27/5/10

Πολιτική και ηθική νίκη

..Θεωρείται γενικώς θετικό το ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπία με την ψήφο της στέλνει το μήνυμα ότι είναι αντίθετη με το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και ότι πολιτικά, νομικά και ηθικά είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση...

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Ηθική και πολιτική νίκη επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αφού η τροπολογία της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ελένης Θεοχάρους, που προνοούσε τον αποκλεισμό ευρωβουλευτών και λειτουργών της Ε.Ε. από τη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή (ΜΔΕ) Τουρκίας - Ε.Ε., επειδή απέκτησαν παράνομα περιουσία στα κατεχόμενα, παρότι καταψηφίστηκε από την τουρκική αντιπροσωπία, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της αντίστοιχης ευρωπαϊκής.

Η διαδικασία και η ψηφοφορία

Τη θέση περί ηθικής και πολιτικής νίκης διατύπωσε η ίδια η κ. Θοεχάρους, και την ασπάζονται και οι ευρωβουλευτές της ελληνικής αντιπροσωπίας. Θετική ήταν προς αυτή την κατεύθυνση η στάση των άλλων δύο Κύπριων ευρωβουλευτών, Τάκη Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ και Αντιγόνης Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ. Η τροπολογία, που στόχευσε στον αποκλεισμό ευρωβουλευτών και τεχνοκρατών της Ε.Ε. που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες στα κατεχόμενα, παραβιάζοντας τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, καθώς και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκέντρωσε την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας, δηλαδή των ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή. Έλαβε 9 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Όμως, για την τελική της έγκριση χρειαζόταν και η σύμφωνη γνώμη των Τούρκων συμμετεχόντων, γεγονός που, για ευνόητους λόγους, ήταν δύσκολο. Η αρνητική ψήφος της τουρκικής αντιπροσωπίας οδήγησε στην απόρριψη της τροπολογίας.

Ο Βαν Όρτερ
Θεωρείται γενικώς θετικό το ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπία με την ψήφο της στέλνει το μήνυμα ότι είναι αντίθετη με το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και ότι πολιτικά, νομικά και ηθικά είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση. Η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι θα δώσει συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο. Και θεωρεί το αποτέλεσμα ως ηθική και πολιτική νίκη, όχι μόνο γιατί συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, αλλά γιατί ακόμη και ευρωβουλευτές όπως ο Τζέφρι Βαν Όρτερ, που ανήκουν στο φιλοτουρκικό μπλοκ, δήλωσαν ότι θεωρούν ορθή τη θέση ότι κανείς δεν μπορεί να κρατεί παράνομους τίτλους ιδιοκτησίας. Όμως, όπως παρατήρησε, έδωσε αρνητική ψήφο, γιατί το θέμα είναι πολιτικό και συζητείται στις συνομιλίες, και δεν είναι αρμόδια η ΜΔΕ να το εντάξει στο πλαίσιο των κανονισμών λειτουργίας της. Η προσπάθεια αυτή έτυχε της στήριξης και των άλλων δύο Κύπριων ευρωβουλευτών, δηλαδή του Τάκη Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ και της Αντιγόνης Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ, όπως και των Ελλαδιτών (Γ. Κουμουτσάκου, Μ. Κοππά και Ν. Τζαβέλα).

Εναλλακτική επιλογή και συνέχεια

Μάλιστα, ο κ. Κουμουτσάκος, επειδή αρχικώς υπήρχε ο κίνδυνος να μην συγκεντρώσει η τροπολογία την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, είχε εισηγηθεί ως εναλλακτική επιλογή την απόσυρσή της και, αν αυτό γινόταν δεκτό από την Πρόεδρο της ΜΔΕ Χέλεν Φλοτρ, να συνεζητείτο πολιτικά το θέμα μεταξύ των ευρωβουλευτών και μόνο που συμμετέχουν στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή. Βεβαίως, κανείς δεν εμποδίζει, με ή χωρίς την ψηφοφορία που έγινε χθες, με ή χωρίς την τροπολογία Θεοχάρους, να συζητήσει πολιτικά το ζήτημα αυτό στην ΜΔΕ. Εξ ου και η θέση Θεοχάρους, ότι θα υπάρξει συνέχεια. Πάντως, ο κ. Κουμουτσάκος, όπως και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, καθώς και η συνάδελφός τους του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα, θεωρούν ότι πρόκειται για πολιτική και ηθική νίκη.

Τουρκική δεξίωση σε ελληνικό σχολείο!
Στην ίδια πολιτική λογική και ηθική, οι ευρωβουλευτές Κουμουτσάκος και Κοππά κατήγγειλαν ότι το κτίριο στο οποίο έδωσε ψες δεξίωση ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας Εγκεμέν Μπαγίς ήταν ελληνικό σχολείο, το οποίο πήρε το 1985 ο Δήμος χωρίς να δώσει διευκρινίσεις ή αποζημιώσεις. Εν συνεχεία το ενοικίασε στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ το 2003 το διοικητικό συμβούλιο του ελληνικού σχολείου προσέφυγε στα τουρκικά δικαστήρια. Έκτοτε δεν έχει εκδοθεί απόφαση και το νομικό καθεστώς του κτιρίου είναι μετέωρο. Τόσο ο κ. Κουμουμτσάκος όσο και η κ. Κοππά ζήτησαν από την τουρκική πλευρά να εξετάσει το θέμα. Η τουρκική αντιπροσωπία υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την καταγγελία και θα απαντήσει.

Νέα φιλοτουρκικά κόλπα
Νέα κόλπα στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ. Επιχειρείται από την Πρόεδρο της Επιτροπής Χέλεν Φλοτρ και την τουρκική αντιπροσωπία να ετοιμάσουν διάφορες εκθέσεις επί της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Με τη διαδικασία αυτή γεννάται ο κίνδυνος να αντικατασταθεί ο βασικός εισηγητής για την τουρκική ενταξιακή πορεία από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως είναι σήμερα η κ. Ρία Όμεν. Ήδη ορίστηκαν εισηγητές για διάφορα θέματα. Όμως, ηγέρθη θέμα ως προς το νομικό και πολιτικό τους χαρακτήρα. Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Ε. Θεοχάρους, Α. Παπαδοπούλου και Τ. Χατζηγεωργίου ψήφισαν εναντίον, καθότι, εκτός των άλλων, δεν έχει διευκρινιστεί το νομικό τους καθεστώς, παρότι ηγέρθη το θέμα από τον κ. Γ. Κουμουτσάκο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.