18/5/10

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στόχος η διεθνής αναγνώριση

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs416.snc3/25083_376896503268_10953293268_3775372_3011044_n.jpg
Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Το πάγιο αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προβάλλεται για άλλη μια χρονιά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Στις φετινές εκδηλώσεις επισημαίνεται η ιστορική απόφαση του κοινοβουλίου της Σουηδίας, στις 11 Μαρτίου 2010, με την οποία αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Ποντίων. “Είχαμε μια περίοδο ογδόντα ετών μέχρι να αναγνωρίσει το ελληνικό κοινοβούλιο, το 1994, τη γενοκτονία. Από τότε, εδώ και δεκαέξι χρόνια, γίνονται οι προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση, που είναι το ζητούμενο”, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της ΠΟΕ, σε συνέντευξη τύπου.

Αύριο διοργανώνονται από την ομοσπονδία δύο παράλληλες συγκεντρώσεις, η κεντρική στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τον ομογενή βουλευτή του σουηδικού κοινοβουλίου Νίκου Παπαδόπουλο και την πρώην πρόεδρο του αριστερού κόμματος στη Σουηδία Ούλα Χόφμαν και η δεύτερη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα με κεντρική ομιλήτρια την
κουρδικής καταγωγής σουηδή βουλευτή Gulen Anci. Οι ομιλητές έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να εκδοθεί η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.
Καλούμε όλους τους Έλληνες να είναι παρόντες στις συγκεντρώσεις, διότι δεν είναι μόνο ποντιακό το ζήτημα, είναι εθνικό και πανανθρώπινο. Όσο μεγαλύτερες είναι οι συγκεντρώσεις, τόσο ηχηρότερο θα είναι το μήνυμα που θα στείλουμε σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία, από την οποία ζητούμε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Ζητούμε από τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη”, τόνισε ο κ. Παρχαρίδης, ο οποίος επίσης ζήτησε να τεθεί το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Απούσα η ελληνική πολιτεία
Στις προσπάθειες των Ποντίων της Σουηδίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου “Εύξεινος Πόντος” Στοκχόλμης Κωνσταντίνος Φραγκίδης, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για να παραστεί στις εκδηλώσεις. Ο κ. Φραγκίδης υπογράμμισε την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να συμβάλλει στις προσπάθειες. “Αρχίσαμε τον αγώνα από το 2000. Δεν μας στήριξε η ελληνική πολιτεία και βρήκαμε ανοικτές πόρτες στη Σουηδία, μαζί με τους συλλόγους Ασσύριων και Αρμενίων, με τους οποίους συνεργαστήκαμε. Η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε τη γενοκτονία, κάτι που δεν έκαναν η Ελλάδα και η Κύπρος”, τόνισε ο κ. Φραγκίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τη βοήθεια σουηδών βουλευτών, ώστε να μεταφερθεί στα Ηνωμένα Έθνη το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Σειρά διαλέξεων
Η νεολαία της ΠΟΕ συνεργάζεται στενά με επιστήμονες από το εξωτερικό και προσπαθεί να τεκμηριώσει τα ιστορικά γεγονότα, αν και ήδη οι γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου έχουν τεκμηριωθεί από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την αναγνώριση των γενοκτονιών. Όπως είπε ο συντονιστής της νεολαίας της ΠΟΕ Θεοδόσης Κυριακίδης, γίνεται σειρά διαλέξεων για την ανάδειξη του ζητήματος.
Σήμερα στις 8.30 μ.μ. η Πάμελα Στάινερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, δισεγγονή του Χένρι Μοργκεντάου, ο οποίος είχε βοηθήσει τους Αρμένιους και τους Έλληνες, θα δώσει διάλεξη με θέμα “Χένρι Μοργκεντάου, μια τίμια φωνή στην ιστορία”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στην οδό Λεωφόρου Νίκης 13.
Την Τετάρτη, ώρα 20:00, η Έυξεινος Λέσχη Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
"Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"
Ομιλητές οι Σάββας Αναστασιάδης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μάριος Ευρυβιάδης και Παύλος Τσίμας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνιάδου. Ξενοδοχείο ATHENS GATE, Συγγρού 10.
Την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Μαΐου διοργανώνεται διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα “Διαθρησκειακός διάλογος, ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτικό παρόν στην Τουρκία”. Η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 5 μ.μ. στο Δ΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

