26/5/10

Ανακήρυξαν «κράτος» όταν άλλαζε κυβέρνηση στην Τουρκία

Για να αποφευχθούν πιέσεις- Σχεδίασε ΤΜΤ με Ζορλού- Μεντερές ο Ντενκτάς

«ΣΧΕΔΙΑΣΑΜΕμαζί με τον Ζορλού και τον Μεντερές την Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης [ΤΜΤ]» αναφέρει σε δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς στη Χουριέτ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Ντενκτάς γράφει καινούργιο βιβλίο με τον τίτλο «Αναγέννηση» σχετικά με τη σύσταση του ψευδοκράτους.

Ο Ντενκτάς στο βιβλίο του αυτό αναφέρεται και στη σύσταση της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης [ΤΜΤ] έναντι της ΕΟΚΑ και λέει: «Πήγαμε μαζί με τον δρ. Κιουτσούκ στον τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας Φατίν Ρουστού Ζορλού κι εκείνος εξήγησε το θέμα στον τότε Πρωθυπουργό Μεντερές (που χρειάσθηκαν 9 μήνες να πεισθεί) και συστάθηκε η Οργάνωση (τόσο ο Μεντερές, όσο και ο Ζορλού, αργότερα καταδικάστηκαν και απαγχονίστηκαν)».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το βιβλίο του Ραούφ Ντενκτάς θα κυκλοφορήσει τον προσεχή μήνα και σε αυτό ο ίδιος εξηγεί το χρονοδιάγραμμα που κατέληξε στην κήρυξη της «ανεξαρτησίας» της «ΤΔΒΚ». Ο Ντενκτάς αναφέρει ότι η ιδέα να συμπέσει η ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» με την αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία ήταν του τότε Τούρκου ΥΠΕΞ Ιλκέρ Τουρκμέν.

Ήταν σαφές ότι θα υπήρχε αντίδραση των Η.Ε., γι` αυτό και επιδιώχθηκε η δημιουργία μιας κατάστασης που θα επέτρεπε στη νέα κυβέρνηση να αμυνθεί λέγοντας ότι βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος. Τότε ο Οζάλ στην αρχή νόμισε ότι πράγματι βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος. Αργότερα, λέει ο Ντενκτάς, του το εξήγησα. Η Τουρκία δεν έκανε καμία ενέργεια για την αναγνώριση. Εμείς προχωρήσαμε στην ανακήρυξη και την επομένη μας αναγνώρισε το Μπαγκλαντές. Όμως, μετά από 24 ώρες επενέβησαν οι Αμερικανοί κι εκείνοι πήραν πίσω την απόφασή τους.

Η Τουρκία δεν ενόχλησε τους άλλους, λειτούργησε με την αντίληψη να το αφήσει στο χρόνο και ζήτησε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.