15/5/10

Επίσκεψη Erdoğan στο σπίτι του Μ. Θεοδωράκη

Ο Θεοδωράκης δώρισε στον Erdoğan δύο CD, το ένα με τη συνεργασία των δύο καλλιτεχνών και ένα δικό του.Διατύπωσε την επιθυμία του για μια νέα συναυλία με τον Livaneli στον Αρχαίο Θέατρο της Εφέσσου(Efes) και ο Recep Tayyip Erdoğan τον διαβεβαίωσε πως θα προσφέρει την κάθε δυνατή υποστήριξη.

Ο Μ.Θεοδωράκης υποδέχεται τον Ερντογάν στο σπίτι του
Επίσκεψη στο σπίτι του γνωστού συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη προγραμμάτισαν εκτάκτως για σήμερα το βράδυ οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Μίκη Θεοδωράκη όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.

Επίσκεψη στο σπίτι του γνωστού συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη προγραμμάτισαν εκτάκτως για σήμερα το βράδυ οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Μίκη Θεοδωράκη όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Τουρκία, θα τους υποδεχθεί στο σπίτι του στο λόφο Φιλοπάππου και εκεί, οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλία με το Μίκη, με θέα την Ακρόπολη.Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν ήταν στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Επίσκεψη Erdoğan στο σπίτι του Μ. Θεοδωράκη
Ο γνωστός Έλληνας μουσικοσυνθέτης υποδέχτηκε στο σπίτι του τα πρωθυπουργικά ζεύγη της Τουρκίας και της Ελλάδας.Ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, επισκέφθηκε τον γνωστό Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.Χθες το βράδυ, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ Τούρκων και Ελλήνων Επιχειρηματιών, ο Πρωθυπουργός Erdoğan μαζί με τη σύζυγό του Emine και τον ομόλογό του, πήγαν στο σπίτι του Θεοδωράκη.

Ο μουσικοσυνθέτης γνωστός στο τουρκικό κοινό με τις κοινές συναυλίες που έδωσε μαζί με τον Zülfü Livaneli δήλωσε πως τον τιμά η παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στο σπίτι του.Ο Θεοδωράκης δώρισε στον Erdoğan δύο CD, το ένα με τη συνεργασία των δύο καλλιτεχνών και ένα δικό του.Διατύπωσε την επιθυμία του για μια νέα συναυλία με τον Livaneli στον Αρχαίο Θέατρο της Εφέσσου(Efes) και ο Recep Tayyip Erdoğan τον διαβεβαίωσε πως θα προσφέρει την κάθε δυνατή υποστήριξη.
"ΤRT-Φωνή της Τουρκίας"

45 σχόλια:

  1. Απορούσα και εγώ γιατί ο ΜΕΓΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΜΙΚΗΣ κρατούσε εκείνο το Βραβείο Ιπεκτσί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A re miki...Na ksepoulh8eis gie ena deipno kai mia fwtografhsh? Alla 8a mou peis panta tetoios den hsoun?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΓΑΤΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΗΧΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ!! Ο ΜΙΚΗΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΔΕΧΘΗΚΕ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΥ, ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεκίνησα να γράψω κι εγώ ένα σχόλιο, αλλά φοβάμαι ότι μέχρι να το διατυπώσω θα σπάσω όλα τα πλήκτρα...
    *&@$?'΄;!`~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. diabazw poly kairw twra ayto to blog (synxaritiria Sabba)..kai panta ta sxolia einai eksisou symantika opos kai h dimosieyseis!

    telika oi ellhnes den exoume kai poly megalh agaph ston eayto mas!(opou eaytos mas=Mikis kai poloi aloi...)
    o Erntogan filoksenoumenos einai..kai emeis eimaste filoksenoi...sto kato kato aston na nwmizei oti xrisimopiise epikinoniaka ton Miki opos prospa8ise na kanei kai me ton Patriarxi(ALOSTE AYTO PYSTEYW EKANE KAI O MIKIS,TOYRKO FILEYE KAI KAIRWFILAGE 8a skeytike)

    GIATI TOSO KYKLO8IMIKOI?!
    GIATI TOSO KYKLO8IMIKA SXOMLIA
    mas aresei o Mikis otan stelnei epistoles kai mas enebazei toso poly psyxologika kai mas 8imizei poioi eimaste kai pos prepei na symperifer8oume ALLA toso eykola ksexname kai eimaste etoimoi gia ton perifimo kai patroparadoto EKSOSTRAGKIZMO

    AS MHN XTIPAME TOSO SKLIRA KAI APERISKEPTA TON EAYTO MAS STO KATO KATO SAYTO TON KAKO MAS XARAKTIRA PATISAN OLOI OI KSENOI GIA NA MAS DIASPASOUN

    AYTA GIA OLOUS AYTOUS POU TOSO EYKOLH EXOUN THN LEKSH PRODOSIA dixnontas poso adynamoi kai anoikanoi kai xwreis yxnon aytopepi8iseis exoun katantisei

    AYTA APO ENAN ELLHNA AP TIS LISMONIMENES PATRIDES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσες φορές πρέπει να δείτε το ίδιο έργο για να με πιστέψετε;
    Δεν υπάρχει αντι-σημίτης ή αντι-Ισραήλ που να μην αποδειχθεί ΦΙΛΟ-ΤΟΥΡΚΟΣ.

    Λυπάμαι που ξανα-επαληθεύτηκα. Αλλά για μένα υπάρχει και χειρότερο Αίσχος:
    Μίκη Θεοδωράκη, είσαι πολύ μικρός για να χρησιμοποιήσεις την Ακρόπολη σαν ντεκόρ.
    Και όλοι οι εικονιζόμενοι στην φωτογραφία που κάνατε την Ακρόπολη ντεκοράκι στο βάθος φόντο, είστε ένα μάτσο απολίτιστοι,
    αρχομανείς αλαζόνες.
    Και βλάκες γιατί δεν έχετε την στοιχειώδη ευφυΐα για να καταλάβετε ότι το μοναδικό Αιώνιο, Ωραίο και Αληθινό σε αυτήν τη φωτογραφία είναι η Ακρόπολη.
    Εσείς είστε απλά η ενοχλητική σκόνη που θα διαλύσει ο Χρόνος

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΑ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ: ''ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ;;;..ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ;;''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Efes είναι η Έφεσσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μη στεναχωριεστε ρε παιδια ,
    μη το παιρνεται και τοσο πατριωτικα ...
    αφου να σκεφτειτε οτι οταν ακουσα πως εκανε προταση στο ρουβα να τραγουδησει καποιο μουσικο κοματι του ...
    το πιστεψα

    ικανο τον εχω

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. α) Ο Μίκης δεν είναι τέλειος
    β) Σκοπός του Μίκη είναι ο επανελληνισμός των κατοίκων της Μικράς Ασίας με πολιτιστικό τρόπο
    γ) Ο Τουρκικός λαός έχει πνευματικά διακιώματα στις ελληνικές του ρίζες, διότι όπως γνωρίζουμε, εξισλαμισμένοι "Έλληνες" είναι οι περισσότεροι από τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. α) Ο Μίκης δεν είναι τέλειος
    β) Σκοπός του Μίκη είναι ο επανελληνισμός των κατοίκων της Μικράς Ασίας με πολιτιστικό τρόπο
    γ) Ο Τουρκικός λαός έχει πνευματικά διακιώματα στις ελληνικές του ρίζες, διότι όπως γνωρίζουμε, εξισλαμισμένοι "Έλληνες" είναι οι περισσότεροι από τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΓΙΑ 2 ΔΕΚΑΡΕΣ ΚΙ ΕΝΑ “ΔΟΞΑΣΤΕ ΜΕ”!
    ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΠΑΛΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ !

    http://neotera.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Μίκης είναι μια χαρά και έπρεπε να είναι πρόεδρος της δημοκρατίας μας. Δεν φταίει ο Μίκης για τα καραγκιοζλίκια των εκάστοτε ελληνικών(;;;) κυβερνήσεων.Ας βάλει η Παναγία το χέρι της.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΙΚΗΣ
    ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ.

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.

    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ.

    ΜΙΚΗ ΛΥΠΑΜΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρε παιδιά διάβασα τα σχόλια όλων και θέλω να πω κάτι σε κάποιους.
    Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι είναι οι σχέσεις στην πολιτική? Χαμόγελα και φωτογραφίες! Αυτό δεν σημαίνει τίποτα στη πράξη. Αρχίσατε όλοι..πουλήθηκε ο Μίκης, πουλήθηκε ο τάδε, ο άλλος κτλ. Μην κάνετε μερικοί σαν μωρά που κλαίνε.
    Η επίσκεψη στον Μίκη εξυπηρέτησε στη δημιουργία φιλικού κλίματος. Ο Θεοδωράκης είναι μια διεθνής προσωπικότητα και έδωσε κατα κάποιον τρόπο "διπλωματική σάλτσα" στη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών. Ήταν μια πολύ σωστή κίνηση η συνάντηση με τον Μίκη. Η επίσκεψη του Ερντογάν ήταν επίσης μια καλή κίνηση. Διότι δεν πρέπει να φαινόμαστε εμείς ως τα κακά παιδιά που δεν επιδιώκουν τον διάλογο. Μην αρχίσουν μερικοί πάλι τις γκρίνιες.Το θέμα είναι τι αντιστάσεις έχουμε στις διαπραγματεύσεις.
    Οι στόχοι μας πρέπει να ναι:
    Ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων, διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, φωτοτογραφίες, χαμόγελα κτλ και αναμονή να δημιουργηθούν οι ελάχιστα κατάλληλες πολιτικές συνθήκες γενικά ώστε να τελειώνουμε με τους Τούρκους με ένα χτύπημα εκεί που θα πονέσουν...φυσικά όχι στα καλά καθούμενα αλλά αφού η κατάσταση θα έχει φτάσει στο Αμήν. Μην τους λέτε όλους προδότες..έλεος πια..είπαμε οκ υπάρχουν πολιτικά σαπρόφυτα αλλά όχι όλοι. Αν έίναι έτσι πείτε προδότη και τον Μεταξά..ξέρετε μερικοί τι προκλήσεις έκαναν οι Ιταλοί πριν γίνει το "μπαμ" και τι διπλωματικές προσπάθειες έκανε η Ελλάδα για να αποφύγει τον πόλεμο?Είναι δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής αυτό. Πρέπει όλα να τα βάζουμε στη ζυγαριά με στρατηγική και σφαιρική σκέψη. Άλλο οι διπλωματικές επαφές και οι φωτογραφίες και άλλο η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Για διαβάστε ιστορία λίγο μερικοί και μην το κάνετε καφενείο μπλα μπλα..οι προδότες μπλα μπλα κτλ.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ χάρηκα το Γιώργο, το φοιτητή γεωπονίας.
    Και οι νέοι έχουν μυαλό!
    Πώς μπορούμε εμείς, οι απέξω, να κρίνουμε θέματα και καταστάσεις όταν δεν έχουμε ειδικές γνώσεις;
    Απλά πρέπει να μελετάμε, να σκεφτόμαστε και να περιμένουμε πριν αποφασίσουμε για τις κρίσεις μας.
    Π.Χ. Ο Μίκης, εκτός από περίφημος μουσικός, έχει μια τεράστια εμπειρία από πολιτικούς αγώνες, όταν οι περισσότεροι από εμάς καθόμαστε στην πολυθρόνα και βλέπουμε τηλεόραση...
    Αφήστε να περάσει λίγος καιρός και θα δούμε πάλι τον ίδιο να μας εξηγεί γιατί δέχτηκε να δει τον Ερτογάν και κυρίως τον εκ της διασποράς!
    Κύριε Καλεντερίδη μήπως θα ήταν σωστό να επιβάλετε στους σχολιάζοντες να γράφουν επώνυμα; Αυτή η ανωνυμία επιτρέπει σε ανάγωγους να λερώνουν το ιστολόγιό σας.
    ευχαριστώ,
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάτι ανέφερε ο Μίκης για μεγάλες δυνάμεις.....και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας οι δύο λαοί......και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν........σιωπηλά!!!

