14/4/19

Oτζαλάν: Αποσύρομαι επειδή δεν μπορώ να βρω συνομιλητές. Εσείς ανακηρύξτε την αυτονομία του Κουρδιστάν!


Κατά την επίσκεψη των δικηγόρων του στη φυλακή του Ιμραλί, όπου κρατείται από το 1999 ο ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, δήλωσε ότι από τα τέλη Μαΐου αποσύρεται και διακόπτει τις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού.
Μετά τη δήλωσή του αυτή αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των μονάδων του τουρκικού στρατού και των ομάδων των Κούρδων ανταρτών, που είναι εγκατεσπαρμένες στο ένα τέταρτο της τουρκικής επικράτειας. Σημειώνεται ότι μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας μετρούν εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Συγκεκριμένα, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, είπε στους δικηγόρους του τα εξής:
"Αυτό που βιώνουν σήμερα οι Κούρδοι, είναι Γενοκτονία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε αυτήν την παρωδία που γίνεται χωρίς σκοπό και χωρίς όρους. Αποσύρομαι από αυτή τη διαδικασία επειδή δεν μπορώ να βρω συνομιλητές.
Δεν απευθύνω έκκληση πολέμου αλλά ειρήνης. Αυτή η διαδικασία, με τον τρόπο που εξελίσσεται, δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους Κούρδους, ούτε στο KCK, ούτε στο κράτος. Από τούδε και στο εξής υπεύθυνο για την εκπροσώπηση των Κούρδων είναι το KCK, το οποίο θα έχει και την ευθύνη των ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Ευθύνη επίσης θα έχουν το BDP αλλά και το ίδιο το κράτος.

Η δολοφονία Κούρδου φοιτητή και οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων φοιτητών στα Μούγλα

Μοιράζομαι τον πόνο και τη θλίψη με τους συγγενείς του Κούρδου φοιτητή Σερζάν Κουρτ (Şerzan Kurt), που έχασε τη ζωή του στα Μούγλα. Ανάλογες επιθέσεις εναντίον Κούρδων φοιτητών υπάρχουν και στην Τοκάτη. Προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό μας, αυτός είναι ο σκοπός των επιθέσεων αυτών. Αυτές οι επιθέσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν και να συνεχιστούν και πρέπει να λάβουμε αντίμετρα. Αυτές οι επιθέσεις, αυτά τα λυντσαρίσματα είναι σχεδιασμένα, και αποσκοπούν στην κάμψη του αγωνιστικού πνεύματος και του ηθικού της κουρδικής νεολαίας και του λαού μας. Όλοι λένε ότι προετοιμάζονται μαζικές δολοφονίες Κούρδων. Μάλιστα, έτσι είναι. Αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν στους Κούρδους είναι μια πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική γενοκτονία.
Γι' αυτό έχουν 1500 Κούρδους πολιτικούς στις φυλακές, εκατοντάδες παιδιά, εκατοντάδες γυναίκες φυλακισμένες. Όλες αυτές οι επιθέσεις γίνονται με βάση κεντρικό σχεδιασμό. Οι βιασμοί κοριτσιών στο οικοτροφείο θηλέων του Σιίρτ, οι επιθέσεις διαπόμπευσης και λυνσαρισμάτων Κούρδων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων ανταρτών, ακόμα και οι απαγχονισμοί Κούρδων στο Ιράν, είναι φαινόμενα και πράξεις που εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο.

