20/5/10

Η Κρήτη πριν την Γερμανική επίθεση-Οι επιπτώσεις της μάχης της Κρήτης.

" Όσοι επολέμησαν εις την Κρήτην του 1941 πρέπει να είναι υπερήφανοι, τόσον οι επιτιθέμενοι όσον και οι αμυνόμενοι. Δι' εμέ όμως ώς διοικητή των Γερμανικών Μονάδων Αλεξιπτωτιστών που κατέλαβον την Κρήτη, το όνομα της νήσου είναι συνδεδεμένον με πικράς αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επανήλθα εις τους υπολογισμούς μου, όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεσιν. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να χάσωμεν πολλούς και πολύτιμους αλεξιπτωτιστάς, που τους θεωρούσα σαν παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι γερμανικοί σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχον δημιουργήσει ο ίδιος."

Η Κρήτη πριν την Γερμανική επίθεση Στρατιωτική οργάνωση (άμυνα).

Η Κρήτη παρέμενε τώρα το μόνο ελεύθερο και τελευταίο τμήμα της Ελλάδας, όπου δόθηκε και η τελευταία μάχη του πολέμου της Ελλάδας.
Στην ελεύθερη Κρήτη κατέφυγε ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η κυβέρνηση του Εμμ. Τσουδερού από τις 23 Απριλίου 1941 λίγο πριν την κατάρρευση της Αθήνας.

Από το Νοέμβριο του 1940, βρισκόταν στην Κρήτη Βρετανική δύναμη που ανερχόταν σε δύο τάγματα 4000 περίπου ανδρών, με περιορισμένη δύναμη πυροβολικού. Την άμυνα της νήσου είχαν αναλάβει δυνάμεις Άγγλων, Νεοζηλανδών και Αυστραλών που εσπευσμένα μεταφέρθηκαν τις παραμονές της Γερμανικής επίθεσης και πριν την κατάρρευση της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που υπολογίζονται σε 30.000 ως 32.000 που έφτασαν όμως χωρίς το βαρύ οπλισμό τους.

Οι δυνατότητες της ίδιας της Νήσου σε στρατό και οπλισμό ήταν περιορισμένες:

* Κλήθηκαν στα όπλα διάφορες εφεδρείες και διανεμήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα οπλισμός στοιχειώδης.
* Αξιόμαχη δύναμη ήταν η Σχολή χωροφυλακής.
* Υπήρχαν επίσης στο νησί οκτώ τάγματα νεοσύλλεκτων που μεταφέρθηκαν από την Τρίπολη και το Ναύπλιο αγύμναστοι και χωρίς οπλισμό.
* Η πρώτη τάξη της Σχολής Ευελπίδων με ανεπαρκέστατα εφόδια και οπλισμό.
* Στρατιώτες Κρήτες δεν υπήρχαν γιατί η 5η μεραρχία Κρήτης είχε αποκλεισθεί μετά την κατάρρευση στην άλλη Ελλάδα.
* Υπήρχαν επίσης λίγα σμήνη αεροπλάνων από την Ηπειρωτική Ελλάδα που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη συνοδεία νηοπομπών καθώς και αντιαεροπορικά και πυροβολικό που δεν επαρκούσαν ούτε για άμυνα των αεροδρομίων.

Διοικητής του στρατού της Κρήτης ήταν ο Νεοζηλανδός στρατηγός Freyberg.Η ευθύνη της Αγγλίας για την εγκληματική παραμέληση της αμυντικής οργάνωση της Κρήτης ήταν μεγάλη και δεν μπορούσε να αναπληρωθεί με όση γενναιότητα και αν έδειχναν οι άνδρες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη φοβερή γερμανική επίθεση.

Οι επιπτώσεις της μάχης της Κρήτης.
α) στους Γερμανούς και β) γενικά στην πόλη

α) Στην επιχείρηση των 10 ημερών τα θύματα των Γερμανών ήταν τόσο πολλά που ξεπερνούσαν τα θύματα όλου του πολέμου κατά της Ελλάδος. Ο στρατός πού χάθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάληψη της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και πιθανόν της Περσίας.

Η επίλεκτη Μεραρχία των Αλεξιπτωτιστών στο μέλλον δεν θα παίξει πια κανένα ουσιαστικό ρόλο, ούτε θα επιχειρηθεί παρόμοια επιχείρηση κατά την διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς.

