25/5/10

Στην Ελλάδα αγνοήσαμε τον ορυκτό πλούτο μας

ΔIEYΘYNTHΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν ήμουν υπουργός Βιομηχανίας, μου δήλωσε ότι η Ελλάδα με την έρευνα και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της είχε βρει τον σωστό δρόμο για τη γρήγορη ανάπτυξή της!

Η Ελλάδα έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο. Αν εξαιρέσουμε τα πετρέλαια της Μεγάλης Βρετανίας και της Νορβηγίας και τον άνθρακα, η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε. σε ορυκτό πλούτο. Εχει νικέλιο, βωξίτη, χρώμιο, ουράνιο, λιγνίτη, αμίαντο, λευκόλιθο, χρυσό, ασήμι, πετρέλαιο (λίγο μέχρι τώρα), γεωθερμία, μάρμαρα και άλλα ορυκτά.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως πρωθυπουργός, όταν ήλθε στο Υπουργείο Βιομηχανίας και του έκανα την πρώτη εισήγηση για ορυκτό πλούτο, μου είπε: «Εχεις 3 εκατομμύρια δραχμές για έρευνες». Μετά από έναν μήνα έκανα μία ανακοίνωση για τον ορυκτό πλούτο. Μόλις διάβασε τη δήλωσή μου τηλεφώνησε και μου είπε: «Τα 3 εκατομμύρια δραχμές γίνονται 100. Πρέπει να μάθουμε τι πλούτο έχουμε».

Ιδιώτες δημιούργησαν μεταλλευτικές επιχειρήσεις που με την οργάνωσή τους εξέπληξαν το 1977 τους εκπροσώπους του ΜΙΤ. Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης το 1979-80, ενώ άλλες χώρες βοήθησαν τις εταιρίες που υπέστησαν ζημιά, στην Ελλάδα λόγω της διακηρύξεως το 1981 για κοινωνικοποιήσεις, με απεργίες και στάσεις εργασίας που υποκινούσαν συνδικαλιστές, αφαιρέθηκαν επιχειρήσεις από τους δημιουργούς. Ο επιχειρηματίας που είχε βωξίτες εφοδιάζει βωξίτες στο αλουμίνιο που δημιούργησε η ΠΕΣΙΝΕ και τώρα είναι σε ελληνικά χέρια.

Tο κατωτέρω μόνο παράδειγμα αποκαλύπτει τη σημασία του ορυκτού πλούτου στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το 1978 η κυβέρνηση Καραμανλή ανέθεσε στον καθηγητή Λουκά Μούσουλο να κάνει μελέτη για τα μικτά θειούχα (Παγγαίου, Χαλκιδικής, Θράκης και Λακωνίας).

Ανετέθη μέσω της ΜΕΤΒΑ, εταιρίας της ΕΤΒΑ, σε δύο ξένους οίκους (αγγλικό και γερμανικό) η σύνταξη προμελέτης σκοπιμότητας.

Το φθινόπωρο του 1979 υποβάλλονται οι προμελέτες των δύο οίκων και η κυβέρνηση αναθέτει την αξιολόγησή τους σε ειδική επιτροπή, η οποία την αξιολόγησε ως θετική και επιβεβαιώθηκε με δοκιμή σε pilot plan.

Το 1981 η ΜΕΤΒΑ (εταιρία που δημιούργησε η ΕΤΒΑ για το έργο αυτό) έκανε επιλογή χώρου, εδαφοτεχνική μελέτη χώρου, δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής, ένταξη στους νόμους επενδύσεων, χρηματοδοτικό σχήμα κ.λπ.

Στις 18 Απριλίου 1981, κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας της μονάδας αμιάντου, κατ'Α εντολή του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, ανήγγειλα τη δημιουργία μονάδας στην περιοχή του Στρυμόνα. Ο Γεώργιος Ράλλης, λόγω της μεγάλης επενδύσεως, ανέβαλε την παραγγελία του εξοπλισμού για να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση που θα κέρδιζε στις εκλογές.

Τις εκλογές κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Στις 9 Νοεμβρίου 1982 ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γεράσιμος Αρσένης, ανήγγειλε ότι η μεταλλουργική μονάδα του Στρυμόνα θα αρχίσει να κατασκευάζεται στα μέσα του 1983.

