24/5/10

Η Ελληνική κρίση, οι Αλβανοί και τα Σκόπια

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων
Μία ανησυχία που εκφράζεται από πολλούς Έλληνες είναι ότι δεν πρέπει να διαπραγματευθούμε σοβαρά εθνικά ζητήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης, διότι βρισκόμαστε σε αδύναμη θέση. Όσοι παρακολουθούμε το Μακεδονικό και τα Βαλκανικά θέματα θυμόμαστε από την Ιστορία ότι ο Βουλγαρικός εθνικισμός κατά της Μακεδονίας αξιοποίησε την ελληνική οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1890.

Το 1893, ακριβώς τη χρονιά κατά την οποία ο Χ,. Τρικούπης ομολόγησε ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», στη Βουλγαρία ιδρύθηκε η Ε.Μ.Ε.Ο ( Επαναστατική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) γνωστή με τα βουλγαρικά αρχικά Β.Μ.Ρ.Ο. Η οργάνωση αυτή ανέλαβε την προπαγάνδα κατά της Ελλάδος και έπαιξε βασικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα. Σήμερα με αυτό το όνομα υπάρχουν δύο κόμματα. Ένα στα Σκόπια, το οποίο κυβερνά, και ένα μικρό στη Βουλγαρία.

Το 1898 μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και την επιβολή στην Ελλάδα του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, τότε ακριβώς ιδρύθηκε στη Σόφια το «μακεδονικό Κομιτάτο». Από το όνομά του προήλθαν και οι ένοπλοι κομιταζήδες οι οποίοι συγκρούσθηκαν με τους ντόπιους Έλληνες της Μακεδονίας και με τους εθελοντές που ήλθαν από την ελεύθερη Ελλάδα. Η Ιστορία , λοιπόν, μάς διδάσκει να προσέχουμε διότι με τα δικά μας προβλήματα πολλοί χαίρονται και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Ειδικά δε στις σχέσεις μας με τη ΦΥΡΟΜ και στο θέμα του ονόματος πιστεύω ότι για πολλούς ακόμη λόγους η στιγμή είναι ακατάλληλη για κάθε διαπραγμάτευση. Πρώτον, διότι λόγω της κρίσης αποδυναμώθηκε η εικόνα της Ελλάδος ως ισχυρού οικονομικού εταίρου στα Σκόπια. Δεύτερον, διότι παρά την ελληνική υποχώρηση και την επίσημη αποδοχή σύνθετης ονομασίας, ουδεμία υποχώρηση είδαμε από τα Σκόπια. Τρίτον, διότι βρισκόμαστε σε φάση όξυνσης του ψευδομακεδονικού εθνικισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος Πρέσβυς της ΦΥΡΟΜ στο Βατικανό είναι στενός συνεργάτης της Σχισματικής «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμμία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τούτο μαρτυρεί ότι τα Σκόπια σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, ακόμη και την «Εκκλησία» που κατασκεύασε ο Τίτο για διεθνή προπαγάνδα. Ο τέταρτος λόγος που επιβάλλει περίσκεψη είναι η αναζωπύρωση του αλβανικού αλυτρωτισμού στο τρίγωνο Κοσσόβου-ΦΥΡΟΜ-Σερβίας. Αν υλοποιηθεί και στα Σκόπια το σενάριο του Κοσσόβου η ΦΥΡΟΜ κινδυνεύει να διχοτομηθεί. Οπότε γιατί η Ελλάδα να συζητεί την παραχώρηση ονόματος, ιστορίας και πολιτισμού σε ένα κράτος που δεν ξέρουμε αν μεθαύριο θα υπάρχει;

