2/5/10

Προσφυγή για τη γη

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ Προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια, προκειμένου να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να αποζημιωθούν για τις περιουσίες που τους αφαιρέθηκαν από το ελληνικό κράτος, ετοιμάζουν οργανώσεις που εκπροσωπούν περίπου οκτώ χιλιάδες «Μακεδόνες του Αιγαίου» (από τους περίπου 60.000 σλαβόφωνους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα το 1949 μετά τον εμφύλιο) αλλά και τα παιδιά τους.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τα Σκόπια, οι προσφυγές θα έχουν ατομικό χαρακτήρα και σε περίπτωση που αυτές απορριφθούν, η συνέχεια θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η όλη κίνηση έχει αφετηρία το 2008, όταν η Υπηρεσία Μετανάστευσης της ΠΓΔΜ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους από τη χώρα και το εξωτερικό (κυρίως από Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά) να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για το τι ακριβώς διεκδικούν.

Το θέμα είχε τεθεί, μάλιστα, στην επιστολή του Ν. Γκρούεφσκι προς τον Κ. Καραμανλή, με την οποία ζητούσε την επιστροφή των περιουσιών και την απόδοση ιθαγένειας στα «παιδιά των προσφύγων από την Ελλάδα», θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας». Ετσι γινόταν η διασύνδεση μιας υπόθεσης που αφορά «τα υπόλοιπα που χρωστάμε από την εποχή του Εμφυλίου», όπως έχει δηλώσει ο Αν. Λοβέρδος (1/9/2010), με τις αλυτρωτικές βλέψεις της εθνικιστικής κυβέρνησης του VMRO-DPMNE των Σκοπίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην ΠΓΔΜ ήδη έχει συσταθεί ομάδα νομικών και ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, η οποία έχει συμφωνήσει να χειριστεί την υπόθεση και οι διεκδικήσεις εκτιμώνται στα 18 δισ. ευρώ. Στις αρχές Μαΐου οργανώνονται ειδικές συναντήσεις στη Μελβούρνη και το Τορόντο, ενώ μόνο από την περιοχή του Στιπ στην ΠΓΔΜ 500 αιτούντες ζητούν να πάρουν πίσω εκτάσεις γύρω από τη Θεσσαλονίκη, αξίας περίπου ενός δισ. ευρώ. Αρκετοί άλλοι διεκδικούν κτήματα στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Σερρών.

Με ανακοίνωση της η «Αυστραλο-μακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (AMHRC) τονίζει ότι σε περίπτωση θετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί, και φέρνει ως παράδειγμα την υπόθεση Λοϊζίδου, στην οποία η Τουρκία κλήθηκε να αποζημιώσει την ελληνοκύπρια προσφεύγουσα για την περιουσία της, χωρίς, ωστόσο, να υποχρεωθεί να την επιστρέψει. Προειδοποιεί, όμως, τα μέλη της ότι η όλη διαδικασία μπορεί να απαιτήσει συνολικά από πέντε έως επτά χρόνια.

Προϋπόθεση η... ονομασία
Η υπόθεση ήρθε στην επικαιρότητα με πρόσφατη ερώτηση βουλευτή του ΛΑΟΣ για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε χορήγηση ιθαγένειας στους «Αιγαιάτες», με αφορμή αλληλογραφία με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, πάντως, με δηλώσεις της στην «Κ.Ε.» διευκρινίζει ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πως στην επιστολή της γίνεται αναφορά μόνο σε μικρό αριθμό ανιθαγενών της Δυτικής Θράκης και όχι σε όσους κηρύχτηκαν «έκπτωτοι» από τα στρατοδικεία μετά τον Εμφύλιο. Προσθέτει πως οποιαδήποτε σχετική απόφαση προϋποθέτει την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
tsakir@enet.gr

11 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ.
    Ο ΓΑΠ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.
    ΑΠΛΑ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΑΠ.

    ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ:
    MAUANE OTI ΓΑΜ@@@Ε, ΠΛΚΩΣΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΓΥΦΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της προμήθειας των υποβρυχίων Type 214 και του εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων 209/1200 με την σύμβαση Neptune II.
    Ενα ποσό παράνομων προμηθειών, αξίας περίπου 96 εκατ. ευρώ έρχεται στην επιφάνεια από τον δικαστικός «καβγά» μιας τουλάχιστον υπεράκτιας εταιρείας με τη Ferrostaal AG, αλλά και ένας λογαριασμός στη Λουκέρνη της Ελβετίας είναι τα νεότερα ευρήματα της εισαγγελίας του Μονάχου, στο πλαίσιο έρευνας για τις «μίζες» των υποβρυχίων τύπου 214, που πούλησε η κοινοπραξία HDW/Ferrostaal στην Ελλάδα.

    Η εισαγγελία κατηγορεί τον έως την προσεχή εβδομάδα πρόεδρο της Ferrostaal Ματίας Μίτσερλιχ, ότι μαζί με τους συναδέλφους του Μίχαελ Μπεκ και Κλάους Λέσκερ έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ένα έμβασμα 11 εκατ. ευρώ στον ελβετικό λογαριασμό μιας εταιρείας των Bρετανικών Παρθένων Νήσων που συνδέεται με τις πληρωμές «για τα ελληνικά υποβρύχια».

    Η εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων διεκδίκησε με προσφυγή στο πρωτοδικείο του Εσσεν μία «αμοιβή» 67 εκατ. ευρώ για «υπηρεσίες» που, όπως ισχυριζόταν, είχε προσφέρει για την πώληση των υποβρυχίων στην Ελλάδα. Τελικά, επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός στα 11 εκατ.

    Η κύρια υποψία όμως των εισαγγελικών αρχών του Μονάχου αφορά την εταιρεία Marine Industrial Enterprises SA (ΜΙΕ) στην οποία φέρονται μέτοχοι 50-50 ο Ελληνας Μιχάλης Ματαντός και ένας Βρετανός υπήκοος. Η συνεργασία της εταιρείας αυτής με τη Ferrostaal βασίστηκε σε μία συμφωνία για «υπηρεσίες συμβούλων», που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2000 και επεκτάθηκε τον Οκτώβριο του 2003, σε ημερομηνίες που σχετίζονται με την υπογραφή των συμβάσεων τόσο για την παραγγελία των υποβρυχίων 214 όσο και με την τροποποίηση της σχετικής σύμβασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Με βάση αυτές τις συμφωνίες, στην τριετία 2000-2003 κατευθύνθηκαν προς ένα λογαριασμό της εταιρείας MIE στην τράπεζα UBS της Λουκέρνης, 83,97 εκατ. ευρώ.

    Στο λογιστήριο της Ferrostaal έκαναν την παρατήρηση ότι τα τιμολόγια που κόβονταν στην ΜΙΕ δεν είχαν ΦΠΑ (!!!) αλλά και ότι το μέγεθος της εταιρείας συμβούλων δεν δικαιολογούσε την πληρωμή ενός τόσο μεγάλου ποσού για έργο το οποίο η αντισυμβαλλόμενη, με τη Ferrostaal (FS), εταιρεία ΜΙΕ δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει.

    Φυσικά η όλη υπόθεση δεν τελειώνει το 2002 οπότε και υπογράφηκε η σύμβαση Neptune II. Πρέπει να εξηγηθεί ποιός είναι ο κρυφός ρόλος της Ferrostaal και στη νυν σύμβαση παραλαβής των τεσσάρων Τ.214 και της προμήθειας δύο νέων, αφού το defencenet.gr έχει αποκαλύψει ότι αυτή ήταν που κατήγγειλε στις 21/09/2009 την σύμβαση μαζί με την HDW-ThyssenKrupp Marine Systems.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρόεδρος ΕΒΕΑ για τα μέτρα: "Έρχονται χιλιάδες "κανόνια" στην αγορά"...
    02-05-2010 22:08:14
    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στην τακτική του Προκρούστη που ακολουθεί -όπως είπε- στην οικονομική πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, με αφορμή των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν. Επίσης ο Κ.Μίχαλος προέβλεψε ότι θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις.
    "Τα μέτρα παραπέμπουν ευθέως στην παροιμία με το χότζα που ήθελε να κάνει οικονομία και άφηνε το γάιδαρό του νηστικό μέχρι που αυτός ψόφησε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόσθεσε: "Οι ευθύνες του σημερινού πρωθυπουργού είναι τεράστιες. Η χώρα δε χρειαζόταν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που θα έβαζε τους πάντες πάνω στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβει ότι περισσεύει. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε".

