10/5/10

Μοντέλο Ταϊβάν προωθεί η Άγκυρα στην Ευρώπη για τα κατεχόμενα

Η Τουρκία συνδέει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ στα πρότυπα της Ταϊβάν.

Λευκωσία: Η μετεξέλιξη του ψευδοκράτους σε Ταϊβάν αποτελεί την αξίωση της Άγκυρας, ώστε να προχωρήσει ως αντάλλαγμα στο άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Το θέμα αυτό τίθεται από την Τουρκία προς τους Ευρωπαίους, την ίδια στιγμή όμως η Άγκυρα θεωρεί πως αυτή η επιδίωξη μπορεί να έχει αποτέλεσμα μέσω του σεναρίου που βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο. Μέσω, δηλαδή, του Ευρωκοινοβουλίου και χωρίς να τεθεί ευθέως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, που θα οδηγήσει και στο άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε πως εάν οι Ευρωπαίοι άρουν τους «περιορισμούς που υπάρχουν για τους Τουρκοκύπριους», και «κατά τα πρότυπα της Ταϊβάν, να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με όλο τον κόσμο», τότε «ίσως και επανεξετάσουμε ορισμένες αποφάσεις μας».

Παραπέμποντας στο θέμα των λιμανιών, ο Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι αυτό το θέμα συζητείται με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Διπλωματική πηγή υποδείκνυε πως η Άγκυρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως έχει αποκαλύψει ο «Φ», το θέμα του απευθείας εμπορίου θα κριθεί μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες. Έχει δε η προθεσμία αυτή συνδεθεί και με τη λύση του Κυπριακού.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

11 σχόλια:

  1. Mε δαπάνη του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευή του τζαμιού στο Βοτανικό!
    10-05-2010 10:29:32
    Με το γκρέμισμα της περίφραξης και την καταστροφή ενός βενζινάδικου και ενός λιπαντηρίου του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησαν πριν δύο ώρες στον Βοτανικό οι εργασίες κατεδάφισης των εγκαταστάσεων του Κλάδου, προκειμένου να κτιστεί το ... τζαμί. Το εντυπωσιακό σε όλα αυτά είναι ότι οι προαναφερόμενες εργασίες, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου, γίνονται με δαπάνες του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες δεν προβλέπονται από καμία συμφωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων!
    Δηλαδή την ώρα που τα σκάφη επιφανείας του Π.Ν. λόγω οικονομικών περικοπών βρίσκονται δεμένα στους ναυστάθμους Σαλαμίνας ή Κρήτης (σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε λιπαντικά για την κίνησή τους), εν τούτοις διατίθενται κονδύλια για να κτιστεί στο τζαμί και μάλιστα σε εγκαταστάσεις του Π.Ν. Το δεύτερο που σημειώνεται είναι ότι η καταστροφή της περίφραξης ενώ στο εσωτερικό εξακολουθούν να υπάρχουν εγκαταστάσεις με φορητά όπλα, υπηρεσίες με απόρρητα έγγραφα κλπ, δημιουργεί μείζονα προβλήματα ασφάλειας και αποτελεί ακόμα μία ελληνική παραδοξότητα των ημερών.

    Και βέβαια μόνο τυχαίο δεν είναι ότι παρά τα σεισμικά γεγονότα των ημερών η σκέψη των ιθυνόντων ήταν η έναρξη της κατασκευής του τζαμιού στο κέντρο της Αθήνας.

    Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μαϊου που κυκλοφορεί υπάρχουν δύο τεκμηριωμένες αναλύσεις για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στον ελληνικό εθνικό κορμό των κύμα των λαθρομεταναστών και ειδικότερα αυτών που είναι μουσουλμανικής καταγωγής και εξακολουθούν να παραμένουν «ξένα στοιχεία» αποκρούοντας κάθε προσπάθεια αφομοίωσής του, όπως έχει συμβεί άλλωστε και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Γαλλία κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε τώρα να πάει ο Γιώργος να τους τρίξει τα δόντια μετά το παρακαλητό που ρήξαμε,ελεείστε τον αόματο......κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Medevedev: Ρωσία και Τουρκία γίνονται στρατηγικοί εταίροι
    10-05-2010 08:25:01
    Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου Dmitry Medvedev που δημοσίευσε η Τουρκική εφημερίδα Zaman, οι δύο χώρες γίνονται στρατηγικοί εταίροι.

    Ο Ρώσος πρόεδρος που θα επισκεφτεί την Τουρκία το διήμερο 11-12 Μαΐου δήλωσε πως οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες φτάνουν στο επίπεδο πλήρους στρατηγικής συνεργασίας. Μάλιστα, συνέδεσε την επίσκεψη του με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων, που συνέβη 3 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η Τουρκία είναι ένας καλός και αξιόπιστος γείτονας με τον οποίο χαίρονται να αναπτύξουν σχέδια ενίσχυσης της συνεργασίας για το καλό και των δύο χωρών.

    Επίσης, επεσήμανε πως η συνεργασία δε θα πρέπει να περιοριστεί στα υλικά αλλά να επεκταθεί στον τομέα υψηλής τεχνολογίας και αμοιβαίων επενδύσεων, αν και αναγνώρισε πως το κλειδί στη συνεργασία των δύο χωρών αποτελούν η ενέργεια και τα καύσιμα.