Η πρόσφατη ειδησεογραφία μάς πληροφορεί ότι στις 11. 5. 2010 Αλβανοί ένοπλοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την σκοπιανή αστυνομία κοντά στα σύνορα της ΦΥΡΟΜ με το Κοσσυφοπέδιο σε ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια εθνοτικής βίας μετά την ένοπλη ρήξη του 2001. Στην κατοχή τους εντοπίσθηκε μεγάλη ποσότητα όπλων και εμβλήματα με τα διακριτικά του UCK, του γνωστού μας από το 1999 Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού. Οι δύο από τους νεκρούς ήταν πολίτες της ΦΥΡΟΜ, αλβανικής καταγωγής, και ο τρίτος Αλβανός κάτοικος του Κοσσόβου. Είχαν όλοι ποινικό μητρώο και ένας εξ αυτών είχε καταδικασθεί ερήμην σε κάθειρξη εννέα ετών. Στο φορτηγό εντοπίσθηκαν τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, τρεις τσάντες με χειροβομβίδες, έξι τσάντες με εκρηκτικά ΤΝΤ, τυφέκια ακριβείας, νάρκες και πυρομαχικά.

Μία εβδομάδα πριν από αυτό το επεισόδιο η σκοπιανή αστυνομία είχε ανακαλύψει τέσσερις κρύπτες με μεγάλη ποσότητα αλβανικού οπλισμού στην ίδια περιοχή, αλλά οι φύλακες του οπλισμού διέφυγαν. Παράλληλα στους δρόμους των Σκοπίων αλβανικές Μ.Κ.Ο. διοργανώνουν διαδηλώσεις με αίτημα την ισότιμη χρήση της αλβανικής γλώσσας στο Κοινοβούλιο και την ουσιαστική μετατροπή του κράτους από σλαβικό «μακεδονικό» σε συνεταιρισμό Αλβανών και Σλάβων με πολλές άλλες μικρότερες μειονότητες. Το μήνυμα των Αλβανών της ΦΥΡΟΜ, που αποτελούν το 30% και ενθαρρύνονται από την απόσχιση του Κοσσόβου είναι σαφές: «Αν οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν μας παραχωρήσουν το 50% της εξουσίας τότε θα διεκδικήσουμε με τα όπλα την απόσχισή μας και θα ενωθούμε με τους αδελφούς μας Κοσσοβάρους». Φυσικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι Σλάβοι των Σκοπίων θα αναζητήσουν κάπου αλλού στήριγμα και το πιθανότερο είναι να στραφούν προς τη Βουλγαρία, η οποία επισήμως τους θεωρεί Βουλγάρους. Η πιθανότητα να έχουμε σε λίγα χρόνια καντονοποίηση ή πλήρη διχοτόμηση στη ΦΥΡΟΜ είναι πολύ μεγάλη. Άλλωστε οι ΗΠΑ στον αλβανικό παράγοντα ποντάρουν περισσότερο λόγω και της δημογραφικής του ικμάδας. Δεν θα στενοχωρηθούν ιδιαιτέρως από τη διάσπαση της ΦΥΡΟΜ. Στα Βαλκάνια οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξευμενίσουν το μουσουλμανικό στοιχείο, για να εξισορροπήσουν τη στάση τους στο Μεσανατολικό.

Προφανώς η όλη αναβίωση των αλβανικών μεγαλοϊδεατικών σχεδίων δεν αφορά μόνο τη ΦΥΡΟΜ. Η Φυσική Αλβανία, όπως αποκαλείται ηπιότερα το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας» έχει κακές διαθέσεις και προς τη Σερβία και προς το Μαυροβούνιο και προς την Ελλάδα. Δημοσιογράφοι και άλλοι επισκέπτες της Βορείου Ηπείρου μάς πληροφορούν ότι έχουν αυξηθεί τα συνθήματα στους τοίχους υπέρ των Τσάμηδων εγκληματιών πολέμου και κατά της Ελλάδος. Η ελληνική επίσημη αδράνεια και έλλειψη αντίδρασης βλάπτει το εθνικό μας γόητρο. Επιπλέον καλό είναι να αναθεωρηθεί η μεταναστευτική πολιτική της σημερινής κυβερνήσεως, όπως ορθότατα ζήτησε και ο Αντώνης Σαμαράς, για λόγους εθνικής ασφαλείας. Η μαζική εισροή και πολιτογράφηση Αλβανών στη χώρα μας ίσως δημιουργήσει μειονοτικές διεκδικήσεις. Δεν παραβλέπω τους φιλήσυχους Αλβανούς αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι μεταξύ των εδώ λαθρομεταναστών υπάρχουν επικίνδυνοι και οργανωμένοι εθνικιστές.

