14/5/10

Ένας Πόντιος μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία. Άς γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα!


Ένας "γίγαντας" στον παγκόσμιο ανεφοδιασμό καυσίμων
Του Κώστα Νάνου
Ένα ακόμη κομμάτι από το «παζλ» της κυριαρχίας του Δημήτρη Μελισσανίδη στον παγκόσμιο χάρτη του ανεφοδιασμού καυσίμων, μόλις μπήκε στη θέση του.
Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη Aegean του Έλληνα εφοπλιστή, κατάφερε να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, εξαγοράζοντας τις εγκαταστάσεις καυσίμων της εταιρίας Shell στο Las Palmas, στα Κανάρια νησιά.

Με τον όμιλο της Aegean διαρκώς να γιγαντώνεται, ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατάφερε να βγει πολύ πιο ισχυρός μέσα από την κρίση που έπληξε τη ναυτιλία.
Διαγράφοντας μια ξέφρενη πορεία επιχειρηματικής ανόδου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει καταστεί πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων σε ολόκληρο τον πλανήτη, με 18 σταθμούς ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στα σπουδαιότερα σημεία της υφηλίου.
Η παρθενική του ενασχόληση με τη ναυτιλία εντοπίζεται χρονικά στη δεκαετία του ΄80 και είχε να κάνει με την μεταφορά ενός φορτίου ξυλείας στην Τεχεράνη, για λογαριασμό του Τάκη Ηλιάδη της Shelman.

Γνωστός στο ευρύ κοινό ο Δημήτρης Μελισσανίδης έγινε με την εμπλοκή του στα αθλητικά δρώμενα της χώρας, στην ΑΕΚ και πριν στον Ιωνικό Νίκαιας τον οποίο μάλιστα κατάφερε να ανεβάσει στην πρώτη εθνική κατηγορία.

Στην εσωτερική αγορά καυσίμων μπήκε αγοράζοντας σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις και μερικά πρατήρια της ΕΒΡΟΙΛ στον Έβρο ενώ σήμερα η εταιρεία του AEGEAN OIL έχει ένα δίκτυο 600 πρατηρίων και κατέχει το 10,5% της εσωτερικής αγοράς στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2006 αγοράστηκαν οι εγκαταστάσεις από την αμερικανική πολυεθνική του χώρου των πετρελαιοειδών Chevron-Texaco στον Ασπρόπυργο Αττικής. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν 21 δεξαμενές αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας 32 εκατομμυρίων λίτρων, υπόγειο αγωγό που συνδέει απευθείας την εγκατάσταση με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, σύστημα ταυτόχρονης φόρτωσης τεσσάρων βυτιοφόρων οχημάτων και πρόσβαση στη θάλασσα με μια προβλήτα, με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης (φορτώσεων-εκφορτώσεων) δύο δεξαμενόπλοιων.

Μια κίνηση του που θεωρήθηκε προφητική είναι η αγορά 100 στρεμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, για να επεκτείνει τον σταθμό που λειτουργεί στο λιμάνι της περιοχής. Στόχος του είναι να παίξει σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των πλοίων που διέρχονται τα Δαρδανέλια και έχουν προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ στοχεύει και στις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η οποία αναμένεται ότι θα ενισχύσει την κίνηση καυσίμων στην περιοχή αυτή. Επίσης, για το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης εξασφάλισε αποθηκευτικούς χώρους με χωρητικότητα 45.000 τόνων.

Τον Δεκέμβριο του 2006 η εταιρεία κ Δημητρίου Μελισσανίδη Aegean Marine Petroleum Network Inc εισήχθηκε στο NYSE Στη μετοχική σύνθεσή της συμμετέχουν οι κ.κ. Peter Γεωργιόπουλος και Γιάννης Ταβλάριος.

Με βάση τον Πειραιά η εταιρεία επεκτάθηκε στο Γιβραλτάρ, τη Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη, στο Kingstone, στο Ocho Rio και στο Montego Bay της Τζαμάικα, στον Καναδά, στην Κωνσταντινούπολη, στον Παναμά, στο Ρότερνταμ, στο Χιούστον και στη Γκάνα φθάνοντας σήμερα να λειτουργεί δεκαέξι σταθμούς ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στα κυριότερα σημεία της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Στη διάρκεια του 2009, χρονιά κρίσης για τη ναυτιλία, η Aegean Marine Petroleum εξασφάλισε την αποκλειστική χρήση του σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων στο μαροκινό λιμάνι της Ταγγέρης, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Gulf Oil Marine Ltd μέλος της Gulf Oil Group για τη διεθνή διανομή θαλάσσιων λιπαντικών, ενώ προχώρησε και στην εξαγορά της Verbeke Bunkering αποκτώντας ηγετική θέση στην περιοχή Amsterdam - Rotterdam - Antwerp, που θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά bunkering στον κόσμο.
Μέσα στη χρονιά που πέρασε η Aegean Marine Petroleum κατάφερε να συνάψει δανειακές συμβάσεις ύψους 420 εκατ. δολαρίων.