    Αυτό που θέλω να πώ είναι πως ο Μίκης θέλει φίλους τους δύο λαούς χωρίς τους επιβήτορες Αμερικανούς,καλώς κακώς εγώ αυτό κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό είναι το πρόβλημα με εμάς τους έλληνες. Υποκλινόμαστε σε άτομα που αυθαίρετα χαρακτηρίσαμε ιδιοφυή. Σαν κι αυτόν το Μίκη. Και ποιος είναι ο Θεοδωράκης; Ένας μετριότατος μουσικός που του ΄λαχε η τύχη, το έργο του να προσδεθεί με την επαναστατημένη γενιά. Αν η χώρα είχε την τύχη να αποφύγει την καταραμένη επταετία, ποιος θα τον έπαιρνε χαμπάρι; Ποιος θα του έδινε σημασία; Και γαλουχεί αυτός ο τύπος τώρα, γενεές 14. Καλά να πάθουμε, αφού, διανοητικά υποταγμένοι, συνεχίζουμε και προσκυνούμε ψεύτικα είδωλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ γ.κ.
    Που την είδες την ανωνυμία;
    Η Galia πάντα γράφει επώνυμα. Βέβαια του τάχε μαζώξει από τότε που τους κοπάνησε ότι είναι η Ρίζα του Κακού.


    Γιώργος Μανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. γ.κ.

    ή με ξένα κόλυβα
    ή αφού μίλησαν όλοι, μίλησε και το καθεστωτικό πασοκ.

    Τί μας λέει ο τεράστιος δημοκράτης; Ότι εμείς οι ηλίθιοι ανώνυμοι, όταν εκφράζουμε τις απόψεις μας "λερώνουμε"!!!

    Τότε γιατί αυτή η "κυβέρνηση" αφήνει απείραχτους τους πνευματικούς και πολιτικούς ογκόλιθους και θέλει ΜΟΝΟ τα δικά μου τα λεφτά;
    Τα λεφτά της ηλίθιας, ποταπής, ανώνυμης δεν "λερώνουνε";

    γ.κ., προφανώς είσαι κρατικοδίαιτος, αυτούς που εμείς οι απέξω ονομάζουμε τρωκτικά και ακρίδες. Και το λέω αυτό μόνο ένας κρατικοδίαιτος, δεν σέβεται τον απλό Έλληνα που πληρώνει. Και στην αγορά, αυτός που πληρώνει έχει πάντα δίκιο.
    Ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία είναι τζαμπατζήδες.
    Εις βάρος των ηλίθιων, ποταπών, ανώνυμων Ελλήνων,
    ο έχων φιλότιμο πόμολου και I.Q. φουντουκιού "πρωθυπουργός"
    παριστάνει
    τον large οικοδεσπότη σε καιρό κρίσης.
    Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, πλήρωσαν ακόμα και οι αρχαίοι Αθηναίοι που δεν έφτιαξαν την Ακρόπολη, για να φωτογραφίζονται ένα μάτσο κακάσχημοι μπροστά της.

    Και ο άλλος "δημοκράτης" Χίτλερ με εκλογές ανέβηκε στην εξουσία

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρε Ελληναραδες,πρωτα-πρωτα ας επικοινωνουμε στα Ελληνικα και οχι στο οικτρο μορφωμα των Greeglish.Επιχειρουν να μας αφελληνισουν και στοχευουν ευθεως στη μοναδικη και μητρα των αλλων γλωσσων την Ελληνικη Γλωσσα.Οσον αφορα τον Μικη,ας μην χτυπαμε τον τελευταιο ισως Μεγαλο των Ελληνων,επειδη δεν συμφωνουμε με καποια ενεργεια του.Η ζωη του ειναι παραδειγμα προς μιμηση για ολους εμας τους αγωνιστες του καναπε και της ευδαιμονιας.Ειτε συμφωνουμε μετις ιδεες του ειτε οχι, ειχε την παρρησια να υποστηριζει τις αποψεις του με την ιδια του τη ζωη. Σεβασμος λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δόξα τω Θεώ που υπάρχουν και τα δύο τελευταία σχόλια!
    Αρχίσατε όλοι: ξεπουλήθηκε ο ένας , άλλαξε ο άλλος, πάντα τέτοιος ήτανε...και ένα σωρό μπούρδες.
    Όχι, να μαζέψουμε στρατό και να πάμε να πάρουμε την Πόλη ρε, μάγκες.
    Γίνεται μια προσπάθεια συμφιλίωσης. Ψεύτικη κατά 80% αλλά υπάρχει και ένα 20% που μπορεί να μας ωφελήσει. Για να το φτάσεις το 20% θα κάνεις και καμιά διπλωματική κωλοτούμπα. Μην τρελαίνεστε οι θερμοκέφαλοι.
    Άμα δεν δούμε φως, τραβάμε την πρίζα και είμαστε εκεί που ήμασταν και πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ,- ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΚΥΨΕΙ
    ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΓΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ, ΜΕ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ
    ΝΑΤΗ, ΠΕΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟΞΑΡΧΗς ΚΙ ΑΝΤΡΙΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΕΡΙΕΥΕΙ
    ΚΑΙ ΚΑΜΑΚΩΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΜΑΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

    ΓΙΑΝΝΗς ΡΙΤΣΟΣ 18 ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗς ΠΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ ΠΡΩΗΝ ΘΑΥΜΑΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς Γιώργο-φοιτητή Γεωπονικής.
    Συμφωνώ ότι αυτήν την εποχή, χρειάζεται ισορροπημένη και πρακτική σκέψη.
    Η αναφορά σου στις διπλωματικές προσπάθειες Μεταξά λίγο πριν μας επιτεθούν οι Ιταλοί το 40, είναι πολύ σωστές. Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει τον πρώτο τόμο "Ιστορία της Κατοχής" του Δημοσθένη Κούκουνα. Το διπλωματικό παρασκήνιο Μεταξά-Ιταλίας, παρουσιάζεται λεπτομερώς βάσει ντοκουμένων και αλληλογραφίας από αρχεία διπλωματών και δείχνει ότι πραγματικά, ο αγώνας του Μεταξά να αποτρέψει τον πόλεμο, ήταν τιτάνιος.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Eftyxos pou yparxoun orismenoi sto Istologio san tin Elina kai ton Giorgo, ton Foititi gaioponias.

    Allo diplomatia, allo politiki kai allo pragmatikotita. Ennoies pou einai symbatesx kai mporoun kallista na symbadizoun.

    Pote tha sobareftoume kai tha papsoume na brizoume tous pantes kai ta panta me mia efkolia pou einai aparadekti gia enan Lao san ton diko mas.

    Den prepei na krinoume symfona me to teleftaio ekban (elegan oi arxaioi progonoi mas), xoris na gnorizoume kan tous logous tis ekbaseos tou.

    Oxi tetoia proxeirotita kai eleipsi sebasmou pros ton allon, pou deixnei kai elleipsi aftosebasmou. Gia to theo. Ftasame sto simeio na fobomaste akomi kai os anonymoi na ekferoume elefthera tin gnomi mas sto Istologio, giati orismenoi epeidi den tous rotisame an symfonoun, anti dialogou, den periorizontai aplos monon se asxeti kritiki, alla kai se varytato kai prosblitiko ybreologio pezodromiou...

    Sygnomi gia ta grecklish, alla par oles tis prospatheies mou, den mporo na ta apofygo, logo elleipseos tou sxetikou programmatos.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_4403.html
    Ιπεκτσί και ελληνοτουρκική φιλία

    Για να ξέρουμε τι σημαίνει εθνικός και τι υποκριτής.

    Οσο για την ελληνοτουρκική φιλία δεν μιλάνε στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί εκτός αν είανι η πέμτη φάλαγγα της διανόησης.