http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=1031

6 σχόλια:

  1. Η λύση όλων αυτόν τον προβλημάτων δεν θα έρθουν με ειρηνικό και πολιτικό τρόπο γιατί όποια πολιτική λύση και να δοθεί δεν θα σταματήσουν ούτε οι σκοπιανοί ούτε οι αλβανοί να διεκδικούν!

    Το ίδιο βλέπουμε και με την Τουρκιά εκτός αν ο Γιωργάκης οικιοθελώς κάνει η έκανε παραχωρήσεις ότι και να συμφωνήσουμε με τους τούρκους θα κρατήσει για λίγα χρονιά και θα αρχίσουν από την αρχή διεκδικώντας νέα πράγματα και όσο ποιο ισχυρή οικονομία αποκτούν τόσο ποιο δυσμενή η θέση μας απέναντι τους!

    Μια μεγάλη Αλβανία που όλοι φοβούνται είναι δυκιολογειμένω αλλά ας το δούμε ρεαλιστικά αυτή η μεγάλη Αλβανία υπάρχει ήδη, και ας μην έχει κινά σύνορα και μια μέρα θα γίνει, κακός δεν στηρίζουμε τους αλβανούς στα Σκόπια για την ανεξαρτητοποίηση τους δηλαδή την διάσπαση τον Σκοπίων με ένα κομμάτι προς Αλβανία και το άλλο προς Βουλγαρία φυσικά ανεπίσημα!

    Ότι αφορά την Αλβανία έχουμε καλές σχέσεις η όχι μαζί τους δεν οφείλει τίποτα στην εξωτερική πολίτικη τις Ελλάδος και ιδικά σε μια σύρραξη με τα μογγόλια πολλοί θα είναι οι αλβανοί που εθελοντικά θα πολεμήσουν στο πλάι τους η ιστορία επαναλαμβάνετε το μόνο σίγουρο στην ανθρωπότητα! Με το που επέτρεψαν τους τούρκους να κάνουν βάση για τα υποβρύχια τους και στρατιωτική συνεργασία το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση την μη ανανέωση άδειας παραμονής στην χωρά μας για χιλιάδες αλβανούς μπορεί να μην φταίνε αυτοί οι άνθρωποι όπως και δεν φταίμε εμείς για την οικονομική κρίση αλλά εμείς την πληρώνουμε και επιτέλους ας βάλουν οι δικοί μας μυαλό και να αρχίσουν να κάνουν τις δουλειές που απαξιώνουν να κάνουν και δίνουν ευημερία στους αλβανούς και μιζέρια στους εαυτούς τους, σε επαρχία ζω και τα βλέπω καθημερινά!

    Στον Ερτοσκαταν θα απαντούσα με μια συμπαραγωγή Γαλλική, Ευρωπαϊκή, η Ρώσικη Μαχητικών αεροσκαφών σε μεγάλους αριθμούς για τα προβλήματα μας ! Είναι απαράδεκτο να ξοδεύουμε τόσα δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα και να μην τα αξιοποιούμε στο μέγιστο!

    Ότι και να συμφωνήσουμε μαζί τους δεν θα είναι προς όφελος έστω και τον δυο, συμφωνίες θα μπορέσουμε να κάνουμε μόνο με μια διασπασμένη Τουρκιά και αδύναμη κάτι που είναι εφικτό! Όλα ξεκινάμε από μια καλή παρουσίαση, αν πραγματικά πείσεις τους ευρωπαίους, αμερικανούς και ρώσους ότι ένας διαμελισμός της Τουρκιάς οφείλει στα συμφέροντα τους θα γίνει!

