24/6/10

Βενεζουέλα: η κυβέρνηση πρόκειται να εθνικοποιήσει 11 ανενεργές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου αμερικάνικης εταιρίας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόκειται να εθνικοποιήσει 11 πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου οι οποίες ανήκουν στην εταιρία Helmerich and Payne των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Πετρελαίου Ραφαέλ Ραμίρες.

Δυτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η εθνικοποίηση οφείλεται στην χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα και στην ύφεση που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει εθνικοποιήσει πετρελαϊκά κοιτάσματα και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο στις βιομηχανίες-κλειδιά στη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

Ο Ραμίρες είπε ότι οι πλατφόρμες, που παραμένουν ανενεργές επί μήνες εξ αιτίας διένεξης της Helmerich and Payne με την κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA όσον αφορά εκκρεμείς πληρωμές, θα εθνικοποιηθούν ώστε να επιστρέψουν στην παραγωγή.
"Υπάρχει μια ομάδα ιδιοκτητών πλατφόρμων που αρνούνται να συζητήσουν σχετικά με τις χρεώσεις και της υπηρεσίες με την PDVSA και προτιμούν να κρατούν τον εξοπλισμό τους σε αδράνεια επί ένα χρόνο", είπε ο Ραμίρες σε δημοσιογράφους στην πολιτεία Σούλια.

"Αυτό συμβαίνει στην προκείμενη περίπτωση με την πολυεθνική Helmerich and Payne των ΗΠΑ".Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που αρνούνται να θέτουν πλατφόρμες ή κοιτάσματα σε λειτουργία το πράττουν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Τσάβες, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πετρελαίου από το 2008.
ΕΞΠΡΕΣΣ

5 σχόλια:

  1. Οι μεγάλοι ηγέτες κρίνονται από τις επιλογές τους.
    Μόνο οργή μου προκαλεί μια σύγκριση Τσάβες και Παπανδρέου. Ο ένας εθνικοποιεί υπέρ του λαού του και ο άλλος ξεπουλάει τον λαό και την περιουσία του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πριν μερικά χρόνια οι τρομοκράτες αμερικανοεβραίοι προσπάθησαν να τον ανατρέψουν. Αλλά τους την έκατσε από πίσω.

    Τι να πεις όμως όταν οι πουλημένοι εβραιοκοντυλοφόροι και καραγκιόζηδες της Δύσης βαφτίζουν τρομοκράτες τους αληθινούς πατριώτες και μαχητές της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, (Βλεπε: Κούρδοι και Παλαιστίνιοι κα.) και «υπερασπιστές» της Δημοκρατίας και Ελευθερίας τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.
    Βλέπε: Ισραήλ-Αμερική-Αγγλία-Αυστραλία-Καναδά-Γερμανία-Γαλλία-Αυστρία-Τουρκία-την «ουδέτερη» Ελβετία κλπ.



    Τζώρτζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ ΑΠΕΛΛΗ (2:07μμ), μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Τον Τσάβες, άμα τον ανατρέψουν οι Αμερικάνοι θα τον καθαρίσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Το ΓΑΠ, άμα ανατραπεί η κυβέρνησή του, θα τον προσλάβουν στη Helmerich and Payne να φέρνει τους καφέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἂς μὴν βγάζουμε εὔκολα συμπεράσματα γιὰ τὰ πάντα.
    Δὲν μᾶς φταίει κανείς. Δὲν φτα[νε γιὰ ὅλα τὰ δεινά μας πάντα οἱ ἄλλοι, λίγο μεταφυσικὸ μοῦ ἀκούγεται.
    Ὁ Τσάβες λίγο ἀπερίσκεπτος μοῦ φαίνεται. Δὲν ἔχει πρὸς λύση μεγάλα ἐθνικὰ προβλήματα. Μὴν ξεχνᾶμε τί ἔπαθαν οἱ χῶρες τοῦ ΟΠΕΚ μέσα σὲ μία περίπου δεκαετία, ὅταν ἄρχισαν νὰ αὐξάνουν τὴν τιμὴ τοῦ πετρελαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς IQ Πιγκουίνου.
    Καλό αυτό με τους καφέδες, όντως του πάει το δημοσιοσχεσίστικο στύλ.
    Να θυμηθούμε όμως ότι ο μπαμπάς του μέσω "εθνικοποίησης", γονάτισε την ελληνική βιομηχανία και κατέστρεψε την παραγωγικότητά μας;
    Και η φυσιολογική συνέχεια ήρθε με το γιό του, που ξεπουλάει ό,τι μας απόμεινε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.