Δεν μπόρεσα να βρω συνομιλητές
Θα το επαναλάβω για μια άλλη φορά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσω να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία που είναι χωρίς νόημα και συνεχίζεται χωρίς όρους. Από την 31η Μαΐου αποσύρομαι και δεν συμμετέχω πλέον σε αυτή τη διαδικασία. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αρχίζω έναν πόλεμο. Η υγεία μου και οι συνθήκες κράτησής μου είναι γνωστές. Το να συνεχίσει αυτή διαδικασία δεν έχει κανένα νόημα ούτε για τους Κούρδους, ούτε για το KCK, ούτε για το ίδιο το κράτος. Από τούδε και στο εξής την ευθύνη των εξελίξεων την έχει το KCK, το BDP και το κράτος.
Εν τέλει, εγώ δεν μπορώ να διευθύνω τη διαδικασία της επίλυσης του Κουρδικού από εδώ που βρίσκομαι και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ας αποφασίσουν οι ίδιοι οι Κούρδοι το δρόμο που θα ακολουθήσουν. Ο Bayık, ο Karayılan, ο Abbas, ο Haydar, είναι ειλικρινείς, αυτοί ανέλαβαν την ηγεσία και την εκπροσώπηση του λαού μας. Έχουν αναλάβει νβαριές ευθυνες. Λόγω της θέσης στην οποία βρίσκομαι, δεν μπορώ να πω τίποτα γι' αυτούς, ούτε θετικό ούτε αρνητικό.
Διάφοροι ανόητοι, όπως ο Οσμάν (Osman, αδελφός του Άπο, σ.τ.μ.) και ο Μποτάν (Botan), πήραν μαζί τους από μια γυναίκα και εκατομμύρια δολάρια και έφυγαν από την οργάνωση. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η Ευρώπη. Έφυγαν και πήραν μαζί τους χιλιάδες μέλη της οργάνωσης. Απευθύνω έκληση ακόμα και σ' αυτούς. Ας ζητήσυον συγνώμη και ας επιστρέψουν, γιατί από τούδε και στο εξής δεν θα τους δέχεται ούτε ο ουρανός ούτε η γη.
Από τούδε και στο εξής δεν πρέπει να στηρίζονται σε μένα. Άς αποφασίζουν και ας κάνουν πολιτική μόνοι τους.
Πάντως, σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες και προκύψει συνομιλητής, είμαι έτοιμος να προσφέρων τις υπηρεσίες μου για την εξεύρεση λύσης.

Η επανάστασή μας θα φέρει μεγάλα αποτελέσματα
Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα η ενότητα των Κούρδων. Οι επιθέσεις εναντίον των Κούρδω στο Ιράν, στην Τουρκία, το Κιρκούκ, την Ερμπίλ, οι σφαγές των Γεζιντίδων, όλα αυτά είναι ενέργειες που εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν-Συρίας. Στόχος τους είναι όλοι οι Κούρδοι. Για το λόγο αυτό οι Κούρδοι και των τεσσάρων τμημάτων του Κουρδιστάν θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα η κάθε πλευρά τη δική τους εσωτερική ενότητα και στη συνέχεια να επιδιώξουν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου Εθνικής Ενότητας στην Ερμπίλ. Αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Η διεθνής κοινή γνώμη, οι διανοούμενοι και οι κύκλοι των Κούρδων δεν θα πρέπει να βλέπουν το Κουρδικό μόνο ως έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Η Κουρδική Επανάσταση είναι στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι σαν το Παλαιστινιακό και σαν το Αφγανικό Ζήτημα. Η Κουρδική Επανάσταση θα επηρεάσει τόσο πολύ την ιστορία, όσο τουλάχιστον την επηρέασε η Γαλλική και η Οκτωβριανή Επανάσταση.
Η δική μου πρόταση για τη λύση του Κουρδικού στηρίζεται στην παραχώρηση δημοκρατικής αυτονομίας. Η πρόταση αυτή από τη μια πλευρά εξασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση μέσα στα υφιστάμενα σύνορα και από την άλλη την επιβίωση και την διαφύλαξη της πολιτσμικής μας ιδιαιτερότητας μέσα στο καθεστώς της παγκόσμιας ηγεμονίας.
Η λύση αυτή συμεπριλαμβάνει και και τις αρχές της δημοκρατικής συνομοσπονδίας. Είχα μιλήσει για αυτονομία σε πέντε βασικούς τομείς: Πολιτική, κοινωνικο-πολιτισμική, οικονομία, διπλωματία και ασφάλεια. Αυτό είναι το πλαίσιο.
Η επίλυση του Κουρδικού προβλήματος με βάση την αρχή της δημοκρατικής αυτονομίας θα φωτίσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ενώ θα αποτελέσει παράδειγμα και για χώρες όπως ειναι η Ισπανία και η Ιταλία. Οι απόψεις μου σχετικά με το κράτος και τη διοίκηση είναι παράλληλες με αυτές του Γκράμσι. Ενώ ο Μαρξ έκανε δεκτή την έννοια του κράτους-έθνους, εγώ δεν την αποδέχομαι. Η βασική αιτία της κρίσης που βιώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μοντέλο του κράτους-έθνους που έχει επικρατήσει μεταξύ των μελών της.