    Ξενόδουλοι είχε δίκιο ο Ανταίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ Καυκάσιε,

    Ξέρω πολύ καλά ποιος ήταν ο Ιπεκτσί και ειδικά ένα ποιηματάκι του (που μου ανάβει τα λαμπάκια) το ξέρω σχεδόν απ 'έξω. Η διπλωματία έτσι λειτουργεί ακόμα και με βραβεία τύπου Ιπεκτσί. Ας το καταλάβουμε αυτό.
    Επιμένω σε αυτά που είπα διότι κάποιοι πρέπει να ετοιμάζονται στη Ρεντίνα, στο Μεγάλο Πεύκο, στη Δράμα και αλλού και κάποιοι άλλοι με χαμόγελα και φωτογραφίες να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί ειρήνη. Το ότι είναι δυνατόν δεν σημαίνει αντε να πουλήσουμε το Αιγαίο. Τον Ανατολίτη τον αντιμετωπίζεις με ανατολίτικους διπλωματικούς ελιγμούς.
    Ποια Ελληνοτουρκική φιλία? Πότε υπήρξε? Χρόνος καταναλώνεται μέχρι να γίνει το "μπαμ" και ο Μεταξάς επαναλαμβάνω μας έχει δείξει το δρόμο για το τι πρέπει να κάνουμε σε επίπεδο διπλωματίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ένας από τους λόγους που κερδίσαμε τότε ήταν το στοιχείο που λέγεται αιφνιδιασμός (στο οποίο πίστευε πολύ ο Μεταξάς σαν στρατιωτικός)μέσα στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και ένα τέλειο σχέδιο επιστράτευσης. Εδώ πριν το πόλεμο και ενώ κάνανε τόσες προκλήσεις οι Ιταλοί γίνονταν διπλωματικά τραπέζια με χαμόγελα, με παπιονάκια, σαμπανίτσες κτλ "σάλτσες" στα οποία παραβρίσκονταν μεταξύ άλλων και τα τσακαλάκια του Μανιαδάκη(διοικητή κρατικής ασφάλειας). Ένα από αυτά τα τσακαλάκια ήταν και ένας Ιταλομαθής Έλληνας αξιωματικός ο οποίος καθόταν πλησίον του Ιταλού πρέσβη στο τραπέζι και άκουγε τα πάντα τρώγοντας. Μία λέξη που θα ξεφύγει σε αυτά τα τραπέζια ή ένα στημένο φλερτ(ίσως και κάτι παραπάνω) μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες.
    Ο Θεοδωράκης κανείς δεν είπε ότι δεν έχει κάνει σφάλματα. Κάθε άνθρωπος κάνει. Σίγουρα όμως όποιοι θα χαρακτηρίσουν τον Θεοδωράκη ή τον Παπούλια ως εθνικούς μειοδότες..τι να πω...ας τα ζυγίσουν πρώτα όλα στο μυαλό τους...η δεξιά δεν είναι η μόνη παρριωτική δύναμη..ούτε μόνο δικοί της πήρανε παράσημα Ανδρείας σε μέτωπα. Ένα υπάρχει..η Ελλάδα και ο αντικειμενικός σκοπός που η επίτευξη του θα προσθέσει ένα λιθαράκι στη μακρόχρονη δόξα της. Δεν θα το σχολιάσω άλλο περί Θεοδωράκη και θα αρκεστώ στο εξής: Σεβαστή κάθε άποψη. Αυτό με μάθανε από το σπίτι μου να λέω πάντα.
    Πρέπει να καταλάβουμε κάποια πράγματα:
    1) Η ΕΥΠ είναι ένα "εργαλείο".
    2) Ο Θεοδωράκης είναι ένα "εργαλείο" λόγω της διεθνούς αναγνώρισης του(τι να κάνουμε έτσι είναι ας χτυπιούνται κάποιοι έχει γράψει μερικά καταπληκτικά κομμάτια που ξεσηκώνουν).
    3)Ο στρατός είναι ένα "εργαλείο".
    4) Οι διπλωμάτες είναι ένα "εργαλείο"....συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ...συνέχεια...Όλοι οι πρωθυπουργοί ξέρουν τι παίζεται σε επίπεδο υψηλής πολιτικής μεγάλων δυνάμεων πως να το κάνουμε δηλ? Η πολιτική διεθνών σχέσεων και ισορροπιών δεν είναι καφενείο. Όταν είσαι υπεύθυνος για 10.000.000 ψυχές πρέπει να τα ζυγίζεις όλα προσεκτικά χωρίς φόβο αλλά και χωρίς επιθετικότητα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε τον πόλεμο διότι το καθεστώς του Αιγαίου θα αλλάξει πάρα πολύ μα πάρα πολύ. Όχι από ήττα μας. Δεν λέω αυτό. Αλλά μην έχουμε αυταπάτες δεν πρόκειται ούτε εμείς να νικήσουμε..ολοκληρωτικά. Να θυμόμαστε το εξής..αν φύγει η πρώτη σφαίρα είναι πολύ δύσκολο να επέλθει συμφωνία χωρίς ολοκληρωτική ήττα κάποιων εκ των δύο αντιπάλων. Στη περίπτωση μας θα επέμβει ο Αμερικάνος και η κατάσταση περιπλέκεται πάρα πολύ. Ετοιμότητα και περιμένουμε...μόνο στο αμήν τραβάς το σπαθί από το ζωνάρι.
    Αντί να φωνάζουμε για ξενόδουλους κτλ ας κοιτάξουμε να προετοιμαζόμαστε επιχειρησιακά και να αντιμετωπίζουμε αθόρυβα και αποτελεσματικά την πέμπτη φάλλαγα στα σημεία που πρέπει εξουδετερώνοντας την όσο μπορούμε. Το μόνο φανερό να ναι η ενημέρωση του απλού πολίτη. Οι φωνές είναι περιττές. Με την ηρεμία, την οργάνωση, την επιμονή πετυχαίνουμε σαν Έθνος πολλλά πάρα πολλά. Ο Μεταξάς μας δείχνει τον δρόμο.

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας Θεσσαλονίκη

    ΥΓ 1: Το αίμα των ποργόνων μας στη Σμύρνη, στο Πόντο και αλλού δεν στέγνωσε..προετοιμασία και οργάνωση να γ@@ στους δολοφόνους τους ότι έχουν και δεν έχουν..στον κατάλληλο χρόνο. Η καρτερία είναι από τις μεγαλύτερες αρετές ενός ατσάλινου πολεμιστή.. ο προπονητής μου τουλάχιστον αυτό μας λέει από μικρά.

    ΥΓ 2: Προς Ελίνα Γαληνού. Ναι έχω διαβάσει για το διπωματικό παρασκήνιο. Παλιά στο πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης είχε μια έκθεση σχετικά με αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, αλληλογραφίες διπλωματών κτλ. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ιστορία..έχει ενδιαφέρον. Τα μισά βιβλία στη βιβλιοθήκη μου είναι γεωπονικού ενδιαφέροντος και τα άλλα μισά ιστορικού(πολιτική, στρατιωτική ιστορία, οικονομική ιστορία κτλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ...συνέχεια...Όλα τα εργαλεία πρέπει συντονισμένα να λειτουργούν εφαρμόζοντας με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Το θέμα είναι η πολιτική ηγεσία να τα χρησιμοποιεί σωστά για το εθνικό συμφέρον. Δεν ξέρω για τον σημερινό πρωθυπουργό είναι νωρίς ακόμα αλλά μπορώ να μιλήσω για τους προηγούμενους πρωθυπουργούς:
    1) Ο Καραμανλής(ο θείος) ήταν πατριώτης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μετά το 1974 είχε εξασφαλίσει σε συνομηλία του με το Ντεστέν έκτακτη άμεση προμήθεια 40-50 MIRAGE F1 σε περίπτωση πολέμου(για άμεση ανάπλήρωση απωλειών και συνέχιση πολέμου με τελικό σκοπό την εναέρια υπεροχή).
    2) Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν πατριώτης. Ανάμεσα στα άλλα έστειλε την μεραρχία στη Κύπρο και κάποιοι ας πεταχτούν πάλι να διαφωνίσουν ότι δεν ήταν μεραχία κτλ κτλ. Πρώτα να ανοίξουν βιβλία όμως! Για τις τότε πολιτικές συνθήκες έστειλε την καλύτερη δυνατή δύναμη στη Κύπρο την οποιά απέσυραν οι Χουντικοί. Επίσης σε γεύμα με τον Μακναμάρα στην Ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον του απάντησε κάτι ξεγυρισμένο σχετικά με τις δύο αεροπορίες και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής. Όλα φυσικά σε άπταιστη διπλωματική γλώσσα. Αν θέλετε λεπτομέρεις για πότε, που και πως θα επανέλθω δριμύτερος.
    3) Ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν πατρίώτης και αυτό αποδεικνύεται σε περιόδους κρίσης όπου διαμόρφωσε το κατάλληλο διπλωματικό πλαίσιο στη ευρύτερη περιοχή(Ζίφκοφ κτλ κτλ), προετοίμασε τις ένοπλες δυνάμεις και έστειλε μήνυμα ισχύος. Φυσικά πόλεμο δεν έκανε όπως και οι προαναφερθέντες και θα αναλύσω αυτό το κομμάτι παρακάτω.
    4) Μητσοτάκης: Δεν σχολίάζω καν θα μαυρίσει η όθόνη του υπολογιστή μπρρρ.
    5) Σημίτης: Ο πρωθυπουργός με τις μικρότερες αντιστάσεις σε πιέσεις. Δεν χειρίστηκε καλά μια κρίση. Είχε την χειρότερη συνενόηση με τους στρατιωτικούς σε αντίθεση με τον Αντρέα που στο επιτελείο δεν ντρεπόταν να πατήσει και να στείλει έξω μήνυμα ισχύος. Ο Σημίτης δεν είχε αντιστάσεις, δεν έκανε για πρωθυπουργός. Τα περί αδύναμης σχετικά αεροπορίας την εποχή εκείνη ισχύουν αλλά και πάλι ο αποβατικός τους στόλος, η νούμερο ένα απειλή, θα γινόταν κάρβουνο.

