5/5/10

Ύβρις και Νέμεσις


Toυ Γιώργου Βιδάκη
Θα εφαρμόσω την πολιτική μου κι ας μην ξαναεκλεγώ, μας είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν αξίζει να σχολιάσουμε το ότι ο, επί του παρόντος, Πρωθυπουργός δίνει κάτι που δεν έχει: είναι βέβαιο ότι δεν θα ξαναεκλεγεί και απίθανο να τελειώσει ομαλά τη θητεία του. Αλλά κι αν ακόμα θυσιάζει το πολιτικό του κύρος, στην πραγματικότητα δεν θυσιάζει κάτι που ο ίδιος, με τις δικές του προσπάθειες, δημιούργησε, αλλά το πολιτικό κεφάλαιο που κληρονόμησε από τον πατέρα του. ‘Eνα κεφάλαιο μάλιστα, που δεν δημιούργησε καν ο Ανδρέας Παπανδρέου μόνος του. Του προσφέρθηκε γιατί κατάφερε να συμβολίσει, σε μια δεδομένη στιγμή, τις ελπίδες, την περηφάνεια, τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού. Η δύναμη του ονόματος Παπανδρέου είναι καμωμένη από το αίμα, τα δάκρυα και τις κακουχίες αυτού του λαού για μισό αιώνα. Συνιστά τη μεγαλύτερη των Υβρεων η χρήση της δύναμης για την καταστροφή του λαού που την έφτιαξε, για να ξαναγυρίσουν οι Ελληνες όχι στην κατάσταση που τους βρήκε ο πατέρας του το 1981, αλλά στο καθεστώς του δούλου. Η Νέμεσις που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της καταστροφής θα είναι εξίσου φοβερή με την Υβρι που τώρα διαπράττεται.
Ο κ. Παπανδρέου δεν θυσιάζει απολύτως τίποτα. Όλο και κάποια διεθνή δουλειά θα του δώσουνε, όλο και κάποια λαμπρή καριέρα θα κάνουν τα παιδάκια του. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αμειφθεί για τη μη διαπραγμάτευσή του από τους τραπεζίτες προϊσταμένους του. Στον κ. Λοβέρδο δεν ξέρουμε μόνο τι θα δώσουν, που, αν και ευφυής, δεν άκουσε τη φωνή από το στομάχι του που τον προειδοποιούσε να μη μείνει στην ιστορία ο Υπουργός που έκοψε τη σύνταξη του Έλληνα.
Αλίμονο και τρισαλίμονο στους εκατοντάδες χιλιάδες μικροσυνταξιούχους, στους άρρωστους και στους ανήμπορους, που θα πεθάνουν από τα μέτρα που υπαγορεύουν στον Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση ανεπάγγελτων γιάπηδων και ποταπών καιροσκόπων, οι διεθνείς τράπεζες, οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Αλίμονο στα νέα παιδιά της Ελλάδας που θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στη ξενητειά και σε μια “ζωή” πνιγμένου στα χρέη κολλήγου χωρίς προοπτική. Αλίμονο σε μια Ελλάδα που τιμωρεί τους εργατικούς και έντιμους πολίτες της, αλλά αφήνει ατιμώρητους τους σύγχρονους μαυραγορίτες της, που χάνει το κράτος της, αυτό το μπορεί ανεπαρκές, κακοδιοίκητο, οθωμανικό κράτος, που δεν χάνεται όμως για να επανιδρυθεί σε αποτελεσματική, ευρωπαϊκή, δημοκρατική βάση, αλλά για να γίνει το όργανο των Ξένων Δυνάμεων που ξαναεπιβάλλονται ως Προστάτες!
