31/5/10

Δισεκατομμύρια ευρώ στα «σωθικά» της Β. Ελλάδας

Αποθέματα χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και νικελίου, συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ, με βάση της τρέχουσες τιμές των μετάλλων, εκτιμάται ότι φιλοξενεί στα «σωθικά» της η Β. Ελλάδα.

Χάρτης με τα γεωθερμικά πεδία σε Μακεδονία - Θράκη. Με κεφαλαία γράμματα είναι τα χαρακτηρισμένα με υπουργικές αποφάσεις και με μικρά οι περιοχές χωρίς επίσημο χαρακτηρισμόΧάρτης με τα γεωθερμικά πεδία σε Μακεδονία - Θράκη. Με κεφαλαία γράμματα είναι τα χαρακτηρισμένα με υπουργικές αποφάσεις και με μικρά οι περιοχές χωρίς επίσημο χαρακτηρισμόΩστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ορυκτού πλούτου αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κ. Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές».




«Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος, είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος», πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτίδης, ενώ επισήμανε πως «με βάση τα αποθέματα και το μεταλλευτικό περιεχόμενο σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο», η Β. Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιοχές της Ευρώπης.

Κατανομή ανά διοικητική περιφέρεια των «επίσημων» γεωθερμικών πεδίωνΚατανομή ανά διοικητική περιφέρεια των «επίσημων» γεωθερμικών πεδίων«Η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι ένα θλιβερό γεγονός. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μια βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών, με όρους προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κ. Παπαβασιλείου.

Την άποψη ότι, αν και φαίνεται ως σχήμα οξύμωρον, η μεταλλεία συμβαδίζει με την πράσινη ανάπτυξη και τη βελτίωση του περιβάλλοντος, διατύπωσε ο καθηγητής Κοιτασματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σκαρπέλης. Είπε ακόμη «να μη λησμονούμε ότι ιστορικά οι ορυκτές ύλες και η μεταλλευτική βιομηχανία έβγαλαν τη χώρα από μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Π.χ. στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '50 η βαριά βιομηχανία ξεκίνησε από μεταλλεία και μεταλλουργικές μονάδες (π.χ. ΛΑΡΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΑΕΧΠΛ, Γαλλική Λαυρίου)».

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την επιστημονική κοινότητα, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι σύγχρονοι τρόποι εκμετάλλευσης ορυκτών δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, ζήτησε ο καθηγητής ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Τσακαλάκης, ενώ ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Απόστολος Αρβανίτης, πρότεινε αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε τα γεωθερμικά πεδία να θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και να μην αντιμετωπίζονται με βάση τον Μεταλλευτικό Κώδικα.

Τους σχεδιασμούς της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στα μεταλλεία Χαλκιδικής παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Κούτρας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως σε ορίζοντα 40ετίας οι σχεδιασμοί αυτοί μπορεί να αποφέρουν στην οικονομία της περιοχής 8 δισ. ευρώ.

Γεωθερμικά πεδία

Τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Β. Ελλάδας εντοπίζονται, σύμφωνα με τον γεωλόγο του ΙΓΜΕ, Απόστολο Αρβανίτη, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, στις λεκάνες Μυγδονίας, Στρυμόνα, Στρυμονικού Κόλπου, Δέλτα του Νέστου, Ξάνθης - Κομοτηνής, και Αλεξανδρούπολης - Δέλτα Εβρου. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Σαμοθράκη, όπου τρεις γεωτρήσεις βάθους 40-120 μ., που ανορύχθηκαν στο χώρο των θερμών πηγών, παράγουν μεγάλες ποσότητες ρευστών με τη θερμοκρασία των νερών να φτάνει μέχρι και τους 99oC. *

Η γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Ν. Κεσσάνης ΞάνθηςΗ γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Ν. Κεσσάνης Ξάνθης


8 σχόλια:

