30/5/10

Ναι, είναι μεγάλη πρόκληση…

Διάβασα με πολύ προσοχή τα όσα γράφτηκαν τούτες τις μέρες για το περιβόητο θέμα που δημιουργήθηκε με αφορμή το κείμενο "στο σπίτι του Κεμάλ". Τα παιδιά μας που έπρεπε να φέρουν στην μνήμη τους την ημέρα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τον πρωτεργάτη εκείνης της απίστευτης σφαγής. Ακριβώς στις 19 Μαΐου, όπου η συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία όρισε να τιμάται η γενοκτονία των αδελφών Ελλήνων Ποντίων.

Μπροστάρης εκείνης της σφαγής δεν ήταν άλλος από τον Κεμάλ, ηγέτη του κινήματος των Νεότουρκων, που με το σύνθημα «η Τουρκία στους τούρκους», ξεκίνησε μια πολύχρονη, ανελέητη και πρωτοφανή για την παγκόσμια ιστορία ανθρωποσφαγή.

Το "σπίτι του Κεμάλ" είναι το σπίτι στο οποίο υποτίθεται γεννήθηκε ο αναμορφωτής και ιδρυτής της τουρκικής «Δημοκρατίας». Λέμε υποτίθεται πως γεννήθηκε, αφού οι ιστορικές πηγές δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο…. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης που σε αυτόν το χώρο στεγάζεται σήμερα το τούρκικο προξενείο της Θεσσαλονίκης. Να θυμηθούμε ακόμα πως μέσα από αυτόν τον χώρο εξαιτίας μιας καλοσχεδιασμένης προβοκατόρικης ενέργειας, ξεκίνησε ένα άλλο ξεκλήριζα για τον Ελληνισμό της Πόλης και της Σμύρνης. Ήταν ακριβώς μετά την αποτυχία της τριμερούς διασκέψεως (στο τέλος Αυγούστου του 1955) για το κυπριακό στο Λονδίνο. Μια διάσκεψη που ως συνήθως οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο από τις μεθοδεύσεις άγγλων και τούρκων. Το τουρκικό παρακράτος, που ξέρει πολύ καλά να δημιουργεί και να εκμεταλλεύεται τέτοιες στημένες εγκληματικές ενέργειες. Ενίοτε μάλιστα ανακαλύπτει και τα εξιλαστήρια θύματα τα οποία στέλνει στις αγχόνες.

Όπως στην προκειμένη περίπτωση που η ευθύνη για τα Σεπτεμβριανά του 1955, φορτώθηκε σε Μεντερές και Ζουρλού, οι οποίοι απαγχονίστηκαν ύστερα από επτά χρόνια με συνοπτικές διαδικασίες….

Ας έρθουμε όμως και πάλι στον σάλο που δημιουργήθηκε με το γνωστό θέμα των πανελληνίων εξετάσεων. Για λόγους αντικειμενικής προσέγγισης πρέπει να διευκρινισθεί πως τα όσα γράφονται στην θεματική του έργου καμία σχέση δεν έχουν με τις σφαγές στην Πόλη και την Σμύρνη, ούτε και με τον σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ. Αντιθέτως τα γεγονότα διαδραματίζονται στο διπλανό υποτιθέμενο σπίτι του Κεμάλ, όπου μένει μία οικογένεια Ελλήνων προσφύγων. Η οικογένεια αυτή μάλιστα αν και κατατρεγμένη από το τουρκικό κράτος, φέρεται με απίστευτη μεγαλοπρέπεια και με την γνωστή ελληνική φιλοξενία και φιλότιμο σε μία γυναίκα από την Τουρκία. Κανένα μα κανένα πολιτικό μήνυμα δεν υπάρχει στο κείμενο, παρά το μήνυμα ότι τους λαούς δεν τους χωρίζουν οι κτηνωδίες των σκοτεινών κέντρων εξουσίας και της διαχρονικά επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας.

Το κείμενο υποστηρίζουν πολλοί δείχνει την ανάγκη για υπέρβαση εθνικιστικών προσεγγίσεων, όταν αναφερόμαστε στα πάθη των λαών και προτείνει τη μεγαθυμία και τη σύνεση ως στάση ζωής.

Αυτή είναι η μία άποψη σε ότι αφορά τον σάλο που προέκυψε με την επιλογή αυτού του θέματος για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την πιο θλιβερή μέρα για τους Έλληνες του Πόντου. Μια άποψη απολύτως ανθρώπινη και λογική, μόνο που η ιστορία διδάσκει πως οι σχέσεις των ανθρώπων δεν οικοδομήθηκαν δυστυχώς ποτέ τους με γνώμονα την ανυστερόβουλη σκέψη και την απλή ανθρώπινη λογική.