    Όλοι οι παραπάνω δεν προχώρησαν σε πόλεμο με την Τουρκία ο καθένας για τους περιφερειακούς γεωπολιτικούς λόγους της εποχής. Φυσικά πρέπει όλοι εδώ μέσα να καταλάβουμε επιτέλους ότι επέκταση στα 12 μίλια δεν μας ευνοεί τώρα. Ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις θα είναι αντίθετες. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Παλιά ήταν επί περίοδο ψυχρού πολέμου και θα ήταν ακόμα χειρότερα. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό δεν μπορεί να πετύχει στη παρούσα φάση(1967- σήμερα) αυτό που δικαιούται στα μίλια διότι έτσι είναι οι διεθνείς σχεσεις. Η πολιτικοοικονομικήστρατιωτική ισχύς της χώρας είναι αυτή. Είναι μια μετριοπαθής φωνή, με μια σεβαστή σε σχέση με παλιά δύναμη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δυναμώσουμε κ αλλο τη χωρα μας σε όλους τους τομείς. Δεν αρκούν μό τα Μιράζ ή το κάθε οπλικό σύστημα. Επίσης ας το χωνέψουμε ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε ολοκληρωτική νίκη κατά της Τουρκίας. Οι εξοπλισμοί που κάνουμε μπορούν αν φτάσει η κατάσταση στο Αμήν να χτυπήσουν σκληρά αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιτύχουν ολοκληρωτική νίκη. Ακόμα και αν όλα λειτουργούσαν τέλεια όπως το 1940 δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ολοκληρωτική νίκη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από 3 μέρες πολέμου το αργότερο θα επέμβουν οι μεγάλοι και θα οδηγηθούμε σε συνολική διαπραγμάτευση ακόμα και για μεγάλα κατοικημένα νησιά που θα τα έχουμε υπό τον έλεγχο μας. Η Τουρκία θα υποχωρήσει αρκετά στο τραπέζι μόνο αν ηττηθεί με καταιγιστική ασταμάτητη δύναμη πυρός και αυτό δεν είναι εφικτό για επιχειρησιακούς και πολιτικούς λόγους. Προσοχή δεν λέω ότι δεν είμαστε ικανοί στρατιωτικά. Είμαστε γι αυτό δεν κάνανε πόλεμο μαζί μας. Το τίμημα που θα πληρώσουν είναι βαρύ και περιμένουν να ωριμάσουν οι πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες για να κάνουν την κίνηση ΜΑΤ που ονειρεύονται χρόνια. Ξέρουν ότι ακόμα δεν μπορούν ούτε αυτοί ολοκληρωτική νίκη. Μόνο αν ανοίξει η ψαλίδα εξοπλισμών πολύ θα κάνουν και φυσικά θα φροντίσουν να προηγηθούν πολλά άλλα.
    ...συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γιώργο τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά άσε τα φαιδρά με τον Μανιαδάκη και τον Μεταξά.Μην αποδίδεις την επιτυχία στο Αλβανικό Μέτωπο σε αυτούς.Κανείς απο τους δύο δεν το πιστευε, δεν είναι τυχαίο ότι Μεταξάς και Πράσκα έδιναν τον ίδιο χρόνο διάρκειας του πολέμου 10-15 ημέρες, όσο για τον Μανιαδάκη το ρετσινόλαδο και η υπογραφή των ανενήψαντων είναι οι παρακαταθήκες του.Φάνηκε στην μαχη της Κρήτης το μεταξικό καθεστώς σε όλο του το μεγαλείο.

    Τώρα αν ψάξεις το Ιστορικό των προκλήσεων των Ιταλών μπορεί να σε κάνει υπερήφανο η διπλωματικότητα της απόκρυψης του τορπιλισμού της Ελλης από Ιταλικό υποβρύχιο (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/08/o-e.html) και η προσφορά των διπλωματικών κινήσεων στον αιφνιδιασμό των Ιταλών, μόνο που οι Ιταλοί δεν αιφνιδιάστηκαν από το Γενικό Επιτελείο αλλά από έναν συνταγματάρχη που από το 1936 είχε εκπονήσει σχέδια για επίθεση από πλευράς Ιταλίας και έναν στρατηγό ο οποίος παρέβη διαταγές.

    Αν ψάξεις την ελληνοτουρκική φιλία θα δείς ότι ένα απο τα ονόματα που φιγουράρει είναι και της Κας Δραγώνα μπορεί και αυτή να μας αναβαθμίζει πολιτικά και κοινωνικά και ίσως να μην το ξέρουμε ούτε εμείς ούτε οι Πομάκοι της Θράκης μα το ξέρουν καλά οι περί του Τουρκικού Προξενίου.

    .Εχεις το δικαίωμα να απλοποιείς μα να ξέρεις οτι στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαίο και τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

    Εργαλείο ήταν και η πέμπτη φάλαγγα μπορεί στην στρατηγική σου να είναι χρήσιμο στην δική μου επικίνδυνο. Αλλωστε το είχε πεί ο Μιάκα την πέμπτη φοβάμαι όχι τις τέσσερις.

    Φυσικά και ο Παπούλιας είναι εξαιρετικός πολιτικός, ρώτα τους Βορειοηπειρώτες με την μονομερή άρση του εμπολέμου πόσο επωφελήθηκαν και πόσο σημαντικά αναβαθμίστηκε η διπλωματική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    Φυσικά και ο Μίκης είναι μεγάλος Αριστερός, μέλος της ΕΟΝ και μετέπειτα στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που ενώ εξορίζεται στην Μακρόνησο το 1950 τελειώνει το Ωδείο και αρχίζει την μουσική του σταδιοδρομία,στέλεχος της Νεολαίας Λαμπρακη, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΜ αγρια βασανισθείς (μια αφαλιάρα και του "απαλλοτροίωσαν" το πιάνο, εξορία στην Ζάτουνα και στην Ικαρία όπου υπέστη τα "πάνδεινα".Βουλευτής 1981,1985 με το ΚΚΕ και το 1990 βουλευτής και Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με πολλές συναυλίες υπέρ των Κούρδων (ίσως και για αυτό να τιμήθηκε με το βραβίο Ιπεκτσί, αυτοί οι αναθεματισμένοι Κούρδοι που δεν εννοολυν να καταλάβουν το μεγαλείο του τουρκικού πολιτισμού)

    Γιώργο ψάξε στο λεξικό το λήμμα Σαλτιμπάγκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Έκτον είπες: "Φυσικά και ο Παπούλιας είναι εξαιρετικός πολιτικός, ρώτα τους Βορειοηπειρώτες με την μονομερή άρση του εμπολέμου πόσο επωφελήθηκαν και πόσο σημαντικά αναβαθμίστηκε η διπλωματική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια".

    Απαντώ: Φυσικά είναι. Αυτόν έστειλε ο Αντρέας στη Σόφια το 1987. Αποτέλεσμα της δικής του διπλωματικής ικανότητας ήταν να πείσει τον Ζίφκοφ για κάποια πράγματα΄. Φυσικά και είναι εξαίρετος πολιτικός που άνοιξε τα σύνορα διότι:
    Εργατικά χέρια("χαμάληδες") δεν θα υπήρχαν ας το καταλάβουμε. Η Ελλάδα και η νοοτροπία των γονιών είχε αλλάξει ήδη(δυστυχώς)."Το παιδί μου στο χωράφι?!". Εγώ δεν έχω κόμπλεξ να πάω στο χωράφι, στο χωριό τα Σαββατοκύριακα αλλά οι περισσότεροι συνομίληκοι μου έχουν. Ευτυχώς εμένα ο παππούς μου Γιώργος από μικρό με έκανε "Λακεδαιμόνιο" εκεί που πρέπει.
    Η άρση του εμπολέμου αρχικά έφερε και κακοποιά στοιχεία στην Ελλάδα αλλά χόρτασε κάπως την πείνα της Αλβανίας. Όταν ο άλλος πεινάει πολύ είναι ακόμα πιο επικίνδυνος. Το θέμα(παράλειψη) είναι ότι από την αρχή δεν υπήρξε αποστολή Λοκατζήδων στα σύνορα εκεί να κάνουν ότι έπρεπε με τα εγκληματικά στοιχεία. Φυσικά και αναβάθμισε λίγο την Ελλάδα διότι φανήκαμε σαν σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια. Εκεί ποντάρουμε πάρα πολύ στην Εξωτερική μας πολιτική. Στο ότι είμαστε ο σταθερός παράγοντας της περιοχής. Επιπλέον έχουμε απλωθεί οικονομικά στα Βαλκάνια. Τέλος μην ξεχνάμε τα Σκόπια και την χρησιμότητα των Αλβανών στα σχέδια μας για την αντιμετώπιση του κρατιδίου.

    Έβδομον είπες: "Φυσικά και ο Μίκης είναι μεγάλος Αριστερός, μέλος της ΕΟΝ και μετέπειτα στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που ενώ εξορίζεται στην Μακρόνησο το 1950 τελειώνει το Ωδείο και αρχίζει την μουσική του σταδιοδρομία,στέλεχος της Νεολαίας Λαμπρακη, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΜ αγρια βασανισθείς (μια αφαλιάρα και του "απαλλοτροίωσαν" το πιάνο, εξορία στην Ζάτουνα και στην Ικαρία όπου υπέστη τα "πάνδεινα".Βουλευτής 1981,1985 με το ΚΚΕ και το 1990 βουλευτής και Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με πολλές συναυλίες υπέρ των Κούρδων (ίσως και για αυτό να τιμήθηκε με το βραβίο Ιπεκτσί, αυτοί οι αναθεματισμένοι Κούρδοι που δεν εννοολυν να καταλάβουν το μεγαλείο του τουρκικού πολιτισμού)"

    Απαντώ: Εγώ κοιτάω την χρησιμότητα τπυ "εργαλείου" σε μια δεδομένη στιγμή. Πως μπορεί να εξυπηρετήσει τη χώρα μου? Είναι χρήσιμο αυτό το εργαλείο τη δεδομένη στιγμή? Αν είναι για μια φωτογραφία, μια φιλική ατμόσφαιρα θα το χρησιμοποιήσω χωρίς να κολλάω ιδεολογικά κτλ κτλ. Δεν αναλύω την ιστορία που είπες για τον Θεοδωράκη διότι νομίζω ότι όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει τον βίο και πολιτεία του κάθε γνωστού ανθρώπου. Εγώ ένα σου λέω με βάση την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος: Ο Θεοδωράκης είναι γνωστός μουσικός(ας θυμώσουν κάποιοι), αν αυτός ήθελε σαν μαιντανός πχ να βγει στη φωτογραφία μαζί με τους πρωθυπουργούς εμένα αυτό δεν με νοιάζει. Φάνηκε έξω ότι είμαστε καλά παιδιά? Φάνηκε. Η διπλωματία λειτουργεί με στημένα χαμόγελα κτλ κτλ μ@ που προσωπικά δεν χωνεύω αλλά είναι απαραίτητες. Στη Ρεντίνα ή στο Μεγάλο Πεύκο οκ μαθαίνεις πως να κάνεις "κοντοσούβλια" και άλλα πολλά "μαγικά". Κάθε "εργαλείο" στην ώρα του.