  1. Συνέχεια γίνεται αναφορά για χρυσοφόρα πεδία στην Μακεδονία, και γιατί δεν γίνεται η εξόρυξη τους και χάνονται χρήματα την εποχή που τα έχει ανάγκη η Ελλάδα.
    Άραγε αυτοί που συντάσσουν τα συγκεκριμένα άρθρα έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο η επηρεάζονται από πωλητές βιβλίων και δημοσιογράφους που είναι βαθειά νυχτωμένοι.
    1. Όντως υπάρχουν χρυσοφόρα πεδία στην Μακεδονία.
    2. Από την στιγμή που υπάρξει η απόφαση έναρξης εξόρυξης του μεταλλεύματος απαιτείται χρόνος 15 ετών για απόδοση (κόστος / κέρδος).
    3. Στην Νότια Αφρική σήμερα η απόδοση ενός ορυχείου χρυσού με 50 χρόνια λειτουργίας είναι περίπου 8 γραμμάρια ανά τόνο αλεσμένου χώματος και κόστος ανά (1 Troy oz) περίπου 400 $.
    4. Το βάθος απόδοσης (λόγος κόστος /κέρδος) ξεκινά στο 1 χιλιόμετρο μέχρι 4 χιλιόμετρα.
    5. Ο τυπικός διαθέσιμος χώρος ενός μεταλλίου πρέπει να είναι περίπου 160 τετρ. Χιλιόμετρα.
    Στην Ελλάδα η απόδοση είναι περίπου 4 γραμ. ανά τόνο αλεσμένου χώματος όπερ σημαίνει ότι με το εργατικό δυναμικό της Ελλάδος το κόστος θα ανέλθει στα 860 $ ανά τόνο εκτός και αν έρθουν 50.000 άτομα από την Αφρική για φθηνό εργατικό κόστος, θα συμφέρει μόνο όταν η τιμή θα είναι 3300 $ / Troy oz.
    Η έκταση ισοδυναμεί 160 km2 με ένα νομό της Μακεδονίας
    Αυτά με πάρα πολύ απλά λόγια για να αναδειχτεί το τεράστιο πρόβλημα εξόρυξης χρυσού στον Ελλαδικό χώρο.
    Το βάρος πρέπει να δοθεί στους υδρογονάνθρακες στα γεωθερμικά πεδία και στις πολύ νεότερες εναλλακτικές πηγές ενέργειας , όχι αυτές που εννοεί το Υπουργείο, αυτές είναι είδη παρωχημένες .

