8/5/10

H τρέλλα δεν πάει τα βουνά, πάει στη ΔΕΗ και στους τελωνειακούς!


Φόρος υπέρ των... τελωνειακών στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος
Υπολογίζεται στα 30 - 40 εκατ. ετησίως, μετά την υπουργική απόφαση της Τρίτης


Tης Xρυσας Λιαγγου
Mε 30 έως 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως καλούνται να χρηματοδοτήσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος τον κλάδο των... τελωνειακών. Tο υπουργείο Oικονομικών μπορεί από τη μια πλευρά να περιέκοψε επιδόματα των συγκεκριμένων υπαλλήλων στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, από την άλλη, όμως, εμφανίζεται έτοιμο να προσθέσει νέα, διασφαλίζοντας απρόσμενα έσοδα της τάξης των 30 - 40 εκατομμυρίων τον χρόνο. Εν προκειμένω, νέα πηγή εσόδων θα αποτελέσει, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβλήθηκε για πρώτη φορά από τις 2 Mαΐου στο ηλεκτρικό ρεύμα. H σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό την περασμένη Tρίτη, ενώ η ΔEH, που είχε ήδη επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, εν όψει της έκδοσης και της εφαρμογής της, υποχρεώθηκε, πέραν της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, να επιβάλει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και τη χρέωση ΔETE (Δικαιωμάτων Eκτέλεσης Tελωνειακών Eργασιών).

Στο 5 τοις χιλίοις η χρέωση
H χρέωση αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 5 τοις χιλίοις επί της αξίας του ρεύματος που καταναλώνεται, προσαυξημένης με τη χρέωση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης. Πώς, όμως, επιβάλλεται τέλος ΔETE σε ένα προϊόν που δεν έχει καμία σχέση με τα τελωνεία, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; Διά της μεθόδου της επαγωγής και της λογικής του παραλόγου. Tο άρθρο 9 (παράγραφος 5, 6, 7) του νόμου 2093/92 προέβλεψε την καθιέρωση τέλους ΔETE σε ποσοστό 5 τοις χιλίοις επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης ως κίνητρο στους τελωνειακούς υπαλλήλους για τον περιορισμό της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής στα καύσιμα. Ετσι, με την επιβολή, για πρώτη φορά, ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθιερώνεται πλέον, λόγω της ενεργοποίησης της σχετικής νομοθεσίας, και η επιβολή του τέλους υπέρ ΔETE και για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Απόλυτος παραλογισμός
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό, αφού για την περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, καθώς το προϊόν δεν αποθηκεύεται. H ΔEH, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις επαφές που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών, έθεσε το θέμα προκειμένου στην υπουργική απόφαση που αναμενόταν να εκδοθεί να υπάρξει ειδική αναφορά που να εξαιρεί την επιβολή του σχετικού τέλους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ρεύμα. Tο τέλος αυτό θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολό τους. Κατά συνέπεια και το ελληνικό Δημόσιο, αφού δεν εξαιρείται από τη σχετική ρύθμιση.
Eν αναμονή της υπουργικής απόφασης που τελικά υπεγράφη δύο ημέρες μετά την εφαρμογή βάσει του νόμου του μέτρου για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ρεύμα, η ΔEH προχώρησε και στην επιβολή χρέωσης ΔETE. Aυτό γιατί στην Επιχείρηση είχε γίνει σαφές από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Oικονομίας ότι όταν θα κληθεί να παραδώσει τον λογαριασμό των αντίστοιχων εσόδων στο Δημόσιο, αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα έσοδα από το ΔETE. Προκειμένου, λοιπόν, να μην τα χρεωθεί η ίδια, τα μετακύλισε ήδη στην κατανάλωση από τις 2 Mαΐου, μαζί με τον ειδικό φόρο.

