από εκείνους που πολεμούν σε μια ξένη χώρα, για να λύσουν ένα πρόβλημα -αυτό των Ταλιμπάν- που οι ίδιοι δημιούργησαν.
    Την είδηση δημοσιεύουμε.
    Ηρεμήστε παρακαλώ.

    Καλό Πάσχα


    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. skal

    hrema eimaste

    alla skefthte poso ligoterh preza tha eixai h eyroph kai poso ligoterous lathro

    mhpos piso apo ola einai o idios daktylos

    usa preza army force

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θέμα είναι πώς εμείς εκμεταλλευόμαστε τους Έλληνες που υπηρετούν σε κατά τεκμήριο καλύτερες ένοπλες δυνάμεις από τις δικές μας. Τους φέρνουμε εδώ για να μας εκπαιδεύσουν ή δε μας νοιάζει η εκπαίδευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωρε τι κατεβάζει ο εγκεφαλός σας ;;πάτε καλά ;;; Υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν οι πόλεμοι ;;; Για πείτε μας,υπάρχει ;;;Και εφόσον δεν υπάρχει θα πρέπει να ξέρετε ότι όποιος κάνει πόλεμο τον κάνει για να τον κερδίσει,ή μήπως κάνω λάθος.Οι ρώσοι την φάγανε στο αυγοτηγανιστάν,ίσως και οι αμερικανοί.Εφόσον δεν ξεφύγουν από τις ευαισθησίες περί αμάχων-υπάρχουν άμαχοι ;;; αφού όλοι πολεμάνε εκεί- θα την φάνε και αυτοί. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.