1/4/10

F-16: μείωση πτήσεων λόγω ανταλλακτικών

Από το 2007 είχαν χτυπήσει το καμπανάκι οι αεροπόροι.Ψαλίδι στις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 έφερε η ραγδαία μείωση των αποθεμάτων των ανταλλακτικών τους τα τελευταία χρόνια.

Oι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης γύρω από την κάλυψη των οξυμμένων αναγκών οδήγησε σε μεγάλη μείωση του ποσοστού των ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών αμερικανικής προέλευσης (F-16, Φάντομ Α-7 κ.ά.), ενώ παρόμοιος κίνδυνος διαγράφεται και για τα γαλλικά Μιράζ 2000.

Προ του κινδύνου να βρεθεί και πρόσθετος αριθμός μαχητικών- κυρίως F-16- σε οριακή κατάσταση λόγω συμπλήρωσης του ορίου για συντήρηση και επισκευή, άρχισε ήδη η διακοπή ή ο δραστικός περιορισμός των πτήσεων για συντήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας διαφόρων κατηγοριών πιλότων- ακόμα και των διοικητών των Πολεμικών Μοιρών των F-16! Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως τους πιλότους των μάχιμων μοιρών που έχουν τις περισσότερες ώρες στα πηδάλια των F-16 και δεν χρειάζονται άμεση πτητική συντήρηση αλλά και όλους τους προσκολλημένους στις Πολεμικές Μοίρες πιλότους που υπηρετούν προσωρινά σε άλλες, διοικητικές, θέσεις.

Από γραφείο σε γραφείο
Παράλληλα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας που παρέλαβε τον φάκελο της αγοράς ανταλλακτικών προμήθειας έπειτα από περιφορά από γραφείο σε γραφείο επί σχεδόν δύο χρόνια προχωρά άμεσα στην παραγγελία από τις ΗΠΑ μέσω της κρατικής διαδικασίας των στρατιωτικών πιστώσεων FΜS, ανταλλακτικών συνολικής αξίας 160 εκατ. δολαρίων. Τα ανταλλακτικά αυτά θα καλύψουν ανάγκες 4 ετών και αφορούν όλα τα αμερικανικής προέλευσης αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τους άξονες της προμήθειας θα παρουσιάσουν μετά το Πάσχα στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης.

Το καμπανάκι για τους κινδύνους που ήδη εμφανίστηκαν είχαν χτυπήσει οι αεροπόροι από το 2007- οπότε και άρχισαν τις σχετικές προεργασίες. Στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ο φάκελος, έτοιμος προς προώθηση κατά την Αεροπορία, έφθασε τον Οκτώβριο του 2008. Από τότε μέχρι τις παραμονές των εκλογών ήταν σε ένα διαρκές πηγαινέλα. Πηγές του υπουργείου λένε σήμερα ότι πίσω από τις καθυστερήσεις υπήρχε η γνωστή τακτική των τότε υπευθύνων για «πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα».

Και τα Μιράζ 2000
Αντίστοιχη τακτική με τα F-16 δημιούργησε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, προβλήματα και στην υποστήριξη των αεροσκαφών Μιράζ 2000- παλαιών και νέων. Όπως λένε πιλότοι από την Τανάγρα, παρ΄ όλο που τα αποθέματα των ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης των Μιράζ 2000-5 εξαντλούνται καμία νέα παραγγελία δεν γίνεται, ενώ ούτε υλικά που υπέστησαν βλάβη (π.χ. γεννήτριες) δεν στέλνονταν για επισκευή στους κατασκευαστές και παραμένουν χαλασμένα στις αποθήκες. Αλλά και για τα παλαιότερα Μιράζ 2000 ενώ ήταν γνωστό ότι η σύμβαση υποστήριξης (FΟS) λήγει αυτή την εποχή καμία ουσιαστική προεργασία με πρακτικό αποτέλεσμα δεν είχε γίνει. Για την προώθηση λύσης των σχετικών προβλημάτων έγινε, τις προάλλες, σειρά συναντήσεων επιτελών της Αεροπορίας με γάλλους εκπροσώπους των κατασκευαστριών εταιρειών του Μιράζ 2000-5.
ΝΕΑ-ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

10 σχόλια:

  1. Εύχομαι να είναι Πρωταπριλιάτικο και αυτό το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, η Ελλάδα που η κυβέρνηση της, σήμερα ζητάει να «ματώσουν» οικονομικά οι ήδη εξαθλιωμένοι, στην μεγάλη πλειοψηφία, πολίτες της, αλλά ανέχεται ατιμώρητα η γερμανική εργοδοσία των ΕΝΑΕ, η TKMS την επαύριο της «χρυσοφόρου» συμφωνίας για τα 2+1 υποβρύχια Type 214, ύψους 1,35 δισ. ευρώ να μην καταβάλλει το δώρο του Πάσχα στους 1300 εργαζόμενους των ΕΝΑΕ, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ε και?
    οσο και αν κοστιζει,τα μαχητικα μας πρεπει να ειναι στον αερα!


    τσελεκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζω στο Defence.net για τις μογγόλικες προτάσεις του Ερντοκλάν και άν δεν είναι Πρωταπριλιάτικη παπαριά τότε νιώθω τα εγκεφαλικά να μου έρχονται καπάκι το ένα πάνω στο άλλο...
    Δεν θα πώ κάτι άλλο με την ελπίδα πως είναι μούφα το δημοσίευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λιάνη: "Οι μυστικές υπηρεσίες ήθελαν να με σκοτώσουν"


    ΣΟΚ

    Με πολλά μπορεί να διαφωνήσει κανείς με την Δήμητρα Λιάνη αλλά αυτό που δήλωσε στην Τατιάνα ήταν σοκαριστικό. Αν δεν γινόταν γνωστή η σχέση της με τον Παπανδρέου οι μυστικές υπηρεσίες θα την "εξαφάνιζαν". Ζωή βγαλμένη απο ταινία...

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

    http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_8158.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οπως φαινεται δεν ειναι ψεμα, και αλλα μπλοκς εμπιστα περι αμυντικου περιεχομενου, μιλουνε για προβλημα λογου ανταλακτικον. Και τωρα προσθεστε και το σημερινη επιστολη τοθ Κ.Ερτογαν περι μειωσεως εξοπλιμον, αλλα και μειωσεως τον 10 μιλιον θαλλασης και εναεριου χωρου σε 8 μιλια (φυσικα μονο απο δικια μας πλευρα. Πρωτα μας απειλουν και μετα το παιζουν περιστερες. Και οι δικοι μας πολιτικοι ετοιμη να δεχτουν.
    Φωτια και τσεκουρι, ειναι σημερα, ποιο συνχρονο απο ποτε, στους δικους μας πολιτικους και μετα απεναντι, να τελειωνουμε μια για παντα με τους τασμπα μαγκες.

    θρακιωτης
    Γερμανια
    Το αρθρο με την Επιστολη απο Δεφενς νετ ακολουθει


    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11478&Itemid=139

    Αιφνιδιαστική πρόταση μείωσης εξοπλισμών κατέθεσε η Άγκυρα πριν λίγες ώρες στο πνεύμα των όσων είχε προαναγγείλει την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλες ο Εγκεμέν Μπαγίς στην off camera συνάντηση που είχε με τον Γ.Παπανδρέου και τον Χ.Παμπούκη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου με συγκεκριμένες προτάσεις μείωσης αφοπλισμού, αλλά και την γενικότερη οικοδόμηση ουσιαστικών μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

    Συγκεκριμένα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν "προσφέρει" την κατάργηση των εξής προγραμμάτων:

    -Των γεφυρών ταχείας ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων SAMUR (M3 PARS) της FNSS που σκόπευε να αναπτύξει ο τουρκικός Στρατός στον Έβρο

    -Την κατάργηση του προγράμματος ναυπήγησης σκάφους διοίκησης και ελέγχου αποβάσεων, του γιγαντιαίου ελικοπτεροφόρου LPD με το οποίο θα απειλούσαν από τα δυτικά με αποβάσεις τα νησιά σου Αιγαίου

    -Την μείωση του αριθμού των Κορβετών MILGEM από οκτώ σε τρεις

    -Την κατάργηση του προγράμματος του προγράμματος νέων φρεγατών TF-2000 (έξι μονάδες μέχρι το 2023 προγραμματίζονταν)

    -Την μείωση σε 40 του αριθμού του αριθμού των μαχητικών F-35, από 100 που πρόκειται να αποκτηθούν

    -Την κατάργηση του προγράμματος κατασκευής του νέου άρματος μάχης ΑLTAY

    -Την μείωση του αριθμού των βαλλιστικών πυραύλων YILDIRIM σε 40 μονάδες και την μεταφορά τους στην μεθόριο με το Ιράν

    Αυτά είναι τα βασικά προγράμματα τα οποία προτείνει να μειωθούν ή να καταργηθούν από τουρκικής πλευράς ο Τ.Ερντογάν, ενώ σε ότι αφορά τα ΜΟΕ, προτείνει την αναγνώριση του ΕΕΧ στα 8 μίλια, από 10 που είναι σήμερα και την ταυτόχρονη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 8 μίλια από τα 6 που είναι σήμερα.

