28/5/10

Η πολιτική, οι αγορές και το τιμόνι

Του Σταυρου Λυγερου
Μπορεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα να διασώθηκε από τις κυβερνήσεις με δημόσιο χρήμα, αλλά η φούσκα που παρήγαγε ο καζινοκαπιταλισμός των κάθε είδους παραγώγων δεν εξαφανίστηκε. Ενα σημαντικό τμήμα της μεταλλάχθηκε σε δημόσιο χρέος. Μαζί με τη φούσκα μεταλλάχθηκε και η κρίση. Η Ελλάδα, ως ο αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης, έγινε το πειραματόζωο στη νέα φάση της κρίσης. Για να αποφύγουν την τύχη της Ελλάδας, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθετούν μέτρα λιτότητας.

Στην προσπάθειά τους να περάσουν αυτά τα μέτρα, οι εξουσίες και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί τους επιστρατεύουν το –πολύ γνωστό μας– επιχείρημα ότι η κοινωνία ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά, όπως πάντα, τα μεγάλα ψέματα χρησιμοποιούν σαν όχημα μισές αλήθειες. Στην πραγματικότητα, το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Η μεταλλαγή της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε κρίση δημοσίου χρέους είναι ένας τρόπος για να επιβληθεί μία αντιστροφή στην κατανομή των βαρών. Σήμερα, καλούνται να πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος τα μικρομεσαία στρώματα, που ευθύνονται λιγότερο για την κρίση. Αντιθέτως, αυτοί που έχουν τη μερίδα του λέοντος των ευθυνών καλούνται να πληρώσουν αναλογικά πολύ λιγότερα.

Η κατανομή των βαρών, όμως, είναι το ένα πρόβλημα. Το άλλο είναι ότι με την κρίση παρούσα και με τις κοινωνικές πληγές ακόμα ανοικτές, οι κερδοσκόποι έχουν ξαναρχίσει τα καταστροφικά παιχνίδια τους. Ηταν αναμενόμενο να συμβεί. Το γελοίο είναι να τους ζητάμε να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι. Η ευθύνη είναι αλλού. Παρ’ ότι η διεθνής κρίση κονιορτοποίησε τα ιδεολογήματα για την αυτορρύθμιση των αγορών, οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν μέτρα ελέγχου και όποτε λαμβάνουν, όπως η κυβέρνηση Ομπάμα, είναι κατώτερα των περιστάσεων.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις αντανακλούν τον συσχετισμό δυνάμεων, που διαμορφώνει μία εν εξελίξει σύγκρουση: Στη μία πλευρά είναι το χρηματιστικό κεφάλαιο, οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του (ΜΜΕ, πανεπιστήμια κ.λπ.) και τα ερείσματά του στο πολιτικό σύστημα. Παρά την κρίση, οι δυνάμεις αυτές συνεχίζουν να υπερασπίζονται την ασυδοσία των αγορών και εν πολλοίς το επιτυγχάνουν, επειδή κατά κανόνα ελέγχουν τις θέσεις κλειδιά όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική. Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι ποικίλες και συνήθως διάσπαρτες δυνάμεις που υπερασπίζονται την αυτονομία της δημοκρατικά νομιμοποιημένης πολιτικής εξουσίας. Δικαιωμένες από τα γεγονότα, αυτές οι δυνάμεις πιέζουν για την επιβολή κανόνων στις αγορές.

