27/4/10

Στον South Stream η Αυστρία


Τη συμμετοχή της Αυστρίας στον South Stream εξασφάλισε η Ρωσία, με τη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη για την «ενεργειακή ασφάλεια».
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας Ράινχολντ Μιτερλένερ συνυπέγραψαν τη συμφωνία που δίνει το «πράσινο φως» ώστε να διέλθει από το αυστριακό έδαφος ο αγωγός South Stream, ο οποίος φιλοδοξεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. «Η νότια και κεντρική Ευρώπη θα είναι πλέον ασφαλής στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, σε περιπτώσεις κρίσεων και σε κρύους χειμώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Aλεξέι Μίλερ.

Η ποσότητα
Μέσω του αυστριακού τμήματος του αγωγού θα διέρχονται ετησίως τουλάχιστον 5-10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ η ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου με το οποίο θα τροφοδοτείται η Αυστρία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.Μία συμφωνία που έρχεται λίγες μόλις μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Βίκτορ Γιανούκοβιτς συμφώνησαν στη μείωση των τιμών στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, με αντάλλαγμα την παραμονή του ρωσικού στόλου στην Κριμαία. Μία συμφωνία που αναβαθμίζει την Αυστρία, η οποία ήδη συμμετέχει στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα Nabucco, σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.