Οι Κούρδοι μπορούν να κάνουν τα συντάγματά τους, να ανακηρύξουν την αυτονομία τους και να πάνε σε δικό τους δημοψήφισμα για όλα αυτά
Όσον αφορά το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συτνάγματος, οι Κούρδοι δεν πρέπει με τη συμμετοχή τους να νομιμοποιήσουν αυτό το ψευτοσύνταγμα του ΑΚΡ. Αυτό το σύνταγμα είναι ένα βήμα που στην ουσία καλύπτει την πολιτική και πολιτισμική γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος των Κούρδων. Εκτός αυτού, είναι ένα βήμα που παρεμποδίζει την ψήφιση ενός νέου δημοκρατικού συντάγματος στο μέλλον.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι Κούρδοι και το BDP μπορούν να κινηθούν εναλλακτικά. Μπορούν να κάνουν τα δικά τους συντάγματα, να ανακηρύξουν τη δημοκρατική τους αυτονομία και να κάνουν το δικό τους δημοψήφισμα για να τα νομιμοποιήσουν. Μπορούν να απευθυνθούν στην ψήφο του λαού και να πουν στη συνέχεια 'αυτό είναι το δικό μας εναλλακτικό πακέτο λύσης'. Αυτό θα μπορύσε να γίνει και υπό μορφή ευρείας δημοσκόπησης.
Στη συνταγματική μεταρρύθμιση του ΑΚΡ δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά τους Κούρδους. Αυτό που επιδιώκουν μέσα από τη συνταγματική μεταρρύθμιση είναι ο έλεγχος της δικαιοσύνης και της εξουσίας. Το ΑΚΡ επιχειρεί να ελέγξει την κρατική γραφειοκρατία. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία για εμάς τους Κούρδους αν η δικαιοσύνη ελέγχεται από το CHP ή από το AKP. Για να μην πω ότι είναι δυνατόν η δικαιοσύνη να χειροτερέψει για μας.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε το εξής. Και τα τρία κόμματα εξουσίας, το AKP, το CHP και το MHP, παρά τις μεταξύ τους συγκρούσεις, έχουν συνάψει όλοι μαζί μια φασιστική ολιγαρχική συμμαχία εναντίον των Κούρδων. Σε άλλες περιόδους τέτοιου είδους συμμαχίες δεν κρατούσαν πάνω από ένα χρόνο. Στην προκειμένη περίπτωση η συμμαχία αυτή κρατάει οκτώ ολόκληρα χρόνια. Τώρα, με την αποχώρηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, η συμμαχία αυτή άρχισε να διαλύεται. Όσον αφορά τον νέο ηγέτη του CHP, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά την ώρα δεν θέλω να πω τίποτα. Απλά να υπενθυμίσω ότι προσέλαβε στη γραμματεία του κόμματος τη σύμβουλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ. Αυτό μπορεί να είναι θετικό μπορεί και όχι. Πάντως, κατά τα φαινόμενα, η τριπλή αντικουρδική συμμαχία διαλύθηκε.

Στο AKP είχε δοθεί αποστολή διάλυσης του Κουρδικού μετώπου

Στην πραγματικότητα το ΓΕΕΘΑ προετοίμασε σχέδια για την ανατροπή του ΑΚΡ όταν αυτό ανέλαβε την εξουσία. Με το τελεσίγραφο της 27ης Απριλίου του 2007, προσπαθησαν να τρομοκρατήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Τη φορά αυτή, όμως, οι ΗΠΑ στήριξαν τον Ερντογάν, ο οποίος, έχοντας πίσω του την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, προχώρησε σε συλλήψεις αξιωματικών, χωρίς να αντιδράσει το ΓΕΕΘΑ. Όλο αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ π΄ροσφεραν κάθε είδους στήριξη στην κυβέρνηση. Τα σχέδια ανατροπής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο δικαστήριο της Συληβρίας, εφαρμόστηκαν εις βάρος του Οζάλ και του Ερμπακάν, εν γνώσει των ΗΠΑ. Αν τη φορά αυτή δεν παρενέβαιναν οι ΗΠΑ, ο Ερντογάν δεν θα ήταν σήμερα στη θέση του.
Μετά το τελεσίγραφο της 27ης Απριλίου, πργματοποιήθηκε η συνάντηση του Ντολμάμπαχσε, όπου ο Ερντογάν απείλησε ανοικτά τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ότι θα οδηγήσει και τον ίδιο στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αποτέλεσμα του μεταξύ τους συμβιβασμού ήταν η συμφωνία για την διάλυση του Κουρδιού μετώπου. Με βάση τη συμφωνία εκείνη, οι στρατηγοί δέχτηκαν να μην ανατρέψουν το ΑΚΡ, το οποίο υποσχέθηκε ότι δεν θα παρεμποδίσει τις ενέργειες για την εξουδετέρωση του Κουρδικού μετώπου. Η τριπλή φασιστική συμμαχία εναντίον των Κούρδων συνωμολογήθηκε κάτω απο αυτές τις συνθήκες, έτσι ξεκίνησε και το κήβδηλο άνοιγμα προς τους Κούρδους. Ίσως μέσα στο AKP να υπάρχουν άτομα που είναι καλών προθέσεων απέναντισ τους Κούρδους, όμως αυοτί είναι αδύναμοι.