Ο Χίτλερ που έχασε την εμπιστοσύνη του σ' αυτή και στον εμπνευστή της Στιούντεντ είπε: " Η Κρήτη αποδεικνύει ότι οι αλεξιπτωτιστές είναι εις το παρελθόν "Επίσκεψη Γερμανών αξιωματικών σε γερμανικούς τάφους.

Ο ίδιος ο Στιούντεντ δηλώνει: " Όσοι επολέμησαν εις την Κρήτην του 1941 πρέπει να είναι υπερήφανοι, τόσον οι επιτιθέμενοι όσον και οι αμυνόμενοι. Δι' εμέ όμως ώς διοικητή των Γερμανικών Μονάδων Αλεξιπτωτιστών που κατέλαβον την Κρήτη, το όνομα της νήσου είναι συνδεδεμένον με πικράς αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επανήλθα εις τους υπολογισμούς μου, όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεσιν. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να χάσωμεν πολλούς και πολύτιμους αλεξιπτωτιστάς, που τους θεωρούσα σαν παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι γερμανικοί σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχον δημιουργήσει ο ίδιος."

β) Η Μάχη της Κρήτης αντέστρεψε τη χρονολογική σειρά των σχεδίων του Γερμανικού επιτελείου. Επέφερε ριζική μεταβολή στις εκστρατείες και ιδίως στην πορεία όλου του πολέμου.

Η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την επίθεση κατά της Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου 1941 και έδωσε τη δυνατότητα στους Ρώσους να κερδίσουν χρόνο για να αμυνθούν. Έτσι ο Ρωσοτουρκικός Συλλήφεις, ανακρήσεις, ξυλοδαρμοί, αγγαρείες και εκτελέσεις, είναι καθημερινές σκηνές της νέας κατοχήςπόλεμος ( Επιχείρηση Βαρβαρόσας ) αντί τα μέσα Μαΐου άρχισε στις 22 Ιουνίου 1941.

Με την Γερμανικά κατοχή στην Κρήτη άρχισαν και τα αντίποινα και οι βαρβαρότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, με συλλήψεις και ομαδικές εκτελέσεις, με στρατόπεδα Με περιφρόνηση προς το θάνατο και ηρεμία ο Εμμαν. Κατσανέβας από τα Περιβόλια Χανίων και ο γιός του Λευτέρης αντιμετωπίζουν το εκτελεστικό απόσπασμασυγκέντρωσης. Πρώτο θύμα η Κάνδανος ( 1 Ιουνίου 1941 ) Ύστερα τα Ανώγεια, η Βιάννος κ.ά. Πολλοί ανύποπτοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ναρκοθετημένες περιοχές.
http://9gym-irakl.ira.sch.gr/EPIPTOSEIS%20MAXHS%20KRHTHS.htm

19 σχόλια:

  1. .....και όποιος τολμά ας ξανακοπίασει.

    Τα όπλα μας τα έχουμε δίπλα στο κονισμα μας και δε τα ξαναδίνουμε όπως τότε που τη πατήσαμε με το Μεταξά.

    ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 9:27 π.μ.

    Και επί Μεταξά τα παραδώσατε και επί Παπαδόπουλου. Φυλάξετε τα όπλα σας, αλλά μην κάνετε ανοησίες (μπαλοθιές) κι άλλους παλληκαρισμούς, που σας έχουν στοιχίσει πολλά θύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΣΣΔ, διά του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας, αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή της Ελλάδος στην καθυστέρηση και τελική αποτυχία της Γερμανικής επιθέσεως εναντίον της ΕΣΣΔ (επιχείρηση "Barbarossa"):
    "Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον διά να αμυνθώμεν. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε."

    Αλλά και όλοι οι ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι που κατέθεσαν στη δίκη της Νυρεμβέργης, είτε ως κατηγορούμενοι είτε ως μάρτυρες (Keitel, Jodl, von Rundstedt, von List κ.ά.), ομολόγησαν ως βασική αιτία της αποτυχίας της επιχείρησης "Barbarossa" τη Βαλκανική εκστρατεία. Ο στρατάρχης Keitel συγκεκριμένα κατέθεσε:
    "Η απροσδόκητη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων εβράδυνε την επίθεση κατά της Ρωσίας για περισσότερο από δύο μήνες. Αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση αυτή, η εξέλιξη του πολέμου θα ήτο διαφορετική, τόσο εις το Ανατολικό μέτωπο όσο και εις τον πόλεμο γενικά, και άλλοι σήμερα θα ήσαν εις την θέσιν του κατηγορουμένου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Και επί Μεταξά τα παραδώσατε και επί Παπαδόπουλου"