Στις 4 Μαρτίου 1983 ο διοικητής της ΕΤΒΑ κ. Κουμπής ανήγγειλε την οριστική απόφαση της ΜΕΤΒΑ για την ίδρυση της μονάδας επεξεργασίας μικτών θειούχων με ύψος επενδύσεως 30 δισ. δρχ. Συμμετοχή ΜΕΤΒΑ 80% και Mποδοσάκης 20%.

Αρχές Ιουνίου 1983 περατώθηκε η σύνταξη των προδιαγραφών (3 τόμοι, σελ. 580), βάσει των οποίων θα προκηρύσσετο διεθνής διαγωνισμός κατασκευής του έργου. Το σχέδιο προέβλεπε:

1. Μονάδα μολύβδου ετήσιας δυναμικότητας 40.000 τόνων

2. Μονάδα ψευδαργύρου ετήσιας δυναμικότητας 40.000 τόνων

3. Μονάδα φρύξης πυριτών και εξαγωγής αρσενικού ετήσιας δυναμικότητας 160.000 τόνων

4. Μονάδα θειικού οξέος ετήσιας δυναμικότητας 360.000 τόνων

5. Μονάδα φωσφορικού οξέος ετήσιας δυναμικότητας 90.000 τόνων

6. Μονάδα ΑLF3 ετήσιας δυναμικότητας 3.500 τόνων

7. Μονάδα καθαρισμού φρυγμάτων σιδηροπυρίτου

8. Μονάδα εξαγωγής χρυσού και αργυρού από τα

τα φρύγματα σιδηροπυρίτου ετήσιας δυναμικότητας 120.000 τόνων

9. Μονάδα καθαρισμού πολύτιμων μετάλλων

ετησίας δυναμικότητας χρυσού 3 τόνων και αργύρου 150 τόνων.

Εκτοτε δεν δόθηκε συνέχεια. Ανακοινώθηκε αιφνιδίως ότι θα γίνει μονάδα στη Χαλκιδική για παραγωγή 2 τόνων χρυσού ετησίως χωρίς να δοθεί εξήγηση γιατί εγκαταλείφθηκε η μονάδα του Στρυμόνα.

Ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» το 2008 ανέφερε στην εφημερίδα του ότι η Kομισιόν εξετάζει την επένδυση της Χαλκιδικής διότι θεωρεί πως το μεταλλείο επωλήθη με αδιαφανείς όρους. Δυστυχώς έστειλα το κείμενο της «Καθημερινής» και δεν αναφέρω στοιχεία.

Εάν θεμελιωνόταν η μονάδα του Στρυμόνα θα είχαμε σήμερα τουλάχιστον 30 τόνους χρυσού, 1.500 αργύρου και λίγες χιλιάδες τόνων από τα ανωτέρω άλλα προϊόντα.
ΕΞΠΡΕΣΣ

11 σχόλια:

  1. παντως το ΔΝΤ το ξερει και ολοι οι ευρωπαιοι ,

    οταν λενε πουληστε τα ασημικα εννουν και τα βωξιτικα , και τα ουρανικα , και τα τσιγγινα (ψευδαργυρικα) κτλ

    η αποφαση ειχε παρθει απο καιρο
    η Ελλαδα δεν θα γινονταν βιομηχανικη χωρα ,
    χρειαζονταν ομως και οι αναλογοι "πολιτικοι" να εφαρμοσουν τα σχεδια τους .

    πολλοι φανταζονταν οτι θα μας κατακτησουν με αεροπλανα, τανκ και αλεξιπτωτιστες , ομως τα περνουν απλα με εκποιησεις -ιδιωτικοποιησεις και αντι για κομαντο στελνουν διευθυντες

    μεταρεπομαστε σε μια τριτοκοσμικη χωρα που θα παρεχουμε το εργατικο δυναμικο για τη λειτουργια των εργοταξιων καθως και μια υποτυπωδη πρωτογενη παραγωγη απαραιτητη για τη συντηρηση του

    εχουμε ολο το γεωγραφικο χωρο ,χωρις τα ορυχεια του , τα αεροδρομια , τους δρομους , τα τουριστικα θερετρα κτλ

    αυτη την Ελλαδα ονειρευτηκαν οι πολιτικοι της μεταπολιτευσης
    συνεχιστε να τους ακολουθειτε