Σε ότι μάλιστα μας αφορά, ένεκα αυτής της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας, έχουμε και σήμερα κατεχόμενα ελληνικά εδάφη και στρατεύματα κατοχής… την ώρα που κάποιοι προοδευτικοί τούρκοι καταδικάζουν και την κατοχή και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να επηρεάσουν έστω και κατ’ ελάχιστο την τουρκική στρατηγική.

Ως εκ τούτου λοιπόν η επιλογή του κειμένου μόνο ως ατυχής μπορεί να χαρακτηρισθεί. Ο Κεμάλ ο πιο ένας σύγχρονος γενοκτόνος, που μεταξύ άλλων μακέλεψε, Έλληνες Μικρασιάτες, Έλληνες Πόντιους, Αρμένιους, Ασσύριους και όσους θεωρούσε εμπόδιο στην δημιουργία μιας νέας Τουρκίας με εθνική καθαρότητα… Γιατί χωρίς καμιά αμφιβολία, όταν τιμάς έστω και εμμέσως τον Κεμάλ είναι σαν να τιμάς τον Μπους, το Στάλιν, τον Μουσολίνι ή τον Χίτλερ. Να τιμάς δηλαδή τους μεγαλύτερους δολοφόνους στην ιστορία της παγκόσμιας ανθρωπότητας…… Και σίγουρα και μόνο το άκουσμα του ονόματος Κεμάλ και μάλιστα με αφορμή ένα θέμα στις πανελλήνιες εξετάσεις την ήμερα του πένθους για την μεγάλη γενοκτονία των αδελφών Ελλήνων Ποντίων, φθάνει για να δημιουργήσει οποιεσδήποτε ενδόμυχες σκέψεις και συνειρμούς…..

Υ.Γ.: Εκεί στην Θράκη μια άλλη Κύπρος στήνεται. Με πρωτεργάτη το βαθύ τουρκικό κράτος Κυρία Διαμαντοπούλου…..

Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.
a.avgoustis@hotmail.com

10 σχόλια:

  1. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και ο νυν πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ως υπουργός εξωτερικών κατέθεσαν στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ.
    Για ποια αναγνώριση γενοκτονίας Ποντίων και Μικρασιατών μιλάμε όταν οι ίδιοι οι κυβερνήτες της χώρας αποδίδουν τιμές στον σφαγέα;
    Και αυτά τα περί τηρήσεως του πρωτοκόλλου είναι αστείες δικαιολογίες.
    Ο Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα σγνόησε το πρωτόκολλο και δεν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
    Αν οι δικοί μας πολιτικοί είχαν το ελάχιστο σθένος και την ελάχιστη εθνική αξιοπρέπεια θα μπορούσαν κάλλιστα να αρνηθούν την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του χασάπη.
    Η δουλικότητα λοιπόν και η έλλειψη σεβασμού προς τα θύματα του μακελάρη Κεμάλ που έχουν δείξει οι πολιτικοί μας είναι η μεγαλύτερη ξεφτίλα και πρόκληση.
    Να τους χαιρόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κυρια Διαμαντοπουλου ζει εκ του ασφαλους και δρα εντος αλλου βαθυ κρατους,του Κολωνακιου!
    Ειναι μεγαλο σφαλμα που εμπιστευτηκαμε πολικους που αγνοουν την ελληνικη Ιστορια!Οταν γνωρισετε τον τουρκικο σωβινισμο,θα ειναι πολυ αργα!Ενα απο τα θυματα,ηταν και οι παπουδες μου!
    Εμπρος πρωτα για μαθημα ιστοριας,εσεις πολιτικοι,αχιλειος φτερνα του Εθνους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του θέρους
    30-05-2010 21:34:14
    Άρωμα έκτακτων αποστρατειών στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του θέρους αναδύεται από τα δύο υπουργικά γραφεία στο ΥΠΕΘΑ. Μία σειρά γεγονότων, όπως η «λευκή απεργία» των πιλότων, η πορεία των ένστολων, η αδυναμία αναχαίτισης του κύματος φυγής των αξιωματικών, η διαρροή στα ΜΜΕ των τουρκικών επιθετικών κινήσεων στο Aιγαίο, παρά το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η πολιτική ηγεσία για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση-εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, φαίνεται ότι σπρώχνουν σε έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ε.Δ.. Και αποτελούν παραμέτρους που συντείνουν στην απομάκρυνση του νυν Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Ιωάννη Γιάγκου και δημιουργούν και ερωτηματικά στην πολιτική ηγεσία ως προς το αν πρέπει να τον ακολουθήσει στην έξοδο ο Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας. Και στους δύο καταλογίζεται «Αδυναμία ελέγχου και πληροφόρησης ακραίων γεγονότων, όπως ήταν η «λευκή απεργία» των πιλότων».

    Για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ φαβορί φέρεται ο νυν Α/ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίκτυο πληροφόρησης στο εσωτερικό των τριών Κλάδων προκειμένου να αποφευχθούν «χειρότερα γεγονότα» που θα πλήξουν την πολιτική εικόνα τόσο του υπουργού Ε.Βενιζέλου, όσο και το αναπληρωτή του Π.Μπεγλίτη.

