29/4/10

Ομιλία Βενιζέλου στο συνέδριο Economist

«Στο ερώτημα αν ο περιορισμός της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας συνιστά και περιορισμό του σκληρού πυρήνα της εθνικής της κυριαρχίας, θέλω να δηλώσω με κατηγορηματικό τρόπο ότι η χώρα δεν θα κάμψει τους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου του "Economist", στέλνοντας έτσι ισχυρό μήνυμα τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στην ελληνική κοινωνία,όπως πρόσθεσε.

Η εθνική αξιοπρέπεια και η εθνική αυτοπεποίθηση είναι προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξή μας, υπογράμμισε.

Δεν αναστέλλονται κρίσιμες πρωτοβουλίες και διαδικασίες, όπως οι επαφές στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ, έχουμε αποφασίσει την επανάληψη των Διερευνητικών Επαφών με την Τουρκία, αναμένουμε σε λίγες ημέρες την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, μετέχουμε στις διεργασίες για την ενεργοποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Παρακολουθούμε ενεργότατα τις συζητήσεις για τη διαμόρφωση του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ και υπερασπιζόμαστε την οπτική μας γωνία στην πολύ ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου στα θέματα για τη νέα δομή της Συμμαχίας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών που οδηγούν σε κατάσταση καλής γειτονίας, σταθερότητας και ειρήνης, είπε.

Εκανε αναφορά στο ρόλο των αγορών που λειτουργούν ως ισχυροί παίχτες με ισχύ ενίοτε μεγαλύτερη των κρατικών οντοτήτων, ενώ μιλώντας για τον ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι η συμμετοχή του στον μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε από την ΕΕ, αποτελεί συνέχεια της ευρωατλαντικής αλληλεξάρτησης από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών και η κυβέρνηση, ενδιαφέρονται να μετέχει η Ελλάδα σε όλες τις μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες, είπε και ανέφερε την ISAF στο Αφγανιστάν, την KFOR, στο Κόσοβο. Η Ελλάδα είναι παρούσα στις ναυτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, είμαστε παρόντες στη Βοσνία και στην επιχείρηση Αταλάντα στη Σομαλία για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε τις προσπάθειες για μείωση των λειτουργικών εξόδων του υπουργείου Αμυνας, που θα φτάσει το 25% σε σχέση με πέρυσι, τη θεσμοθέτηση διαφανών διαδικασιών ώστε να είναι τεκμηριωμένες οι δαπάνες που αφορούν τους εξοπλισμούς και τον εξορθολογισμό του στρατεύματος, με στόχο έναν μικρότερο αλλά καλύτερα διατεταγμένο στρατό, όχι για λόγους οικονομίας, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει ένας σύγχρονος στρατός.

Στην ερώτηση για τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, οι οποίες καταλαμβάνουν, όπως είπε ο ίδιος, γύρω στο 2% του ΑΕΠ (έναντι του 4,8%) του συνολικού προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας κ. Μπαγίς, αλλά και του πρωθυπουργού Ερντογάν, υπέρ μιας κοινής μείωσης των εξοπλισμών, αλλά τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν το αποτέλεσμα διεργασιών και όχι μια μονομερούς πρωτοβουλίας εκ μέρους μας.

Πηγή: www.athina984.gr
Capital.gr

2 σχόλια:

  1. Παπ***ρια μέντολες!
    "-Δεν θα χάσουμε εθνική και αμυντική κυριαρχία"

    όπως και
    "-Υπάρχουν λεφτά"
    "-Δεν θα χρεωκοπήσουμε"
    "-Αυτιστικοί αξιωματικοί"
    "Βρήκατε που πήγαν τα λεφτα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μά έχει δίκιο δεν θα την χάσουμε γιατί την έχουμε χάσει ήδη απλά δεν μας το λένε γιατί έχουμε και τα οικονομικά μέτρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.