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός υπουργός βιομηχανίας τα λέει αυτά κύριε kaykasie?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το καλοκαίρι ψηφίζουμε ΕΛΛΑΔΑ

    Ο Μητροπολιτικός Ελληνισμός δοκιμάζεται από την οικονομική κατρακύλα και την λαίλαπα των σκληρών μέτρων υπό την εποπτεία τρίτων με ότι αυτό συνεπάγεται. Όσοι Έλληνες βρίσκονται μακριά από το εθνικό κέντρο παρακολουθούν τις εξελίξεις απογοητευμένοι και βαθιά προβληματιζόμενοι για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Η σύγχρονη πολιορκία έχει πάρει οικονομική μορφή που κατατρώγει τα θεμέλια του κράτους ως θεσμού, κατασπαράζει τα σωθικά του λαού σε επίπεδο οικονομικής εξαθλίωσης και συντελεί στην κατάρρευση των ιστών της κοινωνίας. Ο συνδυασμός των πιο πάνω επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ανεπηρέαστη άσκηση εθνικής πολιτικής και όλοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο ενός τέτοιου ενδεχομένου έχοντας μάλιστα υπόψη τις στρατηγικές κινήσεις των γειτόνων. Ο Ελληνισμός περνά δύσκολες ώρες και κανένας Έλληνας δεν πρέπει να μείνει απαθής.

    Ήρθε η ώρα ο απανταχού Ελληνισμός να φράξει την πορεία της προδιαγραφόμενης παράλυσης του εθνικού κράτους και να δώσει ανάσες στα θύματα της οικονομικής λεηλασίας των σκληρών μέτρων. Οι Ελλαδίτες αδερφοί είναι οι άμεσα πληγέντες ελέω ασφυκτικής οικονομικής πίεσης που σφυροκοπά το κράτος Ζουν και θα καλεστούν να ζήσουν σε σκληρότερες συνθήκες τις συνέπειες που απορρέουν από την εγκληματικά ανεύθυνη οικονομική πολιτική των μεταπολιτευτικών διακυβερνήσεων.

    Η αλληλεγγύη είναι η μόνη αγνή απάντηση στην γάγγραινα της εποχής.. Πέραν των 6000 Ελλήνων της Κύπρου εξόρμησαν προς διάφορους προορισμούς για να Κατακλυστούν όπως παρουσιάστηκε στην θεματολογία αρκετών Κυπριακών ειδησεογραφικών εκπομπών. Το ευχάριστο ήταν που η είδηση συνοδεύτηκε με την αναφορά πως η συντριπτική πλειοψηφία των εκδρομέων είχε προορισμό την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται άμεσα την στήριξη των απανταχού Ελλήνων. Η Κυπριακή κοινή γνώμη συγκλονισμένη από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα έδρασε ορθά και άνοιξε τον δρόμο για παροχή Ελληνικής υποστήριξης .στον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό

    Αυτό να λειτουργήσει σαν προμήνυμα για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις και να δείξει τον δρόμο και στον απόδημο Ελληνισμό για το που οφείλει να κατευθυνθεί είτε οργανωμένα είτε σε ατομικό επίπεδο, αυτό το καλοκαίρι . Είναι μια μικρή αρχή επιδείξεως αλληλεγγύης στον υπό δοκιμασία Ελληνικό λαό, η οποία μπορεί σταδιακά να εγείρει το αίσθημα ευθύνης όλων και να διακλαδωθεί σε διάφορους τομείς ώστε να κρατήσουμε την Ελλάδα μας εν ζωή. Η αλληλοστήριξη ανάμεσα στους Έλληνες είναι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος που έχει απομείνει και οφείλουμε να κτίσουμε γέφυρες οικονομικής ενίσχυσης και ηθικής στήριξης κάθε είδους.

    Για αρχή σαν απλοί πολίτες

    Αυτό το καλοκαίρι ψηφίζουμε ΕΛΛΑΔΑ

    (Γράμμα από Κύπρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ξανά στόχος η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου"


    "Ποιοι και γιατί πολεμάνε την ηρωική δασκάλα του Μ.Δερείου Χαρά Νικοπούλου;
    Ως γνωστόν έχει μετατεθεί από τώρα για τη νέα σχολική χρονιά στη Θεσ/κη,αφού η κυρία Δραγώνα έκανε πράξη την απειλή της.
    Η κυρία Δραγώνα της έχει απαγορεύσει,προφορικά όπως είπε...

