27/4/10

Σε "junk" υποβαθμίζει την Ελλάδα η Standard & Poor΄s



Η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "BB+" και "B" αντίστοιχα, από "BBB+" και "A-2" προηγουμένως. Το outlook είναι αρνητικό.

Την ίδια στιγμή αναθέτει αξιολόγηση ανάκτησης (recovery rating) "4" στις ελληνικές εκδόσεις χρέους, υποδεικνύοντας την εκτίμηση της για "μέση" (30%-50%) ανάκτηση για τους ομολογιούχους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή αθέτησης πληρωμών.

Η αξιολόγηση "AAA" στη μεταφορά και μετατρεψιμότητα παραμένει αμετάβλητη.

"Η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα της αναθεωρημένης επεξεργασίας των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες της για μετάβαση των χρεών σε βιώσιμη καθοδική πορεία", αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Marko Mrsnik.

"Πιστεύουμε πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στενεύουν λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας, σε μία στιγμή που οι πιέσεις για περισσότερο δυναμικά μέτρα προσαρμογής αυξάνονται. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, οι μεσοπρόθεσμοι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τα υψηλό βάρος από το χρέος αυξάνονται παρά τα ήδη μεγάλης έκτασης μέτρα προσαρμογής. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις μας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πιστοληπτική ικανότητα δεν είναι συμβατή με την κατηγορία επένδυσης".

Ως αποτέλεσμα της αύξησης στα κόστη δανεισμού της Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες από τα μέλη της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τους όρους και τη διάρκεια της στήριξης προς την Ελλάδα.

Περιμένουμε ότι ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ είναι πιθανό, και θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αμβλύνει σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις ρευστότητας για την Ελλάδα.

Ωστόσο, κατά την άποψη μας, οι πιέσεις για πιο επιθετικά και ευρεία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνονται, εν μέρει λόγω της πρόσφατης ανόδου στα επιτόκια της αγοράς.

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις μας προβλέπουμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αυξηθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και 131% του ΑΕΠ το 2011.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το μέγεθος και το φάσμα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και η θέλησή της να το εφαρμόσει είναι οι κύριοι οδηγοί των αξιολογήσεων μας.

Η επιτυχία του προγράμματος από αυτή την άποψη μπορεί να οδηγήσει εν καιρώ σε χαμηλότερα επιτόκια. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα του 2010. Οι αρχές προχωρούν επίσης με την ατζέντα των δομικών μεταρρυθμίσεων, υιοθετώντας φορολογικές αλλαγές τον Απρίλιο, ενώ για το Μάιο αναμένονται προτάσεις για το συνταξιοδοτικό.

Παρ ΄όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η δυναμική αυτής της κρίσης εμπιστοσύνης έχει ενισχύσει την αβεβαιότητα τόσο σχετικά με τη διοικητική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει με ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις όσο και για την πολιτική βούληση να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής διάρκειας πολλών ετών.

Με βάση τις αναθεωρημένες αξιολογήσεις μας, προβλέπουμε πως η προσαρμογή που απαιτείται στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό του 2008 προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κυβερνητικό χρέος αναλογεί σε τουλάχιστον 13% του ΑΕΠ – ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι πιθανό, κατά την άποψη μας, να δοκιμαστεί επανειλημμένα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες ισχυρές εγχώριες δυνάμεις που αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από τις κυβερνητικές πολιτικές.
capital.gr

S&P: Υποβάθμιση Πορτογαλίας σε Α-/Α-2

Κατά δυο βαθμίδες, σε Α- από Α+ υποβάθμισε η S&P την αξιολόγηση της Πορτογαλίας, αποδίδοντας την κίνηση σε ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί το υψηλό χρέος της.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τη βραχυχρόνια αξιολόγηση της χώρας σε Α-2 από Α-1 και τη μακροχρόνια σε Α- από Α+, θέτοντας "αρνητικό" outlook, κάτι που ουσιαστικά βάζει τη χώρα στον προθάλαμο νέας υποβάθμισης.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα εμφανίσει στάσιμη ανάπτυξη το 2010, ενώ προειδοποιεί για νέα υποβάθμιση εάν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας υπερβούν τις εκτιμήσεις.

Μετά την είδηση, το spread του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται έως τις 266 μονάδες, από 220 μονάδες νωρίτερα.


Πορτογαλία: Νέο ιστορικό ρεκόρ για CDS

Η μετάσταση της ελληνικής κρίσης στην Πορτογαλία γίνεται όλο και πιο εμφανής σε καθημερινή βάση, με τα CDSs των 5ετών ομολόγων της χώρας να κατακτούν νέο ιστορικό υψηλό και τα spreads να ενισχύονται.