    Φιλε μου κανεις λάθος!Ο Παπαδόπουλος δεν μας πήρε ουτε καψούλι!Και αυτο οχι γιατι μας αγαπούσε(ουτως η αλλως μας "ειχε στην μπουκα" καθοτι η Κρητη αποτελει διαχρονικό συμβολο της αδούλωτης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ψυχής),αλλα επειδη ο Πατακός ειναι Ρεθεμνιώτης και δεν ηθελε να τον στενοχωρήσει!Χωρια που πολλα απο τα "πρωτοκλασατα" παληκαρια του ηταν Κρητικοί(πχ Μπόλαρης)!Και μην ανησυχεις!Τα οπλα τα φυλαγουμε για την κακια την ώρα!Τωρα αν "παιζουμε" που και που απο καμια, τι να κανουμε το'χει το εθιμο!
    Οσο για τον Μεταξα αγαπητε συμπατριωτη 20 Μαΐου 2010 9:27 π.μ., δεν του τα δωσαμε οικιοθελώς αλλα μας τα πηρε δια της βιας!Και μαλιστα με τροπο που θυμιζε την μεταγενέστερη Γερμανική εισβολή!Και για αυτον τον λογο απο τοτε η δεξια "δεν ξανα'δε θεου προσωπο" στην Κρήτη!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @20 Μαΐου 2010 10:03 π.μ.

    File, se poia ntokoumenta anaferesai? Dioti mono se tipota plastografhmena mporei na anaferesai, kai ara les malakies... Gia diavase kana vivlio tou Agglou David Irving (sta ellhnika stis ekdoseis Govosth) epi paradeigmati...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Μανος141, αν δεν έχεις αντίρηση θα βάλω το άριστο σχόλιό σου στο ιστολόγιό μου ellinikesaxies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Μίνως,

    Δεν κάνω καθόλου λάθος, αφού εγώ τα συγκέντρωνα τα όπλα στην Χαλέπα, στην αποθήκη του ΣΥΠ,
    Ίσα-ίσα, ο ίδιος ο Παττακός είχε δώσει ρητές εντολές στον μέραρχό μας, υποστράτηγο Ζομπανάκη, να μην υπάρχουν όπλα σε χέρια ιδιωτών. Είχα γράψει ένα εκτενέστερο σχόλιο-απάντηση, αλλά "χάθηκε" από σφάλμα του server του google.

    Δεν πειράζει, κι αυτό φτάνει. Ρώτησε να μάθεις, διότι εγώ υπηρετούσα την θητεία μου τότε ως έφεδρος ανθ/γός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε μου δεν θελω να διαφωνησω μαζι σου μερα που'ναι!Αλλα πιστεψε και μενα!Ολο και κατι παραπανω γνωρίζω(ως ντόπιος)απο σενα τον "ξενομπάτη"!Ο Πατακος πηρε αυτα που ηθελαν να του δωσουν οι Κρητικοί!Και ελπιζω να καταλαβαινεις τι εννοώ!Μεχρι και ΒΟΠ εχουν δει τα ματια μου στην Κρήτη μεσούσης της χουντας!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 5:37 μ.μ.

    Τι νόημα έχει η συζήτηση ενός "ξενομπάτη", που υπηρετούσε, όμως, την θητεία του στην ΙV Μεραρχία Χανίων, μ' έναν "ξερόλα", ο οποίος δεν μας λέει καν τι έκανε την εποχή εκείνη, αν ήταν και καθόλου γεννημένος.

    Σου λέω τι διαταγή υπήρχε, σου λέω ότι ΕΓΩ ΤΑ ΜΑΖΕΥΑ δίνοντας απόδειξη και τα έστελνα στον Ασπρόπυργο, εσύ ξέρεις!... Τι να πει κανείς, αυτός ο "ξερολισμός" είναι συνήθης στους Ρωμιούς και μας κάνει ζημιά.

    Ζει ακόμη ο στρατηγός Ζομπανάκης; Αφού είσαι ντόπιος, μάλλον θα ξέρεις. Από τις Βρύσες είναι (ήταν;), αν δεν μα απατά η μνήμη μου.