Ήμουν ο ηγέτης της Κουρδικής Επανάστασης
Από τότε που με φυλάκισαν εδώ και τα προηγούμενα δέκα χρόνια, ήμουν ο ηγέτης της Κουρδικής Επανάστασης. Αυτά τα είκοσι χρόνια το κράτος δεν έκανε κανένα βήμα για την εξεύρεση λύσης. Πιο πριν υπήρχαν συνομιλητές. Ο Οζάλ, ο Ερμπακάν, ήταν ειλικρνείς άνθρωποι, με κάποιο τρόπο έλεγαν ένα ναι ή ένα όχι. Όμως αυτοί δεν είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, όπως την έχει ο Ερντογάν.
Ο Οζάλ ήταν ένας έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος. Αν ζούσε ίσως το Κουρδικό να είχε λυθεί. Όμως τον έβγαλαν από τη μέση.
Ο Ερμπακάν μου έστειλε τρεις επιστολές, με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της Συρίας. Ήθελε να βρεθεί λύση, ήταν ειλικρινής, όμως παρεμποδίστηκε.
Και ο Ετζεβίτ ήθελε να άνει κάτι, προσπάθησε να κηρύξει γενική αμνηστία, όμως παρεμπoδίστηκε από τον συνεταίρο του στην κυβέρνηση, τον Μπαχτσελί, ο οποίος με τη στάση του οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης. Ο Μπαχτσελί δεν είναι κάποιος της σειράς, είναι άνθρωπος του ανορθοδόξου πολέμου και της Γκλάντιο.
Ο Ερντογάν, στη συνάντηση του Ντολμάμπαχτσε έκανε υποχωρήσεις και συμφώνησε με αυτές τις δυνάμεις. Δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και έγινε μέρος του μηχανισμού καταστροφής των Κούρδων.
Εμείς επί οκτώ χρόνια καταβάλαμε προσπάθειες, κάναμε υπομονή περιμένοτνας το ΑΚΡ να λύσει το ζήτημα. Δεν βρήκαμε συνομιλητή, δεν βρίσκουμε συνομιλητή. Τώρα το ΑΚΡ είναι μέρος των δυνάμεων που δεν θέλουν τη λύση του Κουρδικού και το μόνο που το απασχολεί είναι το πώς να μη χάσει ψήφους.

