20/4/10

Financial Times: «Μόνη λύση για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους»

Την αναδιάρθρωση του χρέους υποδεικνύουν ως μόνη λύση για την Ελλάδα οι «Financial Times», με άρθρο που υπογράφει ο κ. Wolfgang Munchau.

«Οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είτε υπάρξει στήριξη είτε όχι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Ο μηχανισμός στήριξης αποτρέπει χρεοκοπία φέτος, όμως δεν αλλάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής χρεοκοπίας. Ολα είναι απλά μαθηματικά: Το χρέος της Ελλάδας φτάνει στο 125% του ΑΕΠ. Η χώρα θα πρέπει να αντλήσει 50 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη 5ετία, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της σε χρέος και τόκους. Εάν όλα αυτά προστεθούν, ανέρχονται στα 250 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 100% του ελληνικού ΑΕΠ»...

...«Ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε ένα αξιόπιστο μακροχρόνιο πρόγραμμα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας θα παρέμενε υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι αναπόφευκτη. Η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί μία μορφή χρεοκοπίας, μόνο που συμβαίνει κατόπιν συμφωνίας. Θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα "haircut" - δηλαδή μείωση της αξίας των κεφαλαίων που έχουν στα χέρια τους οι κάτοχοι ομολόγων. Μία άλλη λύση θα ήταν ο χρονικός επαναπροσδιορισμός του χρέους κατά τον οποίο τα ομόλογα μικρής και μέσης ωρίμανσης θα μετατραπούν σε ομόλογα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης. Αυτό θα μεταθέσει τις υποχρεώσεις πληρωμών της χώρας στο μέλλον και κυρίως "μακριά" από την περίοδο όπου εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Μία καλή λύση προκειμένου το όλο θέμα να αρχίσει να εξετάζεται είναι να δοθεί στο δάνειο από την ευρωζώνη "super-senior" status. Δηλαδή, να ξεκαθαριστεί ότι προτεραιότητα της χώρας είναι η αποπληρωμή του εν λόγω δανείου και ως εκ τούτου οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να περιμένουν? στην ουρά. Εάν συμβεί αυτό, πιθανώς να είναι πιο πρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
«Κατά την άποψή μου», καταλήγει ο κ. Munchau, «έχουμε ξεπεράσει το σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή και δεν θα πρέπει να εξετάζουμε πώς η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά το πώς μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα. Θα είναι μία τακτική και ορθή διαδικασία ή θα είναι μία χρεοκοπία ανάλογης σύγχυσης με αυτήν της Αργεντινής;».

Κέρδος

4 σχόλια:

  1. ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

    Είναι ντροπή για όλους τους Έλληνες να αφήνουμε τέτοια υπόθεση στα χέρια
    των απελπισμένων παιδιών του Επαναστατικού Αγώνα, που προφανέστατα έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης τρομοκρατικών οργανώσεων με σκοτεινά σχέδια.

    Επαναστάτησαν ενάντια σε αυτούς που ξεπούλησαν την χώρα μας στους
    Σκοπιανούς, και τους μετανάστες και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν την Κύπρο,
    το Αιγαίο και τη Θράκη. Σωστά υποστηρίζει ο Χ. Γιανναράς στην Καθημερινή (18/4/2010) ότι η καθημερινά προβαλλόμενη από τα ΜΜΕ αλλά και πλαστά διογκούμενη οικονομική κρίση ένα σκοπό έχει, να δημιουργήσει πανικό που θα μας αναγκάσει πολύ σύντομα να δεχθούμε τα αντεθνικά μέτρα.

    Η κάθαρση του τόπου πρέπει να γίνει από όλους εμάς. Να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους, να δώσουμε μομφή σε όσους έχουν πεθάνει και να αλλάξουμε το πολιτικό καθεστώς, που έχει ολισθύσει σε κομματική δικτατορία, πριν ξεσηκωθούν οι νέοι μας, που σήμερα φοιτούν αμέριμνοι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και σαν φοιτητές ξοδεύουν περισσότερα από το εισόδημα που θα έχουν όταν βγουν στην αγορά εργασίας.

    Να ελαττωθεί ο αριθμός Βουλευτών στους
    150 και να δημιουργηθεί μία Γερουσία 70 ατόμων που θα ελέγχει την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Το σημερινό Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκεί το ρόλο του Ανώτατου Άρχοντα, τον οποίον κατέχει μόνο
    κατ' όνομα χωρίς την απαραίτητη εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ ανώνυμε, πολλά σωστά λες, όμως όπως βλέπουμε όποια κυβέρνηση ακολουθήσει θα έχει να κάνει με χρεοκοπία. Οι πρασινοπμπλέ θα πασάρουν το πρόβλημα σε αυτούς που θα τους ανατρέψουν, δηλαδή την χρεοκοπία. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, και η χώρα όμηρος. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που μπορούν να κάνουν την αλλαγή και την μεγάλη στροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται την ίδια "ανανέωση" που χρειάζεται και η οικονομία μας και ο μηχανισμός του κράτους. Γενικά χρειαζόμαστε μια "γενική επισκευή"
    Οι βουλευτές πρέπει να μειωθούν, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία πρέπει να διαχωριστούν, ο λαός πρέπει να έχει τρόπο συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας με συγκέντρωση υπογραφών που θα απαιτούν δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας να εκλέγεται απο τον λαό και να αποκτήσει πραγματικό ρόλο. Αυτά είναι τα πλέον βασικά, υπάρχουν κι άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όποια κυβέρνηση ακολουθήσει θα έχει να κάνει:

    1) Έξοδο της χώρας από το ευρώ και την ΟΝΕ. Πίσω στην ΔΡΑΧΜΗ. Κι αυτό γιατί το ευρώ είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο εκβιασμού και πίεσης της χώρας. Εκτός ευρώ όλες οι απειλές είναι μόνο λόγια. Κι όχι μόνο αυτό. Όσο η χώρα βρίσκεται μέσα στην ΟΝΕ είναι εκτεθειμένη στις επιδρομές της διεθνούς κερδοσκοπίας και λειτουργεί ως αναλώσιμο είδος για τα διευθυντήρια της Ευρωζώνης.

    2) Άμεση επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίου ώστε να σταματήσει η φυγή του στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να γίνει π.χ. επιβάλλοντας έναν αποτρεπτικό φόρο της τάξης του 80-90% για κάθε ευρώ που πηγαίνει σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, κλπ., του εξωτερικού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν επωφεληθεί από το κοινό νόμισμα και την ελευθερία κίνησης και βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό ανέρχονταν στα τέλη του 2009 σε πάνω από 160 δις ευρώ. Αυτό πρέπει έτσι ή αλλιώς να σταματήσει γιατί αποτελεί τρομακτική πληγή για την ελληνική οικονομία.

    3) Εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών της χώρας, ώστε να χτυπηθεί αποφασιστικά το κύκλωμα χρηματοπιστωτικής αγυρτείας και τοκογλυφίας που πνίγει τη χώρα. Να λυτρωθούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την σαράφικη πρακτική των τραπεζών. Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεωγράφων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με αποτέλεσμα να έχουν εκτινάξει την αξία του τραπεζικού ενεργητικού σε σχεδόν 2 φορές το ΑΕΠ της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.