    Τέλος είπες: "
    Γιώργο ψάξε στο λεξικό το λήμμα Σαλτιμπάγκος".

    Απαντώ: Δεν χρειάστηκε διότι το ξέρω. Πιστεύω όμως ότι και αυτός είναι ένα εργαλείο.
    Ένα πιστόλι πχ σκοτώνει. Μπορεί να σκοτώσει εμένα(αυτοκτονία ή ατύχημα) ή τον εχθρό μου. Πες μου το πιστόλι φταίει αν σκοτωθώ ή σκοτώσω ή μήπως εγώ πως θα το χρησιμοποιησώ? Τα τεθωρακισμένα είναι ένα φονικό εργαλείο. Το 1967 χρησιμοποιήθηκαν λάθος. Σήμερα αν φτάσουμε στο Αμήν ξερνάει φωτιά και ατσάλι και κάνει ψητά τα μεχμετζίκ.."μαλατζίκ"(μ@ μεχμετζίκ ψημένος) φρέσκο της ώρα στην Ανατολική Θρακη έτοιμα προς κατανάλωση.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τρίτον είπες: "Αν ψάξεις την ελληνοτουρκική φιλία θα δείς ότι ένα απο τα ονόματα που φιγουράρει είναι και της Κας Δραγώνα μπορεί και αυτή να μας αναβαθμίζει πολιτικά και κοινωνικά και ίσως να μην το ξέρουμε ούτε εμείς ούτε οι Πομάκοι της Θράκης μα το ξέρουν καλά οι περί του Τουρκικού Προξενίου".

    Απαντώ: Πρώτον ελληνοτουρκική φιλία δεν υπάρχει. Κατανάλωση χρόνου υπάρχει μέχρι το "μπαμ" και το ξαναλέω για χιλιόστή φορά. Φυσικά οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικπο μέσο. Ο κόσμος δεν πάει μπροστά με πολέμους αλλά ούτε και με σκύψιμο του κεφαλιού. Διαπραγμάτευση και επιχειρησιακή προετοιμασία. Την Δραγώνα άστην διότι διδάγματα περί Δραγώνας δεν χρειάζομαι καθόλου. Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε εδώ μέσα. Κολλήσαμε σε ένα όνομα, σε ένα δέντρο του δάσους και δεν κοιτάμε την ιστορία για να προβλέψουμε πράγματα. Η Δραγώνα είναι ένα εργαλείο και οφείλουμε να το σεβαστούμε και παράλληλα να το αντιμετωπίσουμε-πολεμήσουμε αποτελεσματικά, επαγγελματικά και χωρίς να κλαίμε σαν μωρά. Τα παιχνίδι έτσι παίζεται. Δεν είμαστε Τζέιμς Μποντ με ανατινάξεις.

    Τέταρτον, είπες: ".Εχεις το δικαίωμα να απλοποιείς μα να ξέρεις οτι στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαίο και τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται".

    Απαντώ: Επί της ουσίας να συζητάμε. Αν εγώ απλοποιώ εσύ γενικεύεις και απάντησες στο συγκεκριμένο θέμα με φανατισμό(υπόθεση 1940 κτλ).Άλλο οι πρακτικές κάποιων στο εσωτερικό και άλλο το τι πρόσφεραν σε μια εθνική νίκη. Στη πολιτική και στη ιστορία τίποτα δεν είναι τυχαίο γι' αυτό λοιπόν να λειτουργούμε με ερευνητική, σφαιρική και στρατηγική σκέψη.

    Πέμπτον είπες: "Εργαλείο ήταν και η πέμπτη φάλαγγα μπορεί στην στρατηγική σου να είναι χρήσιμο στην δική μου επικίνδυνο. Αλλωστε το είχε πεί ο Μιάκα την πέμπτη φοβάμαι όχι τις τέσσερις".

    Στη στρατηγική μου ανέφερα ποια είναι τα εργαλεία. Η πέμπτη φάλαγγα που αναφέρεις τώρα εσύ είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα κράτη έναντι των δυνητικών αντιπάλων τους. Το παιχνίδι παίζεται έτσι ας το χωνέψουμε. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους το θέμα είναι εμείς να απαντάμε με τον τρόπο μας στον αντίστοιχο τομέα. Τα σοβαρά κράτη έτσι λειτουργούν όχι με φωνές αλλά με ισοδύναμο τετελεσμένο στον τομέα που δέχεσαι επίθεση πχ έχουν 5η φάλαγγα? Δημιουργείς και εσύ μια στο εσωτερικό τους. Σκοτώνουν έναν πράκτορα σου? Απαντάς είτε με δολοφονία κάποιοι εξίσου δικού τους σημαντικού ή κάτι άλλο που θα τους πονέσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καυκάσιε,

    Είπες: "Γιώργο τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά άσε τα φαιδρά με τον Μανιαδάκη και τον Μεταξά.Μην αποδίδεις την επιτυχία στο Αλβανικό Μέτωπο σε αυτούς.Κανείς απο τους δύο δεν το πιστευε, δεν είναι τυχαίο ότι Μεταξάς και Πράσκα έδιναν τον ίδιο χρόνο διάρκειας του πολέμου 10-15 ημέρες, όσο για τον Μανιαδάκη το ρετσινόλαδο και η υπογραφή των ανενήψαντων είναι οι παρακαταθήκες του.Φάνηκε στην μαχη της Κρήτης το μεταξικό καθεστώς σε όλο του το μεγαλείο".

    Απαντώ: Δεν είπα ότι δεν είναι σοβαρά τα πράγματα. Φαίρνω παραδείγματα, μπορείς να τα αποδέχεσαι ή όχι αλλά τα λέω και δεν τα αφήνω. Την επιτυχία στο Αλβανικό μέτωπο την αποδίδω σε πολλούς ανθρώπους και παρόλο που ο Μανιαδάκης δεν ήταν και παναγίτσα στο εσωτερικό μέτωπο με τις διώξεις κατά αριστερών κτλ οφείλουμε να αποδεχθούμε έναντι της ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης ότι πρόσφερε στο τομέα των πληροφοριών. Αν ψάξεις σε βάθος διάφορες αναφορές θα τα εντοπίσεις. Επίσης και ο Μεταξάς συνέβαλλε τα μέγιστα στην νίκη μας. Διότι έκανε ότι είναι δυνατόν για την αποφυγή πολέμου και παράλληλα οργάνωσε τον στρατό που πριν ήταν για μπάτσες. Ήταν δικτάτορας αλλά για την ιστορική αλήθεια τις σωστές κινήσεις του οφείλουμε να τις τιμούμε. Μπορεί να υπολόγιζε μέσα του ότι θα χάναμε αλλά έκανε τα πάντα για τη νίκη..οργάνωσε πάρα πολλά πράγματα στα οποία μπορώ να επανέλθω με στοιχεία από τη βιβλιοθήκη μου. Η οργάνωση είναι το παν σε ότι και αν κάνεις. Όσο για τα ρετσινόλαδα του Μανιαδάκη δεν είπα ότι ήταν Άγιος. Τα θετικά του όμως στην αντικατασκοπεία πρέπει να τα θυμίζουμε΄όπως φυσικά και τα αρνητικά του κατά των Κομμουνιστών. Η ιστορία λειτουργεί με αλήθειες όχι με κομματισμούς.Τέλος ποια μάχη της Κρήτης ρε Καυκάσιε? Στρατιωτικά ή Κρήτη δεν μπορούσε να κρατηθεί και το ξέρουμε όλοι. Η Βρετανία δεν μοπορούσε να βοηθήσει παραπάνω τη δεδομένη στιγμή διότι απειλούνταν το κέντρο της, η κεντρική βάση, το νησί όπως το αποκαλούν και ο Ελληνικός στρατός ήταν ένα κουρέλι εξαντλημένων ανθρώπων που γυρνούσαν στα σπίτια τους. Όσοί φύγανε Κρήτη πολέμησαν γενναία για τη τιμή των όπλων, για την έννοια ΠΑΤΡΙΔΑ και για να καθυστερήσουν κάποια επιτελικά σχέδια των Γερμανών. Ποιο καθεστώς Μεταξικό? Ο Μεταξάς είχε πεθάνει τον Ιανουάριο, οι Βρετανοί διατάζανε και το παιχνίδι είχε κριθεί. Απλό το θέμα.

    Δεύτερον είπες: "Τώρα αν ψάξεις το Ιστορικό των προκλήσεων των Ιταλών μπορεί να σε κάνει υπερήφανο η διπλωματικότητα της απόκρυψης του τορπιλισμού της Ελλης από Ιταλικό υποβρύχιο (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/08/o-e.html) και η προσφορά των διπλωματικών κινήσεων στον αιφνιδιασμό των Ιταλών, μόνο που οι Ιταλοί δεν αιφνιδιάστηκαν από το Γενικό Επιτελείο αλλά από έναν συνταγματάρχη που από το 1936 είχε εκπονήσει σχέδια για επίθεση από πλευράς Ιταλίας και έναν στρατηγό ο οποίος παρέβη διαταγές".