    Από ελληνικής πλευράς η πρόταση έχει ήδη αποσπάσει πολύ θετική ανταπόκριση και ετοιμάζεται η απάντηση στο ίδιο πνεύμα, Θεωρείται βέβαιο ότι τα προγράμματα Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, των φρεγατών FREMM κλπ θα ματαιωθούν.

    Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε τις επόμενες ώρες.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι ο 01 Απριλίου 2010 8:56 μ.μ.
    Ευτυχώς πρωταπριλιάτικο ήταν..γλύτωσα τα εγκεφαλικά ο καψερός!!Οχι βέβαια πως δεν τους έχω ικανούς τους πολιτικάντηδες μας για πολυ χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μετά σας φαίνεται υποκριτής ο τούρκος υπουργός που λέει μείωση των εξοπλισμών. Ξέρουν τι λένε οι άνθρωποι. Υπεροπλία έχουν που έχουν, καραγκιόζηδες εμείς θα αχρηστέψουμε κι αυτά που έχουμε, οι λαθρομετανάστες θα γίνουν περισσότεροι από τους έλληνες...ε, τι άλλο να ζητήσουν οι τούρκοι; Στο πιάτο θα το δώσουμε αν δεν συνέλθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το'λεγα...

    Μεχρι στιγμης ειναι τραγικες οι διαθεσιμοτητες μεσων στην ΠΑ. Και δεν δημοσιοποιειται κατα πασα πιθανοτητα για ευνοητους λογους το πραγματικο μεγεθος της κατάστασης. Περασαν 6 μηνες με την νεα κυβερνηση, και ολο αποφασιζει, υπογραφει, κανει ρανει αλλα ακομη δεν βλεπουμε κατι να γινεται. Και ειναι χαρακτηριστικο, ειτε της επιβεβαιωσης θεωριων συνομωσιολογων (οπως οτι ειναι κανονισμενο παρασκηνιακα με περαν των δυο συμμετεχοντων να μην γινει ποτε συρραξη μεταξυ των δυο χωρων, ή είναι πουλημενοι ολοι κ.α.) ειτε της ...ποιοτητας των προηγουμενων κυβερνωντων οτι απλα και απροβληματιστα και σιωπηλα επι χρονια στραγγαλισαν τις προμηθειες ανταλλακτικων και υποστηριξης. Μαλλον καθε περιπτωση ειναι απλως αποτελεσματα παζαρεματος / εκβιασμου μιζων ???? : η καταστροφική ανικανοτητα (η διαφθορά) των προηγουμενων αλλα και η καθυστερηση των νυν ???

    Αξιωματουχος της ΠΑ ειπε χαρακτηριστικά οτι αν ο παρων στολος της ΠΑ μπορουσε να εχει πληρη διαθεσιμοτητα κατα πασα πιθανοτητα να μην χρειαζοταν η προμηθεια ΝΜΑ, (οχι τουλαχιστον στον χρονικο οριζοντα που μελεταται)"

    Ενω αξιωματουχος της πολιτικης ηγεσιας υπευθυνος (προηγουμενη κυβερνηση) για τις αγορες εξοπλισμου ειχε πει "γιατι μηπως προκειται να γινει πολεμος αυριο?" ...........................

    Προσωπικη και νηφαλια αποψη ειναι οτι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ τυποι, πολιτικοι, που επανδρωσαν θεσεις την τελευταια τουλαχιστο 15ετια ΠΡΕΠΕΙ να δικασθουν με κατηγοριες ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ χωρις να υπερβαλλω. Τελεία.

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς κύριοι, το άρθρο είναι πέρα για πέρα αληθινό και όχι πρωταπριλιάτικο αστείο.
    Οι περικοπές στις πτήσεις είναι τεράστιες... και μη χειρότερα.
    Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.