Βάσει στοιχείων της εταιρίας CMA DataVision, τα οποία επικαλείται το Reuters, τα CDSs στα 5ετή πορτογαλικά ομόλογα διευρύνθηκαν στις 349 μονάδες βάσης με άνοδο πάνω από 30 μ.β. στην ημέρα, αγγίζοντας ένα ακόμη νέο, ιστορικά, υψηλό επίπεδο.
Πλέον, τα πορτογαλικά CDS είναι υψηλότερα από της Λετονίας, που είναι από τα ασθενέστερα μέλη της Ευρώπης και προσέφυγε πέρσι στο ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν οι "Financial Times", παρά την προσπάθειά της να πείσει ότι "δεν είναι Ελλάδα", η Πορτογαλία μοιάζει να αποτελεί το επόμενο θύμα των αγορών.

Σημειώνεται ότι, καθώς οι αγορές φοβούνται ότι η Πορτογαλία θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος, η κυβέρνηση κρατά σκληρή γραμμή στο πρόγραμμα λιτότητας και στο πλαίσιο αυτό πολλές απεργίες πλήττουν την χώρα.

11 σχόλια:

  1. Νομίζω πώς αυτή είναι η αρχή του τέλους. Λυτοί και δεμένοι μας σπρώχνουν στην ουσιαστική χρεωκοπία, κι ενώ η μισή ΕΕ δεν ενδιαφέρεται.

    ¨Οταν τελικά θα χρεωκοπήσουμε, δεν ξέρω άν τελικά θα διατηρήσει ο μικροκαταθέτης τις καταθέσεις του ή άν το κράτος του πάρει -ας πούμε- 30-50%.

    Τέσπα, το μέλλον του Ευρώ προβλέπεται μαύρο ώς κατάμαυρο, οπότε στο τέλος ίσως κερδίσουν αυτοί που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό σε άλλα νομίσματα. ¨Η τουλάχιστον αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε για να καταρρεύσει το σύστημα στην Ευρώπη. Ιδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 7:24 μ.μ
    Γιατί η αρχή του τέλους;
    Τέτοιες αξιολογήσεις υφίστανται για την Τουρκία, Βραζιλία, Ινδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιωργάκη, φάνηκε ή ανικανότητά του να συλλάβει τις νέες οικονομικές προκλήσεις και να συνεχίσει τις αποκαλούμενες "εμμονές" του ( βλέπε Καραχασάν )!

    Θυμηθείτε ότι η πρώτη του επίσκεψη, χωρίς προετοιμασία, ήταν στην δολιότατη Τουρκία, στον ... Άγιο Δομίνικο και μετά στην Βρεττανία που μας μάχεται πάντοτε λυσσαλέα μετά το Κυπριακό και την ήττα της από την ΕΟΚΑ !

    Νομίζω ότι είναι άκρως επικίνδυνο άτομο !

    Θα φύγη και αυτός και η κυβέρνησή του, υπό τις άρες των Ελλήνων, αφού όμως προλάβει να προξενήσει μεγάλες καταστροφές στην χώρα !

    Κρίμα και πάλι κρίμα για την σύσμοιρη αυτήν χώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μου αρέσει να κάνω προσωπικές επιθέσεις αλλά εσύ που μιλάς για τους μικροκαταθέτες και την ενδεχόμενη δήμευση καταθέσεων αν δεν είσαι ηλίθιος είσαι προβοκάτορας. Στην ηλιθιότητα ή στην προβοκάτσια δεν χρειάζεται τεκμηριωμένη απάντηση αλλά η ύβρης και μόνο είναι αρκετή γιατί αν δεν είσαι τίποτα απ΄ αυτά ίσως και να σε συνεφέρουν τα λόγια μου.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δὲν ὑπάρχη ὑπερεθνικὴ εὐρωπαϊκὴ συνοχή, ἀλλὰ Εὐρώπη τῶν ἐθνῶν. Μόλις τὸ καταλάβουμε τότε ἴσως πράξουμε σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασε μας ρε συ Λευτέρη. Είτε το γράψω εγώ εδώ είτε δεν το γράψω, τα λεφτά του μικροκαταθέτη θα τα φάνε. Αυτό δεν σε πείραξε;

    Αλλά είπαμε, όταν κάποιος δεν έχει επιχειρήματα αρχίζει τις προσωπικές επιθέσεις ad hominem.

    Σου προτείνω να διαβάσεις Τεχνικές Διαχείρισης Θυμού, και να βλέπεις λιγότερο ¨Αδωνι Γερωργιάδη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η λύση είναι μία ριζική αναδιάρθρωση!!! Κανένας αιρετός παντού να μην έχει από εδω και πέρα δικαίωμα εκλογής. Από δημοτικό διαμέρισμά έως Βουλή!!!
    Να εξαφανιστούν από το κράτος αλλιώς θα τους εξαφανίσει ο απλός πολίτης όχι για αυτόν αλλά για τα παιδία του!!!