Το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν να κάνουν Γενοκτονία στους Κούρδους
Όπως συνωμολογήθηκε η τριπλή φασιστική συμμαχία εναντίον των Κούρδων στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τον ίδιο τρόπο επιχειρείται σε διεθνές επίπεδο η σύναψη της τριπλής συμμαχίας Τουρκίας-Συρίας-Ιράν εναντίον των Κούρδων. Ο στόχος αυτής της συμμαχίας είναι η Γενοκτονία των Κούρδων. Η συμμαχία αυτή είναι πιο ευρεία. Θα μπορύσαμε να πούμε ότι συμμετέχει σ' αυτήν και ο Αραβικός Σύνδεσμος, με προεξάρχουσα την Σαουδική Αραβία, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να συμπεριληφθούν στη συμμαχία η Ρωσία και η Κίνα. Εγώ δεν αναφέρομαι έτσι χωρίς βάση σε διαδικασίες που μας οδηγούν στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όμως, από τη δήλωση που έκανε ο Άσαντ στην Κωνσταντινούπολη "για τη λύση του Κουρδικού πρέπει να ληφθούν ως βάση οι διαπραγματεύσεις", μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Συρία αποχώρησε από αυτή τη συμμαχία. Αντιλήφθηκε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να λύσει το Κουρδικό με πόλεμο και αποσύρθηκε. Όμως, η συμμαχία αυτή μεταξύ Τουρκίας-Ιράν συνεχίζεται. Για την ακρίβεια, η συμφωνία αυτή συνεχίζεται μεταξύ του Ερντογάν και του Αχμαντινετζάν.
Όσον και αν η Τουρκία πήρε υποσχέσεις για την εξουδετέρωση του ΡΚΚ από τις ΗΠΑ κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπους στην Ουάσικτον στις 5 Νοεμβρίου 2007, στην πράξη τα αποτελέσματα γι' αυτήν ήταν πενιχρά. Και αυτό γιατί η Τουρκία περίμενε να πάρει μαζί της με την υπ[οστήριξη των ΗΠΑ και τον Μπαρζανί. Επειδή όμως και οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του Νοτίου Κουρδιστάν αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση δια των όπλων, η Τουρκία δεν πέτυχε εκείνο που ήθελε.
Σε κάποια φάση η Τουρκία, για να πετύχει το στόχο της, προσπάθησε να πάρει μαζί της ορισμένους Κούρδους του τουρκικού Κουρδιστάν όμως και πάλι δεν κατάφερε τίποτα. Όταν δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα συμφωνα με τα σχέδιά της, η Τουρκία στράφηκε στο Ιράν. Οι επιχειρήσεις που έγιναν ως τώρα, οι απαγχονισμοί Κούρδων στο Ιράν, είναι απότέλεσμα αυτής της συμφωνίας. Εγώ προειδοποίησα τον κύριο Ταγίπ γι' αυτό το θέμα, έγραψα επιστολές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους είπα ότι δεν είναι σωστός αυτός ο δρόμος. Όμως ο κύριος Ταγίπ δεν μ' άκουσε. Εντάξει, είναι πρωθυπουργός και έχει δικαίωμα να μην λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις μου. Απότι φαίνεται όμως από την πορεία των εξελίξεων, πόνταρε σε λάθος άλογο.

Ο Ερντογάν θα αποσυρθεί από τη συμμαχία
Εγώ παρομοιάζω αυτή τη συμμαχία με την τριπλή συμμαχία Γερμανίας-Ιαπωνίας-Ιταλίας, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιταλία αποσύρθηκε από τη συμμαχία, όπως έκανε τώρα η Συρία. Η Ιαπωνία βομβαρδίστηκε με πυρηνική βόμβα. Εκτιμώ ότι ίσως βομβαρδιστεί εντός του έτους και το Ιράν.
Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου, ενώ από τη μια πλευρά έκαναν συμμαχία με το Ιράν και τη Συρία, από την άλλη πλευρά σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Είναι σαν το παραμύθι της γυναίκας που είναι παντρεμένη με δύο άντρες και προσπαθεί να τους κρατήσει ικανοποιημένους και τους δυο. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει. Άλλωστε, η διορία που έχουν δώσει στο Ιράν τελειώνει. Δεν νομίζω δε να μπορέσει να αντέξει και να παραμείνει κι άλλο στη συμμαχία αυτή ο Ερντογάν. Ίσως το Ιράν να αντέξει λίγο ακόμα, όμως ο Ερντογάν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί από τη συμμαχία αυτή μετά από ένα-δύο μήνες. Όπως παραδόθηκε και η Γερμανία μετά το βομβαρδισμό της Ιαπωνίας.

