1/5/10

Συμπαιγνίες ΟΗΕ - Τουρκίας

Της Μικαέλλας Λοίζου
Να ενημερωθεί ο Τούρκος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ για το περιεχόμενο της τοποθέτησης του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. (ΕΑΓΓ) στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, συνέστησε αξιωματούχος του Οργανισμού, σε συνεργασία με το βοηθό Γ.Γ. Λιν Πάσκο.

Όπως αποκάλυψε σε παρουσίασή του την περασμένη Τετάρτη ο ακαδημαϊκός δρ Κώστας Μαυρίδης, τρία email ανταλλάγησαν μεταξύ αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον τίτλο «Κύπρος - πρόχειρο έγγραφο της παρουσίασης του ΕΑΓΓ στο Συμβούλιο κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής - Υπόθεση Όραμς», στα οποία έψαχναν να βρουν ποιος τρόπος παρουσίασης της υπόθεσης Όραμς θα βόλευε τους Τούρκους καλύτερα!

Η «αμεροληψία» των Ηνωμένων Εθνών σε όλο της το μεγαλείο, παρουσιάζεται σήμερα από τη «Σ», καθώς εξασφαλίσαμε τα αντίγραφα της προκλητικής επικοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι, επί της ουσίας, ουδέποτε διαψεύστηκε η αυθεντικότητα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και εγγράφων, που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

Το πρώτο email

Στο πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα, που στάληκε στις 20/05/2009, ώρα 7.12, από την Αν Gueguen-Mohsen, αναφέρεται:
«Αγαπητέ κ. Πάσκο. Έχει προετοιμαστεί το λεκτικό για την υπόθεση Όραμς/ το ζήτημα των περιουσιών στην Κύπρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τον ΕΑΓΓ κατά τη σύσκεψη την Παρασκευή το πρωί.

Ο ΕΑΓΓ μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά τις επισημάνσεις του, εις απάντησιν των σχολίων των μελών του Συμβουλίου (ειδικά εάν το περιουσιακό ζήτημα και/ή η υπόθεση Όραμς εγερθούν από μέλη του Συμβουλίου, αν και θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε όπως ο ΕΑΓΓ βρει τον τρόπο να εντάξει το σχόλιο κατά τις επισημάνσεις του, μετά που θα μιλήσουν οι αντιπροσωπείες εν πάση περιπτώσει).

»Φαίνεται σωστό ο ΕΑΓΓ να πει λίγο περισσότερα στο Συμβούλιο σε προσωπικές συνεδρίες, από αυτά που θα λέγαμε στον Τύπο, και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει ότι τα περιουσιακά ζητήματα θα συνεχίσουν να εγείρονται και να επιλύονται, στο πλαίσιο των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση (ένα σημείο που θέλουν οι Τούρκοι να βάλουν τα Ηνωμένα Έθνη να επισημάνουν).

»Εναλλακτικά, αυτή η παράγραφος μπορεί να συμπεριληφθεί στην αρχική τοποθέτηση του ΕΑΓΓ, αν πιστεύετε ότι μια τέτοια αναφορά θα ήταν πολιτικά σημαντική (όμως θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Ντάουνερ και τον Ταγιέ Ζεριχούν, που προτιμούσαν να το κρατήσουν έξω και να επιμείνουν με το κείμενο της αναφοράς)».

Όπως καθίσταται σαφές, οι αξιωματούχοι συζητούν πώς να εντάξουν στην τοποθέτηση Ζεριχούν ένα σημείο που θα ήθελε η Τουρκία να συμπεριλάβουν, ενώ σκέφτονται να κρατήσουν συγκεκριμένα δεδομένα μακριά από τον Τύπο.

Η απάντηση Πάσκο
Ο βοηθός Γ.Γ. Λιν Πάσκο, σπεύδει να απαντήσει στη συνάδελφό του, δέκα λεπτά αργότερα. Η απάντησή του καθιστά ξεκάθαρες τις προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών: «Πρέπει να το πει από την αρχή της δήλωσής του ή να συμφωνήσει με τον Μπακί ότι θα το πει όταν ο Μπακί το ζητήσει. Ο Ιλκίν πρέπει να γνωρίζει ότι ο Ταγιέ θα το πει, πριν να κάνει τη δήλωσή του». Ο Μπακί Ιλκίν δεν είναι άλλος από τον Αντιπρόσωπο της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη!

Με λίγα λόγια, ο Πάσκο ζητά όπως ο Ζεριχούν συζητήσει με την Τουρκία για το πότε τη βολεύει καλύτερα να αναφερθεί στο θέμα αλλά και να προειδοποιήσει την τουρκική αντιπροσωπία, για να έχει, προφανώς, έτοιμη την αντίδρασή της.

Ευθύς αμέσως, στις 7.35, η Αν Gueguen-Mohsen προωθεί την απάντηση του Λιν Πάσκο σε τέσσερις άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δυο που έχουμε δει να υπογράφουν αρκετά από τα επίμαχα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες. Η προώθηση του ακριβούς κειμένου συνοδεύεται από το εξής μήνυμα, στο οποίο και πάλι ξεκάθαρα αναφέρεται ότι οι κινήσεις τους πρέπει να είναι εις γνώσιν της τουρκικής αντιπροσωπίας:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, δείτε πιο κάτω τη θέση του κ. Πάσκο, αναφορικά με την υπόθεση Όραμς. Θα σας ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων αν μιλούσατε με τον Ταγιέ Ζεριχούν, να δείτε μαζί του ποιαν επιλογή προτιμά (εξ αρχής τοποθέτηση ή απάντηση σε ερώτηση). Αναλόγως τι θα συμφωνήσει, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με την τουρκική αποστολή. Χαιρετίσματα, Αν.»
SHMERINH

2 σχόλια:

  1. Η θέση του ΟΗΕ είναι λίγο πολύ γνωστή πλέον,και φυσικά αυτή η περίοδος είναι η κατάληλη για αυτούς,είναι λογικό και αναμενόμενο για όσους βλέπουν τον ΟΗΕ όπως ακριβώς είναι χωρίς το περιτύλιγμα του ρομαντισμού.
    Όλες οι συγκυρίες δείχνουν αρνητικές προοπτικές για το μέλον σε όλα τα επίπεδα,έρχονται δύσκολες καταστάσεις,απο εδώ και πέρα όλα έχουν πάρει το δρόμο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Καλό Μήνα και Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.