27/5/10

Eκστρατεία των Αρμενίων κατά του Mατ Mπράιζα

Matthew Bryza and wife ZEYNO BARAN working for the Hudson Institute
Του Αθανασιου Eλλις


Η επιλογή του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ματ Μπράιζα για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ισχυρή αρμενική ομογένεια στις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε άμεσα εκστρατεία ζητώντας λεπτομερή εξέταση των θέσεών του στα θέματα που αφορούν την Αρμενία αλλά και την πολιτική που έχει μέχρι τώρα ακολουθήσει έναντι της Τουρκίας και της περιοχής του Καυκάσου. Ο κ. Μπράιζα είναι γνωστός στην Ελλάδα και την Κύπρο λόγω της ενασχόλησής του στο πρόσφατο παρελθόν με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

«Αναμένουμε από την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αλλά και την Ολομέλεια του σώματος, στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού του κ. Μπράιζα, να απαιτήσουν από τον τελευταίο να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων», τονίζουν οι πανίσχυρες αρμενικές οργανώσεις, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Αμερικής επισημαίνει ευθέως ότι «όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει δημόσια, συνεχίζουμε να έχουμε πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που ο κ. Μπράιζα εφάρμοσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ως αναπληρωτής βοηθός υπ. Εξωτερικών και ως διαπραγματευτής των ΗΠΑ στη ειρηνευτική διαδικασία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Οι Αρμένιοι επικρίνουν τον κ. Μπράιζα για τις θέσεις που έχει λάβει σε ό,τι αφορά την αρμενική γενοκτονία και το εμπάργκο της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, και ζητούν από τον κ. Ομπάμα μια «πιο ισορροπημένη» αντιμετώπιση. Το 2006 η κυβέρνηση Μπους είχε ανακαλέσει και τελικά είχε αντικαταστήσει τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αρμενία, Τζον Εβανς, επειδή είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «αρμενική γενοκτονία».

Ο Λευκός Οίκος επέλεξε τον κ. Μπράιζα, αλλά διπλωματικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον σημείωναν ότι δεν είναι βέβαιο πως θα τον στηρίξει σθεναρά αν αυτό πρόκειται να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση με κορυφαία στελέχη της Γερουσίας, όπως ο δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλοι, οι οποίοι αναμένεται να του ασκήσουν δριμεία κριτική και πιθανώς να καταψηφίσουν τον διορισμό του.

4 σχόλια:

  1. Μάθιου Μπράιζα, ο "Ματ", όπως τον έλεγε με κάποια δόση οικειότητας ο Παπαχελάς...

    Είναι αυτός που ερχόταν συνέχεια στην Ελλάδα, τότε που παιζόταν το παιχνίδι με τους αγωγούς, και μας συμβούλευε να μην κάνουμε απερίσκεπτες κινήσεις. Γιά το καλό μας (και πάρτε το όπως θέλετε αυτό).

    Κι' αυτή η γυναίκα του; Το φαρμακερό βλέμμα και τα μικρά και σφιγμένα χείλη θυμίζουν Ρεπούση στα χάι της (αν αλλάξει κατάλληλα και το χτένισμά της). Κόψε φάτσα, βγάλε συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τουρκοεβραία δεν είναι;
    νομίζω κάπου το διαβάσαμε κι αυτό.Ήταν παλιά στο κείμενο της wikipedia;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα γερακια των ΗΠΑ εν δρασει......
    Θα παρουν το μαθημα τους και αυτοι, ο καιρος γαρ εγγυς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και οι δυό τους είναι εβραίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.