Εφαρμόζεται πολιτισμική γενοκτονία
Τώρα θα ήθελα να πω μερικά πράγματα σχετικά με τη γενοκτονία. Αν η Ιαπωνία δεν είχε στηρίξει τη Γερμανία, η γενοκτονία των Εβραίων δεν θα είχε γίνει. Με το ίδιο σκεπτικό, αν η Γερμανία δεν είχε στηρίξει την Τουρκία, δεν θα είχε διαπραχθεί η γενοκτονία των Αμρενίων. Οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι ήταν πολύ συνειδητοποιημένοι και η γενοκτονία τους μπορύσε να γίνει μόνο με φυσικό τρόπο.
Η Τουρκία συμμάχησε με το Ιράν και συμφώνησαν να διαπράξουν γενοκτονία εναντίον των Κούρδων. Επειδή όμως η φυσική γενοκτονία των Κούρδων δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγω νατικειμενικών δυσκολιών, επιχειρούν να φτάσουν στο στόχο τους με άλλους τρόπους. Έτσι απαγόρευσαν την εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα. Εάν η απαγόρευση της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα δεν είναι πολιτισμική γενοκτονία, τότε τί είναι; Με βάση τις διεθνείς συμφωνίες η απαγόρευση της εκπαιδευσης στη μητρική γλώσσα είναι καθαρή πολιτισμική γενοκτονία.
Φυσικά αρκετές φορές επιχείρησαν να κάνουν και φυσική γενοκτονία εναντίον των Κούρδων. Η σφαγή της Χαλέπτσε είναι ένα παράδειγμα. Η σφαγή Κούρδων στο τρίγωνο Genç-Hani-Dicle το 1925, οι απαγχονισμοί Κούρδων στο Ιράν, η ρίψη χειροβομβίδας σε παιδιά στο συρματόπλεγμα του στρατοπέδου στο Βαν, είναι τελευτάια παραδείγματα. Όλα αυτά είναι προκλήσεις που προετοιμάζουν ένα περιβάλλον που θα ευνοεί μια φυσική γενοκτονία. Απλά φούσκωσαν το μπαλόνι και έσκασε νωρίς.
Όταν μπήκαν οι άνθρωποι του Σεΐχ Σαΐτ στο Ντιγιαρμπακίρ, κατά τηνομώνυμη επανάσταση, κάποιοι βίασαν δεκάδες γυναίκες Κούρδων και φόρτωσαν τους βιασμούς στους επανασ΄τατες. Μετά από αυτό ο λαός του Ντιγιαρμπακίρ απέσυρε τη στήριξή του από την επανάσταση.
Και η δική μου σύλληψη ήταν μια πρόκληση, που μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κλίματος που θα οδηγούσε στη φυσική γενοκτονία. Το αντιλήφθηκα νωρίς και με τη στάση μου το απέτρεψα.
Και οι βιασμοί νέων ανήλικων κοριτσιών στο οικοτροφείο του Σιίρτ είναι μια προσχεδιασμένη πρόκληση. Όμως, ο λαός μας είναι συνειδητοποιημένος και δεν αντέδρασε σπασμωδικά. Αν ο λαός αντιδρούσε σπασμωδικά και επιχειρούσε να λυντσάρει τους βιαστές, θα τους κατέσφαζαν με τα όπλα. Γι' αυτό ακριβώς το επαναλαμβάνω: οι βιασμοί σχεδιάστηκαν από το ίδιο το κράτος. Είναι μέρος του ψυχολογικού, του ανορθοδόξου πολέμου που διεξάγει το κράτος εις βάρος των Κούρδων.
Αυτό που βιώνουν σήμερα οι Κούρδοι είναι μια γενοκτονία. Άλλωστε, δεν μας αφήνουν να διατηρήσουμε ούτε τη γλώσσα μας. Όταν ήταν σε εξέλιξη η γενοκτονία των Αρμενίων, είχα συλληφθεί 200 Αρμένιοι πολιτικοί. Τη στιγμή αυτή το τουρκικό κράτος έχει φυλακίσει 1500 Κούρδους πολιτκούς, 4.000 ανήλικα παιδιά και εκατοντάδες γυναίκες, έχουν συλλάβει ακόμα και γυναίκες.

Το KCK θα βγάλει μόνο του τη δική του απόφαση
Εγώ αποσύρομαι από τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης, επειδή δεν υπάρχει συνομιλητής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου αν βρεθεί συνομιλητής.Όπως είπα, αποσύρομαι και οι Κούρδοι ας πάρουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους.
Οι οργανώσεις του KCK στην Τουρκία και στα άλλα κομμάτια του Κουρδιστάν, μπορούν να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις και να συνεχίσουν τον αγώνα τους με βάση τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
Εγώ ελπίζω να μην γίνουν καταστροφές σε πολίτες και αόπλους. Οι ένοπλες ομάδες που έστειλα στην πατρίδα για να αρχίσουν τον ένοπλο αγώνα το 1984, δεν έκαναν έναν πόλεμο όπως ήλπιζα ότι θα κάνουν. Υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα προς αποφυγή, όπως αυτο του Hogir. Δεν είναι αυτή η δική μου άποψη για τον πόλεμο. Ελπίζω πάντως να μην πεθάνουν πολίτες και άποπλοι.

