28/5/10

Μπαγίς: ''Ετοιμάζει εκπλήξεις ο Έρογλου''

Του Νίκου Στέλγια
Η στάση του Έρογλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα εκπλήξει τους πάντες», αυτό δήλωσε ο διαπραγματευτής της Τουρκίας στην Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξη του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις».

Ο Τούρκος διαπραγματευτής επισημαίνοντας ότι ο κ. Έρογλου θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι "συνεχίζει το έργο του Ταλάτ".

- Ο κ. Έρογλου, του οποίου η πολιτική στάση χαρακτηρίζεται από πραγματισμό, είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς, θα κάνει «θυσίες» και η συμβιβαστική του στάση θα υποστηριχθεί από το λαό της Κύπρου και την Τουρκία. Ο κ. Έρογλου δεν πρόκειται να αγνοήσει αυτά τα οποία διαπραγματεύτηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν.
- Από την σκοπιά της Τουρκίας η βάση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο είναι η εξής: Διζωνικότητα και πολιτική ισότητα των δυο πλευρών. Στην Κύπρο υπάρχουν δυο κοινωνίες, δυο γλώσσες, δυο θρησκείες, δυο πολιτισμοί και δυο δημοκρατίες.
- Η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2010. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «στις δημοκρατίες υπάρχουν πολλές λύσεις».

«Σχέσεις Τουρκίας – τ/κ πλευράς»
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαγίς, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την τ/κ «κυβέρνηση» και η Άγκυρα στηρίζεται στην συνεργασία του Χιουσεγίν Όζγκιουργκουν. Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την Κύπρο με σκοπό να επιτευχθεί η ένταξη της στην Ε.Ε, είπε.Παράλληλα, για πρώτη φορά ο κ. Μπαγίς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό. Είπε ότι η Ελλάδα έχει καθήκοντα στην Κύπρο και "δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Εξέφρασε την ελπίδα "η ελληνική πλευρά να κατανόησε τα μηνύματα που έστειλε η τουρκική κυβέρνηση κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα. Ο ελληνικός τύπος, πρόσθεσε, δεν θέλησε να επικεντρωθεί στην πρόταση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν περί διεθνής συνόδου για το Κυπριακό. Τόνισε επίσης, ότι η Τουρκία επιθυμεί να διαπραγματευτεί με εταίρους (Κύπρος, Ελλάδα) οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

«Η Κύπρος να δει τις νέες πραγματικότητες»
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να βγει έξω από τα πλαίσια της νήσου και να επικεντρωθεί στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μπαγίς. "Εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή της Τουρκίας στην Κύπρο, η ε/κ πλευρά θα προχωρούσε στον εξελληνισμό της νήσου", είπε.

Έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» ο Κιουτσούκ
Εν τω μεταξύ, η «κυβέρνηση» του Ιρσέν Κιουτσούκ έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην λεγόμενη «βουλή».Η νέα «κυβέρνηση» έλαβε 31 ψήφους. Την «κυβέρνηση» υποστήριξαν το Κόμμα της Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, το Κόμμα της Ελευθερίας και της Μεταρρύθμισης του Τουργκάϊ Αβτζί καθώς και ο «ανεξάρτητος βουλευτής» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. "η Τουρκία επιθυμεί να διαπραγματευτεί με εταίρους (Κύπρος, Ελλάδα) οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.":
    θράσος!!! Ενώ αυτοί πάντα τηρούν τις συμφωνίες...
    Το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής απο ξένο στρατό, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.