    Φυσικά και με κάνει περήφανο η διπλωματικότητα στην απόκρυψη του τορπιλισμο της Έλλης. Ο σωστός ηγέτης πάντα σκέφτεται με την λογική "Δεν λειτουργώ με φανατισμό αλλά με ψυχρή λογική για το λαό αυτής της χώρας. Αναλύω, προετοιμάζομαι, χτυπώ στον σωστό χρόνο". Οι Ιταλοί αιφνιδιάστηκαν από πολλά πράγματα Καυκάσιε. Η νίκη οφείλεται σε όλους, σε άλλους πιο πολύ και σε άλλους πιο λίγο αλλά σε όλους. Αν δεν κάνανε προμήθειες υλικού από το ΓΕΣ΄(διότι ο στρατός πριν το 1936 ήταν..να μην πω τι) θα σου λεγα που θα πηγαίνανε τα σχέδια του συνταγματάρχη και η ανυπακοή του στρατηγού που λες. Αν ο λαός δεν είχε ηθικό θα σου λεγα που θα πηγαίνανε τα σχέδια συνταγματαρχών, ανυπακοή στρατηγού και άλλα που αναφέρεις. Ο Κατσιμήτρος στην Ήπειρο συνέβαλλε τα μέγιστα αλλά μην ξεχνάμε τους άλλους. Ο Μεταξάς έκανε τιτάνιο έργο αγαπητέ Καυκάσιε. Η ιστορία λειτουργει με στοιχεία και χωρίς προκαταλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ Καυκάσιο

    Αν δεν αποδώσουμε το Αλβανικό Έπος στον Μεταξά και στον καθ' όλα σωστό χειρισμό του ζητήματος, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε ο ίδιος λαός με αυτούς που πολέμησαν εκεί.

    Διότι, τα έπη δεν φτιάχνονται από μόνα τους, Καυκάσιε. Χωρίς ηγέτες, χωρίς πρόβλεψη, χωρίς στρατηγική, χωρίς αντικατασκοπεία, χωρίς ψυχολογική προετοιμασία του λαού, χωρίς οργάνωση, κλπ, κλπ, πώς θα πετυχαίναμε το έπος; Σαν ανοργάνωτο τσούρμο, όπως είμαστε σήμερα;

    Δεν στέκει λογικά αυτός ο ισχυρισμός, τον οποίο χρησιμοποιούν μόνο φανατισμένα άτομα πια και είναι εντελώς ανάξιος σχολιασμού. Εκτός και, όπως προείπα, αν νομίζεις ότι δεν είμαστε πια ο ίδιος λαός.

    Μπορείς να μου πεις πού διάβασες ότι ο Πράσκα και ο Μεταξάς είχαν την ίδια γνώμη, δηλ. ότι ο πόλεμος θα κράταγε 15 ημέρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κύριοι επειδή δεν ξέρω σε ποιές πηγές αναφέρεσται σας παραθέτω τις δικές μου
    1)"Χαράλαμπος Κατσιμήτρος "η Ηπειρος Προμαχούσα¨"
    2)Αθανάσιος Γιαννόπουλος΄"πίνδος 1940 οι αλήθειες που δεν εγράφησαν
    3)Η Επίθεση εναντίον της Ελλάδας όπως την είδαν οι Ιταλοί-Συλλογικό έργο
    4)Δαβάκης-Πίνδος του Ι.Α. ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ

    Είναι πικρή η αλήθεια της Πίνδου και απέχει πολύ απο όσα κατά καιρούς αναπαράγονται.

    Μακριά απο μένα η λέξη γενίκευση και φανατισμός.΄

    Αντικατασκοπεία Μανιαδάκη ίσως να ήταν ο ηρωικός δάσκαλος Γκατσόπουλος Σταύρος του χωριού Μολυβδοσκέπαστος ή οι πράκτορες του Κατσιμήτρου.

    Τώρα ίσως το θέμα να πηγαίνει επαγωγικά αλλά αν κρίνω απο την εξ αποστάσεως διοίκηση του πολέμου υπο το φόβο των Ιουδαίων (απομνημονεύματα Τσολάκογλου) το θεωρώ πολύ απίθανο.

    Ρεντίνα και Μεγάλο Πέυκο δεν υπηρέτησα όπων πέρασα ενα 12 μηνο στην μεθόριο Εβρο και Φλώρινα σε Τάγματα προκαλύψεως, σε φυλάκια.

    Γιώργο στο ξαναλέω κάποια πράγματα είναι πολύ σοβαρά ασε τους αστεισμούς περί χορτασμένης πείνας των Αλβανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ...Τέλος ποια μάχη της Κρήτης ρε Καυκάσιε? Στρατιωτικά ή Κρήτη δεν μπορούσε να κρατηθεί και το ξέρουμε όλοι.

    Η ημιμαθεια χειροτερη απο την αμαθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καυκάσιε,

    Πρώτον είπες:
    "Κύριοι επειδή δεν ξέρω σε ποιές πηγές αναφέρεσται σας παραθέτω τις δικές μου
    1)"Χαράλαμπος Κατσιμήτρος "η Ηπειρος Προμαχούσα¨"
    2)Αθανάσιος Γιαννόπουλος΄"πίνδος 1940 οι αλήθειες που δεν εγράφησαν
    3)Η Επίθεση εναντίον της Ελλάδας όπως την είδαν οι Ιταλοί-Συλλογικό έργο
    4)Δαβάκης-Πίνδος του Ι.Α. ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ"

    Απαντώ: Δεν ξέρω τις πηγές των υπολοίπων αλλά μια που ανέφερες τις δικές σου στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου λέω τις δικές μου πηγές:

    1) Τίτλος: Βίοι και έργα τόμος 9 "Τσώρτσιλ".
    Συγγραφέας: Sebastian Haffner, Μετάφραση: Δροσόπουλου Γεώργιου Εκδοτικός οίκος υπεύθυνος για προώθηση στην Ελλάδα: Οργανισμός κλασσικών εκδόσεων Αθήναι
    Έτος: 1970
    Ξένος εκδοτικός οίκος: Ράινμπεκ, Αμβούργο
    Έτος: 1967

    2)Τίτλος: "Ο Αεροπορικός πόλεμος στην Ελλάδα 1940-1941. Από την Ήπειρο και την Μακεδονία εως την Μάχη της Κρήτης"
    Συγγραφείς: Christofer Shores, Brian Cull, Nicola Malizia
    Εκδόσεις: Eurobooks
    Έτος: 2009

    3)Τίτλος: Πόλεμος στο Αιγαίο
    Συγγραφέας: Peter Schenk
    Εκδόσεις: Eurobooks
    Έτος: 2008

    4)Τίτλος : Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41
    Τα προ, τα κατά και μετά γεγονότα
    Συγγραφέας: Παπαγιαννάκης Ελευθέριος
    Εκδόσεις: Ιωλκός
    Έτος: 2004

    5)Τίτλος: Ιστορία της Κατοχής
    Συγγραφέας: Δημοσθένης Κούκουνας
    Εκδόσεις: Μέτρον

    6)Τίτλος: Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940 - ’41
    Συγγραφέας: ΛΕΥΤΕΡΗΣ Κ. ΨΑΡΡΑΣ Σημείωση: Υπηρέτησε στην Ήπειρο στα χρόνια του πολέμου ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Συμμετείχε στην μάχη στο Καλπάκι ως αξιωματικός βολής ορειβατικής πυροβολαρχίας.

    7)Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ εκδόσεις Λιβάνη

    8) Τίτλος: Ο Ελληνικός στρατός και το έπος της Β. Ηπείρου 1940-41
    Συγγραφείς: Δημήτριος Γεδεών, Χαράλαμπος Νικολάου, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
    Εκδόσεις: Περισκόπιο
    Επίσης όλα τα άλλα τεύχη του ίδιου περιοδικού
    "Στρατιωτική ιστορία" σειρά "Μεγάλες μάχες" στα οποία πολλά τεύχη είναι αφιερωμένα στον Ελληνοιταλικό πόλεμο.

    9)Τίτλος: Οπλίτης στο Αλβανικό μέτωπο
    Ημερολογιακές σημειώσεις 1940-41
    Συγγραφέας: Δημήτριος Σωτ. Λουκάτος
    Εκδόσεις:Ποταμός
    Έτος: 2001

    10) Τίτλος; Το Αλβανικό Έπος 1940 -1941
    Συγγραφέας: Γιάννης Κορίδης
    Εκδόσεις: Ιωλκός
    Έτος: 2003

    11) Τίτλος: Δαβάκης - Πίνδος
    Συγγραφέας: Ι.Α Βερνάρδος
    Εκδόσεις: Λόγχη
    Έτος 2007
    (Το έχεις και εσύ αυτό το βιβλίο όπως είπες)

    12)Τίτλος: Στην εποποιΐα του 1940-1941 με πίστη
    Αποσπάσματα από γραπτές μαρτυρίες
    Συγγραφέας:Μερόπη Ν. Σπυροπούλου
    Εκδόσεις: Διδαχή
    Έτος: 2009

    13)Τίτλος: Έδέχθημεν αεροπορικής επιδρομήν
    Συγγραφέας: Ξενοφώντας Παπαευθυμίου
    Έτος: 2005

    14)Τίτλος: Β' Παγκόσμιος πόλεμος Συγγραφέας: Ουεστγουελ Ίαν
    Εκδόσεις: Ψυχογιός
    Έτος: 2006


    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συνέχεια...Β' μέρος

    Έχω 2-3 βιβλία ακόμη αλλά τα έχει ο παππούς μου στη δική του βιβλιοθήκη.

    Δεύτερον είπες: "Είναι πικρή η αλήθεια της Πίνδου και απέχει πολύ απο όσα κατά καιρούς αναπαράγονται".

