28/5/10

ΠΓΔΜ-Κίνα: Συνάντηση στρατιωτικής συνεργασίας

Ο υπουργός Άυμνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Κονιάνοφκσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, συναντήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Στρατού της Κίνας Xu Caihou, αναφέρει το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σινχουά. Οι δύο χώρες διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1993.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις στενές φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και υποσχέθηκαν την ενίσχυση των στρατιωτικών τους επαφών.

Ο κ. Xu δήλωσε ότι η Κίνα προτίθεται να εργασθεί στενά με την ΠΓΔΜ για την περαιτέρω βελτίωση των πολιτικών σχέσεων, αλλά και την επέκταση της διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς. Όσον αφορά τον στρατιωτικό τομέα, ο Xu Caihou επισήμανε ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, με τη συχνή και σε υψηλό επίπεδο ανταλλαγή επισκέψεων, καθώς και με την ουσιαστική συνεργασία στην εκπαίδευση προσωπικού. Ο Κινέζος στρατιωτικός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχισθεί και στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο κ. Κονιάνοφσκι ανέφερε ότι το "μακεδονικό" υπουργείο Άμυνας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία του με το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, και είναι έτοιμο να συνεργασθεί ακόμη πιο στενά με την κινεζική κυβέρνηση για την εδραίωση των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο Ενόπλων Δυνάμεων.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. Η Κίνα χρειάζεται επειγόντως μέταλλα, και όσοι διαθέτουν γίνονται σύμμαχοι, αλλά πιθανών να πρόκειται για μούφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έναρξη κατασκευής νέας ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο
    28-05-2010 11:02:40
    Με μια επίσημη τελετή από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν και το αμερικανικό Ναυτικό, ξεκίνησε η θεμελίωση του ναύσταθμου Μίνα Σαλμάν, σε έκταση 70 εκταρίων όπου θα μπορούν να ελλιμενιστούν αμερικανικά και συμμαχικά πλοία.

    Πρόκειται ουσιαστικά για έργο επέκτασης του υπάρχοντος ναυστάθμου NSA Bahrain. Η επέκταση αυτή θα βελτιώσει δραματικά την ικανότητα του αμερικανικού Ναυτικού να παρέχει υπηρεσίες τεχνικής και λογιστικής υποστήριξης για τις επιχειρήσεις των οικείων και συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή.

    Το πρότζετ αυτό είναι αξίας 580 εκατομμυρίων δολαρίων είναι είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2015. Θα περιλαμβάνει υποδομές γενικής χρήσης, λιμενικές εγκαταστάσεις, καταλύματα προσωπικού, διοικητικά κτήρια καθώς και αερογέφυρα για την σύνδεσή του ναυστάθμου NSA Bahrain (Naval Support Activity-Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης) με τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Τελικός στόχος της μεταφοράς των λιμενικών επιχειρήσεων και της ανάπτυξης του νέου ναύσταθμου Μίνα Σάλμαν, είναι η παροχή βελτιωμένης υποστήριξης στα αμερικανικά και συμμαχικά πλοία που θα επιχειρούν στην περιοχή.

    Οι εργασίες κατασκευής στο νέο ναύσταθμο επιβλέπονται από την Διοίκηση Κατασκευής Ναυτικών Εγκαταστάσεων Ευρώπης, Αφρικής και Νοτιοδυτικής Ασίας με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας. Ο εκτελεστικός παράγοντας είναι το Σώμα Μηχανικού του αμερικανικού Στρατού.

    Στο ναύσταθμο NSA Bahrain, έκτασης 62 εκταρίων φιλοξενούνται οι δραστηριότητες πάνω από 90 αμερικανικών και συμμαχικών διοικήσεων, μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων/5ου Στόλου. Είναι ο βασικός ναύσταθμος υποστήριξης περιφερειακών ναυτικών επιχειρήσεων στον Περσικό Κόλπο.

    Ο σχεδιασμός για την μεταφορά των λιμενικών επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει από το 2003.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.