8 σχόλια:

  1. Αγαπητοί συμπατριώτες…
    Όσο κι αν ψάξετε τα σχολικά βιβλία ιστορίας, για να βρείτε στοιχεία της ιστορίας του Πόντου, σίγουρα θα απογοητευτείτε, γιατί φρόντισαν να μην υπάρχει τίποτα, μόνο κάτι λίγες γραμμές, και αυτό…μην τυχόν και θιχτεί η «φίλη γειτονική χώρα».
    Θυσία λοιπόν οι Έλληνες του Πόντου, που τους μεταμόρφωσαν σε… Έλληνες του πόνου. Τους πήραν την πατρίδα τους, τους πήραν αγαπημένους συγγενείς, αφαίρεσαν το γέλιο τους. Έπρεπε να πληρώσουν το πιο βαρύ τίμημα και πράγματι προσέφεραν πολύ βαρύ. Ο συνολικός αριθμός 353.000 ψυχές. ’Aλλοι χάθηκαν στις εξορίες, άλλοι στα τάγματα θανάτου και άλλοι στην γενοκτονία.
    -Γιατί όμως αυτοί να υποστούν τα περισσότερα ;
    Γιατί αντιστάθηκαν στα βουνά και δεν υποτάχθηκαν.
    Γιατί η γη τους ήταν πλούσια και την εποφθαλμιούσαν.
    Γιατί ευημερούσαν, είχαν πολιτισμό κι εκείνοι δεν είχαν τίποτα.
    Η κραυγή του γκρίζου λύκου Κεμάλ Μουσταφά «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ», έδωσε το σύνθημα. Ο φθόνος και το μίσος γι αυτή την ανυπότακτη Ελληνική φυλή, μόνο με αίμα μπορούσε να εκτονώσει τους αφιονισμένους μακελάρηδες..
    Ο ποντιακός Ελληνισμός, υπέστη τα πάνδεινα. Γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και βίαιους εξισλαμισμούς, αρχής γενομένης από το 1461, όταν έπεσε η Τραπεζούντα. Έπρεπε όμως να περάσει μια δοκιμασία ακόμη, μια {Γενοκτονία}.
    Τι εννοούμε με τη λέξη γενοκτονία ;
    Τι άλλο από την συστηματική και μεθοδική εξολόθρευση, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε άμεσα ή έμμεσα τις άλλες δύο γενοκτονίες του αιώνα μας, των Εβραίων και Αρμενίων. Η γενοκτονία των Ποντίων αν και έχει τις ίδιες ηθικές αναλογίες, αποσιωπήθηκε και λησμονήθηκε από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.
    Η Ελλάδα θέλοντας να κλείσει αυτές τις πληγές και να δείξει ειλικρινή φιλία με την γείτονα Τουρκία, «θυσίασε» ξανά τους Πόντιους, βάζοντας στο περιθώριο τις μαύρες σελίδες της νεότερης ιστορίας, σαν να ήθελε κι εκείνη να αποφύγει τις ευθύνες που της αναλογούσαν. Έτσι η πρώτη γενιά των προσφύγων, έφυγε με το καημό, ότι ούτε από την πατρίδα βρήκαν δικαίωση. Και να, μόλις το 1994 εδέησε η πολιτεία να καθιερώσει τον νόμο 2193 που όριζε την 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας. Ίσως η απόφαση λήφθηκε, επειδή διαπίστωσε για πολλοστή φορά, ότι αν και επέδειξε γενναιοψυχία στους Τούρκους, εκείνοι αποθρασύνθηκαν περισσότερο, με το να αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα, να παραβιάζουν σύνορα και διεθνείς συνθήκες με γκρίζες ζώνες, να συρρικνώνουν και αυτούς τους λίγους εναπομείναντες Έλληνες, με νόμους που τους απαγορεύει το αυτονόητο δικαίωμα κληρονομιάς της περιουσίας.

