2/4/10

Πάσχα με τους πιλότους έτοιμους στα F16

Μέσα στα κόκπιτ των μαχητικών τους αεροσκαφών θα γιορτάσουν τη Λαμπρή οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας αφού οι Τούρκοι καταστρατηγούν το Μνημόνιο Γιλμάζ που προβλέπει ηρεμία στο Αιγαίο τις ημέρες των μεγάλων θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών.

Τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν υποστεί την απαιτούμενη επιθεώρηση από τους τεχνικούς νωρίς το πρωί και τα σωστικά μέσα των ιπταμένων στο κόκπιτ έχουν συνδεθεί. Οι χειριστές βρίσκονται σε ετοιμότητα πέντε λεπτών και όταν τα ραντάρ εγκλωβίσουν τουρκικά αεροσκάφη που ετοιμάζονται για είσοδο στο Αιγαίο δίδεται «σκραμπλ», δηλαδή, άμεση απογείωση των μαχητικών. Οι κινητήρες των αεροσκαφών ετοιμότητας (readiness) μπαίνουν στο φουλ, τα μαχητικά τροχοδρομούν και σε λίγα λεπτά, με ταχύτητες ground speed 9-10 μιλίων το λεπτό, είναι ήδη στο Αιγαίο για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Συνήθως απογειώνονται από τη Σκύρο, το Καστέλι της Κρήτης ή άλλα αεροδρόμια νησιών που διαθέτουν Σμηναρχίες Μάχης και δευτερευόντως από Πτέρυγες Μάχης της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα αεροσκάφη αναχαίτισης είναι πάντα τρίτης γενιάς, F-16 και Mirage 2000 και 2000-5, ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Το μάξιμουμ της διάρκειας πτήσης αναγνώρισης - αναχαίτισης και πολλές φορές εμπλοκής με τα τουρκικά μαχητικά είναι μία ώρα και δέκα λεπτά. Για τόσο φθάνουν τα καύσιμα. Η δραστηριότητα των Τούρκων από το 1974 και μετά είναι καθημερινό φαινόμενο και η ελληνική απάντηση δεδομένη και άμεση.

Τα μαχητικά «καταπίνουν» τα μίλια στις συνεχείς αναχαιτίσεις και αερομαχίες, «ρουφώντας» ταυτόχρονα τα γαλόνια κηροζίνης από τις δεξαμενές τους. Ολα αυτά σημαίνουν κόστος. Και μάλιστα υψηλό. Ειδικά σε μια περίοδο κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Κατά γενική παραδοχή λοιπόν, ακριβά κοστίζει η διατήρηση της ειρήνης στον «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου. Μία ώρα πτήσης αεροσκάφους κοστίζει από 7.100 ώς 11.100 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του μαχητικού. Για κάθε λεπτό στον αέρα δαπανώνται, δηλαδή, 116 ώς 183 ευρώ. Για να καταλάβατε το οικονομικό μέγεθος μέσα στο 2009, τα ελληνικά αεροσκάφη εκτέλεσαν συνολικά 1.800 εξόδους, μόνο για πτήσεις αναγνώρισης - αναχαίτισης, και οι ώρες που αντιστοιχούν σε αυτές είναι περίπου 2.100.

Πρακτικά, τα νούμερα αυτά οδηγούν σε ένα ετήσιο κόστος που αγγίζει και πολλές φορές ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Στον υπολογισμό του κόστους αυτού λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για καύσιμα, ανταλλακτικά, συντήρηση, επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα των μονάδων στις οποίες υπάγονται τα μαχητικά καθώς και τα «εκτός έδρας» του προσωπικού που μετακινείται στις προκεχωρημένες βάσεις σε νησιά του Αιγαίου για επιφυλακή. Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς και αντικατάστασης των εκατοντάδων μαχητικών, της εκπαίδευσης του προσωπικού, της λειτουργίας των ραντάρ και των αντιπυραυλικών συστημάτων.