    Απαντώ: Φυσικά και είναι πικρή διότι συνήθως όσοι μιλάμε για εκείνα τα χρόνια αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον Μεταξά ή τους Κομμουνιστές(την άλλη πλευρά δηλ που την κυνηγούσε το Μεταξικό καθεστώς), λησμονούν ταπεινούς ήρωες, λησμονούν Δαβάκηδες, λησμονούν Κατσιμήτρους και Μανιαδάκηδες(αν και δεν ήταν Παναγίτσα επιμένω ότι πρόσφερε στην αντικατασκοπεία και θα πω παρακάτω που).
    Ο Μεταξάς σαν στρατιωτικός υπήρξε από τους καλούς αν και φιλοβασιλικός. Ως στρατιωτικός στους Βαλκανικούς ήταν ο νούμερο 3 ή 4 στην ιεραρχία στο επιτελείο του διαδόχου Κωνσταντίνου αλλά ήταν δραστήριος. Το τελευταίο(φιλοβασιλικός) όμως δεν σημαίνει ότι θα τον κρίνουμε άδικα. Σαν αξιωματικός μηχανικού ήταν κορυφαίος και το κατασκευαστικό θαύμα των οχυρών στην Ανατολική Μακεδονία οφείλεται και σε αυτόν σε μεγάλο βαθμό. Έχω διαβάσει πάρα πολλά για τα οχυρά και πραγματικά θαυμάζω εκείνο το στρατιωτικό επιτελείο του 1936 - 1941 καθώς και τον τότε πρωθυπουργό παρόλο που ήταν δικτάτορας(δεν τον θαυμάζω καθόλου όμως για τις πρακτικές του στο εσωτερικό μέτωπο). Είχαν σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, σωστό σχεδιασμό και φυσικά θριάμβευσε για άλλη μια φορά η Ελληνική πατέντα ή αλλιώς να το πω γονίδιο του πολυμήχανου Οδυσσέα. Χαρακτηριστικά αναφέρω την κατασκευή βάσης πολυβόλου που δεχόταν και τους τρεις διαφορετικούς τύπους που χρησιμοποιούσαν στα οχυρά της Ανατολικής Μακεδονίας.
    Όσον αφορά τις προετοιμασίες για τον Ελληνοιταλικό πόλεμο πραγματικά ήταν τεράστιες όπως φυσικά κια οι προσπάθειες για την αποφυγή του. Ενισχύθηκε ο στόλος, ενισχύθηκε η αεροπορία, ενισχύθηκε ο ατομικός οπλισμός του στρατού ξηράς, η αεράμυνα, τα πυροβόλα, επισκευάστηκαν παλιά, προμήθειες πυρομαχικών παντός τύπου. Όλα φυσικά έγιναν με βάση τις δυνατότητες της χώρας. ΧΨρησιμοποιήθηκε το δημόσιο χρήμα με σεβασμό. Κατάφεραν πράγματα που ήταν και πάνω από τις δυνατότητες της χώρας. Μερικά οπλικά συστήματα δεν παραδόθηκαν λόγω της έναρξης του Παγκόσμιου πολέμου ωστόσο ήδη είχαν πετύχει ένα θαύμα στην ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεων.
    Στο διπλωματικό μέτωπο οι Ιταλοί κάνανε ένα σωρό προκλήσεις με κορυφαία πρόκληση τον τορπιλισμό της Έλλης. Πριν από αυτό όμως είχαν προηγηθεί:
    1) Παραβιάσεις εναερίου χώρου
    2)Ανεπιτυχής βομβαρδισμός των πολεμικών πλοίων Ύδρα και Ωρίων (12/7/1940) και των "Βασιλεύες Γεώργιος" και "Βασίλισσα Όλγα"
    (30/7/1940)
    3) Πολλά συνεχόμενα μικροεπεισόδια στα σύνορα
    4) Συνεχείς προκλήσεις από τον Ιταλικό και τον Αλβανικό τύπο
    5) Διπλωματικά διαβήματα στον Έλληνα πρέσβη

    Σε όλα αυτά δεν αντέδρασε η τότε κυβέρνηση με φωνές καφενείου αλλά με προετοιμασία σε στρατιωτικό επίπεδο(προανέφερα τι έκαναν) ενώ παράλληλα διπλωματικά τηρούσε μετριπαθή στάση. Σχεδίασαν δε ένα τέλειο πραγματικά σύστημα επιστράτευσης που πρώτον εξυπηρετούσε τις επιχειρησιακές ανάγκες και δεύτερον ήταν ανώδυνο διπλωματικά. Οι ατομικές προσκλήσεις ήταν κάτι το εκπληκτικό.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Συνέχεια..Γ' μέρος...

    Τρίτον είπες: "Μακριά απο μένα η λέξη γενίκευση και φανατισμός".

    Απαντώ: Χαίρομαι που το ακού μένει να περάσουμε στη πράξη.

    Τέταρον είπες: "Αντικατασκοπεία Μανιαδάκη ίσως να ήταν ο ηρωικός δάσκαλος Γκατσόπουλος Σταύρος του χωριού Μολυβδοσκέπαστος ή οι πράκτορες του Κατσιμήτρου".

    Απαντώ: Φυσικά και ήταν αντικατασκοπεία...της Ελλάδας.Ο Κατσιμήτρος, ο Μανιαδάκης και ο κάθε δάσκαλος Γκατσόπουλος που αναφέρεις είναι απλώς Έλληνες που εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον..το ύψιστο ιδανικό. Δεν λογαριάζουν τη ζωή τους ή τον κίνδυνο. Τώρα το τι κάνανε και κάνουμε μεταξύ μας οι Έλληνες στα εσωτερικά μας είναι η αιώνια κατάρα μας..δυστυχώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τον Μανιαδάκη που προσωπικά δεν τον χωνεύω για τις πρακτικές του στα εσωτερικά δεν θα τον τιμήσουμε για τις πρακτικές του στην Αντικατασκοπεία και εξηγούμαι: Λοχαγός Σπηλιόπουλος...λαμπρός αξιωματικός της αντικατασκοπείας, κορυφαίος Έλληνας Ιταλομαθής με πολλές επιτυχίες στο τομέα του. Εκτός των καθαρά επιχειρησιακών "δουλειών" σε σχέση με την Ιταλική κατασκοπεία παρεβρισκόταν ως αξιωματικός και στις δεξιώσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών διπλωματών και άκουγε πολλά και χρήσιμα. Δεξί χέρι του Μανιαδάκη δηλαδή σε ότι αφορά τους Ιταλούς. Μια φορά ανέφεραν προσωπικά (δηλ όχι υπηρεσιακώς με έγγραφο) για κάτι σημαντικό στον Μεταξά τον ίδιο. Όλοι οι Έλληνες πρόσφεραν. Αν η επιστράτευση δεν ήταν σωστά σχεδιασμένη η αντίσταση της Μεραρχίας του Κατσιμήτρου θα ήταν μάταιη για τη συνέχεια και φυσικά ίσχύει το αντίστροφο. Όλα τα εργαλεία πρέπει επαναλαμβάνω να λειτουργούν συμπληρωματικά, με ψυχραιμία, προετοιμασία, χωρίς εγωισμούς. Ο Κατσιμήτρος(και οι συνοριακοί πράκτορες του) και ο Δαβάκης πρόσφεραν πάρα πολλά αλλά μην λησμονάς ανθρώπους του Μανιαδάκη επειδή κυνηγούσε στο εσωτερικό αριστερούς ή επειδή του βασάνιζε με τα περίφημα βασανιστήρια του ρετσινολάδων κτλ κτλ. Είμαστε αντικειμενικοί παντού διότι αλλιώς οι λέξεις "Μακριά από μένα ο φανατισμός" δεν ισχύουν στη πράξη. Η ιστορία τα ερευνά όλα και δεν είναι κομματική. Στο εσωτερικό ο Μανιαδάκης ήταν καθίκι σαδιστής αλλά στη Αντικατασκοπεία έβαλε και αυτός το λιθαράκι του όπως όλοι οι Έλληνες που αγαπούν τη πατρίδα τους...πχ ο κ.Καλεντερίδης απέδειξε ποιος είναι μέχρι τώρα αλλά ακόμα είναι στο μέσον της ζωής του..έχει πολύ δρόμο ακόμα και αν κάνει κάτι στραβό από τους πρώτους που θα τον κράξουν θα μαι εγώ :)

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. συνέχεια...Ε' Μέρος...

    Έκτον είπες:
    "Γιώργο στο ξαναλέω κάποια πράγματα είναι πολύ σοβαρά ασε τους αστεισμούς περί χορτασμένης πείνας των Αλβανών".

    Αστεισμοί είναι κατά δικιά σου κρίση αυτά που λέω εγώ. Κατά δική μου άποψη αυτα που λες εσύ είναι η άποψη σου την οποία σέβομαι και σε καμία περίπτωση δεν ειρωνεύομαι (εμμέσως) τον συνομίλητη μου. Το ίδιο όμως δεν παρακαλώ αλλά απαιτώ να κάνει και ο συνομιλητής μου. Όποιος διαβάσει από την αρχή την συζήτηση...από την πρώτη ανταλλαγή σχολίων σε αυτό το άρθρο θα σχηματίσει άποψη νομίζω. Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σοβαρό πράγμα(σε αυτό συμφωνούμε) στην οποία πρέπει να λαμβάνονται πολλά πράγματα υπόψιν και να ζυγίζονται πολύ προσεκτικά. Δεν πρέπει ούτε να σκύβουμε το κεφάλι σαν ραγιάδες αλλά ούτε να το παίζουμε σουλτάνοι. Τα λάθη και στις δυο επιλογές πληρώνονται ακριβά και αυτοί που τα πληρώνουν είναι 10.000.600 ψυχές. Χρειαζόμαστε μια μετριοπαθή πολυδιάστατη δραστήρια εξωτερική πολιτική η οποία να ασκείται με συνέχεια στο χρόνο και η οποία θα δείχνει την αποφασιστηκότητα της εκεί που πρέπει. Για εθνικιστικές εξάρσεις κάποιων Αλβανών δεν θα χαλάσουμε τις σχέσεις μας με την Αλβανία. Πρεπει να κερδίσουμε την πλειοψηφία. Η ΕΥΠ οφείλει να παρακολουθεί κάποια επικίνδυνα στοιχεία και να τα εξουδετερώνει όταν πρέπει όπως πρέπει. Από εκεί και πέρα όλες τις γειτονικές χώρες τις αξιολογείς συνεχώς βάση αναλύσεων ως άμεση απειλή ή όχι. Βλέπεις πως μπορείς να τις εξουδετερώσεις και προχωράς βήμα προς βήμα. Αν τα σύνορα μένανε κλειστά με την Αλβανία θα ήταν κατά μας και δεν άκουσα να λες κάτι για την έλλειψη εργατικού δυναμικού που θα υπήρχε είτε το χωνεύεις είτε όχι. Μένουμε σε άσχημη γειτονιά και χρειάζεται να δράσουμε αποτελεσματικά βήμα προς βήμα. Εμένα προσωπικά με ανησυχεί η ανεξέλεγκτη είσοδος από τα ανατολικά σύνορα της χώρας η οποία πρέπει να σταματήσει..ενδεχομένως και με πιο επιθετικές τακτικές από το Ελληνικό λιμενικό σώμα για να σταλεί μήνυμα ισχύος. Έπειτα πρέπει να προσέξουμε τα Σκόπια και οι Αλβανοί αν το αποφασίοσυμε μπορούν να μας χρησιμεύσουν ως εργαλείο πολύ δραστικό. Στην Θεσπρωτία να αναβαθμιστεί το κλιμάκιο της ΕΥΠ και να αυξηθεί η συνοριακή αστυνόμευση. Με τους Αλβανούς μετανάστες το θέμα μπορεί να αντιμετωσπιστεί μέσω της παιδείας και της αποτελεσματικής αστυνόμευσης. Η νούμερο ένα απειλή όμως σήμερα προέρχεται από την Ανατολή και αυτό που ονομάζουμε "σκληρό" Ισλάμ. Εκεί είναι η απειλή και πρέπει να εξουδετερωθεί όσο δεν πάει..με υπομονή και επιμονή. Επιπλέον να εξουδετερώσουμε ένα προς ένα τα στοιχεία της πέμπτης φάλαγγας χωρίς να προκαλέσουμε όμως..σταδιακά τόσο ώστε να την κρατάμε σε μέτρια επίπεδα την αποτελεσματικότητα της. Επίσης να ενισχύσουμε τις δικές μας φάλαγγες και τη δική μας καταασκοπεία στο εξωτερικό.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Συνέχεια...Δ' μέρος