    Απόσπασμα απο ομιλία μου για την 19 Μαϊου το 2008.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H PONTIKH GENOKTONIA DEN YPARXEI PIA GIA TO ELLHNIKO KRATOS.
    OI PONTOI EINAI ALLODAPOI KATI XEIROTERO APO TOUS ALBANOYS GIA TA SYMFERONTA TOY SHMMERINOY ELLHNIKOY KRATOYS.
    OSO KAI NA KTYPIESTE KAI NA PROSEUXESTE KANEIS DEN SAS AKOUEI GIATI OLOI ZOA EIMASTE, O KATHENAS OPOTE TOY SYMFEREI.
    EPOMENOS KANTE TIS PROTES PROSFIGES STO DIKASTIRIO GIA TA ANTHROPINA DIKAIOMATA KAI 8A DITE POS TA ZOA LOGIKEVONTAI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΤΑΙΝΙΑ που είχε απαγορευτεί απο τον "εθνάρχη" Καραμανλή ΚΑΙ μετέπειτα απο το Πασοκ ΤΩΡΑ στο Διαδίκτυο.

    H TAINIA '1922' TOY ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

    Ταινία που αναφέρετε στην πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης της Μικράς Ασίας και την γενοκτονία των Ελλήνων κατοίκων της, στις 14 Σεπτεμβρίου 1922, από τους νεότουρκους του κεμάλ, με σκοπό την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Η ταινία βασίστηκε σε αυθεντικές μαρτυρίες από το μυθιστόρημα «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη και στην οποία απαγόρευσαν την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μια ταινία που όχι μόνο κατέγραψε τη βαρβαρότητα των Νεοτούρκων, αλλά ανέδειξε και την Ελλαδική νοοτροπία των Νεοελλήνων να συγκαλύπτουν για λόγους σκοπιμότητας τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας.

    ****Ελπίζω να βρεθεί κάποιος να ΞΑΝΑγυρίσει μια ΤΑΙΝΙΑ γι'αυτό το θέμα και στην συνέχεια ΕΛΠΙΖΩ να μην απαγορεύσουν την προβολή της οι εγχώριοι ΡΑΓΙΑΔΕΣ και Τουρκογλείφτες!

    Διαδώστε το.
    ΝΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργικέραυνε,
    η εικόνα ολοκληρωμένη:
    Χριστιανοί της δυτικής Μικράς Ασίας και της ανατολικής, έπρεπε όλοι να εξαφανιστούν.Το σχέδιο όλων ήταν η δημιουργία ενός νέου κράτους στη Μικρά Ασία και την Πόλη, ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ,χωρίς τους γηγενείς Χριστιανούς(Έλληνες,Αρμένιους και Αραβόφωνους).Έτσι Ευρωπαίοι,Αμερικανοί και Εβραίοι θα είχαν το χρήμα στα χέρια τους.

    Τελικά το σύνθημα ήταν "η Τουρκία στους Τούρκους και στους Εβραίους"!Οι πρώτοι κατασκευάζονται μέχρι σήμερα, οι δεύτεροι δεν εκδιώχθηκαν παρότι δεν ήταν Τούρκοι,οι ΗΠΑ κι οι Ευρωπαίοι έχουν πάντα ρόλο.


    Και τα σχολικά βιβλία δεν αφήνουν μόνο τους Πόντιους με λίγες γραμμές, αλλά τους περισσότερους Έλληνες.

    Για την ακρίβεια επικεντρώνονται μόνο σε Αθήνα και Πελοπόννησο...γιατί σ'αυτές τις περιοχές θέλουν να μας περιορίσουν οι ξένοι και οι εντός Ελλάδος, υπηρέτες τους.Η βυζαντινή ιστορία συνεχώς μειώνεται για να μην ακούγεται ο Χριστιανισμός και να μην βλέπουμε τα αληθινά μας σύνορα!