Ο γιός και οι άλλοι θλιβεροί επίγονοι του Ανδρέα δεν θυσιάζουν τίποτα. Μεταφράζουν απλώς, στα κακά ελληνικά του Πρωθυπουργού (μόνο σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής και στον Μεσαίωνα υπήρξαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που δεν μιλούσαν καλά τη γλώσσα του τόπου που διοικούσαν), τις εντολές του Διευθυντηρίου. Κι αν κάτι θυσιάζουν, το θυσιάζουν στον βωμό ενός πολυεθνικού ιδεολογήματος πούχει στο κεφάλι τους αντικαταστήσει λαό και πατρίδα.
Το όνομα Παπανδρέου συμβόλισε, στο ασυνείδητο, όχι στη συνείδηση, και γι’ αυτό πολύ πιο δυνατά, τη δύναμη, την περηφάνια, την αυτοπεποίθηση του Έλληνα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, το όπλο αυτό είναι τόσο επίφοβο όταν χρησιμοποιείται, όπως σήμερα, για να αποπροσανατολίσει, να σπείρει τη σύγχυση στον ελληνικό λαό, όταν μπαίνει στην υπηρεσία της προδοσίας των ιδανικών που, σε μια προνομιακή ιστορική στιγμή, αποκρυσταλλώθηκαν στο πρόσωπο και τον πολιτικό λόγο του Ανδρέα Παπανδρέου. Κι αυτό ανεξάρτητα από τι γνώμη μπορεί να έχει κάποιος για τον πραγματικό απολογισμό των κυβερνήσεών του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για τη δύναμη του συμβολικού, όχι για τη δύναμη του λογικού.
O Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι συνειδητός προδότης. Ορισμένα από αυτά που κάνει τα πιστεύει, των περισσότερων τη σημασία μάλλον δεν την αντιλαμβάνεται. Είναι εγκλωβισμένος σε ένα αγγλοσαξωνικό περιβάλλον που ξέρει καλά να τον χειρίζεται. Ποτέ, μετά το 1974, οι Αμερικανοί δεν είχαν τόση επιρροή σε όλους τους κρίσιμους αρμούς του ελληνικού κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού, όση διαθέτουν σήμερα.
Αλλά η όση ειλικρίνεια διαθέτει ο Γιώργος Παπανδρέου χειροτερεύει, δεν καλυτερεύει τα πράγματα, γιατί η ειλικρίνεια αυτή ακριβώς που πολλαπλασιάζει τη σύγχυση. Μόνο ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε στα αλήθεια να καταστρέψει τόσο άμεσα και τόσο γρήγορα το έργο και το κόμμα του πατέρα του, ολοκληρώνοντας μια μακρά περίοδο εκφυλισμού και εντέλει προδοσίας των αξιών που αυτό εξέφρασε. Από το “H Ελλάδα στους Έλληνες”, ολοκληρώσαμε έναν κύκλο μέχρι το “H Ελλάδα (πάλι) στους Αμερικανούς (και όλους τους υπόλοιπους δυτικούς)”.
Θα μου πείτε ότι δεν φταίει ο Γιώργος για το κατάντημά μας, ή τουλάχιστο δεν φταίει μόνο αυτός. Αλήθεια είναι. Αλλά η Ιστορία δεν θα του συγχωρήσει ότι βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας όταν η νεώτερη Ελλάδα δέχτηκε μία από τις πιο επικίνδυνες επιθέσεις στην ιστορία της. ‘Oχι μόνο δεν ήξερε πώς να την αποκρούσει, όχι μόνο συνέδραμε, με πράξεις και παραλείψεις, την εκδήλωσή της, αλλά και, αντίθετα με ότι συνέβη το 1940-41, δεν επέλεξε, έστω και την υστάτη, να πει το μεγάλο ΟΧΙ, αλλά προτίμησε να είναι αυτός που είπε το μεγάλο ΝΑΙ.
Σαν τον Σίσυφο, ο ελληνικός λαός πρέπει τώρα να ξανασηκωθεί στα πόδια του, να ξαναβρεί το ηθικό του και να παλέψει ξανά, σχεδόν από το μηδέν, για την εθνική του ανεξαρτησία, τη δημοκρατία του, την προκοπή του, την ίδια του την υπόσταση. Δεν έχει άλλο τρόπο να επιβιώσει.

