29/5/10

Ερασιτέχνες αστρονόμοι ξεσκεπάζουν το Πεντάγωνο Εντόπισαν διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε «αθόρυβα»

Το Χ-37Β μοιάζει με διαστημικό λεωφορείο αλλά έχει το 1/4 του μήκους του. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, ότι θεωρητικά μπορεί να πραγματοποιεί πειράματα στο Διάστημα ή να θέτει δορυφόρους σε τροχιά

Το «διαστημόπλοιο φάντασμα» που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη κατάφεραν να εντοπίσουν ερασιτέχνες αστρονόμοι, σηκώνοντας το πέπλο μυστηρίου με το οποίο το έχει περιβάλει η ηγεσία του Πενταγώνου.

Τον περασμένο μήνα, στις 22 Απριλίου, ένα μυστηριώδες διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε «αθόρυβα» από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Σε αντίθεση με τα διαστημικά λεωφορεία δεν υπήρχε καμία κάμερα για να καταγράψει την πορεία του σε ύψος 410 χιλιομέτρων από το έδαφος της Γης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νew Υork Τimes», κανείς από το ευρύ κοινό δεν γνώριζε ποιος ήταν ο προορισμός του και τι σκόπευε να κάνει. Μήπως επρόκειτο για τον διάδοχο των διαστημικών λεωφορείων που βγαίνουν σιγά σιγά σε αποστρατεία; Ή για κάποιο μυστικό όπλο που θα εκτελούσε κάποια αποστολή από το Διάστημα; Ο δεύτερος ισχυρισμός φάνηκε πιθανότερος και αμέσως οι φήμες για το «αόρατο» διαστημόπλοιο άρχισαν να εξαπλώνονται παντού.

Ωσπου πριν από λίγες ημέρες, ένα ανώνυμο e-mail που έφθασε στον 36χρονο ερασιτέχνη αστρονόμο Κέβιν Φέτερ, από το Οντάριο του Καναδά, πρόδωσε την τροχιά του διαστημοπλοίου. Μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες μικρά τηλεσκόπια στόχευσαν τον ουρανό, από τον Καναδά μέχρι τη Νότια Αφρική.

Και συνέλαβαν μια φωτεινή κουκκίδα να πραγματοποιεί περιστροφές γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Το πιο σημαντικό απ΄ όλα, όπως διαπίστωσαν οι ερασιτέχνες παρατηρητές, ήταν ότι το μυστηριώδες διαστημόπλοιο ακολουθούσε τροχιά νοτίως της Νέας Υόρκης και πάνω από εμπόλεμες ζώνες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Το όνομά του είναι Χ-37Β. Και παρά τον εντοπισμό του από ερασιτέχνες παρατηρητές, η αποστολή του εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστήριο. Εκπρόσωποι του Πενταγώνου αρνούνται ότι πρόκειται για κάποιο εξελιγμένο μυστικό όπλο ή ότι εξυπηρετεί άλλους στρατιωτικούς σκοπούς. Οι ίδιοι αξιωματούχοι όμως αρνούνται να διευκρινίσουν για ποιον λόγο βρίσκεται σε τροχιά και πόσο θα διαρκέσει η πτήση του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τhe Ιndependent», μπορεί να μείνει σε τροχιά 9 μήνες.

Το Χ-37Β είναι μικρότερο από ένα διαστημικό λεωφορείο. Το άνοιγμα των φτερών του φθάνει τα 4 μέτρα και το μήκος του τα 10 μέτρα. Δεν είναι επανδρωμένο και την ευθύνη κατασκευής του είχε αρχικά εν μέρει η ΝΑSΑ. Πριν από 4 χρόνια το πρόγραμμα κατασκευής του πέρασε στα χέρια του Πενταγώνου.
ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Δοκιμαστική πτήση για το Χ-37Β
    Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θα κάνει την πρώτη δοκιμαστική πτήση ρομποτικού "διαστημικού αεροσκάφους", που θα εκτοξευτεί την Πέμπτη. Το Χ-37Β μεταφέρθηκε στη βάση εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Εφόσον όλα εξελιχθούν με βάση τον προγραμματισμό, η εκτόξευση θα γίνει με πύραυλο και στη συνέχεια θα αρχίσει η πτήση του ρομποτικού διαστημικού αεροσκάφους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

    Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες της αποστολής και τον τελικό στόχο, αλλά ανακοίνωσε ότι η σημερινή πτήση έχει προγραμματιστεί για να δοκιμαστούν τα συστήματα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

    Το ρομποτικό αεροσκάφος θα ολοκληρώσει την πτήση του με προσγείωση στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια. Το Χ-37Β είναι σχεδιασμένο για διαστημικές αποστολές διάρκειας έως 270 ημερών, σε χαμηλή τροχιά.

    Το αεροσκάφος θυμίζει ένα μικρό διαστημικό όχημα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς αστροναυτών. Η ενέργεια που χρειάζεται το σκάφος εξασφαλίζεται από μπαταρίες και ηλιακές κυψέλες.

    Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1999 υπό την αιγίδα της NASA και πέρασε στην ευθύνη διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών πριν ανατεθεί τελικά στην Πολεμική Αεροπορία.

    http://www.athina984.gr/node/95440

    Μηπως δεν ηταν τοσο κρυφο?

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μakis ευχαριστώ για την επισήμανση του άρθρου.Ομως ξαναδιάβασε προσεκτικά το δημοσίευμα των Νέων το οποίο βασίζεται σε αμερικανικές πηγές και θα δείς οτι τα δύο δημοσιεύματα δεν αντιφάσκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.