    Το κράτος που ιδρύθηκε το 1830, είχε σχέδιο που τηρεί μέχρι σήμερα...την εξαφάνιση κάθε ίχνους της Μεγάλης Ιδέας! Ακόμα και μετά την μικρασιατική καταστροφή, φοβούνται μη τυχόν ο λαός κάποια στιγμή τη θυμηθεί,μη τυχόν ζητήσει τα δικαιώματά του!

    Το ίδιο το ελληνικό(;) κράτος αποσιώπησε τη συστηματική εξόντωση όλων των Ελλήνων της Ανατολής.Το ίδιο ελληνικό(;) κράτος, πλέον, μας βάζει σήμερα σε κίνδυνο (Αιγαίο,Θράκη,Μακεδονία).Το ίδιο το ελληνικό(;) κράτος προετοιμάζει τώρα (μέσω πολιτικών συμφωνιών και μέσω της παιδείας) τη γενοκτονία όσων απομείναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που καιρός για τέτοια! Δεν προλαβαίνουν από τις ζεϊμπεκές και τα τσιφτετέλια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι καθυστερημενοι και αθλιοι Εθνομηδενιστες να παραιτηθουν τωρα, απο την καθε θεση που κατεχουν εις βαρος του λαου και της χωρας!

    "... Διότι στην ουσία η μελέτη των γενοκτονιών είναι: γενοκτονώ, άρα υπάρχω. Με αυτούς που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο έχουμε να κάνουμε στον αγώνα των γενοκτονιών. Δεν φοβούνται μόνο για την ποινικοποίηση και τις επιπτώσεις της, αλλά για την ίδια τους την ύπαρξη, διότι αγγίζουμε τα θεμέλια του κράτους και για αυτό είναι τόσο φανατικοί εναντίον των γενοκτονημένων. "
    (Ν. Λυγερος, Γενοκτονίες και στρατηγική)

    - Ν. Λυγερός, Γενοκτονία μνήμης και έγκλημα ειρήνης
    - Ν. Λυγερός, Aπό μια εποχή προς την κόλαση στις χαμένες ψευδαισθήσεις
    - Π. Ηφαιστος, Μεταμοντερνισμός - Εθνομηδενισμός - Αποδομησμός

    Μηδεν ανοχη!
    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΗ ΕΊΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ :
    ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Ο Ζαν – Λικ Γκοντάρ, ο πιο επιδραστικός, ίσως Γάλλος και Ευρωπαίος σκηνοθέτης, δεν πήγε στο Φεστιβάλ των Καννών για να υποστηρίξει την ταινία του, λόγω της Ελληνικής κρίσης που δεν επιτρέπει την συμμετοχή σε “πανηγυράκια”, όπως ουσιαστικά λέει. Επίσης, υπερασπίζεται με ένταση την χώρα μας.
    Με λίγα λόγια κάνει ότι θα έπρεπε να κάνει ο δικός μας καλλιτεχνικός κόσμος, η σιωπή και η αδράνεια του οποίου είναι εκκωφαντική…….Οι πνευματικοί άνθρωποι γιαλαντζί που μας άφησε προίκα η μεταπολίτευση τρέχουν πανικόβλητοι πίσω από επιδοτήσεις, προσπαθούν να συμμαζέψουν τα φορολογικά τους, ψάχνουν για κάνα μεροκάματο στο εξωτερικό και έχουν αφήσει την κοινή γνώμη έρμαιο στα παπαγαλάκια του ΔΝΤ και του πολιτικού κατεστημένου, που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για την συλλογική ευθύνη μας, για την σπάταλη ζωή μας που μας έφερε εδώ και για το ότι δίκαια τραβάμε ότι τραβάμε……..
    Ένας 80χρονος “κουτόφραγκος” λοιπόν ξεμπροστιάζει τους ανύπαρκτους “πνευματικούς ανθρώπους” μας

    Όπως οι δύο Ισπανοί ευρωβουλευτές υπέρμαχοι της Ελληνικής γλώσσας χωρίς ελληνική συμπαράσταση!!! ΚΛΠ

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στου Κεμάλ το σπίτι... Τι κάνουμε. Όταν στο Παιδειας λατρεύουν το Οθωμανικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.