30/5/10

Τουρκία: για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, δημοσκόπηση φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται του ΑΚ του Ερντογάν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία ανέκτησε το προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, καθώς η ανάδειξη νέου ηγέτη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μοιάζει να αλλάζει τη γνώμη ενός σημαντικού ποσοστού των ψηφοφόρων γι’ αυτό.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Sonar, το CHP θα αποσπούσε 32,48% των ψήφων εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, έναντι 31,09% του AK του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το εθνικιστικό κόμμα MHP συγκεντρώνει 18,59%, κατά την δημοσκόπηση σε δείγμα 3.000 ανθρώπων μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την παραίτηση του βετεράνου Ντενίζ Μπαϊκάλ μετά από 18 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος, εξ αιτίας «ροζ» σκανδάλου.

Το CHP απέσπασε μόλις 21% των ψήφων το 2007, έναντι 47% του κόμματος που αποτελεί τον κύριο εκφραστή του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία.

Στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2009 το ποσοστό του AK έπεσε στο 38%, αλλά εκείνο του CHP δεν αυξήθηκε παρά μόνο δυο μονάδες, στο 23%.

Η οικονομική κρίση της περασμένης χρονιάς, το αδιέξοδο στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία, έχουν πλήξει τα ποσοστά της κυβέρνησης Ερντογάν.

'Αλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Akam, εμφανίζει το AK να συγκεντρώνει 25,3%, το CHP στο 24,8%, το MHP στο 15,2% και τους αναποφάσιστους να φθάνουν το 19,2%, έγραψε χθες Σάββατο η εφημερίδα Cumhuriyet.
ΕΞΠΡΕΣΣ

3 σχόλια:

  1. Απο νεοθωμανισμό πάμε για νεοτουρκισμό! Τι προτειμάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 30 Μαΐου 2010 11:08 π.μ.

    Δουλειά των Τούρκων είναι. Αυτούς να ρωτήσεις τι προτιμούν. Εμένα με αφήνει το θέμα εντελώς αδιάφορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.