    Όσο για τους μουσουλμάνους στην Θράκη και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα μια είναι η λύση να επανεξετάσουμε την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκιά, όσοι νιώθουν τούρκοι και όχι έλληνες πολίτες να αποζημιωθούν και να πουλήσουν τα υπάρχοντα τους στο ελληνικό κράτος και στο καλό να τελειώνουμε και μ αυτό!

    Η χώρα πρέπει να ανακτήσει τις δυνάμεις της και μπορεί, όλα εξαρτούνται από το πόσο πραγματικά θέλουν το καλό αυτής της χώρας οι κυβερνόντες που αυτήν την στιγμή δεν με πείθουν κανένας τους, το πολυτιμότερο που έχει αυτή η χώρα είναι οι επιστήμονες σε όλους τους κλάδους και θα έπρεπε να είναι από τις επείγουσες προτεραιότητες τους να τους αξιοποιήσουν στο μέγιστο και όχι να τους δείχνουν το δρόμο προς το εξωτερικό!
    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά το θέμα που δόθηκε την 19η Μαΐου στις εισαγωγικές εξετάσεις («Στου Κεμάλ το σπίτι»), διαβάζω στο ΠΑΡΟΝ ότι στο μάθημα της Ιστορίας δόθηκε σαν θέμα ... το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας του 1930!

    Βέβαια, αν έγραφε κάποιος με γνώσεις ιστορικές και πολιτικές, θα ήταν μία θαυμάσια ευκαιρία να αναπτύξει την αποτυχία του εν λόγω εγχειρήματος και το παράλογο και αδιέξοδο της μη αλλαγής πλεύσεως στα ελληνοτουρκικά μέχρι σήμερα. Όμως, παιδιά γράφουν και ευλόγως εγείρεται το ερώτημα γιατί το κάνουν αυτό οι υπεύθυνοι; Γιατί προκαλούν απροσχημάτιστα και δείχνουν τις προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από την κολακεία των Τούρκων;

    Θα τους αφήσουμε μια με το σπίτι του Κεμάλ και μια με την αποτυχημένη, ανύπαρκτη και εθνικά επιζήμια "ελληνοτουρκική φιλία", να οδηγήσουν την σκέψη των νέων παιδιών σε ατραπούς που οδηγούν στην υποδούλωσή μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι οι αμερικανοί έχουν επενδύσει πολλά στον αλβανικό παράγοντα αυτό είναι οφθαλμοφανές(μια μικρή Τουρκία στα βαλκάνια..ακομα και αλβανοί ορθόδοξοι που το έχουν αντιλήφθη διαφωνούν και με πολύ προσεκτικό τρόπο το εκφράζουν σπάνια βεβαία νιώθοντας την πίεση της μουσουλμανικής πλειοψηφίας)
    Άποψη μου είναι ότι η αμερικανοί περιμένουν ποτέ θα κάνουμε το λάθος να αναγνωρίσουμε τα σκοπιά με κάποιο παράγωγο του όρου Μακεδονία τέτοιας μορφής όμως που να μπορούν αυτοί οι βουλγαριζονταις να οικιοπυοιθουν μακεδονική εθνότητα και γλωσσά!
    Σε μας θα λένε..βρείτε γρήγορα μια λύση…θέλετε να δείτε καμία μεγάλη Αλβανία…και φοβάμαι μήπως κανένας κουφιοκέφαλος σαν τον μπανγκαλόου το κάνει , δήθεν αυτό θα προστατέψει τα βόρεια σύνορα μας από μια μεγάλη Βουλγαρία και μια μεγάλη Αλβανία
    Τότε θα είναι πιστέβω που θα δώσουν το πράσινο φως στους αλβανους,δλδ μόλις θα έχουν εξασφαλίσει μια <> θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της δημιουργίας της <>.
    Στη συνέχια θα προσπαθήσουν να φτιάξουν και την μεγάλη <> με ελληνικά εδάφη φυσικά(δεν πρόκριτε να δώσουν τπτ στους βούλγαρους και ας ξεγελιούνται αυτοί προς το παρών-πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος μήπως στραφούν προς την αδελφή Ρωσία που τοσο πολύ την σνομπάρουν τώρα αλλα ξεχνάνε ότι χάρη στους ρώσους υπάρχουν)
    Και έτσι θα έχουν ηρεμήσει απ τους ρώσους οι οποίοι είναι και ο πραγματικός στόχος ότι δεν θα έχουν για τα επόμενα 100 χρόνια πρόσβαση στις θερμές θάλασσες.
    Γιαυτό τον λόγο προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία περιφερική υπερδύναμη (αρχηγό του μουσουλμανικού κόσμου)γιαυτό το τσίρκο του δήθεν τσακωμού με το Ισραήλ όλα αυτά για τον μόνο λόγο ώστε να φτιάξουν μια δυνατή πρώτη γραμμή απώθησης των ρώσων των μόνον που πραγματικά φοβούνται και τρέμουν.
    Εμείς ποιον ρόλο θα παίξουμε σαυτήν την μεγάλη σκακιέρα η ιστορία θα δήξει…
    Άποψη μου είναι ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και πρέπει να φερθούμε ανάλογα….
    Το ζωνάρι το έχουμε σφίξει πολλές φορές μια παραπάνω δεν κάνει και τπτ
    Πάντος το οικόπεδο μας μας προστάζει να παίξουμε σκληρά…

