27/5/10

Οι δώδεκα άθλοι της Ελλάδος



Του Γιωργου Χατζημαρκακη*

Το «βουνό» του χρέους όλο και μεγαλώνει. Το βάρος του απειλεί να συντρίψει ανελέητα τα θεμέλια της προβληματικής ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα νέο σχέδιο για να αναδιαρθρώσει την οικονομία της - διαφορετικά το ευρωπαϊκό πακέτο δεν θα λειτουργήσει.

H Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο σχέδιο που θα χαρακτηρίζεται από τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα που είχε ο μυθικός Ηρακλής, το οποίο θα αποκαλύπτει τις αδυναμίες της χώρας και θα τις μετατρέπει σε δυνατότητες.

Σε πρώτη φάση πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η παραοικονομία. Αλλά τι γίνεται στο παρασκήνιο, πίσω από αυτά τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα, στο πλαίσιο δηλαδή του πραγματικού σχεδιασμού της οικονομίας; Εδώ ειδικά, βλέπω ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που δίδουν ελπίδα να αναπτυχθεί η χώρα σε ατμομηχανή της μεσογειακής οικονομίας.

Δώδεκα προτάσεις για ένα σχέδιο «Ηρακλής»:

1) Φόροι: Οι Ελληνες πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη στις κρατικές δομές. Ενας ενιαίος φόρος «flat tax» θα βοηθούσε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Η Γερμανία μπορεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

2) Δημόσια διοίκηση: Πρόκειται για ένα μειονεκτικό σύστημα που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα. Η κυβέρνηση καλείται να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άλμα που θα μειώσει την κρατική ρύθμιση της αγοράς παραγωγής.

3) Παιδεία: Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια χρειάζονται μεγαλύτερη αυτονομία και πεπαλαιωμένες δομές πρέπει να εξυγιανθούν. Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να διδάξουν στους μαθητές ότι μπορούν να επιτύχουν στο σχολείο. Πρέπει παράλληλα να θεσπιστεί μια κεντρική διοικητική υπηρεσία που θα επιβραδύνει τη διαρροή επιστημονικού κεφαλαίου στο εξωτερικό.

4) Συνταξιοδότηση: Αυτό που επείγει είναι η παροχή καλύτερων όρων στους απόδημους Ελληνες που συνταξιοδοτούνται στο εξωτερικό όπως π.χ. η αποκατάσταση απομακρυσμένων χωριών της περιφέρειας που θα διευκόλυναν τον γυρισμό τους στην πατρίδα. Ετσι, θα ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση.

5) Τουρισμός Υγείας: Η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει «τουρισμό υγείας» και από τη νότια Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Εδώ θα πρέπει να υπάρχει επένδυση στην κρητική δίαιτα, στο πλαίσιο του wellness και της ειδικής ιατρικής.

6) Η «Μεσαία» Τράπεζα: Οποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, διαμαρτύρεται συχνά για τα χρηματοδοτικά προβλήματα. Οι γερμανικές τράπεζες επιφυλάσσονται να δεσμευθούν. Οσο οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να επιτύχουν υψηλό επιτόκιο με την αγορά ομολόγων του Δημοσίου, το κλασικό επιχειρηματικό δάνειο δεν είναι δελεαστικό. Η Ελλάδα χρειάζεται συνεπώς μια «Μεσαία» Τράπεζα.

7) Η εγχώρια ζήτηση: Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία «είναι ελληνικό» (made in Greece). Ο καταναλωτής πρέπει να μπορεί να διακρίνει, πιο προϊόν έχει ελληνική προέλευση. Επιπλέον: Στο ελληνικό λιανικό εμπόριο πρέπει τα μελλοντικά δάνεια να υπάγονται σε ρήτρα που θα προβλέπει ότι θα έχουν 50% προϊόντα ελληνικής προέλευσης.