Το κράτος δεν πρέπει να αγγίξει τις γυναίκες και τα παιδιά των Κούρδων
Και το κράτος πρέπει να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου και να μην αγγίξει τους πολίτες, τις γυναίκες και τα παιδιά των Κούρδων. Και το KCK από την πλευρά του θα πρέπει να σεβαστεί αυτές τις αρχές. Όμως, αν θα τις σεβαστεί ή όχι, αυτό δεν αφορά εμένα, η ευθύνη θα είναι των ιδίων.
Από τούδε και στο εξής το ΡΚΚ μπορεί να συμφωνήσει με το κράτος, να οδηγηθούν σε λύση του Κουρδικού, όπως μπορεί και να αρχίσει τον πόλεμο όπως τη δεκαετία του '90, οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο χωρίς να πετύχει κάποιο αποτέλεσμα. Μπορεί δε το ΡΚΚ ακόμα και να ηττηθεί, να χάσει τον πόλεμο και να σβήσει από το χάρτη. Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Αν αρχίσει ο πόλεμος, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού θα καταλήξει.
Εγώ απευθύνομαι στον Ερντογάν και του επαναλμβάνω και πάλι. Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μεταξύ μας, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση του ΑΚΡ."

Από τις σημειώσεις της συνάντησης του Οτζαλάν με τους δικηγόρους του την 28η Μαιου 2010.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: ANF

19 σχόλια:

  1. Ας ελπίσουμε τώρα που ξηλώνεται η συμμορία του Σημίτη, να διαλευκανθεί πολιτικά και ποινικά το έγκλημα της παράδοσης Οτζαλάν από τον Σημίτη, για να ξεπλύνουμε την ντροπή και να μπορέσουμε να επανασχεδιάσουμ την πολιτική μας στο Κουρδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν οι Κούρδοι ανακηρύξουν Αυτόνομο Κουρδικό Κράτος, να πιέσουμε να αναγνωριστεί από την ελληνική κυβέρνηση.
    Να είμαστε η πρώτη χώρα μάλιστα, μήπως και απαλύνει λίγο το άγος της προδοσίας του ΑΠΟ.
    Όχι βέβαια από την παρούσα κυβέρνηση που αντιπρόεδρός της είναι ο γνωστός και σεσημασμένος τύπος με το ψευδώνυμο ''τραγουδιστής'', αλλά από μιά μελλοντική που θα προκύψει από τις εκλογές που απ΄ό,τι φαίνεται, θα έχουμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πάρουν γραμή απο ΗΠΑ τότε θα επανασχεδιάσουν την πολιτική μας,το θέμα τώρα είναι πόσο αποτελεσματική θα είναι η Κουρδική ένοπλη δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Σαββα,συμφωνω απολυτως με το πρωτο σκελος του σχολιου σου.Για το δευτερο νομιζω οτι σχεδιασμος για το Κουρδικο η αλλο ζητημα,δεν υπαρχει,διοτι η εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδος ειναι ανερματιστη και γινεται στο ποδι κυριολεκτικα.Εδω δεν υπαρχει σχεδιασμος για θεματα υψιστης ασφαλειας πχ Θρακη,Αιγαιο,Σκοπιανο.Παντως για να ειμαι ειλικρινης,στο θεμα Οτσαλαν,[ασχετως του ανεντιμου και αισχρου τροπου που τον ξεπουλησαμε],διεκρινα παντα εναν οπορτουνισμο του Οτσαλαν που πονταριζε στα αντιτουρκικα αισθηματα του Ελληνικου λαου για να κανει την δουλεια του.Ακομα και στο αρθρο αναφερεται στις γενοκτονιες των Εβραιων και Αρμενιων χωρις να πει λεξη για τις γενοκτονιες των Ελληνων σε Σμυρνη και Κωνσταντινουπολη,ισως γιατι σ'αυτες συμμετειχαν και Κουδροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΣΙΜΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΑΥΤΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ.Ο ΓΑΠ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΙΜΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΟΓΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαφένεται ότι η νεοΟθωμανική πολιτικη του Νταβούτογλου αποδίδει.