6 σχόλια:

  1. Αναφέρεται αυτό το άρθρο στην περίοδο του ’81. Εγώ ζούσα τα τελευταία παιδικά μου χρόνια τότε. Θυμάμαι ακόμα την ρητορική των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ. Έχοντας σα μέτρο σύγκρισης τα τότε λεγόμενα ήταν εντελώς αδύνατο για μένα να καταλάβω πως κάποιος που χρησιμοποιούσε την ρητορική σχεδόν του ΚΚΕ διατέλεσε την δεκαετία του ’60, την οποία δεν την έζησα, υπουργός της Ένωσης Κέντρου, όταν ακόμα το ΚΚΕ και η ρητορική του, ήταν παράνομα. Επίσης μου ήταν αδύνατο να κατανοήσω, πως τα Δεκεμβριανά έγιναν ενώ προΐστατο, ένας άλλος Παπανδρέου, στου οποίου την κυβέρνηση τις αρχές του ’60 μετείχε, ο άλλος Παπανδρέου του ’81, με την αριστερή ρητορική. Επίσης δεν μπορούσα να καταλάβω, πως επί δημοκρατικού Βενιζέλου, και όχι κάποιου μοναρχοφασίστα, την κυβέρνηση, ψηφίστηκε το ιδιώνυμο, που στρεφόταν εναντίον του ΚΚΕ. Ακόμα δεν γνώριζα και μάλλον αυτή η άγνοια ήταν καλύτερη για μένα, πώς τέλος πάντων, επί Πλαστήρα, έγινε η εκτέλεση του Μπελογιάννη. Πώς επί Κεντρώων κυβερνήσεων, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, άνοιξαν τα ξερονήσια. Πώς ακόμα αργότερα, στην δεκαετία του ’60, υπήρξε αυτή η περίεργη σχέση μίσους και λατρείας Κέντρου και Αριστεράς, με επίκεντρο κατά βάση την ψήφο των αριστερών. Και δεν μπορούσα να τα κατανοήσω όλα αυτά, επειδή δεν πίστευα εκείνη την εποχή και λόγω παιδικής αφέλειας, το προφανές. Δηλαδή ότι ο συχωρεμένος, ήταν απλούστατα ένας θεομπαίχτης που το μόνο που τον ένοιαζε, ήταν με την αριστερή ρητορεία, να συσπειρώσει τους ψήφους της Αριστεράς, μοιράζοντας δεξιά και αριστερά λεφτά που δεν είχε, και διαφθείροντας την περίφημη «γενιά του Πολυτεχνείου», που βρέθηκε ξαφνικά, από τις αμπελοφιλοσοφίες των αμφιθεάτρων, μιας ανέμελης νιότης, να διεκδικεί με φασιστική αγριότητα, τα δικαιώματά επί της κοινωνίας, που της τα εξασφάλισαν οι ανένδοτοι, επικοί αγώνες της μιάμισης μέρας, με τους δυόμισι νεκρούς, του Νοεμβρίου του ’73 (Άραγε ποιες κοινωνικές αξιώσεις θα έπρεπε να έχουν οι γενιές που έλιωσαν απέναντι στις ιταλικές μεραρχίες και στις γερμανικές ερπύστριες επί τέσσερα συναπτά έτη με χιλιάδες νεκρούς;). Και όλα αυτά, με τις ευλογίες του μεγάλου οραματιστή, που τους πρόσφερε μια ονειρεμένη θεσούλα στο δημόσιο, για να διαβρώσουν τον κακό καπιταλισμό από μέσα.
    Άρα ας αφήσουμε κατά μέρος, τα βαριά ονόματα. Αυτά τα ίδια ονόματα, όταν τα εξετάζει κάποιος, μέσα στο βάθος της ιστορικής προοπτικής, ανακαλύπτει ρόλους που αυτοί που ζουν την ιστορία σε πραγματικό χρόνο, δεν μπορούν να καταλάβουν, επειδή άγονται και φέρονται από τα συναισθήματά τους.
    Είναι καιρός πολλοί εκεί στο ΠΑΣΟΚ να αποκαθηλώσουν κάδρα με προσωπογραφίες οι οποίες εν πολύς είναι ψεύτικες, και φιλοτεχνημένες, από μια κακός νοούμενη νοσταλγία.
    Τώρα, δεν θα μπω στον πειρασμό, να γράψω τίποτε για την προφανή ανικανότητα, των επιγόνων. Άλλωστε ούτε αυτοί που δημιούργησαν το όνομα, δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικοί και άξιοι, να υλοποιήσουν τις ελπίδες αυτών που τους ψήφισαν. Ήταν η χειρότερη πάστα θεομπαιχτών, που πέρασε απ’ αυτόν τον τόπο.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πολιτικη ικανοτητα του τζεφρι ειναι ισαξια αυτης του Σβαρτενεγκερ και της Καλιφορνιας.