    ΒΟΡΕΙΟΗΠΙΡΟΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε βορειοηπειρώτη χρησιμοποιείς κάποια δεδομένα,τις ΗΠΑ και την ΕΕ,μην είσαι και τόσο σίγουρος για την ύπαρξή τους ώς έχουν σήμερα, για το μέλον.

    Όπως πολύ σωστά ανέφερες ζούμε ιστορικές μέρες,πιθανότατα θα έχουμε-έχουμε ήδη πολύ μεγάλες διεθνείς γεωστρατηγικές-γεωπολιτικές-γεωοικονομικές ανακατατάξεις,αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω πως η Ελλάδα θα ήταν καλό να διατηρήσει μια ουδετερότητα και πολύ ευδιάκριτες αποστάσεις.

    Υ.Γ.

    Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιβάλλεται ουδετερότητα και σαχλαμάρες μεγάλης Αλβανίας Βουλγαρία Σκόπια με επεκτατική διάθεση αυτά είναι χαζομάρες . τα Σκόπια είναι αίτημα να διαλυθούν αλβανοί στηρίζονται σε μια οικονομία των ναρκωτικών και ξεπλύματος χρήματος Βούλγαρη λιμοκτονούν πως θα καταφέρουν να δημιουργήσουν στρατό αξιόμαχο να μας απειλήσουν μήπως να τους δώσουν αμερικανοί ετοίμους στρατιώτες ?ένας στρατός αξιόμαχος σε ικανό αριθμό για να συντηρηθεί χρειάζεται μεγάλο ΑΕΠ και τα κράτη αυτά έχουν ΑΕΠ πίνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 25 Μαΐου 2010 8:17 π.μ

    Φίλε/η, φτιάξε λίγο τα ελληνικά σου, διότι δεν καταλαβαίνω λέξη απ' όσα γράφεις.

    >είναι αίτημα να διαλυθούν<
    Ποιανού αίτημα;

    >Βούλγαρη λιμοκτονούν...<
    Στον Χρήστο Βούλγαρη από Λονδίνο απευθύνεσαι;

    Οι Αμερικανοί, εν πάση περιπτώσει, στηρίζουν Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία. Έχεις ποτέ ακούσει για τον UCK και τον UCC;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.