    Μια πιθανη ειρηνευτικη λύση με παραχωρήσεις από τον Νταβούτογλου θα βάλει την Τουρκία σε άλλη τροχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και παρολο που ειναι φυλακη,το μυαλο του ειναι ξυραφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τί να διαλευκανθεί αγαπητέ skal;
    Η ανταμοιβή ήταν η Αντιπροεδρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nαϊάς
    ο Οτζαλάν δεν είναι οπορτΟυνιστής.
    Τον ξέρω χρόνια τώρα.
    Ηταν πάντα ένας ειλικρινής φίλος των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε όλες τις μονάδες να θέσουν σε εφαρμογή όλα τα αναγκαία μέτρα καθώς απο την 31 Μαιου αναμένουν εντυπωσιακή δράση απο πλευράς Κούρδων Μαχητών του PKK.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να κινηθείτε για την αποκάλυψη του σκανδάλου, εσείς γνωρίζετε καλύτερα. Μόνο του δεν γίνετε τίποτα. Μόνο περίπου το 2-4 % λειτουργεί με γνώμωνα την λογική. Το υπόλοιπο τα περιμένει όλα στο πιάτο, έτοιμα. Έγινε συναλλαγή για την παράδοση, και πρέπει να τα μάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ρε αρπακολα///// βασικο στο σχεδιασμο του ντουβουτογλου

    ειναι η λαθρομεταναστες

    τελικα εισαι με τους νεοθωμανους η με τους ελληνες;

    οποιος ειναι με λαθρο........ είναι με νεοοθωμανους......

    και με τις δυο πλευρές δεν γίνεται.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ανωνυμε 5 30 ο Μητσοτακης τι ειναι?Οσο για τον οτσαλαν αντι να σκοτωθει με το οπλο στο χερι οπως εκανε ο Αλιεντε προτιμησε τη φυγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΟΣΑ ΤΣΕΠΩΣΕ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς ανωνυμο 12.22 οι πολεμοι δεν κεδιζονται μονο απο νεκρουσ ηρωες αλλα ΚΑΙ απο ζωντανους ηγετες. Π.χ. ο Κολοκτρωνης το 1814 στο λεγομενο "χαλασμο της κλεφτουριας του Μωρια" δεν καθησε να τον σκοτωσουν οι Τουρκοι αλλα πηγε στα Επτανησα ωστε να μπορεσει να τους ξαναπολεμησει σε πιο προσφορες συνθηκες...
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χρηστο βουλγαρη αλλο κολοκοτρωνης και αλλο οτσαλαν ο γερος συμμετειχε προσωπικα στις μαχες ο οτσαλαν διοικουσε απο την κοιλαδα μπεκαα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Αρμενιων χωρις να πει λεξη για τις γενοκτονιες των Ελληνων σε Σμυρνη"
    Αργά το θυμήθηκαν οι Κούρδοι. Αλλά ακόμα δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι και ακόμα και σήμερα και αυτοί γενοκτονούν τους χριστιανούς του Ιράκ, που τους βοήθησαν εναντίων του Σαντάμ, παρόλο που ο δικτάτορας είχε βάλει στο στόχο μόνο τους Κούρδους. Πώς ζητάν υποστήριξη όταν με την πρώτη ευκαιρία και αυτοί κάνουν τα ίδια (αν όχι και χειρότερα);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τὸ γενικὸ συμπέρασμα εἶναι ὅτι ὁ ἄνθρωπος αὐτὸς κοιτάζει τὰ γενικὰ συμφέροντα τοῦ λαοῦ του.
    Ἐμεῖς τί κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το Κουρδικό είναι η θηλιά στον λαιμό του Τούρκου! ! Αργά ή γρήγορα θα σφίξει και τότε θα δείτε τα κλάματα !!! Και όλοι οι Τούρκοι πρωθυπουργοι ναι μεν " ηθελαν" αλλά δεν τολμούσαν !!Για το θέμα της κακής διαχείρισης του Οτζαλάν απλά έχω να πω πως άλλοι έκαναν κουμάντο, απλά τα δικά μας, απλά ανδρεικελα! !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.