5/5/10

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι αγορές ομολόγων της Ελλάδος, Πορτογαλίας και Ισπανίας – Eκτοξεύθηκαν τα CDS στις 800 μ.β.

Στην κυριολεξία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι αγορές ομολόγων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.Τα CDS έχουν εκτοξευθεί στην Ελλάδα στις 800 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία στις 420 μονάδες βάσης και στην Ισπανία στις 240 μονάδες βάσης.

Η Ιρλανδία με 255 μονάδες βάσης και η Ιταλία με 185 μονάδες βάσης.
Στην Ελλάδα αποσύρθηκαν εκ νέου οι τιμές στα ομόλογα ενώ αποσύρονται άρον άρον οι τιμές στα πορτογαλικά και Ισπανικά ομόλογα.Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση είναι τεταμένη και ο κίνδυνος εκδήλωσης ντόμινο μεγαλώνει.Σε κάθε περίπτωση τα ελλείμματα των χωρών και η επίθεση στις πιο αδύναμες χώρες συνεχίζεται.Περίπου 1,1 τρισ. δολ. χαθηκαν χτες στις διεθνείς κεφαλαιαγορες από το sell off που προκάλεσαν οι ανησυχίες για την Ελλάδα και την Ισπανία

Πλησιάζει το τέλος του ευρώ; Στα 1,23 δολ ή στα 1,35 δολ προσεχώς;
Ποιος θα περίμενε ότι μια τόσο μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, θα κατάφερνε να προκαλέσει τόσο ισχυρούς τριγμούς στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα… Κι όμως… Η κρίση χρέους της Ελλάδας, καθώς και οι φήμες για διάχυσή της σε άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να προκαλέσουν κάτι που λίγα χρόνια πριν θα φάνταζε ακατόρθωτο, αναφέρουν οι αναλυτές. Την κατάρρευση του ευρώ και τη διάλυση της Ευρωζώνης…..

Το ευρώ εδώ και αρκετούς μήνες «χορεύει» στους ρυθμούς των προβλημάτων της Ελλάδας, με τις πιέσεις να κρίνονται κάτι περισσότερο από ασφυκτικές. Η διολίσθηση του νομίσματος είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και πλέον όλοι αναρωτιούνται το εξής… Μέχρι που μπορεί να φτάσει; Πόσο πιο κάτω;

Από τις αρχές του έτους το ευρώ έχει απωλέσει 9,1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Την τελευταία εβδομάδα το νόμισμα διολίσθησε κάτω από τα 1,31 δολάρια, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός έτους. Μόλις χθες υποχώρησε έως τα 1,2993 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009. Κύριος υπεύθυνος για αυτό… ποιος άλλος από την ελληνική κρίση;

Οι απώλειες του κοινού νομίσματος αναμένεται να διευρυνθούν εάν αποτύχει η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει το πακέτο στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ, επισημαίνει σε μελέτη της η State Street Global Markets.

«Το πραγματικό πρόβλημα που αναδύεται είναι η επιβίωση του ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που αναρωτιόμαστε, σε τόσο μαζική κλίμακα, ποια η λογική ενός κοινού νομίσματος για τόσες χώρες με τόσο διαφορετικές οικονομικές συνθήκες» σημειώνει ο Stephen Lieber της Alpine Dynamic Balance Fund.

«Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως τα 1,25 δολάρια, ίσως και έως τα 1,23, δεδομένων των ισχυρών πιέσεων που σημειώνονται και της ιδιαίτερα εύθραυστης κατάστασης που κυριαρχεί» εκτιμά ο Joseph Capurso της Commonwealth Bank of Australia. Η τελευταία φορά που το ευρώ κινήθηκε κάτω από τα 1,25 δολάρια ήταν το Μάρτιο του 2009.
Διαφορετική, ίσως περισσότερο αισιόδοξη, η εκτίμηση της Citigroup. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της, εάν οι αγορές πεισθούν τελικά για τη διάσωση της Ελλάδας τότε το ευρώ ενδέχεται άμεσα να ανέλθει έως τα 1,35 δολάρια.