    Να είσαι καλά και να μου χαιρετάς την όμορφη Κρήτη. Είχα περάσει πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώργος Σιδηρούντιος
    Τό σχόλιο μου είναι αντιγραφή από διάφορες πηγές μέσω Google,οπότε κάνεις ότι θές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρόσφατα, εξεδόθη το βιβλίο του Ηλία Αλ. Φιλιππίδη "ΚΡΗΤΗ 1941 - Η Παράδοσή της από τον Τσώρτσιλ στον Χίτλερ", Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ.

    Αντί να τα βάζετε με τους Μεταξικούς διαβάστε να μάθετε ποιός άφησε την Κρήτη άοπλη και ποιός φρόντισε ώστε το αεροδρόμιο του Μάλεμε - ,το μόνο μέρος που η συντριπτική αεροπορική υπεροχή των Γερμανών επέτρεπε την μεταφορά στρατού - να πέσει στα χέρια των Γερμανών !

    Οι Αγγλοι εγνώριζαν μέσω του συστήματος παρακολούθησης ULTRA εγκατεστημένου στο Μπλέτσλυ Παρκ, όλα τα σηματα των επικοινωνιών των Γερμανών. Γνώριζαν τα πάντα ! !

    Ενω είχαν 6 μήνες χρόνο να οργανώσουν την άμυνα της Νήσου, δεν έπραξαν σκόπιμα τίποτε !

    Επίσης, οι ίδιοι συστηματικά απέφυγαν να εξοπλίσουν τους γενναίους Έλληνες Κρητικούς, έτσι ώστε η Μεγαλόνησος να πέση εύκολα στα χέρια του Χίτλερ.

    Σχεδίαζαν να κρατήσουν την Κρήτη μόνον αν οι Ιταλοί κατελάμβαναν την Ελλάδα, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν αργότερα σε πιθανό συμβιβασμό μαζί τους. Αν την Ελλάδα κατελάμβαναν οι Γερμανοί , τότε θα την εγκατέλειπαν ώστε να μην υπάρχει στο τέλος του Β΄ Π.Π. Ελληνικό Κράτος σε Ελληνικό έδαφος! Προέβλεπαν για το μέλλον και ήθελαν να ελέγχουν την Ελλάδα ώστε να μην έχει απαιτήσεις ως νικήτρια!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Τα ίδια γράφουν και οι ιστορικοί, ιδίως ο ασυμβίβαστος Alan Clark, όπως και ο πρώην Άγγλος αξιωματικός Anthony Beevor!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευμένη Η μάχη της Κρήτης Μάιος 1941 Το τρίτο όχι
    Τόμος: 1 και 2
    Συγγραφέας: Παπαγιαννάκης Ελευθέριος Ν.
    Εκδότης: Ελεύθερη Σκέψις

    Επίσης σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν τα όσα γράφεις για τον ρόλο των Αγγλων
    στο βιβλίο:
    Το αγγλικό προσωπείο και ο "Black Μan"
    Αφήγηση Κίμωνα Ζωγραφάκη
    Συγγραφέας: Σανουδάκης Αντώνης Κ., Ζωγραφάκης Κίμων
    Εκδότης: Ταξιδευτής