    η ίδια η κυρία Νικοπούλου,ακόμη και να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις.
    Το γραφείο Τύπου του υπ. Παιδείας όλως παραδόξως απάντησε στις 12:30 τη νύχτα πως δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση αλλά ότι είναι σε ισχύ ο υπαλληλικός κώδικας!!!
    Δηλαδή τι εννοεί το διανυκτερεύον υπουργείο;
    Ολα αυτά στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα όπου αναγκάστηκε να βγει η κυρία Νικοπούλου για να αποκρούσει την καταγγελία του Δημάρχου Ορφέα Εβρου,Πουλιλιού Ευάγγελου,ότι έχει μηνύσει μαθητές της.
    Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να στείλει φαξ με τη μήνυση αλλά αντί αυτού ξαναβγήκε αργότερα να πει άλλα αντ' άλλων,πως έκανε μήνυση σ' αυτούς που τη χτύπησαν και της είχαν σπάσει το χέρι.
    Τι ρόλο παίζετε κύριε Δήμαρχε και ποιους σκοπούς εξυπηρετείτε;
    Αντί να προστατεύετε αυτή τη σύγχρονη ηρωίδα βγαίνετε και τη διαβάλλετε δημόσια;
    Στοιχειώδης ντροπή και μια σταλιά Εθνική περηφάνια δεν υπάρχει;
    Η Χαρά Νικοπούλου είναι δασκάλα και κόρη ανώτατου δικαστικού κι όμως δεν χρησιμοποίησε το αξίωμα του πατέρα της για να επιτύχει έναν «καλό» διορισμό.
    Διορίστηκε στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Εβρου, σε ένα Πομακοχώρι που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, απομονωμένο, που κατοικείται μόνο από μουσουλμάνους Πομάκους. Δεν επέλεξε ως τόπο κατοικίας της κάποιο κοντινό αστικό κέντρο όπως το Σουφλί ή έστω το Μικρό Δέρειο, στο οποίο διαμένουν και χριστιανοί και λειτουργούν κάποιες έστω κρατικές υπηρεσίες. Δεν έκανε δηλαδή αυτό που έκαναν και κάνουν όλοι οι άλλοι συνάδελφοί της. Επέλεξε να μείνει με τον σύζυγό της στο χωριό που διδάσκει, κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριές της, κοντά στους ανθρώπους που εκτιμούν το έργο και την προσφορά της. Το νεαρό ζευγάρι μετέφερε ακόμη και τα πολιτικά του δικαιώματα στο χωριό και διαμένει εκεί, όχι μόνο τους μήνες του σχολικού έτους, αλλά ολόκληρο το χρόνο.
    Αυτή ακριβώς η αγάπη προς τον τόπο και τους ανθρώπους του, αυτή η ανιδιοτελής διάθεση για προσφορά εκ μέρους τους, έγινε αιτία για την στοχοποίησή τους από τους πράκτορες του τουρκικού προξενείου.
    Και βλέπουμε τώρα να έρχονται αρωγοί των ξένων πρακτόρων ντόπιοι δημοτικοί άρχοντες και αξιωματούχοι του ίδιου του υπουργείου Παιδείας.
    Τα λόγια είναι περιττά και οι σκοποί ολοφάνεροι!"