8) Γεωργικά προϊόντα: Η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη αγορά υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων της όπως π.χ. το ελαιόλαδο. Τα ελληνικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο αποτελούν ενδεχόμενη αγορά και οι γαστρονόμοι πρέπει να είναι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων.

9) Πληροφορική: Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να ανέβει στον Ολυμπο της ευρωπαϊκής πληροφορικής. Στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας, για παράδειγμα, κέρδισε η χώρα ένα σημαντικό βραβείο. Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα.

10) Ναυτιλία: Η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε «σούπερ λιμένα» για την Ευρώπη, αν υπάρχει επιτέλους σοβαρή επέκταση των υποδομών της. Αναγκαία είναι η ανάπτυξη υποδομών κατά το πρότυπο του «ship and rail».

11) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: H Ελλάδα διαθέτει την πιο εξελιγμένη νομοθεσία για την ηλιακή ενέργεια έχοντας τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη. Η υποδομή για την ηλιακή ενέργεια πρέπει να αναπτυχθεί έτσι ώστε να εξάγεται κιόλας.

12) Αμυντικές δαπάνες: Η συμμετοχή της Ε.Ε. είναι αναγκαία. Η αναγνώριση των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν οι υφιστάμενες αξιώσεις προστασίας μπορούσαν να μετατραπούν σε πράξη, αυτό θα σήμαινε μια περαιτέρω ανάσα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ηρακλής χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να πραγματοποιήσει τους 12 άθλους. Ενδεχομένως, η Ελλάδα να χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Να εξαφανίσεις νοοτροπίες, όπως το φακελάκι, δεν επιβάλλεται βραχυπρόθεσμα. Οι Ελληνες έχουν καταλάβει ότι μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας είναι αναγκαία.

Και όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα, η Ευρώπη θα θυμάται μια διαφορετική ελληνική λέξη, η οποία είναι ισχυρότερη από το φακελάκι: Είναι «το φιλότιμο». Αυτή η λέξη που σημαίνει αρετή, αξιοπρέπεια, τιμή, αλλά και υπερηφάνεια.

* Ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι ευρωβουλευτής. Το κείμενο δημοσιεύεται ταυτόχρονα στη γερμανική εφημερίδα Zeit.

9 σχόλια:

  1. Από τις καλύτερα εκφρασμένες απόψεις πεί εξυγίανσης αλλά δεν μας είπε ο κος. Χατζημαρκάκης ποιος θα τις υλοποιήσει αυτές τις λύσεις .Διότι στην Ελλάδα ζητείται τίμιος, φιλαλήθης, φιλόπατρις και Ελληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εδώ σε θέλω Χριστίνα μου. Ποιος βέβαια θα υλοποιήσει το αυτονόητο? Η παρέα του Κυρίου Μαντέλη, το νέο κόμμα του Δράκουλα ή ο Αντώνης? Αυτοί όλοι τους είναι απασχολημένοι full time να κρύψουν τα κλοπιμαία, με την Ελλάδα θα ασχολούνται? Και οι επόμενες εκλογές αργούν... καλός και άξιος ο λόγος του Κου Χατζημαρκάκη αλλά απευθύνεται στην Ελλάδα του Ηρακλή και όχι στην σημερινή Ελλάδα των ποντικιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι ευρωβουλευτής.<

    Ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι ΓΕΡΜΑΝΟΣ ευρωβουλευτής, με κρητική καταγωγή. Μήπως τώρα καταλαβαίνετε καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 27 Μαΐου 2010 1:14 μ.μ.
    Όχι ρε φίλε, δεν καταλαβαίνω το υπονοούμενο σου. Κι εγώ εκ γεννηθείς έλληνας της Γερμανίας είμαι, με διπλή υπηκοότητα. Θα ήθελα λοιπόν να μου εξηγήσεις τι ακριβώς εννοείς, μιας και μου δημιουργείς την εντύπωση, και ελπίζω να κάνω λάθος, πως άτομα σαν και μας, τα θεωρείς προσκείμενα σε ανθελληνικά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι είναι Γερμανός δεν τον αποκλείει από το να λέει τη γνώμη του. Ας ασχοληθούμε επιτέλους με αυτά που εκφράζει ο καθένας κι όχι με το αν είναι έλληνας ή κινέζος. Γιατί κι ο Μαντέλης και οι υπόλοιποι έλληνες είναι αλλά πολλοί από μας, αν όχι όλοι, θα προτιμούσαμε να μην ήταν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 27 Μαΐου 2010 1:14 μ.μ.