Παρέλαβε 7 νεότευκτα ανεφοδιαστικά πλοία διπλού τοιχώματος και εξαγόρασε 4 secondhand πλοία. Μέσα στο 2010 θα ενισχύσει τον στόλο της με επιπλέον 14 νεότευκτα δεξαμενόπλοια, δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο ανεφοδιαστικών τάνκερ διπλού τοιχώματος.
Πηγή: www.capital.gr

10 σχόλια:

  1. Ε όχι και παράδειγμα για όλη την Ελλάδα ο αρχι-μαφιόζος

    Έλεος έλεος...εκτός και εαν είσαστε υπέρμαχοι του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπιζω να μην κοπει αλλα πρεπει να κουγονται και αλλη αποψη πριν θεοποιησουμε καποιον.
    Φιλικα Αιρετικος

    Τρίτη 19 Μάρτη 1996 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
    Διαφωνία εισαγγελέα - ανακριτή για Μελισσανίδη - Καρρά

    Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Πειραιά θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστούν ή όχι οι επιχειρηματίες Δ. Μελισσανίδης και Ι. Καρράς,που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο πετρελαίου με εικονικούς ανεφοδιασμούς ποντοπόρων πλοίων, ζημιώνοντας το δημόσιο κατά 267 εκατ. δραχμές.

    Μετά την απολογία τους χτες το μεσημέρι, ο 5ος τακτικός ανακριτής Ι. Βλαχόπουλος διαφώνησε με τη γνωμοδότηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Λαμπρόπουλου,για προσωρινή τους κράτηση, αντιπροτείνοντας επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματική εγγύηση 170 εκατομμυρίων δραχμών για τον καθένα.

    Την ίδια στιγμή στο 4ο ανακριτικό γραφείο απολογούνταν ένας ακόμη επιχειρηματίας για ανάλογη υπόθεση, με εικονικούς εφοδιασμούς θαλαμηγών, ύψους 11 εκατομμυρίων δραχμών. Ο Ν. Σουλιώτης,πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας "Σταρ Εφοδιαστική ΑΕ", αν και για πολύ μικρότερα ποσά, κρίθηκε ομόφωνα προφυλακιστέος από την ανακρίτρια Ι. Κλάπα και την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Στουραϊτου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής διαφώνησε με την προφυλάκιση των Μελισσανίδη - Καρρά, γιατί αν και υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για συμμετοχή τους στις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, "δεν είναι πολύ πιθανό να τις επαναλάβουν στο μέλλον, λόγω διάλυσης της εταιρίας τους και μη συνεργασίας τους πλέον". Να σημειώσουμε πάντως ότι τόσο ο Δ. Μελισσανίδης όσο και ο Ι. Καρράς δραστηριοποιούνται και σήμερα στο χώρο του εμπορίου καυσίμων, με ξεχωριστές εταιρίες!

    Στην υπόθεση Μελισσανίδη - Καρρά, εμπλέκονται τρεις υπάλληλοι του ΙΒ Τελωνείου οι οποίοι φέρονται ότι βεβαίωσαν ψευδώς 92 ανεφοδιασμούς σε 35 πλοία για το διάστημα από 7 του Γενάρη 1994 έως 9 του Απρίλη του ίδιου έτους. Ανάλογη έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και για το υπόλοιπο διάστημα λειτουργίας της εταιρίας από το 1992 έως τις αρχές του 1995, οπότε διαλύθηκε. Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν ομόφωνα σε βάρος του τελωνειακού Ε. Σπανού.Αντίθετα διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, που θα λυθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, υπήρξε και για την προφυλάκιση των δύο άλλων τελωνειακών, Σ. Μερκουλίδη και Γ. Αλεξανδρόπουλου,καθώς ο ανακριτής ζήτησε και γι' αυτούς περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση. Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν εξάλλου στην Χρ. Δημαρόγκωνα,μέλος του ΔΣ και νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρίας "Πετρέλαια Αιγαίου", που απολογήθηκε χτες για την ίδια υπόθεση.

    Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αιρετικος για εχουμε και την αλλη πλευρα των σωτηρων του ελληνικου λαου.

    http://www.hrima.gr/article.asp?view=440&ref=407
    Πληγή το λαθρεμπόριο

    Σημείο - κλειδί στη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς κατά το 2007 αποτέλεσε το μεγάλο ποσοστό των παρανόμως διακινούμενων ποσοτήτων προϊόντων πετρελαίου.
    Αυτό συνίσταται:
    > πρώτον, στη φοροκλοπή, η οποία προκύπτει από την πώληση ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας οι οποίες διατίθενται ως πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ελληνικό δημόσιο έχασε κατά το παρελθόν έτος έσοδα της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ από αυτή τη δραστηριότητα. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομίας για εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης των δύο ντίζελ αποτελεί ένα βήμα στη κατεύθυνση ελέγχου της παράνομης δραστηριότητας, η οποία όμως έχει πολλά πλοκάμια.
    > Δεύτερον, στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων αφορολόγητου πετρελαίου ναυτιλίας στην εγχώρια αγορά. Μετά τον αποχρωματισμό του, το πετρέλαιο διετίθετο σε φούρνους, εργαστήρια και μικρές βιοτεχνίες.
    > Στη διάθεση στην εσωτερική αγορά αφορολόγητων καυσίμων, τα οποία θα έπρεπε να πωληθούν σε γειτονικές χώρες. Ενδεικτικά υπολογίζεται ότι κάθε τόνος αφορολόγητου καυσίμου που προορίζονταν για κάποια ξένη αγορά και που διετίθετο στην εγχώρια αγορά προσέφερε στον λαθρέμπορο κέρδος από φοροκλοπή της τάξεως των 400 ευρώ.
    Στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών, πάντως, εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκ των ισχυρών εμφανίζουν απώλειες δυνάμεων. Συγκεκριμένα, οι πέντε μεγαλύτερες (βάσει κύκλου εργασιών) επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχουν πάνω από το 62% της αγοράς. Στα ίδια επίπεδα κινείται και το ποσοστό που οι εν λόγω εταιρίες αποσπούν από τα συνολικά κέρδη του κλάδου.
    Το θέμα που κυριαρχεί στον κλάδο και το οποίο δεν είναι άσχετο με την συγκέντρωση δυνάμεων είναι η εξέταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δύο μεγάλων επιχειρήσεων για εναρμονισμένη εμπορική πολιτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση των λιανικών τιμών σε υψηλά επίπεδα.
    Στην αγορά καυσίμων εντείνονται οι διεργασίες συγκέντρωσης δυνάμεων - είτε με την μείωση της παρουσίας μικρών εταιριών του κλάδου, είτε με την ένωση δυνάμεων των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων. Στη κατεύθυνση αυτή εντείνονται οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες για πιθανή συνεργασία μεταξύ ορισμένων μεσαίου μεγέθους εταιριών. Αυτή ξεκινά από τις σκέψεις για τη δημιουργία ενός κοινού εμπορικού σήματος και φτάνει ως το σημείο για πιθανή συνένωση δυνάμεων σε μετοχικό επίπεδο. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί σαφές δείγμα της έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών που αναζητεί νέα ισχυρά εμπορικά σήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο καί σ᾽ ἀνώτερα.
    Ἐλπίζω νά παραμείνει Ἑλληνας καί ΑΕΚτζῆς. κ᾽ ὅχι πατσαβούρα τῆς βρωμο-δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που ειναι τα μηνυματα οεο τι τα εφαγε ;
    Αιρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενας απατεώνας θέλετε να πείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πραγματι διακιωνεται ο τιτλος,,ας γινει παραδειγμα για ολους τους ελληνες..χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα..
    για αυτο φτασαμε εδω που φτασαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O Melissanidis mpike sto amerikaniko xrimatistirio NYSE.
    Ekei gia na mpei kaneis, ton xeskonizoun.
    Min eimaste kanetrexeis.
    H epixeirimatiki drastiriotita tou Melissanidi einai sto exoteriko kata 90%.
    Exei taposei oles tis poliethnikes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί ρε, παιδιά ο Ωνάσης λίγα έκανε ; αλλά και τι μ'αυτό;
    Οι επιχειρήσεις δεν είναι για παπαδοπαίδια. Επιβιώνει αυτός που κάνει ό,τι χρειάζεται. Άμα θέλετε άγιο-επιχειρηματία να αρχίσουμε τα πειράματα γενετικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Γιατί ρε, παιδιά ο Ωνάσης λίγα έκανε ; αλλά και τι μ'αυτό;

    Αιρετικος δικα μου και δικα σου λεφτα εκλεψε.Καληνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.