    Τουλαχιστον ο τελευταιος θα μεινει στις μνημες μας σαν Terminator 1, 2, 3...

    ...Αλλα τη λεω τωρα και ο Εθνικομηδενιστης τζεφρι ετσι θα ενθυμειτε απο εδω και περα...

    Terminator 2010, 2011, 2013...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικό το άρθρο του κ. Βιδάκη, μπράβο, πόσοι όμως συμπολίτες μας είναι σε θέση να το αποδεχθούν, μετά από τόση λυσαλαία προπαγάνδα 35 χρόνων;
    Πώς μπορεί ο οπαδός του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί ότι το κόμα του έμελλε να γίνει ο νεκροθάφτης του ίδιου και των παιδιών του, το βλέπω λίγο δύσκολο.
    Βέβαια η μεγάλη μου απορία είναι για τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, ένας πατριώτης να παραιτηθεί δεν υπάρχει; δεν αντιλαμβάνονται ότι θα μείνουν στην ιστορία σαν τον ΕΦΙΑΛΤΗ, το ΝΕΝΕΚΟ κλπ, εκτός του ότι θα τους κρεμάσουν στο σύνταγμα, τι να υποθέσω, ότι συμφωνούν με το ξεπούλημα της χώρας μας;
    Νομίζω ότι δεν απομένει στο λαό άλλη επιλογή από το επιδιώξει τη φυσική τους εξόντωση, μακάρι να διαψευστώ.

    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκπληκτικό το κείμενο. Μπράβο για την καθαρότητα της σκέψης και την οξυδέκειά του!
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. POY YPHRETISE O A.G.PAPANDREOY STON B.PANGOSMIO ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕ Β.

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ, ΩΣ ΕΞΗΣ:

    ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ; ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ.
    ΤΙ ΔΗΛΩΝΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ; ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ (ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΙΓΜΑ)
    ΠΟΙΑ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ - ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΟΛΙΣΘΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ; (Η ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ).

    Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΘΕΤΑ, ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ.
    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΦΟΒΙΣΕΙ.
    ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΕΙ ΜΕ ΑΟΡΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.
    Α, ΡΕ ΤΡΟΤΣΚΙ.ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΕΒΛΕΠΕΣ!



    ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ.
    Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ.
    ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
    ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΜΕ.
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ;
    ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ.
    ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΥΠΑΡΞΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΟ ΠΩ! Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. ΟΤΑΝ ΝΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΥΡΟΣ.
    ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ.

    ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ;
    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ.
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΑΝ ΧΥΝΟΤΑΝ ΑΙΜΑ.
    ΝΑ ΦΟΒΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΜΟΧΛΟΣ ΠΑΝΤΑ ΟΧΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΚΤΩΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ, ΤΑ ΠΑΣΟΚ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ.ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΟΥ "ΝΕΟΥ";

    ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ;
    ΑΝΑΔΥΚΝΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΙΒΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.