    Είναι εμφανές πως, όπως έχουμε ηδη επισημάνει, οι Ρώσοι στρέφονται προς την Τουρκία διαβλέποντας την διπλωματική στροφή της χώρας μας προς τις Ατλαντικές δομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλ. ενέργειας
    09-05-2010 23:37:34
    Η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τους εμπορικούς όρους αναφορικλά με την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας από ρωσικές εταιρείες. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε και το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στη νέα μονάδα χωρίς όμως να αποκαλυφθεί.

    Τέσσερεις συνολικά μονάδες θα κατασκευαστούν η κάθε μία με δυνατότητα παραγωγής 1,2 GW. Το συγκρότημα πρόκειται να κατασκευαστεί πλησίον της πόλης της Μερσίνα στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό η πρώτη μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2016 και η τελευταία το 2019. Εκτιμάται ότι τα τελικά έγγραφα της συμφωνία θα υπογραφούν σύντομα.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Μωάμεθ ο Β' ο Πορθητής, ιδιοκτήτης της Αγίας Σοφίας!
    10-05-2010 14:10:27
    Βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της Αγίας Σοφίας, αλλά επειδή έχει πεθάνει τώρα ψάχνουν τους απογόνους του! Απίστευτα πράγματα δημοσιεύονται στην εφημερδία Milliyet, όπου ο γενικός διευθυντής βακουφικών ιδρυμάτων (τα κτήματα που είχαν αφιερωθεί από ευσεβείς σε ναούς, μοναστήρια, σχολεία κ.ά.) της Τουρκίας, Γιουσούφ Μπεγιαζίτ, ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας της Αγια-Σοφιάς! Αυτοί ανήκουν στον Ebulfetih Sultan Mehmet, γνωστό ως σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ο Πορθητής, αυτός που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1453.
    Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους Οθωμανούς Σουλτάνους, που ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι θεωρούν ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία τους, μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ.

    Όπως διευκρινίζει με σκωπτική διάθεση η τουρκική εφημερίδα, με την «ανακάλυψη» αυτή αποδεικνύεται ότι η Αγια-Σοφιά ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο και όχι στα «πνευματικά όντα» της Παναγιάς, του Χριστού ή του Αγίου Πνεύματος.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παραιτήθηκε ο Deniz Baykal, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στην Τουρκία
    10-05-2010 14:21:33
    Ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου Πρωθυπουργού παραιτήθηκε σήμερα από την αρχηγεία του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP μετά από το σάλο που προκλήθηκε για το βίντεο δείχνει σύμφωνα με εκτιμήσεις τον Baykal σε ερωτικές περιπτύξεις με γυναίκα στέλεχος του κόμματος του.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα, ο Baykal αρνείται ότι είναι αυτός που φαίνεται στο επίμαχο βίντεο και καταγγέλλει ότι είναι θύμα συνομωσίας. Συμπληρώνοντας ο αρχηγός του CHP δήλωσε ότι με την παραίτηση του δεν σημαίνει ότι προσπαθεί να «δραπετεύσει» από την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί.

    Το συγκεκριμένο βίντεο είχε τραβηχτεί πριν από 8 χρόνια, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η χρονική συγκυρία που παρουσιάστηκε αφού σε δύο εβδομάδες ξεκινά το Συνέδριο του κόμματος του οποίοι ηγείται ο Baykal. Επιπρόσθετα η εξέλιξη αυτή είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση η οποία πρόκειται να προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση πακέτου συνταγματικών αλλαγών.

    Το κόμμα του Baykal είχε τοποθετηθεί αρνητικά σε αυτό το πακέτο και προτίθετο να εμποδίσει τις αλλαγές αυτές μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάθετη πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας και εκτίναξη του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο έφεραν οι ανακοινώσεις για την δημιουργία "ταμείου στήριξης" για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Βασίλης Μαρκεζίνης στο «Εθνος»:
    «Δεν αμφιβάλλω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί αμέσως, αλλά θα προετοιμαστεί προσεκτικά, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να παραμείνει στο σκοτάδι από πλευράς ενημέρωσης.
    Αλλά το γεγονός ότι το όλο το σχέδιο θα ξεδιπλωθεί σταδιακά και ωραιοποιημένο από τον υπάκουο πάντοτε Τύπο, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την, προ μερικών εβδομάδων, επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Αγκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ υτδδω

    Δεν θα σου κόστιζε τίποτε να βάλεις έναν σύνδεσμο (ελληνιστί λινκ), ώστε να μπορεί κανείς να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο. Εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει κάποτε νὰ καταλάβουμε ὅτι μία χρονίζουσα κατάστασις στὸ διεθνὲς δίκαιο, εἶναι καὶ δικαιοπαραγωγικὴ διαδικασία.
    Τὸ ἴδιο ἰσχύει καὶ μὲ τὰ 12 μίλια τοῦ θαλασσίου χώρου.
    Γι' αὐτὸ χρειάζεται ὁ στρατὸς γιὰ ὑπερασπίζη τὰ ζωτικά μας συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε 10 Μαΐου 2010 2:25 μ.μ.,

    Όπως παρουσιάζεις τα πράγματα, εμένα μου ακούγεται παράνομο και θα έπρεπε να επέμβει εισαγγελέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.