17/5/10

Η κρίση διώχνει και τους μετανάστες

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στην εποχή του ΔΝΤ, πρώτα θα την πληρώσει ο πιο αδύναμος κρίκος. Οι μετανάστες. Για αρκετούς Αλβανούς, Πακιστανούς, Σύριους και Αιγύπτιους, το όνειρο για μία καλύτερη ζωή στην Ελλάδα θα παραμείνει ανεκπλήρωτο γραμμάτιο. Εκόντες άκοντες, η επιστροφή στην πατρίδα για κάποιους έχει ήδη αρχίσει...

Σπάνια βρίσκουν πλέον μεροκάματο στην οικοδομή οι μετανάστες, ενώ μειωμένη είναι η ζήτηση και για τις καθαρίστριες. Η πρόθεση για επιστροφή στη γενέτειρα ή η μεταμετανάστευση σε κάποια άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, είναι σαφής. «Το αν θα εξελιχθεί σε μαζική φυγή, μένει να το δούμε τους επόμενους μήνες», υποστηρίζουν εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων. Ο συντοντιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Μοάβια Αχμέτ, λέει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μία τάση επιστροφής μεταναστών στην πατρίδα τους. Δεν μπορώ να προσδιορίσω, όμως, αν είναι μικρός ή μεγάλος ο αριθμός αυτός. Ξέρω όμως ότι πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται κυρίως απ' την Αλβανία, την Αίγυπτο, τη Συρία και το Πακιστάν.

Χωρίς σταθερή δουλειά
Εκπρόσωπος των αλβανικών ενώσεων στην Ελλάδα και εργολάβος οικοδομών, ο Γκετ Νικόλα εξηγεί ότι πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας άφησε και θα αφήσει πολλούς συμπρατριώτες του χωρίς δουλειά: «Είναι αρκετοί αυτοί που λένε ότι τελικά το πιο σοφό πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να γυρίσουν πίσω. Μέρα με τη μέρα διαπιστώνουν πως όλα έχουν ακριβύνει, ότι δουλειές δεν υπάρχουν και πως το μέλλον είναι πολύ θολό. Πρόκειται κυρίως γι'αυτούς που είναι χωρίς σταθερή δουλειά και έχουν μικρά παιδιά τα οποία δεν πηγαίνουν σχολείο. Βέβαια, είναι και αρκετοί που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα κάποιες σταθερές. Αγόρασαν σπίτι, έχουν δουλειά, παιδιά που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο... Ολοι αυτοί, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν λόγω της κρίσης, δεν θα επιστρέψουν».

Ο Ρομπέρτ Γκόρο, εκδότης της αλβανόφωνης εφημερίδας «Tribuna» που εκδίδεται στην Αθήνα, μας εξηγεί ότι «αρκετοί Αλβανοί βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση αναμονής. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που επιβιώνει τώρα με το επίδομα ανεργίας. Οι γυναίκες τους δουλεύουν σε σπίτια, αυτοί κάνουν ταυτόχρονα κανένα μαύρο μεροκάματο κι έτσι "ψωμοζούν". Με την παύση της χορήγησης του επιδόματος τους επόμενους μήνες κι εφόσον κάποιοι δεν βρουν κάτι σταθερό, τότε αρκετοί ίσως λάβουν την απόφαση για επιστροφή. Η κατάσταση είναι πράγματι απελπιστική, γιατί είναι οι πρώτοι που συμπιέστηκαν από την οικονομική κρίση».

«Τώρα που μιλάμε», προσθέτει ο κ. Γκόρο, «υπάρχει η τάση επιστοφής κυρίως στις ηλικίες των 60-65. Πρόκειται για ανθρώπους που δούλευσαν αρκετά χρόνια εδώ, κατάφεραν με τις οικονομίες τους να αγοράσουν ένα κομμάτι γης στην Αλβανία και τώρα γυρίζουν πίσω».

Δρομολόγια επιστροφής
Ο Πέτρος Μάτζαρης, ιδιοκτήτης πρακτορείου ταξιδίων που λειτουργεί τακτική λεωφορειακή γραμμή με δρομολόγια Αθήνα-Αλβανία και τανάπαλιν, έχει σαφέστερη εικόνα: «Εδώ και ένα μήνα περίπου, αναχωρούν 10 με 15 οικογένειες κάθε εβδομάδα. Πρόκεται κυρίως για άνδρες και νεαρά ζευγάρια με μικρά παιδιά».