    Εγώ κατάλαβα ότι ή είναι μακράν νυχτωμένος ή έξυπνος ο οποίος νομίζει ότι εμείς είμαστε μακράν νυχτωμένοι.
    Ενα πράγμα που έχω σιχαθεί, όχι μόνο να το λέω, αλλά να το βιώνω, καθημερινά είναι τα λόγια .Πολλά λόγια και απο ουσία όχι απλά μηδέν αλλά και κάτω του μηδενός.
    Οποιος απο τους πολιτικούς δεν έχει τι να πει μιλάει πολυ.
    Είμαστε ένας απαράδεκτος λαός.
    Θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με αξίες τις οποίες τους μαθαίνουμε στην θεωρία τις καταστρατηγούμε στην πράξη και τα καταδικάζουμε στο αποτέλεσμα.
    Μετά δε απο όλα αυτά μιξοκλαίμε σαν κατίνες για το μέλλον της νεολαίας που καταστρέψαμε.
    Μιλάμε για λάθη αλλά για τους άλλους, βρίσκουμε λύσεις αλλά να τις κάνουν οι άλλοι.
    Επι παραδείγματι πόσα λεφτά θέλουν οι Ευρωβουλευτές για αποζημιώσεις και μισθό και εκτός έδρας και έξτρα συνεδρίες και βοηθούς και γραμματείς;
    Η λύσεις είναι απλές πολύ απλές γι αυτό και δύσκολες .Γιατί κανείς δεν είναι διατεθιμένος να τις εφαρμόση.
    Ο συγκεκριμένος Ευρωβουλευτής μπορεί να είναι απο τους καλύτερους όμως εκφράζει μια θεωρία ανεφάρμοστη για τους΄Ελληνες απο έλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελλην θεωρειται ο εχων την Ελληνικη Παιδεια.
    Και φυσικα δεν εννοω το να φοιτησει απλως σε Ελληνικο σχολειο.
    Η αρχη γινεται με Αριστοτελη και Θουκυδιδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 27 Μαΐου 2010 2:01 μ.μ.

    Απλώς απάντησα στους δύο προηγούμενους, οι οποίοι διερωτώνται σε ποιον απευθύνει τις συστάσεις του.
    Ο Γ. Χατζημαρκάκης γνωρίζει βέβαια άριστα την ελληνική πραγματικότητα, διότι έρχεται πολύ συχνά στην Ελλάδα, την οποία πονά και αγαπά πολύ περισσότερο από άλλους, αλλά απευθύνει συμβουλές σε ώτα μη ακουόντων.

    Ελπίζω να σού λύθηκε η απορία. Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, δεν είναι ανάγκη να γίνεσαι επιθετικός. Στο κάτω-κάτω της γραφής, η επεξήγηση-πληροφορία δεν βλάπτει.-

    @ 27 Μαΐου 2010 3:58 μ.μ.

    Και αν κάποιος, σαν τον Χατζημαρκάκη, δεν έχει ελληνική παιδεία και δεν γνωρίζει Θουκυδίδη και Αριστοτέλη (πόσοι Έλληνες τους γνωρίζουν;), δεν είναι Έλλην; Ή μήπως ελληνική παιδεία και γνώση του Αριστοτέλη είχαν οι Αγωνιστές του '21;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε «Ανώνυμε 27 Μαΐου 2010 5:58 μ.μ.» σου ζητώ ειλικρινά συγνώμη.
    Ανώνυμος 2:01

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.