2/6/10

Αιολικά: Ούτε τα 100MW του 2009 δεν πιάνουμε φέτος



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στάση αναμονής αλλά και σκεπτικισμό για την πορεία της αγοράς των αιολικών εκφράζουν πηγές της εταιρείας που αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτή ανεμογεννητριών, της Δανέζικης Vestas. Σύμφωνα τους εκπροσώπους της εταιρείας, τα φτωχά 100MW νέων εγκαταστάσεων που προστέθηκαν το 2009, είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν τη χρονιά που διανύουμε, στην οποία σημειωτέον, με βάση τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή έχουν μπει μόλις 18MW αιολικών.

Θα ήμασταν ευτυχείς εάν δούμε φέτος τα ίδια νούμερα με πέρυσι, αναφέρει πηγή της Vestas, που δεν κρύβει ότι στα προβλήματα γραφειοκρατίας και προσφυγών έχει προστεθεί και η «σφιχτή» πολιτική χορηγήσεων των τραπεζών. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ πριν την κρίση η ίδια συμμετοχή -ανάλογα με τον πελάτη- κυμαινόταν στο 20%, τώρα μπορεί να φτάσει και το 40%.

Ακόμη και εμείς ως εταιρεία, προσθέτει η ίδια πηγή, είμαστε πλέον πιο ευέλικτοι απέναντι στους πελάτες μας και προσαρμόζουμε παραδόσεις και πληρωμές ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί φαινόμενο ακύρωσης παραγγελίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, η συγκεκριμένη πηγή σημειώνει ότι απομένει να φανεί στην πράξη εάν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν για παράδειγμα απλά έχει μειωθεί ο αριθμός των υπογραφών, αλλά εκεί που χρειάζονταν 60 υπογραφές που έβγαιναν σε ένα μήνα, ενώ τώρα χρειάζονται 10 υπογραφές που βγαίνουν σε έξι μήνες, στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα, τονίζει.

Ως προς την προοπτική, τέλος, εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ανεμογεννητριών, η Vestas θεωρεί ότι τα σημερινά μεγέθη της αγοράς δεν επιτρέπουν τέτοιες σκέψεις. Ωστόσο η υπεραξία των αιολικών, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν περιορίζεται μόνο στα εργοστάσια παραγωγής ανεμογεννητριών. Υπάρχουν μονάδες παραγωγής κορμών, υπάρχουν ερευνητικά κέντρα που μπορούν να εξάγουν R&D, υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη πάρκων και την αντιμετώπιση προβλημάτων χωροθέτησης, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Θέτουμε μεγάλους στόχους, όπως η δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ανεμογεννητριών ή η ανάπτυξη τεράστιων υπεράκτιων πάρκων, που σίγουρα θα ήταν καλό να υπάρξουν, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε εξασφαλίσει τα στοιχειώδη, καταλήγει με νόημα ο εκπρόσωπος της Vestas, της εταιρείας που μέχρι σήμερα έχει εγκαταστήσει 600 ανεμογεννήτριες (πάνω από 50% μερίδιο αγοράς) σε όλη τη χώρα, δηλαδή ξέρει καλά τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα της αγοράς...

7 σχόλια:

  1. Ποιός είναι αυτός ο Φλουδόπουλος που στεναχωριέται για την κακή επίδοση στις ΑΠΕ? Αναρωτιέμαι, γιατί δυο πράγματα μ[πορεί να συμβαίνουν. Η έχει άγνοια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ή ο σκοπός που γράφει είναι περίεργος . Οι ανεμογεννήτριες έτσι όπως μας επιβάλονται στην Ελλάδα είναι ο
    τρόπος για να παίρνουν σήμερα ζεστό χρήμα κάποιοι με τη μορφή επιδοτήσεων σήμερα και να καταπατήσουν τις κορφές των βουνών μας αύριο.
    Δεν είναι τυχαίο πως οι κάτοικοι όπου έχουν εγκατασταθεί έχουν πάρει τα όπλα και αντιδρούν για την υποβάθμηση της περιοχής τους και την καταστροφή του περιβάλοντος. Καλό θα ήταν οι φίλοι που διαφωνούν με την άποψή μου άς ψάξουν λίγο περισσότερο το θέμα γιατί τίποτα δεν είναι όπως μας τα παρουσιάζουν.
    ευχαριστω για τη φιλοξενία.
    ευχαριστω για τη φιλοξενια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "πράσινη ανάπτυξη" είναι το ιδεολογικό οπλο των γυφτοπασόκων. Αμα θέλεις να διατηρείς ελπίδες να επιδοτηθείς από δαύτους συμφέρει να πουλάς "πράσινα άλογα" κι ας γνωρίζεις πως δε μασάει πλέον κανείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανάρτηση αυτή και τα σχόλια, αποδεικνύουν ότι ο Έλληνας παραμένει στην νοοτροπία του καφενείου.
    Δεν μας απασχολεί η πραγματικότητα, αλλά η δική μας άποψη, που εν πολλοίς βασίζεται όχι μόνο σε υποκειμενικά κριτήρια, αλλά και σε προσωπικά συμφέροντα.
    Η οπτική όχληση από τις ανεμογεννήτριες υπάρχει. Πέραν αυτού, κανένα πρόβλημα ρύπανσης (ηχητικής, ραδιοκυμάτων κλπ) δεν υπάρχει. Όποιος αμφιβάλει, ας κάτσει να διαβάσει και ας επισκεφθεί στην Εύβοια για να δει τα πράγματα ιδιοίς όμασσι.
    Αλλά βέβαια, τα αγαθά του ηλεκτρισμού τα θέλουμε, αλλά το περιβαλλοντικό κόστος όχι.
    Αν υπήρχε ένας νόμος που να υποχρεώνει την κάθε πόλη να έχει την μονάδα παραγωγής ρεύματος με κάρβουνο στα όριά της, όλοι θα λέγανε ζήτω οι ανεμογεννήτριες. Αλλά τώρα, δεν βαριέσαι, η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαΐδα είναι μακρυά. Αφού δεν ανασαίνουμε εμείς καρβουνόσκονη, σκοτιστήκαμε.
    Επίσης ενώ υπάρχει γκρίνια για τις ανεμογεννήτριες, κανείς δεν μιλά για τα φωτοβολταϊκά. Αυτά δεν ενοχλούν; Αλλά βέβαια, εκεί ελπίζει ο κάθε πονηρός ότι θα πουλά ρεύμα για 0,40 € /KWh (στην αρχή ήταν 0,55€!) και θα βγάλει χρήμα. Το ποιος θα πληρώσει το κόστος, είναι ο άγνωστος παράγων, αφού η ΔΕΗ πουλά στα 0,11 € περίπου. Όταν όμως κληθούμε όλοι να πληρώσουμε τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, εκεί θα αρχίσει πάλι η γκρίνια, "ακρίβηνε το ρεύμα" κλπ.
    Λυπάμαι, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ή θα λειτουργούμε συνολικά, ή δεν θα λειτουργούμε καθόλου. Το να πετάω τα σκουπίδια μου στην αυλή του γείτονα δεν είναι λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτελους θα ακουστει επιτελους και καμια αλλαη αποψη; Παραγουμε ανεμογενητριες;παραγουμε φωτωβολταικα ;οχι.Αν πραγματικα θελουμε αναπτυξη μεσω των ανανεωσημων πηγων πρεπει να δωσουμε κινητρο μονο σε οσο παραγονατι εδω και οχι να εισαγουμε απο εξω .Απλα θα επιβαρυνουμε το εμπορικο ισοζυγιο δινοντας δουλεια στους ανεργους των βορειων αυξανιοντας το χρεος μας.Οτι ακριβως καναμε και με τα αυτοκινητα με τα κινητρα αποσυρσης δηθεβν για το περιβαλον.Ναι στις ανανεωσημες με ορουςπου να ωφελουν τους Ελληνες και οχι του κολλητους αντιπροσωπους .Τραπεζικα κινητρα επιδοτησης οπως στην Γερμανια με ρπιτοκια 1,5% κια οχι 8-10% των ελληνικων τραπεζων ας κανουμε επιτελους κατι και για τους ελληνες.
    Αιρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είναι μάλλον δύσκολο με μια παράγραφο που γράφει ο καθένας μας να δώσουμε λύση σε αυτό το θέμα-πρόβλημα το οποίο είναι καθαρά ενεργειακό, και για την ενέργεια κάποιοι κάνουν πόλεμο στην ασία και οχι μόνον...
    ας σκεφτουμε τί ποσά δαπανά κάθε χρόνο η ΔΕΗ για να αγοράζει ρεύμα απο τις <> χώρες τουρκία, σκόπια, βουλγαρία και αλβανία
    ας ετοιμαστούμε να πληρώσουμε σε λίγα χρόνια όλες τις αυξήσεις στο ρεύμα για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων της ΔΕΗ αντί να παράγουμε μόνοι μας φωτοβολταϊκά στα τόσα άδεια εργοστάσια που έχουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα, δεν υπαρχουν τραπεζες στη Δανία για να χρηματοδοτήσουν τη Vesta. Τι ξέρουν που δεν ξέρουμε??? (μήπως αλλαγή νομίσματος???).

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΥΣΤ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.