Η σύγκρουση, λοιπόν, δεν είναι ανάμεσα στις αγορές και στα κράτη. Η σύγκρουση είναι για τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο της κρατικής εξουσίας και διεξάγεται και εντός των κομμάτων. Από την έκβασή της θα κριθεί εάν στο τιμόνι θα βρίσκεται η πολιτική ή οι αγορές, εάν τις τύχες των κοινωνιών θα καθορίζουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες ή οι αγέλες των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. απόσπασμα από την ομιλία του Αλαβάνου στο Σπορτινγκ σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης..>

    http://www.youtube.com/watch?v=SOfsVTTImqE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλαγή στρατηγικού δόγματος από τις ΗΠΑ - Αποκηρύσσουν το ρόλο του "παγκόσμιου χωροφύλακα"
    28-05-2010 10:07:34
    Εγκατάλειψη του δόγματος των προληπτικών πολέμων και απόλυτη προσήλωση σε διεθνείς συνεργασίες για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων, περιέχονται στη νέα Λευκή Βίβλο για την άμυνα της χώρας που υπογράφει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Πρόκειται για εντυπωσιακές αλλεγές στην μέχρι τώρα στρατηγική των ΗΠΑ, οι οποίες αποτινάσσουν ή επιχειρούν να αποτινάξουν το δόγμα του "χωροφύλακα του πλάνήτη": «Τα βάρη του νέου αιώνα δεν μπορούν να πέσουν μόνο στους ώμους των ΗΠΑ», γράφει στην εισαγωγή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία ακόμη εγκαταλείπει την πολιτική του προληπτικού πολέμου των κυβερνήσεων του Τζορτζ Μπους και υιοθετεί το σχήμα της διαφύλαξης της ασφάλειας της χώρας όσο διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

    Στο κείμενο τονίζεται για ακόμη μία φορά ο στόχος της αντιμετώπισης της Αλ Κάιντα, ενώ επισημαίνεται και η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η διασφάλιση των πυρηνικών πρώτων υλών, η εξασφάλιση ισορροπημένης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμπρηστική επίθεση στην 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλλι!
    28-05-2010 10:39:39
    Περίεργη εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στην 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο πολιορκείτο τις προηγούμενες ημέρες από κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονταν για τον "Καλλικράτη".Σύμφωνα με πληροφορίες από την ασφάλεια του αεροδρομίου, άγνωστοι έριξαν τουλάχιστον δύο βόμβες μολότοφ έξω από την 133η Σμηναρχία Μάχης, με αποτέλεσμα να καούν περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα χορτολιβαδικής έκτασης.
    Αυτή την ώρα γίνεται ευρεία σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση του Ηρακλείου για την υπόθεση, ενώ των ερευνών προΐσταται εισαγγελέας.

    Η ρίψη των αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, σε σχέση με τις διαμαρτυρίες, οδηγεί τις Αρχές σε μία πρώτη εκτίμηση ότι η εμπρηστική επίθεση ενδεχομένως να σχετίζεται με αυτές τις κινητοποιήσεις.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δραπέτευσε ο Τ.Μαντέλης στο εξωτερικό; - "Κατόπιν εορτής" λένε ότι μπορούσε να συλληφθεί χθες...
    27-05-2010 17:01:20
    "Δραπέτευσε" στο εξωτερικό σήμερα το πρωί ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης μετά την χθεσινή ομολογία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι πήρε «χορηγία» 200.000 μάρκα από τη Siemens για την κάλυψη των προεκλογικών του, όπως είπε, δαπανών; Ουδείς σκέφθηκε ότι θα έπρεπε να είχε συλληφθεί από χθες ή θα έπρεπε να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για να μην διαφύγει.
    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι μπορεί να τιμωρηθεί ο πρώην υπουργός, ενεργοποιώντας το νόμο που αφορά απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο «πόθεν έσχες» και ο επίσης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας ζήτησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Τ. Μαντέλη,καθώς και την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του.

    Η φημολογία που έχει αναπτυχθεί από το πρωί λέει ότι ο Τάσος Μαντέλης έχει ήδη διαφύγει στο εξωτερικό, αλλά παραμένει φημολογία. Πάντως ένταλμα σύλληψης δεν έχει εκδοθεί ακόμα, ούτε έχει κληθεί σε απολογία. Όπως θα διαβάσετε σε άλλο σημείωμα της πρώτης σελίδας, του απαγόρευσαν την έξοδο από την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.