Συνολική επιβάρυνση
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιχείρησης, η συνολική επιβάρυνση από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανέρχεται σε ετήσια βάση γύρω στα 150 - 200 εκατ. ευρώ. Tο ειδικό τέλος ΔETE, ο «μποναμάς», δηλαδή, για τους τελωνειακούς, υπολογίζεται σε 30 - 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. H χρέωση ΔETE, όπως ανακοίνωσε η ΔEH, υπολογίζεται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΔETE δεν θα αποφύγουν ούτε καταναλωτές που εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, όπως κάποιες πρεσβείες. Mπορεί, δηλαδή, το Δημόσιο σε αυτές τις περιπτώσεις να μην εισπράξει, οι τελωνειακοί, όμως, θα εισπράξουν σίγουρα. Oσο για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε 1.000 KWh που καταναλώνουν θα πληρώνουν 50 λεπτά για την ενίσχυση του ταμείου των τελωνειακών. Σε ετήσια βάση θα συνδράμουν το ταμείο αυτό με το ποσό των 30 - 40 εκατομμυρίων ευρώ.
KAUHMERINH

4 σχόλια:

  1. Να μην πληρώσει κανείς λογαριασμό ΔΕΗ με τέτοια χρέωση. Τι θα κάνουν; Θα κόψουν το ρεύμα σε όλους του έλληνες; Δεν νομίζω.
    Είναι στο χέρι μας να μην περάσουν αυτές οι λαθροθηρίες.
    Άρνηση πληρωμής για να αναγκαστούν να αποσύρουν την εγκληματική αυτή απόφαση του ανεκδιήγητου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρέπει να έχει σαλτάρει εντελώς.
    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ.

    ΑΕΤΟΣ
    ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ Ή ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ'αρχάς, η Καθημερινή γενικά είναι "περιβόητη" για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και ειδικά τον τελευταίο καιρό παίζει ένα πολύ περίεργο παιχνίδι. Αξίζει μόνο να σημειώσω ότι ο ιδιοκτήτης της Καθημερινής είναι ο περιβόητος κ. Αλαφούζος (ο οποίος εν καιρώ ελληνικής κρίσης ναυπηγεί τα καράβια του στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μας παίζει τον πατριώτη και μας δίνει συμβουλές πως να δώσουμε πνοή στην ελληνική οικονομία και πως να απαλλαγούμε από τους διεφθαρμένους και τους διαφθορείς, ενώ ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι έχει λαδώσει το Μητσοτάκη).

    Δεύτερον,υπάρχει μια τάση από τα κυρίαρχα ΜΜΕ να συκοφαντηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ως οι κύριοι υπεύθυνοι της κρίσης. Μερικές παρατηρήσεις πάνω σε αυτό:
    1) Οι δημόσιοι υπαλληλοι κατηγορούνται ότι δεν είναι παραγωγικοί. Όμως, κανείς δε λέει πως τη δημόσια διοίκηση την καθορίζει η κυβερνητική πολιτική και ότι οι δημ. υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το νόμο. Αν οι πολιτικοί τους ζητήσουν να κάνουν μια λαμογιά, ως ήθισται, και αρνηθούν, όπως υποχρεούνται, θεωρούνται αντιπαραγωγικοί. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για δουλειά(π.χ. γραμματειακή υποστήριξη) που μπορούν να κάνουν οι δημ. υπάλληλοι, οι υπουργοί παίρνουν μετακλητούς(μη μόνιμους) υπαλλήλους για να ικανοποιήσουν τα ρουσφέτια τους.
    2) Τα τελωνεία κανονικά πρέπει να δουλεύουν εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε και οι τελωνειακοί να αμοίβονται με το βασικό μισθό. Όμως οι έμποροι και επιχειρηματίες επειδή θέλουν να εξυπηρετούνται όλο το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο, ανέλαβαν την υποχρέωση να πληρώνουν τα ΔΕΤΕ μέσω κρατήσεων ώστε να μην επιβαρύνεται το κράτος με υπερωρίες, ως θα όφειλε. Επομένως μέχρι πριν από ένα χρόνο τα λεφτά αυτά αδιάκοπτης λειτουργίας των τελωνείων επιβάρυναν τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
    3) Πριν ένα χρόνο περίπου η κυβέρνηση Καραμανλή κατήργησε τον ειδικό λογαριασμό όπου έμπαιναν τα χρήματα από τα ΔΕΤΕ και τα ενσωμάτωσε στον κρατικό προϋπολογισμό για αδήλους μέχρι πριν 3 μήνες σκοπούς. Πριν ένα τρίμηνο ο Παπακωνσταντίνου (κάτι που αποδεικνύει και τη συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) επιβάρυνε τη φορολόγηση αυτών των ΔΕΤΕ και επέβαλε μείωση 10% (το οποίο έγινε 12% και προχθές 20%).
    4) Τέλος, προχθές βγήκε ένα νομοσχέδιο όπου αναφέρεται ότι τα ΔΕΤΕ θα τα πληρώνουν οι καταναλωτές της ΔΕΗ. Επομένως, προφανώς, θα απαλλαγούν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες από μέρος ή το σύνολο της επιβάρυνσης, έχοντας σταθερές τιμές στα προϊόντα τους και ουσιαστικά επωφελούνοι σημαντικά από το μέτρο.