Αν η Ευρώπη δεν διευθετήσει τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά της, το μέλλον του ευρώ θα είναι ίσως πολύ σύντομο, δηλώνει από την πλευρά του ο διάσημος νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς. «Η διάθεση των κερδοσκόπων να στοιχηματίζουν στην αποδυνάμωση της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επηρεαστεί από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Ίσως βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι μακροπρόθεσμα», προσθέτει ο Στίγκλιτς.
Μια άλλη παράμετρο θίγει σε πρόσφατη έκθεσή της η BNP Paribas. «Δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα - ή κάποια άλλη μικρή χώρα - να φύγει από τη ζώνη του ευρώ. Πιο πιθανό είναι να αποχωρήσει μια πιο ισχυρή χώρα, προκειμένου να αποφύγει την παροχή στήριξης σε μια μικρότερη…»
www.bankingnews.gr

8 σχόλια:

  1. Ετσι έτσι...με την αλμύραααα....
    Να διαλυθεί αυτή η κατάντια η ΕΕ.
    Ετσι κι αλλιώς ο καθένας για την πάρτη του είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wall Street Journal: "Λίγα τα 110 δισ. ευρώ για τις ελληνικές ανάγκες"
    Το ΔΝΤ συνεδριάζει την Κυριακή γιa να εγκρίνει και τυπικά το δάνειο των 40 δισ. δολαρίων για την χώρα μας, αλλά ο ξένος Τύπος αναδεικνύει τους φόβους ότι το τελικό πακέτο βοηθείας των 110 δισ. ευρώ δεν αρκεί για να σωθεί η ελληνική οικονομία χωρίς αναδιάρθρωση χρέους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20%!!!!
    ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ!

    ΑΧ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΧΑ ΤΗ ΜΑΓΑΙΡΑ ΤΗ ΜΠΑΚΟΚΛΑΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ,ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ.
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΟΡΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οι απώλειες του κοινού νομίσματος αναμένεται να διευρυνθούν εάν αποτύχει η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει το πακέτο στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ, επισημαίνει σε μελέτη της η State Street Global Markets."

    Γι αυτο και η υπευθυνη ελληνικη αντιπολιτευση, κανει το παν ωστε τα μετρα να μην εφαρμοστουν, η Ελλαδα να γινει Αφρικη και να συμπαρασυρει μαζι στον ταφο της και ολοκληρη την Ευρωπαικη Ενωση.

    Ας το πουμε πια καθαρα. Ναι, ηταν τραγικο λαθος των Ευρωπαιων να βαλουν την Ελλαδα στο Ευρω. Οι Ελληνες ουδεποτε ηταν Ευρωπαιοι. Φιλοτομαριστες και κουτοπονηροι ανατολιτες ηταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μίλησα χθες με κάποιον που δουλεύει σε τράπεζα στο εξωτερικό. Κάθε φορά που βγαίνει μία είδηση για αντιδράσεις η εικόνα που έχουν έξω οδηγεί σε αυτό.

    Δυστηχώς, πάλι κάποια μειοψηφία έχει πάρει τον τόπο στο λαιμό του.

    Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Bravo Yorgos! (και παπανδρέου και καρατζαφέρη)

    Λειτούργησε ο Δούρειος Ίππος και θα διασπαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Θα πλακώσουν τώρα οι γύπες: τα αμερικανά, τα αραβάκια και τα κινεζάκια. Και θα μας κάνουν όπως τα έκανε η Κίνα στο Σουδάν. Καλά το λέει ο 12:48. ΑΦΡΙΚΗ!

    Αποδειχτήκαμε οι νεκροθάφτες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα κοράκια της Ιστορίας. Ευρώπη Τέλος! Η τρίτη πολιορκία της Βιέννης δεν θα συμβεί καν. Χάρη σε εμάς τους Εφιάλτες!

    Και καλά οι πολιτικοί μας, τα χοντρο-παίρνουν. Εμείς γιατί συνεργούμε τζάμπα;;;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΙ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΕΤΟΣ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΝΑ ΠΑΛΑΙΨΕΙ. ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΕΓΑΜΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΒΑΤΟ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ.

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ...ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ.
    ΕΠΕΙΔΗ, ΑΝ ΑΝΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΕΚΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΒΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕ ΡΑΓΔΑΙΑ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΑΥΤΗΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
    Η ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΜΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ, ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΣΤΟΝ ΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΜΠΥΛΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ. ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ(ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ( ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ).
    ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ,
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ, Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΙΦΘΗ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΧΩΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ.
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ... ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
    ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.ΥΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.