    Δημάρατος …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά πόσο οι εκτιμήσεις αυτές είναι σοβαρές είναι ένα θέμα. Μεταλεύματα που ούτε τα είδαμε, ούτε τα μετρήσαμε ούτε τίποτα και κατά τα άλλα σου λέει είναι "τόσα δις". Και κάθε φορά σε διαφορετικές περιοχές. Αν γίνουν 10 τηλεοπτικές εκπομπές και γραφτούν 10 άρθρα θα δούμε συνολικά 20 διαφορετικούς χάρτες με δικές του περιοχές ο καθένας ως "χρυσοφόρες", "πετρελαιοφόρες" κλπ κλπ.
    Άσε που συμπτωματικά πολλές "προκύπτουν" στη Θράκη, σε αμφισβητούμενες βραχονησίδες, σε χωρικά ύδατα που οι τούρκοι αποκαλούν "γκρίζες ζώνες" κλπ κλπ
    Τελικά ποιος ψεύδεται και ποιος συκαλύπτει μόνο η....γεώτρηση και η ανασκαφή θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω αν υπάρχουν κι αν βγουν ποτέ,τα κέρδη να πάνε στον ελληνικό λαό και στον τόπο μας και όχι σε ξένους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεχάστε τα χρυσοφόρα κοιτάσματα της βόρειας Χαλκιδικής που κατά τον Κούτρα θα μας δώσουν 8 δις. Σε ποιόν θα τα δώσουν αυτά τα 8 δις;; στο κόσμο της Χαλκιδικής που θα πεθαίνει απο καρκίνο απο τις εξορύξεις της ελληνικός χρυσός;
    Ήδη η περιοχή του μαντέμ λάκου είναι ένα σεληνιακό τοπίο. Όλοι μα όλοι οι εργαζόμενοι σ'αυτά τα ορυχεία έχουν εμφανίσει χαλίκωση και καρκίνο. Έχει γεμίσει χήρες όλη η βόρεια Χαλκιδική. Με ποιό τίμημα θα παρει το κράτος 8 δις; Η επιφανειακή εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική με ελάχιστη περιεκτικότητα μεταλεύματος ανα τόνο χώματος, θα εξαφανίσει οριστικά μια πλουσιώτατη σε βλάστηση και άγρια ζώα, πανέμορφη περιοχή για να γεμίσουν οι τσέπες κάποιων σαν τον Κούτρα - όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ανάπτυξη στην Ελλάδα - θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα της μισής Χαλκιδικής που υδροδοτείται υπόγεια απο αυτόν τον ίδιο ορεινό όγκο που θέλουν να μετατρέψουν σε σεληνιακό τοπίο, με αντάλλαγμα κάποιες πρόσκαιρες θέσεις εργασίας,εγγυημένο καρκίνο, αμέτρητους θανάτους απο χαλίκωση και to κυάνιο που θα χρησιμοποιηθεί αναγκαστικά για την επεξεργασία χρυσού, και εξαναγκασμό σε μετανάστευση σε λιγότερο απο 30 χρόνια, όλων των κατοίκων της ευρύτερης βορειοανατολικής Χαλκιδικής, εφόσον ο τόπος θα έχει καταστραφεί οριστικά και αμετάκλητα.
    ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΡΔΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ με τον τρόπο που θα γίνει,και που έχει ήδη απαγορευτεί αυτός ο τρόπος , η χρήση κυανίου στον Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, λόγω της ασύμφορης ισοροπίας μεταξύ του κέρδους και της ολοκληρωτικής καταστροφής για αιώνες, των περιοχών που αυτή θα εφαρμοστεί. Όποιος έχει επισκεφτεί τη βορειοανατολική Χαλκιδική θα μείνει έκθαμβος απο την ομορφιά του τοπίου και την τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να έχει αντί της οριστικής καταδίκης της,μέσω της μεταλλουργίας χρυσού.
    Περισσότερα και επιστημονικά αποδεδειγμένα με εκτενείς μελέτες, γιατί δεν πρέπει να γίνει ποτέ η μεταλλουργία χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική στο www.antigold.gr, απο επιστήμονες του ΑΠΘ και ξένους επίσης.
    Χαλκιδικιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. .....και επιβεβαιωμένα κοιτάσματα ουρανίου στην Θράκη, τα οποία εφυλάσσοντο από τον Ελληνικό Στρατό.

    Πριν από 28 χρόνια, τα είχε παρουσιάσει στην κρατική τηλεόραση η αείμνηστη δημοσιογράφος Γιολάντα Τερέντσιο, η οποία είχε μεταβεί επό τόπου συνοδευόμενη από Έλληνες Αξιωματικούς με GMC του Στρατού μας!


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα είναι γνωστό το φαινόμενο σε όσους έχουν υπηρετήσει στις Διαβιβάσεις ότι όλος ο Ταϋγετος είναι γεμάτος από σίδηρο που επηρρεάζει τις επικοινωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΡΑΦΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οταν ακουγοταν πριν απο χρονια για υπαρξη πετρελαιου κατι τσιρακια σαν τους απο πανω ελεγαν οτι δεν συμφερει ειναι λιγο, ειναι κακης ποιοτητας, ειναι....ανυπαρκτο. τωρα το ομολογουν επισημα χειλη ακομα και οι Αμερικανοι (Τουρκικη προσεγγιση, μοιρασμα , κλπ ) Αντε λοιπον πρακτορακια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.