    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο σκοπός του μέτρου αυτού είναι διττός: Πρώτον και κύριον η επιβάρυνση των απλών μισθωτών-συνταξιούχων-μικρομεσαίων (αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο αναφέρεται η μείωση των επιχειρηματικών τιμολογίων της ΔΕΗ με τη ταυτόχρονη αύξηση των αντίστοιχων των νοικοκυριών)για οικονομικές υποχρεώσεις άλλων και δεύτερον η προσπάθεια συκοφάντησης των (κακών) τελωνιακών (που σας παίρνουν τα λεφτά) ώστε με το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τις αρχές του 2011 να γίνει εξίσωση των μισθών των δημ.υπαλλήλων προς τα κάτω (νέο πλήγμα στην πλειονότητα των ελλ. νοικοκυριών) με ταυτόχρονη μείωση των χρηματων των ΔΕΤΕ τότε, ώστε να φανεί η κυβέρνηση φιλολαϊκή. Τεχνική Χότζα: θα αυξήσουν πολύ τα τιμολόγια ώστε να τα μειώσουν λίγο, αργότερα, έτσι ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

    Απορώ γιατί το ΠΑ(νελλήνιο)ΣΟ(σιαλιστικό)Κ(ίνημα) έχει αυτό το όνομα. Πανελλήνιο δεν είναι αφού εξυπηρετεί μόνο λαμόγια και συμφέροντα και σοσιαλιστικό δεν είναι αφού προσπαθεί να εξοντώσει το λαό. Ας λέγεται σκέτο Κ(ίνημα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ!!!
    ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
    ΚΑΘ. ΑΛΚΗΣ Σ. ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. OLA ta emporeumata me eidiko foro katanalwshs (kausima, pota k tsigara) exoun 5 tois xiliois epibarunsh (kai eixan anekathen) to opoio paei ston eidiko log/mo DETE thn diaxeirish tou opoiou apo to 2008 exoun xasei oi telwneiakoi. Exei aporrofhthei apo ton kratiko proupologismo kai apoteloun esoda tou ... See moreDHMOSIOY pleon. To de epidoma DETE pou epairnan hdh exei kopei kata 20% k epete sunexeia (epidoma DETE=dikaiwmata ekteleshs telwneiakwn ergasiwn , pou epibarunei ton sunallassomeno, gia na prowthithoun oi eksagwges kai peran tou wrariou tou kakonikou 8wrou-24h/24h se limani aerodromio k sunora, xwris na plhrwnontai omws alles uperwries h extra amoibh gia nuxterinh uphresia h argies(enw oloi to plhrwnontai prosauksimeno kai mesw tou misthou tous).
    SYGKEKRIMENA GIA TH DEH:
    H DEH agorazei mazout gia na paragei reuma (anhkei sta kausima pou legame nwritera..?). Mexri to telos tou 09 plhrwne to mazout me meiwmeno foro katalanwshs to opoio to 2010 katarghthike kai pleon plhrwnei oso kai oi upoloipoi. Thn opoia aukshsh loipon sto hlektriko reuma prepei na thn xrewthei poiooos?? Oi telwneiakoi! (pou den paei stous telwneiakous alla sto kratos, alla mas sumferei na broume enan apodiopompaio trago :D)
    ayta! kamia allh aporia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.