    http://zeidoron.blogspot.com

    http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_5486.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μᾶλλο φοβόμαστε νὰ τὸν ἀξιοποιήσουμε, διότι δὲν ἔχουμε μάθει νὰ ζοῦμε ἀνεξάρτητοι. Ἄσε ποὺ φοβόμαστε καὶ τὴν σκιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ώστε ο παππούς-Καραμανλής, δεν ήξερε τι ορυκτό πλούτο έχουμε και ήθελε να μάθει.
    Το βιβλίο-μελέτη "Η Βαρειά Βιομηχανία σην Ελλάδα" του Δημήτρη Μπάτση, που κυκλοφόρησε το 1947, δεν το ήξερε;
    Αυτό το βιβλίο, είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο, γιά τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και μάλιστα, υπό τις τότε τεχνολογικές δυνατότητες έρευνας και διαπίστωσης των κοιτασμάτων.
    Είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο απο κάθε άποψη.
    Επανακυκλοφόρησε πρίν μερικά χρόνια απο τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
    Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, σε όποιον θέλει να μελετήσει και να καταλάβει, που οφείλεται η κακοδαιμονία και η υπανάπτυξη της πατρίδας μας.
    Προσέξτε μόνο, όταν τελειώσετε την μελέτη, να καταπνίζετε την επιθυμία σας να πάρετε το τουφέκι και όποιον πάρει ο χάρος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 9:43 To βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο για τον ορυκτό μας πλούτο και αποσκοπούσε στο να δείξει και να καταδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί πολύ εύκολα, (αν υπήρχε η κατάλληλη πολιτική βούληση) να καταστεί όχι μόνο μια πανίσχυρη οικονομία ανεξάρτητη σε μεγάλο βαθμό, αλλά και σημαντικός παράγοντας στην διεθνή αγορά. Ηταν προιόν της αριστερής σκέψης ότι μια οικονομία καθίσταται ανεξάρτητη απο το καπιταλισιτκό σύστημα όταν μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες αλλά και να κατασκευάζει τα μέσα παραγωγής.

    Ομως το άρρωστο μεταμφυλιακό καθεστώς που μόνο κατ'ευφησμόν λεγόταν Δημοκρατία παρεχώρησε τα πάντα στις πολυεθνικές ως αντιστάθμισμα της στήριξης του (πολιτικής και οικονομικής).την ίδια πολιτική ακολούθησε η Χούντα, και οι μεταπολιτευκές κυβερνήσεις.

    Ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε ως πράκτορας Ξένης Δύναμης.

    Δεν θα σταθώ στην ηλίθια τακτική του ΚΚΕ τότε θα πώ όμως ότι αποτελεί ακόμα και σήμερα το μνημειώδες αυτό έργο του κόλαφο για τους Ξενόδουλους και Δωσίλογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 26 Μαΐου 2010 1:48 π.μ.

    Χθες βράδυ στον ALTER, ο Κώστας Χαρδαβέλλας παρουσίασε στην εκπομπή του "Αθέατος Κόσμος" την Χαρά Νικοπούλου και τον άνδρα της κι έκανε αναλυτικότατο ρεπορτάζ για την περίπτωσή τους, τον πόλεμο που αντιμετώπισαν από τα μίσθαρνα όργανα του "προξενείου", την πλήρη αδιαφορία του αθηναϊκού κράτους κ.λπ.

    Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι πατριώτες δημοσιογράφοι κι ένας απ' αυτούς είναι ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Τώρα τον κυνηγά και το σύστημα, επειδή ασχολείται και με εθνικά θέματα και την διαφθορά. Η "Σαλώμη" του έχει κάνει αγωγή και του γυρεύει € 100.000.- (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ....Δεν έχεις Ολυμπε Θεούς, μηδέ λεβέντες η Οσσα, ραγιάδες έχεις μανα γής, σκυφτούς για το χαράτσι, των Ευρωπαιων περίγελοι και των αρχαιων παλιατσοι.....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξεχνάτε το Συγκρότημα Σκαλιστήρη με πόσο λιγνίτη μας τροφοδοτούσε;
    Ξεχνάμε τα πετρέλαια του Πρίνου-αλήθεια τι απόγιναν αυτά τα κακόμοιρα;
    Πετρέλαιο υπάρχει και στην περιοχή του Ιονίου (Κατάκωλο-Ζάκυνθος) αλλά κάποιος τέως βιομήχανος που προσπάθησε να κάνει εξορύξεις (με άδεια βγαλμένη το 1970), διώχθηκε ποινικά και καταστράφηκε.
    Υψηλόβαθμο επιστημονικό στέλεχος του ΙΓΜΕ το 1979, μόλις κοινοποίησε τα πορίσματα ερευνών του για τα πετρέλαια Πρίνου, τα οποία καταδείκνυαν ότι η υποθαλάσσια φλέβα πετρελαίου στο Αιγαίο φτάνει ως τη Γαύδο, δέχτηκε αφόρητες πιέσεις από την διοίκηση του Ιδρύματος μέχρι που αναγκάστηκε να παραιτηθεί...
    Κατά τα άλλα, πτωχεύουμε ενώ δεν ξέρουμε τι έχουμε...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.