Κύμα φυγής καταγράφεται και για τους Αιγύπτιους, πολλοί εκ των οποίων ήταν νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα. Ιδρυτικό στέλεχος του Φόρουμ μεταναστών, ο Ιωσέφ Αζέρ Σαμουήλ (Λάζαρος) εξηγεί ότι «πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους, οι οποίοι έμειναν χωρίς δουλειά για αρκετό διάστημα. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να αναζητήσουν την τύχη τους όχι κατ' ανάγκην στη γενέθλια γη τους, αλλά σε κάποια άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Αλλά και από τον Ελληνοπακιστανικό Σύλλογο μάς είπαν ότι η επιστροφή στην πατρίδα παίρνει μαζικές διαστάσεις, ειδικά, το τελευταίο εξάμηνο. Δεκάδες απευθύνονται στους συλλόγους που έχουν ιδρύσει εδώ και ζητούν βοήθεια για την έκδοση εισιτηρίων. Πρόκειται κυρίως για νεαρούς άνδρες, στην πλειονότητα τους χωρίς χαρτιά, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της οικονομικής κρίσης και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση για την επιστροφή». Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, ενεργό ρόλο στις «εθελοντικές επαναπροωθήσεις» παίζει και το αλλοδαπών, που εκδίδει μαζικά εισιτήρια....
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

22 σχόλια:

  1. ΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ,ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ,ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να και μερικά καλά νέα.
    και μπράβο στο αλλοδαπών, που εκδίδει αυτά τα εισιτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορρίπτουν οι αξιωματικοί "αποστρατικοποιήσεις" και παραπομπή στην Χάγη "εδαφικών λεπτομερειών"
    16-05-2010 22:30:32
    Ανησυχία και πολλά ερωτήματα στις τάξεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων καταγράφεται μετά από τις φράσεις τόσο του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, περί «Περιοχικής συμφωνίας μείωσης των εξοπλισμών», όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου περί «καθορισμού εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών στο Αιγαίο από τρίτους εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Στην πρώτη περίπτωση εκτιμούν ότι αναβιώνει η πρόταση του Θ.Πάγκαλου, μετά τα Ίμια για ταυτόχρονη αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και απομάκρυνση του τουρκικού Στρατού από τα παράλια και στην δεύτερη ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «προετοιμάζει» για προσφυγή στην Χάγη του θέματος των νησιών που η Τουρκία έχει βαπτίσει «γκρίζες ζώνες».

    Οι Έλληνες αξιωματικοί τον τελευταίο καιρό για πρώτη φορά δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης από κινήσεις τις οποίες θεωρούν ότι αντιβαίνουν στους όρκους που έχουν δώσει και στις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας της πατρίδας. Ακόμα και ανώτατοι αξιωματικοί αντιδρούν έμπρακτα με διάφορος τρόπους σε κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας όταν θεωρούν ότι αντιβαίνουν στα συμφέροντα της χώρας, όπως έχουν ορκιστεί να τα υπηρετούν και αυτό φαίνεται στην διάθεσή τους να "σπάζουν" συνέχεια το εμπάργκο ενημέρωσης που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση στα ΜΜΕ για τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή είναι μια θαυμάσια είδηση. Μακάρι να ’χρεωκοπούσαμε’ για να γλυτώσουμε και από όλους αυτούς αλλά και το κυριώτερο και από τα νύχια και τη λαίλαπα του ΔΝΤ.
    Ευτυχώς που και στο αλεπουδών εκδίδουν εισητήρια για αυτό το λόγο.
    Τουλάχιστον σε αυτό δεν τα υπολόγισαν σωστά. Αφού προσπάθησαν να μας ’φορτώσουν’ εκατομύρια από αυτούς, τώρα όλοι αυτοί φεύγουν και υπάρχουν αυξητικές διαστάσεις.
    ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΑΝΑΡΘΕΤΕ.
    ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ.
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΕΡΟΙ.
    ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΤΖΕΦΡΥ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΗΦΟΥΣ.

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι να ξεκουμπιστούν διότι καταστρέφουν τη χώρα. Φοβάμαι όμως πως οι χειρότεροι και πίο άχρηστοι από αυτούς (αφρικανοί, πακιστανοί κλπ) δεν θα το κάνουν, θα κατσικωθούν εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Αλβανοι πλεον ειναι ακριβοι, καθως εχουν ενσωματωθει στο κοινωνικο περιβαλλον.
    Προτιμουνται οι Πακιστανοι, Αφρικανοι και λοιποι ταλαιπωρημενοι μεταναστες που δεν εχουν στο ηλιο μοιρα....
    Οτι και να γινει, οι συνθηκες ζωης την Ελλαδα θα παραμεινουν σαφως ανωτερες απο αυτες των χωρων των καθε λογης κατατρεγμενων, οποτε χλωμο το κοβω να φευγουν συντομα.
    Αλλα τι τα θες, οι σοβαρες χωρες φροντιζουν απο πριν να δεχονται οσους και οποιους μεταναστες χρειαζονται και φροντιζουν να θετουν και αυστηρους ορους για την αποκτηση υπηκοοτητας.
    Στην Ελληνιτσα του μπατε σκυλοι αλεστε, το κουμαντο το κανει ο Ερντογαν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΕΤΑ ΤΟ "ΠΑΤΑΤΡΑΚ" ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ!!!...:))

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύχομαι ποτέ να μην χρειαστεί να ξανα-μεταναστεύσουμε ως λαός, και άν ξανα-χρειαστεί ας μας λυπηθεί ο θεός και να μην μας μεταχειριστούν όπως μερικά μυαλά εδώ μέσα κάνουν με κάποιους άλλους,η μόνη διαφορά πλέον κάποιων συν-Ελλήνων με τα περισότερα ζώα είναι απλά ότι αυτοί περπατούν και στέκοντε στα δυο πόδια,που ακόμη και αυτό πολά ζώα με λίγη εκπαίδευση το καταφέρνουν.