    Ο Κ.Μίχαλος έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και υπογράμισε πως "οι επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον στο μάτι του κυκλώνα, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν νέες έκτακτες εισφορές και αυξημένους φόρους σε περίοδο ύφεσης, γεγονός που θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα τους, οδηγώντας τις στο λουκέτο".

    Τέλος καλεί την κυβέρνηση ακόμη και σε αυτή την ύστατη στιγμή να ακούσει τις απόψεις των φορέων της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση ή προσφυγή με την αποδοχή από ελληνικής πλευράς του προτεινόμενου από τους Σκοπιανούς όρου «Μακεδονία του Αιγαίου», τότε η πρώτη νίκη-στόχος των Σκοπίων θα ΈΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΊ.
    Τολμάει κανείς απ΄την κυβέρνηση να συζητάει για τέτοια πράγματα ακόμα?

    Τιτανικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι γεγονός ότι, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε τα δικά μας προβλήματα, τα
    οποία και αντιμετωπίζουμε. Ας είναι λοιπόν αυτό, ένα ισχυρό μήνυμα για την ευρύτερη επείγουσα κατάσταση που
    αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την
    χρειαζόμαστε γρήγορα.

    Αυτή είναι η ευθύνη μας ως Έλληνες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και κάνουμε ό,τι
    πρέπει. Πρόκειται όμως και για συλλογική ευθύνη. Η Ελλάδα μετατρέπει την κρίση αυτή σε ευκαιρία. Πιστεύω ότι,
    τόσο η Ευρώπη, όσο και ο κόσμος, μπορούν να μετατρέψουν την κρίση αυτή σε ευκαιρία, να κάνουν την
    παγκοσμιοποίηση πιο σταθερή, πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο δίκαιη. Και πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη θα
    ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.



    Σας ευχαριστώ
    πολύ.

    http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/a809609e-fa8d-46a3-9745-a5cda0175fd6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το τι είπε η βουλγαροσκοπιανή Τζάκρη το προσέξατε;

    "Προσθέτει πως οποιαδήποτε σχετική απόφαση προϋποθέτει την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ"

    Δηλαδή εάν δεχτούν τα Σκόπια το "Βόρεια Μακεδονία" τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να δώσουμε ιθαγένεια, γή και ίδωρ στους εαμβούλγαρους συμμορίτες του ΣΝΟΦ!

    Έχουμε τρελλαθεί τελείως πλεον σε αυτή τη χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλλά για το μάρμαρο δεν μιλάει κανείς ..... Οι κατσαπλιάδες ρήμαξαν την Ελλάδα ή καλύτερα αποτελείωσαν ότι άρχισαν γερμανοί, ιταλοί και βούλγαροι.Καλό θα ήταν να γίνει συνψηφισμός :Τι οφείλουν-τι ζητούν ;;; Για να μάθουμε τι χρωστάνε.Γιατί χρωστάνε πολλά.Από την Θεσσαλονίκη Α,Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχως παρολο που αρχικα τους βρηκα καποια δικαιολογητικα αυτους
    στον Βορρα τωρα αναγκαζομαι να πω
    "μαθανε οτι γ.......στε και πλακωσαν και οι γυφτοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμ βέβαια! Τώρα που η Ελλάδα παρουσιάζεται σε αδύναμη θέση(και σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρχών της, σε μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ), κάθε ένας θα κοιτάει να αρπάξει και κάτι.
    Ο πρωθυπουργός προεκλογικα΄είχε πεί "Μ΄εμάς άρχισε η επίλυση του Σκοπιανού και με μας θα τελειώσει.."
    Κατάσταση απελπιστική αλλά όχι σοβαρή.!!!Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.