Το κόστος αυτό ωστόσο είναι το ελάχιστο του «ακήρυχτου πολέμου» στο Αιγαίο, το οποίο ουδείς μπορεί να υπολογίσει, παρά μόνο να προσεγγίσει. Και αυτό γιατί δεν μιλάμε για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στον αέρα του Αιγαίου ή για την προετοιμασία μιας πτήσης στο αρχιπέλαγος. Τα καύσιμα είναι τα... ψιλά. Το μεγάλο κόστος είναι η απώλεια, η φθορά, η συντήρηση των πολεμικών μηχανών και η εκπαίδευση των πιλότων. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, την τελευταία δεκαετία πέφτουν δύο με τρία αεροσκάφη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.

Μπορεί και τα δύο με τρία αεροσκάφη που χάνονται ετησίως στον... αγώνα του Αιγαίου να μην είναι όλα τρίτης γενιάς, η απώλεια όμως για την Πολεμική Αεροπορία μετριέται σε μονάδες και το κόστος μπορεί να υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Για τη συντήρηση και επισκευή του στόλου των μαχητικών απαιτούνται ποσά που κατά τη διάρκεια ζωής των αεροσκαφών μπορούν να υπερβούν και την τιμή απόκτησής τους. Κάθε άσκηση που γίνεται για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ετοιμότητας των αεροπόρων μπορεί να στοιχίσει ώς και 15 εκατομμύρια ευρώ, όπως, για παράδειγμα, η διακλαδική άσκηση «Παρμενίων», ενώ η εκπαίδευση των πιλότων είναι ένα ακόμη βασικό οικονομικό στοιχείο.

Ολα αυτά μαζί, πτήσεις αναχαίτισης των Τούρκων και πολεμικές εκπαιδεύσεις εκτιμάται πως κοστίζουν στους Ελληνες φορολογούμενους περί τα 300-400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ομως δεν είναι μόνον αυτά. Παράλληλα «τρέχουν» και άλλα κόστη και μάλιστα υψηλά. Πιο συγκεκριμένα:

- 26,74 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ύψος του εξοπλιστικού προγράμματος για την περίοδο 2006-2015.
- 116 είναι οι Ελληνες πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους με μαχητικά αεροσκάφη στις μάχες του Αιγαίου ή στην εκπαίδευσή τους γι’ αυτές από το 1974.
- 200 αεροσκάφη, δέκα μοίρες, δηλαδή, εκ των οποίων τα περισσότερα μαχητικά, κατέπεσαν από την πρώτη τουρκική παραβίαση πριν από 36 χρόνια. Με σημερινές τιμές, το κόστος τους ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
- 7.100 ευρώ κοστολογείται η ώρα πτήσης ενός F-16 Block 52 plus και 11.100 ευρώ ενός Mirage 2000 και -5. Είναι οι δύο τύποι μαχητικών για αναχαιτίσεις. Η ώρα πτήσης για τα παλαιότερα F-16 Block 30 είναι 5.000 ευρώ και του εκσυγχρονισμένου Fantom F-4E 9.900 ευρώ.

Espressonews.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/politics/57688.html

15 σχόλια:

  1. Ευχομαι του χρονου με τις οικογενειες σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Δύναμη!!!
    Πάντα επιτυχίες και καλές προσγειώσεις...
    Ευχαριστούμε για ολά.
    Αριστοτέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mα δεν έχουν εντολή να μην αναχαιτίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, έχουμε ήδη πόλεμο.
    Οικονομικό πόλεμο με πολεμικά μέσα.
    Μήπως θα έπρεπε η Ελλάδα να αντιδράσει έτσι ώστε το κόστος του αντιπάλου να είναι τόσο βαρύ κι ασήκωτο που να μη διανοηθεί να κάνει ξανά παραβίαση η οτιδήποτε άλλο;
    Καλή Ανάσταση σε όλα τα παλικάρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
    Και Καλή Ανάσταση στην από χρόνια τώρα σταυρωμένη Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τιμή και δόξα σ'όλους σας και αιωνία η μνήμη στους νεκρούς Ήρωες συναδέλφους σας.
    Καλή Ανάσταση και "Ανάσταση" σε όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ
    ΥΓ:ΠΑΤΕΡ-ΙῙΩΣΗΦ ΒΙΓΛΙΩΤΗ, ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΝΑ'ΣΑΙ...
    ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΑΣ,ΕΚΕΙ...ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΑΓ.ΜΗΝΑ, ΣΤΗΝ ΒΙΓΛΑ...ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ-ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και ενώ εμείς ευχόμεθα στους ακρίτες μας και φρουρούς της Πατρίδας μας, άλλοι έκαναν εμμετούς ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και η γνωστή και μη εξαιρέτα "Αυγή" είχε άρθρο στο οποίο αποκαλούσε τους Αγωνιστές του 1821 ορδές του Κολοκοτρώνη που διέπραξαν εγκλήματα! Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω το απόσπασμα απο την ΑΥΓΗ:

    Η ανάγνωση του ‘21 δίχως εθνικιστικούς παραμορφωτικούς φακούς,
    25/03/2010, Του Νάσου Θεοδωρίδη:

    "Δεν χωράει αμφιβολία ότι φέτος η 25η Μαρτίου δίνει πολλές αφορμές για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Σε αντίθεση με τον κυρίαρχο εθνικιστικό μύθο, που θέλει γενικώς τους “Έλληνες” να ξεσηκώνονται κατά των «Τούρκων» συλλήβδην, και που δυστυχώς διαιωνίζεται στα σχολεία αναπαράγοντας μια δηλητηριώδη κουλτούρα για τη συνύπαρξη των δύο λαών, χρέος κάθε ανθρώπου που επιθυμεί τη χειραφέτηση και την ελευθερία είναι να ερμηνεύει ορθά τα γεγονότα, δηλαδή ενταγμένα μέσα στο σωστό ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο.
    Έτσι, αν αποτινάξουμε από το μυαλό μας τη σκουριά της εθνικιστικής ανάγνωσης της Ιστορίας, που μάλιστα φτάνει μέχρι το σημείο να αποκρύπτει ακόμη και σήμερα το όνειδος ενός επονείδιστου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι ορδές του Κολοκοτρώνη, δηλ. τη «σφαγή της Τριπολιτσάς"...

    Ο εχθρός ευρίσκεται εντός των Πυλών που μας λένε αρκετοί.



    Λιάκος Αριστομένης
    Εκπαιδευτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να ναι όλοι καλά, όπως και ο γέροντας για να τους δίνει την ευχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Δεν χωράει αμφιβολία ότι φέτος η 25η Μαρτίου δίνει πολλές αφορμές για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Σε αντίθεση με τον κυρίαρχο εθνικιστικό μύθο, που θέλει γενικώς τους “Έλληνες” να ξεσηκώνονται κατά των «Τούρκων» συλλήβδην, και που δυστυχώς διαιωνίζεται στα σχολεία αναπαράγοντας μια δηλητηριώδη κουλτούρα για τη συνύπαρξη των δύο λαών, χρέος κάθε ανθρώπου που επιθυμεί τη χειραφέτηση και την ελευθερία είναι να ερμηνεύει ορθά τα γεγονότα, δηλαδή ενταγμένα μέσα στο σωστό ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο.
    Έτσι, αν αποτινάξουμε από το μυαλό μας τη σκουριά της εθνικιστικής ανάγνωσης της Ιστορίας, που μάλιστα φτάνει μέχρι το σημείο να αποκρύπτει ακόμη και σήμερα το όνειδος ενός επονείδιστου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι ορδές του Κολοκοτρώνη, δηλ. τη «σφαγή της Τριπολιτσάς"...

    Άμα έχεις τέτοιους Έλληνες, τι να τους κάνεις τους εχθρούς.
    Α, ρε Εφιάλτη, άφησες πίσω σου πολλούς απογόνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλοι οι πιλοτοι μας αλλα η εντολη για λογους οπως λενε οικονομιας ει
    ναι η απο μακρυα αναγνωρηση και οχι
    αναχαιτηση.την ιδια ωρα c- 130,νομι
    ζω,μεταφερει το παγανιστικο ειδωλο
    (φως) με τιμες..."πρωθυπουργου εν
    ενεργεια" συνοδευομενο απο μαχητικα
    προς τερψη των τουρκων που κρυφογε
    λανε οπως κανωμε εμεις οταν αυτοι
    ποδοπατιουνται στη Μεκκα.Ελευθερη
    η κηροζινη προς τερψη παγανιστικων
    και ημιαγριων ενστικτων του αιωνιου
    ανατολιτη αλλα αναχαιτηση γιοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑΚΛΠ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΕΙΖΕΡ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Ε ΔΕΝ ΤΟ ΦΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΒΕΣΤΟ . ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.