16/5/10

Ο κ Παπανδρέου θα σπρώξει τη χώρα και σε εθνικές περιπέτειες

Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ακολουθεί μόνο ένα απολύτως καταστροφικό δρόμο στην οικονομία, αλλά και, όπως φαίνεται, συνεχίζει μια απολύτως αδιέξοδη ελληνοτουρκική και εξωτερική πολιτική, η οποία ενδεχομένως σπρώξει τη χώρα και σε εθνικές περιπέτειες.

Η κυβέρνηση επέλεξε λάθος στιγμή για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, την πραγματοποιεί με λάθος ατζέντα αλλά και λάθος προσανατολισμό, αφού δεν εγείρονται τα κεντρικά πολιτικά θέματα τα οποία έπρεπε κατά προτεραιότητα να θέσει η Αθήνα απέναντι στις προκλητικές συμπεριφορές και τις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ευτύχησε ιδιαίτερα ως Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη. Αν, μάλιστα, τα τότε σχέδιά του είχαν προχωρήσει, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε πάψει να υφίσταται μέσω του Σχεδίου Ανάν, ενώ το Αιγαίο θα είχε σήμερα άγνωστες προδιαγραφές με τη «λύση» που προωθούσε ο κ. Γ. Παπανδρέου και η οποία κατά τον ίδιο βρισκόταν στα «σκαριά» και για το μόνο λόγο που δεν ολοκληρώθηκε ήταν η απομάκρυνση το 2004 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Δυστυχώς, ο κ. Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός σήμερα, δεν έχει εγκαταλείψει, όπως πολλές ενδείξεις υπογραμμίζουν, τους παλαιότερους σχεδιασμούς του.

Τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι τόσο οικονομικά, αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως πολιτικά. Είναι προβλήματα μονομερών, πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας.

Κι όμως η κυβέρνηση δεν έθεσε αυτά τα θέματα στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής ατζέντας. Αντίθετα, ως να μην υπάρχουν περίπου, ετέθη σε πρώτο πλάνο η φιλόδοξη, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του κ. Δ. Δασκαλόπουλου (!), «απογείωση» των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Κι αυτό σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή και η εξαγορά κρίσιμων επιχειρήσεων ή και στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας μπορεί να γίνει «μπιρ παρά».

Είναι αδιανόητο να μιλάμε για απρόσκοπτη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία χωρίς την ταυτόχρονη πορεία επίλυσης των πολιτικών προβλημάτων. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει casus belli για την άσκηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και όσο το Αιγαίο «ρευστοποιείται» όλο και περισσότερο κι έχει περίπου καταντήσει «σουρωτήρι» για κάθε μορφής κλιμακούμενες τουρκικές αυθαιρεσίες και προκλήσεις, δεν είναι δυνατόν το οποιοδήποτε κύμα οικονομικών σχέσεων να θέσει κάτω από το χαλί την ένταση και την αντιπαράθεση.

Εκτός κι αν αυτό είναι το ζητούμενο! Εκτός και αν ζητούμενο είναι η ανάπτυξη των αγορών στις δύο πλευρές του Αιγαίου και η επέλαση των εμπορικών επιχειρηματικών σχέσεων να θέσει σε δεύτερη μοίρα πολιτικά διακυβεύματα, κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και σύνορα, ανοίγοντας το δρόμο στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου που θα ξεκινάει από τα πετρέλαια και θα φτάνει στον τουρισμό.

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την ουσιαστική διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό. Ο πλέον σύντομος, ίσως και ανώδυνος, είναι ο «οικονομικός»! Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει ξεπέσει σε μισοαποικία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Μια χώρα που ασκεί μια μονοδιάστατη υποτελή εξωτερική πολιτική. Μια χώρα που για χάρη ατλαντικών και υπερατλαντικών συμφερόντων υπονομεύει κάθε πολυδιάστατη προσέγγιση, όπως αυτή των αγωγών υδρογονανθράκων (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης). Αυτή η χώρα κινδυνεύει με συνεχή αναδίπλωση απέναντι σε μια Τουρκία που όχι μόνο δεν έχει τις δουλείες της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και του «γερμανικού» ευρώ, αλλά και αναπτύσσει μια δυναμική εξωτερική πολιτική τεσσάρων οριζόντων, χωρίς τις δικές μας παρωπίδες!

Δημοσιεύεται στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής
http://www.hbnews.gr/permalink/32648.html

7 σχόλια:

  1. ΑΙΝΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΚΟΡΟΟΟΙΔΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΚΑΑΑΘΕΣΤΕ.......
    ΤΩΡΑ ΑΙΝΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σχόλιο, χωράει σχόλιο στο άρθρο του ΠΑΡΟΝΤΟΣ ;;;;;

    Ότι γράφει, είναι αυταπόδεικτο και αυτονόητο !!!!!

    Να σχολιάσει κανείς τι ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αμερικανός Γιωργάκης - Τζέφρυ θα δώσει στους Τούρκους ότι ζητήσουν και μετά θα γυρίσει στην πατρίδα του την Αμερική και γειά χαρά, μην τον είδατε. Αλλά αυτοί που τον υποστηρίζουν τι συμφέροντα υπηρετούν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους μία εφημερίδα με μία διαφορετική γνώμη απο τις κολοφυλλάδες των καναλαρχών της κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ακολουθεί μόνο ένα απολύτως καταστροφικό δρόμο στην οικονομία, αλλά και, όπως φαίνεται, συνεχίζει μια απολύτως αδιέξοδη ελληνοτουρκική και εξωτερική πολιτική, η οποία ενδεχομένως σπρώξει τη χώρα και σε εθνικές περιπέτειες.
    ΘΑΥΜΑ , ΘΑΥΜΑ. ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΚΑΙ Ο κ.ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΠ. ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΜΑΣ ΛΟΙΔΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ SCRIPTA MANENT .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΣ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ!



    ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    http://www.greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=8080:2010-05-16-18-56-27&catid=20:editorial&Itemid=146

    http://www.gopetition.com/online/36021.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.