    Ευμένη και συγχώρεσε μου τον ενικό κοσμείς το ιστολόγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 20 Μαΐου 2010 6:27 μ.μ.,χωρις να αμφισβητώ ουτε κατ'ελάχιστον τις διαταγές που ειχες λάβει,μπορω να σου πω μετα μεγίστης βεβαιότητος οτι,ως υπευθυνος της συλλογής των όπλων απο τον Νομό Χανίων,δεν έκαμες καλή δουλειά!Και αυτο διοτι ουδεποτε διενήργησες "επιδρομή" στην Χανιώτικη ενδοχώρα(κατι που εκαμε ο Μεταξάς με τσοι τσολιάδες του)και ουδεποτε "κατέλαβες εξ εφόδου" Κρητικά χωρια, βγαζοντας-δια της βιας-τους χωρικούς απο τα σπίτια τους και στοιβαζοντας τους στην πλατεια του χωριού,ενω την ιδια στιγμη οι τσολιάδες σου να κανουν ανω-κατω εχερωνες και κοτετσια για να βρουν τα κρυμενα όπλα(κατι που εκαμε ο Μεταξάς με τσοι τσολιάδες του)!Αυτο που εκαμες εσυ ηταν να καλεσεις ονομαστικα(βασει λιστας που σου ειχε εκχωρηθει απο τις αρχες ασφαλειας)τον κο "Τρεχαγυρευάκη" να παραδωσει το ντουφέκι του στο φρουραρχειο Χανίων εντος ενος ευθετου χρονου!Και ο κος "Τρεχαγυρευακης" σου παρέδιδε πραγματι το ντουφέκι του!ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ-ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ-ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ!Καταλαβες τωρα γιατι δεν εκαμες καλή δουλειά την περιοδο της χούντας;Οπως λοιπόν αντιλαμβανεσαι "εκ των στοιχειων και εκ των περιγραφων", ημουν γεννημενος εκεινη την περίοδο!Οπότε μάλλον ο "ξερόλας" στην προκειμένη περίπτωση εισαι εσυ ο ξενομπάτης(η λεξη "ξενομπάτης" δεν ειναι βρισιά, αλλα σημαινει τον μη Κρητικό)!Και μη με καθυστερεις αλλο, διοτι θελω να παω να γιορτασω την επετειο με τσοι' γεδικούς μου!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στο Μινωικό δίκαιο τιμωρούσαν και τον ένοχο και το θύμα.
    Εξήγηση: το θύμα το τιμωρούσαν γιατί άφηνε να γίνει θύμα..
    Έτσι υπήρξε πολιτισμός που δεν έκανε καθόλου πολέμους, γεμάτοι έρωτα και χαρά γιατί δεν επέτρεπαν ούτε αιτίες ούτε αφορμές να συσσωρεύουν εκρήξεις.
    Η διάχυτη τρομοκρατία της πολιτισμένης (κυρίως λόγω πάμπολλων μπιχλιμπιδιών εποχής μας ), που έχει με κάθε βέβηλο τρόπο καλλιεργηθεί, τα θύματα λουφάζουν για όλο και χειρότερες καταστάσεις ώστε αυτό να λούζει άπαντες…

    Όποιος δεν έχει μνήμη, ορθότερα δεν μελετά την ιστορία είναι καταδικασμένος να την βιώσει πάλι και πάλι έως ότου πάψει να είναι αφελής.
    Αυτό το εγκατέλειψε ο πολίτης στον πολιτικό μένοντας απαθής, αδέλφια έως πότε;


    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Καυκάσιε,

    Υποθέτω ότι κατάγεσαι από τους θρυλικούς Ποντίους του Καυκάσου.

    Σε ευχαριστώ για τα καλά Σου λόγια, αλλά δεν νομίζω ότι τα αξίζω τόσο.

    Σε ευχαριστώ για τον κόπο που καταβάλεις για να μας ενημερώνεις Πατριωτικά και Ελληνικά!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από το τέλος προς την αρχή:

    Το πώς ήταν ο Μινωικός πολιτισμός είναι μεγάλη συζήτηση με λίγα χειροπιαστά στοιχεία οπότε ας μην το παραλληλίζουμε προς οτιδήποτε ασύγχρονό του.
    Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, οι πολίτες είχαν απογυμνωθεί από όπλα και όσα παρέμεναν σε χέρια ιδιωτών βρίσκονταν καταχωνιασμένα με τέτοιο τρόπο που είτε ήταν δυσπρόσιτα είτε είχαν καταστεί άχρηστα πλέον της παλαιότητάς τους.
    Επιπροσθέτως τα όπλα θέλουν πυρομαχικά και η πολυτυπία και παλαιότητα δεν ευνοούσε την χρήση τους καθώς υπήρχε για τα λιγοστά και σαράβαλα όπλα μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών.
    Από προσωπικές μαρτυρίες γνωρίζω ότι ακόμη και κατά την διάρκεια της κατοχής ήταν μεγάλη υπόθεση το να έχει κάποιος 10-15 σφαίρες!
    Τα στρατιωτικά λάθη των Βρεταννών είναι τόσο εξώφθαλμα που δικαίως μπορεί να μιλήσει κανείς για προδοσία και ξεπούλημα, ακόμη κι αν δεν ευσταθεί αυτό!
    Μιλάμε για τερατώδη αμέλεια σε πάρα πολλούς τομείς.
    Κατά την περίοδο του Εμφυλίου, οποιοδήποτε μη φιλοκυβερνητικό (όχι απλώς αντικυβερνητικό) στοιχείο είχε εξολοθρευθεί ή φυλακιστεί ή εξοριστεί ή διαφύγει, άρα οι μόνοι ένοπλοι ήταν όσοι συντάσσονταν με το τότε καθεστώς, άρα φισικώ τω τρόπω δεν υπήρχε περίπτωση να στρέψουν τα όπλα κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.
    Δεν ήταν καθόλου ασύνηθες, διάφοροι νέοι από τα ορεινά που εκινούντο στα όρια της νομιμότητας, προκειμένου να συνεχίσουν να κατέχουν όπλα, να κατατάσσονται στην χωροφυλακή καθώς δεν απαιτείτο παλαιότερα στρατιωτική θητεία.
    Έρχοομαι τέλος στην μάχη αυτήν καθ' εαυτήν.
    Η σημασία της αποτυπώνεται πάρα πολύ απλά, στις ώρες φιλμ που διέθεσαν οι Γερμανοί για τα τότε Επίκαιρα. Τα Επίκαιρα ήταν 15λεπτες εβδομαδιαίες ταινίες που προβάλονταν υποχρεωτικά στους Κινηματογράφους κάθε από τις διάφορες κυβερνήσεις μέχρι το τέλος της 10ετίας του 70, τουλάχιστον στην Ευρώπη.
    Τρεις ταινίες αναφέρονονται στην Μάχη της Κρήτης και μάλιστα η μία σχεδόν αποκλειστικά.
    Γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στα υπό Γερμανικό έλεγχο Actualites Mondiales, τα Επίκαιρα της Κατεχόμενης Γαλλίας, ενώ στην ταινία-αφιέρωμα που γυρίστηκε (από το Γ΄Ράιχ) για την Ιη μεραρχία SS "Leibstandarte SS Adolf Hitler" [Σωματοφυλακή SS Αδόλφος Χίτλερ] γίνεται εκτενής αναφορά στην μάχη της Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Κατά την περίοδο του Εμφυλίου,..."


    Αν περιλαμβανεις και την Κρητη σ'εκεινη την περίοδο, ξαναδιάβασε προσεκτικα την ιστορια!Διοτι το μοναδικο μερος της Ελλαδας που δεν γνωρισε εμφυλιο ηταν η Κρητη!Και αυτο οχι για λογους ιδεολογικούς, αλλα για λόγους καθαρα Κρητικούς(βεντετες οι οποιες θα ξεκινουσαν τοτε και θα τελειωναν το 2100 ΜΧ, αν τελειωναν)!Μεχρι και ο Μητσοτάκουλας αναφέρει αυτο το γεγονός στην αυτοβιογραφία του!Οσο για τον υποτιθέμενο αφοπλισμό της Κρητης που συνεβη επι χουντας, εγω δεν μπορω να καταλαβω πως ο συχωρεμενος ο πατερας μου εξακολουθουσε να εχει υπο την κατοχη του ενα MP40 ενα Sten και τρια Mauser(ολα οπλα του Β'ΠΠ)!Για να μην αναφερθω και στον επισης συχωρεμενο θειο μου ο οποιος διεθετε μια θαυμασια συλλογη απο 40πιστολια και περιστροφα διαφόρων διαμετρηματων!Και ολα αυτα ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ(1972)!Για αυτο πιο πανω ειπα οτι ο κος εφεδρος ανθ/λγος δεν εκανε καλη δουλειά!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "...άρα οι μόνοι ένοπλοι ήταν όσοι συντάσσονταν με το τότε καθεστώς, άρα φισικώ τω τρόπω δεν υπήρχε περίπτωση να στρέψουν τα όπλα κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών."


    Επειδη τωρα μολις προσεξα καλα το σχολιο σου(τι να κανουμε,"ου γαρ ερχεται μονον"), θελεις να πεις οτι οσοι Κρητικοι κατειχαν οπλα κατα την διαρκεια της χουντας ηταν χουντικοί;Τοτε ρε κουμπαρε θα πρεπει να συνεβησαν τα εξης δυο πραγματα:Η οτι τα 2/3 των Κρητικων ηταν χουντικοί(!!!), η οτι ο κος εφεδρος ανθ/λγος οντως δεν εκαμε καλή δουλειά! Και αν ισχυει το πρωτο, τοτε γιατι μια ζωη η δεξια "τρωει μαυρο" στην Κρήτη;Εκτος εαν πιστευεις οτι η χουντα δεν υπηρξε παιδι της δεξιάς!Ημαρτον Παναγια μου τι διαβαζει κανεις βραδιατικα!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.