    Η προϋπηρεσία του Φράγκου Φραγκούλη στις στρατιωτικές υπηρεσίας πληροφοριών θεωρείται «εχέγγυο» αποτελεσματικότητας ως προς τον έλεγχο των Κλάδων. Πρακτικά δηλαδή αναζητούν κάποιον Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος θα δημιουργήσει μία αποτελεσματική υπηρεσία «εσωτερικών υποθέσεων» στις Ένοπλες Δυνάμεις! Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ένα χώρο που οι κλαδικές αντιπαλότητες δεν είναι απλή θεωρία.

    Και ακριβώς επειδή τα σημαντικότερα προβλήματα για την πολιτική ηγεσία εκπορεύονται από την Αεροπορία και το Ναυτικό το ερώτημα είναι κατά πόσον κάποιος εκτός των δύο αυτών Κλάδων θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά-κατασταλτικά στις θύελλες που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οικογενεια με ροδες εχεις Αννα...Δεν εχεις καμια οικογενεια και ουτε ξερεις και τη λεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλότιμο μία άγνωστη λέξη σε όλα τα λεξικά του κόσμου.
    Φιλότιμο των κυβερνώντων μας οι οποίοι δεν το προσφέρουν προς την χώρα που τους γέννησε, ορθότερα για τον γιωργάκι που τον έθρεψε και τον ανάδειξε έως πρωθυπουργό. Κεμάλ που παραμένει παρ΄ όλα αυτά για τη γείτονα σαν αξία όπως ο αντίστοιχος άγνωστος στρατιώτης μας;
    Φιλότιμο που αποδόθηκε σε γνωστούς ακατονόμαστους χρησιμοποιώντας το όνομα Μίνωας σε κοινή άσκηση κάνοντας τους Κρητικούς από το πουθενά έως γεννήτορές τους. Ποιος ξέχασε τα αγγεία που πόντιζαν κοντά στην Κρήτη για να πουν κάποια στιγμή ότι είναι Κρητικοί;
    Ανεπανάληπτα ακατονόμαστους που σκότωσαν δυο και τραυμάτισαν 30 για να εμποδίσουν το βράδυ ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους στη Γάζα.

    Προωθούμενη προσωπικότητα ο Μίκης Θεοδωράκης που αποδέχθηκε γλυψιματίες, να κάνουν εν ζωή του Μαραθώνιο Αγώνα, την ίδια μέρα της πορείας ειρήνης του Λαμπράκη ο οποίος υπήρξε και το δικό του ίνδαλμα, μάλιστα κυρίως χάρη στον Λαμπράκη αναδείχθηκε πολιτικά
    Έχει ακουσθεί όχι τυχαία ότι ο Μίκης πολλά χρόνια τώρα είναι πράκτορας της Μοσάντ !!! Έχει ακουσθεί όχι τυχαία ότι ο Μίκης πολλά χρόνια τώρα είναι πράκτορας της Μοσάντ, αλήθεια τώρα πόσο αποκαλυπτικό δείχνει !!!

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 30 Μαΐου 2010 11:51 μ.μ.

    Είσαι εντελώς εκτός θέματος. Μάθε να σέβεσαι τον χώρο που σε φιλοξενεί κι αυτούς που μετέχουν στον διάλογο. Αν δεν έχεις να γράψεις τίποτε επί του θέματος, μην γράφεις άσχετες μαλακίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκοτώθηκαν 10 ακτιβιστές και όχι 2 από κάποιους που καμαρώνουν ότι η καταγωγή τους είναι σε τέτοια θέματα κοινή. Για αυτά τα εγκλήματα ας ψάξει κανείς για τίποτα το δημιουργικό και όχι κλεμμένο ή κακοποιημένο για να υπάρχει ζήτημα για ενδιαφέρουσα σχετική συζήτηση

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οτι και να πουν ορισμενοι η δικαιοσυνη για τουσ νεκρους μας στη Μικρα Ασια στον Ποντο και στην Κυπρο τελικα θα λαμψει γιατι "εστι δικης οφθαλμος οσ τα πανθ' ορα"
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλοι ευχόμαστε να λάμψει κάποτε η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι
    για όλα τα εγκλήματα που έγιναν ως τώρα εις βάρος της πατρίδας μας. Όμως, κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον καθαρή ουτοπία, γιατί δυστυχώς ο λαός μας αποδείκνύεται κατώτερος των περιστάσεων...
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρήστο,

    Ο οφθαλμός ος τα πανθ' ορά λέγεται "ραντάρ" την σήμερον ημέρα και υποστηρίζει ισχυρά οπλικά συστήματα. Δι' αυτών και μόνον λάμπει η δικαιοσύνη. Τα έχεις; Προχώρα. Δεν τα έχεις; Κάτσε στ' αυγά σου. Όλα τα άλλα είναι για να γίνεται κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.