    Να φύγει η Μπόχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΛΥΣΗ ΜΙΑ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενορχηστρωμένο παιχνίδι των πέραν του Ατλαντικού επιβητόρων με την συνεργία των Ευρωπαίων συνοδοιπόρων τοκογλύφων. Όλοι χτυπούν τον σάκκο του μπόξ (λέγε Ελλάδα), ώστε εύκολα να περάσουν τα γεωστρατηγικά τους σχέδια. Γι αυτό και το χαϊδεμένο τους παιδί η Τουρκία λεονταρίζει εκ του "ασφαλούς" ; Δεν μας τρομάζουν αυτοί. Μας τρομάζουν μόνον οι δικοί μας πολιτικοί ταγοί, με τις
    πολιτικές τους, με την ασυδοσία τους και την ταπείνωση που μας επιβάλλουν. Το καζάνι του θυμού σιγοβράζει και κάποια στιγμή θα σκάσει. Μας ωθούν βάσει σχεδίου στην απελπισία. Μα εκεί είναι που θα τα βρουν μπαστούνια, όλοι οι έσωθεν και έξωθεν νταβατζήδες. Ο απελπισμένος δεν έχει να χάσει τίποτα και θα παίξει τα πάντα κορώνα -γράμματα. Ο ποταμός ξεχιλίζει. Μας πτώχευσαν, μας αφαίρεσαν το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, μας φόρτωσαν αλλοεθνείς ώστε να αισθανόμαστε ανασφαλείς στην χώρα μας, μας έκαναν καταναλωτική κοινωνία, μας σπρώχνουν μπροστά χωρίς πυξίδα, χωρίς όραμα και στόχο. Μια αδύναμη υποτελής Ελλάδα βολεύει, αφού εύκολα θα της αρπάξουν όσο πλούτο διαθέτει και σε αυτό βοήθησαν και βοηθούν ακόμη οι πολιτικοί μας με τα καμώματά τους.
    Ποιος είσαι κύριε Βενιζέλο που θα μιλήσεις για τους πιλότους της αεροπορίας μας ; Οι μόνοι που μας κάνουν περήφανους σε δύσκολους καιρούς; Τι είπες ; Ότι νόμιζες υπηρετούσαν την πατρίδα αφιλοκερδώς ως φιλοπάτριδες και παίρνουν πολλά με το πτητικό τους επίδομα ; Και συ λειτούργημα υποτίθεται πως κάνεις υπηρετώντας την πατρίδα και με το αζημίωτο. Που διακινδύνευσες εσύ ; Οι πιλότοι μας, παίζουν καθημερινά το παιχνίδι του θανάτου για να ζουμε εμείς ασφαλείς. Έχουν και αυτοί οικογένειες, έχουν και αυτοί αξιοπρέπεια όσο εσύ να ζουν καλά, γιατί το αύριό τους δεν είναι σίγουρο...μπορεί και να μην ζουν.
    Φτάσαμε να ομφαλοσκοπούμε, να αυτομαστιγωνόμαστε, να αλληλοκατηγορούμαστε και να φαγωνόμαστε μεταξύ μας ποιος έφταιξε περισσότερο για το δράμα που περνούμε. Μόνο εμείς χρωστάμε στον κόσμο ; Γράφονται στα Μ.Μ.Ε για χώρες ισχυρές που χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους, αλλά το μαύρο πρόβατο είμαστε μόνο εμείς. Αυτές που χρωστάνε τα πιο πολλά, μας βριζουν και πιο πολύ. Δεν είναι λοιπόν ενορχηστρωμένα ; Την Ελλάδα δεν θα την πεθάνετε εσείς δεν μπορείτε. Η Ελλάδα θα πεθάνει μόνο αν αυτοκτονήσουμε εμείς ο απλός λαός.
    Όμως δεν θα σας κάνουμε ποτέ την χάρη.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι πολιτικό όχι οικονομικό.
    Τάξη μπορεί να μπει, όπως μπορεί και να μπει και τέλος στη καταλήστευση του ελληνικού λαού από τους περιτμημένους μεγαλοαπατεώνες της Goldman-Sachs και συναφών καθαρμάτων.
    1.Πέταγμα έξω όλων των λαθροεισβολέων.
    2. Άρνηση πληρωμής όλων των τόκων από προηγούμενα δάνεια.
    3. Μαζική εκτέλεση δημοσιογράφων, λαμογιών, μελών συριζοπασοκικών ΜΚΟ και πολιτικών απατεώνων.
    4. Συμφωνίες με Κίνα και Ρωσία για στήριξη.
    5. Επιστροφή στη δραχμή.

    Και να δείτε πως φτιάχνει η οικονομία αμέσως.

    Αναζητείτε ηγέτης λοιπόν με σιδηρά θέληση και πυγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναζητείτε ηγέτης λοιπόν με σιδηρά θέληση και πυγμή..

    Συμφωνώ απόλυτα ....

    Προσθέτοντας .... ο οποίος δεν είναι μέσα στην πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.