    Ας μην χρειαστεί ποτέ να ζήσει η οικογένειά σας αυτό που έζησαν οι περισότερες οικογένειες αυτών των ανθρώπων(πείνα,εξαθλίωση,πολέμους,θανάτους,έλειψη παιδείας,στέγης κλπ.)


    ΚΡΙΜΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να και ένα ευχάριστο νέο. Καλά ξεκουμπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον θα έχουμε θεαματική άνοδο της εγκληματικότητας. Τι "μάλλον", που ήδη την έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ υτδδω


    Εάν εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας στο έλεος των κατακτητών , τέτοια και χειροτέρα να πάθουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε ανώνυμε 17 Μαΐου 2010 5:38 μ.μ. αν η πατρίδα μας,η Ευρώπη και όλος ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος διαχειριζόταν το θέμα των οικονομικών μεταναστών σοβαρά δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα,αν το Ελληνικό κράτος είναι μπάχαλο πραγματικό δεν μας φταίνε οι μετανάστες,αν οι Τουρκία τους προωθεί εσκεμένα δεν μας φταίνε οι μετανάστες,δηλαδή δεν μας φταίνε οι εκλεγμένες κυβερνήσεις και μας φταίνε οι μετανάστες;

    Θέλεις να αναλογιστείς τον αριθμό μεταναστών που επιβαρύνθηκε η χώρα μας μετά απο κάθε πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή;;;;

    Ούτε σε εμένα αρέσει αυτή η κατάσταση αλλά ας είμαστε λίγο ποιό προσεκτικοί στο ποιός και γιατί φταίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με ένα εκατομμύριο Έλληνες ανέργους και τέτοια σκληρή οικονομική πολιτική δεν μπορούμε, να κρατήσουμε στην πτωχευμένη Ελλάδα τους 2.500.000 λαθρομετανάστες.

    Σκεφθείτε λογικά, το κράτος μας θα κόψει από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, περιορίζει σημαντικά έξοδα του, ώστε με τα κονδύλια της αφαίμαξης των Ελλήνων φορολογουμένων να δώσει κοινωνικές παροχές (νοσήλεια, εκπαίδευση τ.τ.λ.) στους ... λαθρομετανάστες που μας στέλνει η Τουρκία !

    Το πρώτο πράγμα που έκανε η Γερμανία κατά την οικονομική κρίση του 1974, ήταν να μην ανανεώσει την άδεια εργασίας και παραμονής στους αλλοδαπούς που εργάζονταν εκεί. Το συνεχίζει και σήμερα, αλλά έτι αυστηρότερα !

    Δηλαδή ο Γιωργάκης θα μοιράζει τα χρήματα του παππούλη του στους ... λαθρομετανάστες για να μπορέσει να συνεχίσει την πολιτική διάλυσης της κοινωνικής συνοχής των Ελλήνων αυτοχθόνων ; ; ;

    Μα είναι τελείως τρελό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΡΕΛΛΟ ΦΙΛΤΑΤΕ.ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΚΟΨΑΝ 13ο-14ο ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ;ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ(ΤΥΠΟΥ ΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ)ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΙΣΦΟΡΕΣ;ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΣΑ,ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΕΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ 1ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ,ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΠΟΣΟ,ΠΛΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΩΣ ΜΕΣΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΔΕΙΝΑ.ΑΣ ΤΟΥΣ ''ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ'' ΞΥΠΝΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑΡΧΗΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @υττδω

    Αι παράτα μας ρε που θα συγκρίνεις τους Έλληνες νόμιμους μετανάστες με τον τριτοκοσμικό συρφετό μαχαιροβγαλτών, βιαστών, πρεζέμπορών και τζιχαντιστών που εποικίζουν την Ελλάδα.
    Τράβα κάνε μια βόλτα στη Μενάνδρου το βραδάκι και εάν επιβιώσεις μας λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που επιβιώνει τώρα με το επίδομα ανεργίας

    Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς και υπό ποίους όρους ισχύει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να κι ένα καλό! Άντε, σπιτάκια σας. Και θα ζήσουμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλό ταξίδι παιδία! Μη μας γράφετε όμως δε χρειάζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΡΕΕΕ ... ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΣΑΣ ΔΩΣΑΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΑΤΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΡΙΖΑΤΕ ΩΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ... ΜΑΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΤΕ 10 ΔΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΦΕΥΓΑΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ


    ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΡΕ .... ΔΕΝ ΒΡΕΦΟΝΗΜΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΩΡΙς ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΛΙΟ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΕΙΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

    ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΡΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. στο διαολο μιασματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.