    Πέμπτον είπες: "Ρεντίνα και Μεγάλο Πέυκο δεν υπηρέτησα όπων πέρασα ενα 12 μηνο στην μεθόριο Εβρο και Φλώρινα σε Τάγματα προκαλύψεως, σε φυλάκια".

    Απαντώ: Εγώ δεν μίλησα προσωπικά μην το παίρνεις λάθος. Μίλησα για τα ΛΟΚ ως προς την χρησιμότητα τους. Οι ειδικές δυνάμεις και η ΠΑ αποτελούν το μακρύ ισχυρό χέρι της πολιτικής εξουσίας. Φυσικά ευχόμαστε όλοι να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ σε πόλεμο και να παραμείνουμε στα παπιόν και στου καλούς τρόπους. Ευχόμαστε να μην υπάρξει η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν. Αν όμως υπάρξει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν είναι φονικά εργαλεία, πατριώτες μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος τους που θα σου κάνουν τα μεχμετζίκ σουβλάκια(πίστεψε με μετά βίας κρατιέμαι να μιλάω κόσμια όταν εκφράζομαι για Τουρκία...).
    Δεν το είπα προσωπικά και χαίρομαι που υπηρέτησες στα σύνορα διότι εκεί χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού. Εγώ ακόμα δεν υπηρέτησα αλλά σε συζητήσεις που κάνω πάνω στο σκάκι με τον παππού μου τον Γιώργο που μου έχει αδυναμία(και το αντίστροφο) του έχω διαμυνήσει ρητώς να μην βάλει κανένα μέσο(διότι έχει αρκετά) όταν με το καλό θα κάνω τη θητεία μου διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ξαναμιλήσουμε. Είμαι αγριοκάτσικο από μικρός παρόλο που είμαι ήρεμο παιδί. Αν με έβλεπες θα έλεγες "Να ένα ήσυχο τυπικό παιδί". Διοχετεύω την ενέργεια στα σωστά κάνάλια(ορειβασία, ταεκβοντο, φύση, κ.α.). Προτιμώ Ανατολικά νησιά..Τούρκοι από πάνω να πετάνε..δικοί μας να τους αναχαιτίζουν..δωρεάν Air show. Επιπλέον στα φυλάκια αυτά πέφτει πολύ πλάκα μεταξύ των παιδιών(πνεύμα μονάδος-αδελφικότητα), πιο πολύ επαγρύπνηση(δεν τα ξυ..ς τόσο δηλ), οι νησιώτισσες είναι όμορφες κοπέλες και καλές(αν κρίνω από κάποιες συμφοιτήτριες μου από Χίο και Κω), έχει τουρίστριες κιόλας το καλοκαίρι..έχει γενικά πολλά πλεονεκτήματα.Φυσικά στόμα κλειστό διότι ο εχθρός παραμονεύει παντού (σε ακριτικές μονάδες ειδικά) και προσπαθεί να αλιεύσει κάθε πληροφορία ακόμα και την πιο ασήμαντη από έναν φαντάρο ή έναν ΥΕΑ.Το καλοκαίρι με τον τουρισμό θέλει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή(παντού..προσοχή και στο γένους θηλυκού τουρισμό) και φυσικά όταν πιάνουν λαθρομετανάστες..ποτέ δεν ξέρεις αν ο άλλος είναι Κούρδος, Παλαιστίνιος ή...Τούρκος. Τώρα αν γίνει κάνα "μπαμ" σίγουρα θα φοβηθώ όπως όλοι μέσα τους αλλά να σαι σίγουρος έχω πολύ τρέλα..πολύ και το εννοώ. Το παν είναι πως σε μεγαλώνει η μάνα σου. Αυτά επειδή μίλησες για την δική σου θητεία.

    συνεχίζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Τέλος ένα έξτρα σχόλιο:

    Είχα πει: "Τέλος ποια μάχη της Κρήτης ρε Καυκάσιε? Στρατιωτικά ή Κρήτη δεν μπορούσε να κρατηθεί και το ξέρουμε όλοι".

    Απάντησες σχολιάζοντας:

    "Η ημιμαθεια χειροτερη απο την αμαθεια"

    Και τώρα σου απαντώ: Air superiority is everything. Ναυτικά η Βρετανία μπορούσε να νικήσει αεροπορικά όμως ξέχνα το. Δεν αποφασίστηκε τυχαία η αεροπορική εισβολή των Γερμανών στη Κρήτη. Φυσικά οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές αποδεκατίστηκαν..μεγάλο το ανθρώπινο κόστος για να λυγίζουν οι Κρητικοί και οι Σύμμαχοι που πολέμησαν ηρωικά στο πλευρό μας. Πολέμησαν παιδιά από την άλλη άκρη της γης στο πλάι μας. Πόσες δυνάμεις είχε στη διάθεση του ο Μπέρναρντ Φρέυνμπεργκ και πως ήταν εξοπλισμένες? Υπολείμματα μονάδων Ελληνικών και συμμαχικών ήταν που τα είχαν κάνει νέες μονάδες. 40.000ήρωες ελειπώς εξοπλισμένοι που αγωνίστηκαν με πείσμα. Η Βρετανία λες να μην ήθελε την Κρήτη? Πλοέστι θα χτυπούσε με την RAF με βάση την Κρήτη. Η Βρετανία μαχόταν η ίδια για την επιβίωση της και για την Βόρεια Αφρική. Πρώτα κοιτάς το σπίτι σου Καυκάσιε..τα παιδιά σου και τη γυναίκα σου. Μετά κοιτάς τον γείτονα. Η Βρετανία ως Μεγαλη δύναμη σε εκείνη τη φάση ήταν κουρασμένη και μην ξεχνάς..μόνη. Ο θείος Σαμ δεν είχε μπει στο παιχνίδι ακόμα και οι Σοβιετικοί δεν τους απασχολούε το θέμα. Αντί να λες φιλοσοφικά περί αμάθειας και ημιμάθειας πες την άποψη σου για την Κρήτη όπως την λέω εγώ. Διάλογο κάνουμε. Αν είμαι ημιμαθής..φώτισε με..εγώ είμαι χαζός και πάντα θέλω να μαθαίνω..πάντα ρωτάω και θέλω να μαθαίνω. Ως μεγαλύτερος μου λοιπόν πες μου..θέλω να ακούσω την άποψη σου. Δώσε μου φως(αλήθεια.. μην το πάρεις ειρωνικά). Αν κάνω λάθος(κανείς δεν είναι τέλειος) θα το παραδεχθώ αλλά πρώτα πες μου..δώσε φως.

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ρε γελοία άτομα ποιοι είστε εσείς που θα κρίνετε τον Θεοδωράκη? Όταν αναφέρεστε σε αυτόν πρέπει να πλένετε το στόμα σας πρώτα!
    Ο Μίκης είναι ο σπουδαιότερος Έλληνας και ο μεγαλύτερος μουσικός στον κόσμο, και πολύ καλά κάνει που επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ των 2 λαών μας, ο Μίκης παλεύει για την Ελληνοτουρκική φιλία από τις αρχές της δεκαετίας του 80', και πολύ καλά κάνει που σκέφτεται υπεύθυνα για το μέλλον των παιδιών μας.
    Εσείς παλιοφασιστοειδή δηλαδή τι θέλετε? μόνιμα ένταση και έχθρα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για να μας πουλάνε όπλα οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί? Δεν καταλαβαίνετε ότι ο Ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον Τουρκικό λαό??

    Παλιοφασίστες!

    Μπράβο στον μεγάλο Μίκη που σκέφτεται πάντα υπεύθυνα και πατριωτικά! γιατί πατριωτισμός είναι να επιζητείς την φιλία και την αλληλεγγύη ώστε να αναπτυχθούμε σαν χώρα χωρίς να δίνουμε τεράστια ποσά σε παλιοσίδερα γιατί το θέλουν οι Αμερικάνοι, γι αυτό και δημιουργούν εντάσεις και μέτωπα παντού! για να πουλάει όπλα η halibarton!

    Παλιοφασίστες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. πως μπορειτε ολοι εσεις οι κακοβουλοι να μιλατε ετσι για εναν ανθρωπο ο οποιος εκανε τοσα πολλα για την πατριδα μας? για την πατριδα σας.. ποιο ειναι δηλαδη το προβλημα σας? δεν εχετε ακομη καταλαβει οτι η εχθρα και η υποψια ηταν η πηγη των περισσοτερων προβληματων της χωρας μας? ειμαι 17 χρονων και ευχομαι να ειχα γεννηθει σε καποια αλλη χωρα. ο χαρακτηρας των συγρονων ελληνων πραγματικα με θλιβει... Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω ποσο απολιτιστος και αξεστος να ειναι καποιος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.