30/5/10

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Με εγκύκλιο, που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις Περιφέρειες, επισημαίνει ότι με το ν. 3838/2010 «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις», επέρχονται σειρά από «αποφασιστικές τομές» στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Τομές, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «στη βάση μίας αντίληψης για τον Έλληνα πολίτη και το Ελληνικό έθνος, που στηρίζεται στο δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματός μας». Προστίθεται δε ότι «στόχος των εν λόγω καινοτομιών και βελτιώσεων είναι η πλήρης αποκατάσταση της αρχής του κράτους δικαίου στο πεδίο της πολιτογράφησης και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού δικαίου της ιθαγένειας, σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας και τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τα ελληνικά προηγούμενα "ανοικτής" αντίληψης για την ιδιότητα του πολίτη, που βρίσκεται σε ολόκληρη την συνταγματική μας παράδοση».

Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν «στην καθιέρωση νέων τρόπων κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης, ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα, με την υποβολή σχετικής δήλωσης και αίτησης, στην τροποποίηση των προϋποθέσεων πολιτογράφησης, ιδίως με τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου διαμονής από τα 10 χρόνια κατά την τελευταία 12ετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης στα 7 χρόνια, με ειδικές ρυθμίσεις για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., τους συζύγους Ελλήνων με τέκνο, τους έχοντες τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, τους αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, τους ανιθαγενείς, τους ομογενείς κλπ».

Επίσης, τροποποιήσεις έγιναν «στα δικαιολογητικά της πολιτογράφησης, στη διαδικασία της πολιτογράφησης, στην καθιέρωση υποχρέωσης αιτιολογίας της απόφασης επί αίτησης πολιτογράφησης, στην ορκωμοσία του πολιτογραφηθέντος αλλοδαπού μετά την ενηλικίωσή του, στη σύσταση Επιτροπής Πολιτογράφησης σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας, στη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ιθαγένειας και στην καθιέρωση προθεσμιών για όλα τα στάδια έως την έκδοση της απόφασης επί της αίτησης πολιτογράφησης».

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4 σχόλια:

  1. Δεν ρίχνουν μια ματιά τι συμβαίνει σε άλλα "ευνομούμενα κράτη" σχετικά με αυτό το θέμα.
    Βάλθηκαν να αλλοιώσουν τον "Ελληνα" με τις εθνολογικές παρεμβάσεις τύπου κίσινγκερ.Και εν ονόματι της " πλήρους αποκατάστασης της αρχής του κράτους δικαίου στο πεδίο της πολιτογράφησης?? και του εκσυγχρονισμού του ελληνικού δικαίου της ιθαγένειας????, σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας και τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τα ελληνικά προηγούμενα "ανοικτής" αντίληψης για την ιδιότητα του πολίτη, που βρίσκεται σε ολόκληρη την συνταγματική μας παράδοση ?(!)( σε ποιά διάταξη αναφέρονται?)"
    Η ελαφρότητα δεν έχει όριο. Σταματήστε πιά. Η ανοχή έχει και τα όριά της.

    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_3723.html#ixzz0pPmx1qsJ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την μασονια θα φαμε το κεφαλι μας, προσπαθουν να μας αλλαξουν τα πιστευω μας, ξυπνηστε ραγιαδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 7:19 μ.μ.

    Τι πιστεύω έχει η .... μασονία;
    Όταν έφτιαξε την Φιλική Εταιρεία το 1821 δεν μας ενόχλησε καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9:06

    πες μας τις πηγές σου για την φιλική εταιρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.