1/6/10

Τουρκία: Δεν θα κάνουμε πόλεμο με το Ισραήλ

Τούρκος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρύξει η Τουρκία τον πόλεμο στο Ισραήλ εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν με τη φιλανθρωπική αποστολή για τη Γάζα.

Ο Ερντογάν απαίτησε ν' αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι ακτιβιστές

Τούρκος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρύξει η Τουρκία τον πόλεμο στο Ισραήλ εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν με τη φιλανθρωπική αποστολή για τη Γάζα.Συγκεκριμένα, μιλώντας για το περιστατικό, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ τόνισε στο δίκτυο ΤRT «δεν μπορούμε να κηρύξουμε πόλεμο -αυτό δεν θα ήταν σωστό».Πάντως, η Τουρκία απαίτησε αργά χθες από το Ισραήλ να επαναπατρίσει τις σορούς των ακτιβιστών υπέρ της Γάζας και επιπλέον ζήτησε να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες συλληφθέντες και τα έξι πλοία της αποστολής.

Εθνική υπόθεση
«Πρόκειται για μία εθνική υπόθεση. Θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη διακοπή της επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή.«Τα πλοία και όλοι οι ακτιβιστές θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Θέλουμε πλήρη πληροφόρηση για τα θύματα. Απαιτούμε άμεση μεταφορά των σορών και άμεση βοήθεια για τους τραυματίες», τόνισε ο Ερντογάν.Επίσης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αντίποινα στην εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλειά της.Σήμερα Τρίτη, αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου θα μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σορών και των τραυματιών στην Τουρκία.


3 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας

‎H επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στον στόλο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα βύθισε στο ναδίρ τις ήδη ταραγμένες σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.

Είναι το νέο λουτρό αίματος η αρχή του τέλους τής ήδη προβληματικής «συμμαχίας» Αγκυρας- Τελ Αβίβ;
Οι δύο χώρες έχουν μακρόχρονη στρατιωτική συνεργασία. Εκτιμάται ότι οι οικονομικοί δεσμοί προσφέρουν τόσα αμοιβαία πλεονεκτήματα ώστε είναι δύσκολο να διαλυθεί εντελώς η σχέση. Το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 2,5 δισ. δολάρια το 2009 και η Τουρκία αγοράζει ισραηλινό στρατιωτικό υλικό. Παρ΄ όλα αυτά η Αγκυρα προειδοποίησε για ενδεχομένως «αμετάκλητες συνέπειες» στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η τουρκική κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη και ο κ. Ερντογάν αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση εναντίον του Ισραήλ εκμεταλλευόμενος το δυσμενές κλίμα για να ενισχύσει το προφίλ του δυναμικού ηγέτη μέσα στη χώρα του.


Πώς θα επηρεάσει η τουρκοισραηλινή ρήξη την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή;

Η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο τοπικών υπερδυνάμεων σίγουρα θα δυσχεράνει την επιβολή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Οι ΗΠΑ στηρίζονται στην Τουρκία για να δρα ως αντίβαρο στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές της Μέσης Ανατολής. Αλλά παρά τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, η Αγκυρα δεν επιθυμεί την απομόνωση της ισλαμιστικής Χαμάς στη Γάζα.


Πώς έφθασαν τα πράγματα ως εδώ;

Εκτιμάται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «πάγωσαν» απότομα μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα το 2008. Ο κ. Ερντογάν τη χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» . Εκτοτε ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί σημαντικά στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν υποδέχθηκε τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Αγκυρα αποκαλώντας τον «καλό φίλο», ενώ το Ισραήλ ενοχλήθηκε με τις προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΝΕΑ-ΒΗΜΑ

14 σχόλια:

  1. Σωστά γιατί θα μπερδευτούν οι Αμερικάνοι και δεν θα ξέρουν ποιον να πρωτοβοηθήσουν γι αυτό και δεν θα κυρήξετε πόλεμο.
    Περιμένετε πρώτα να αποφανθεί ο Οίκος και η Εταιρεία ποιον θέλουν να κάνει κουμάντο και μετά θα σας ενημέρώσουν ποιος θα ρίξει πρώτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και δεν θα κυρήξει τον πόλεμο στο Ισραήλ η Τουρκία. Και ούτε θα λάβει οποιαδήποτε στρατιωτικά μέτρα εναντίον του, αφού δεν της περνά κάτι τέτοιο (εκτός βέβαια και αν θέλει να φάει τα μούτρα της).

    Από κει και πέρα θα πρέπει κάποτε οι Αμερικάνοι να αντιληφθούν ότι η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ ο αξιόπιστος σύμμαχος που οι ίδιοι ήλπιζαν πάντα να έχουν στην περιοχή. Γι' αυτό ας κοιτάξουν επενδύσουν αλλού όπως για παράδειγμα σε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

    Θα πρέπει επίσης ο Ελληνισμός να καθορίσει επιτέλους τους δικούς του στρατηγικούς στόχους σε σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἡ Τουρκία τὸ ἔχει μάθει τὸ κόλπο ἀπὸ τὸ 1955. Ἀντίποινα στῆς ἑβραϊκῆς καταγωγῆς πολίτες της.
    Ρητορικὸ ἐρώτημα:
    Ἀλλάζει ὁ τοῦρκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι , θέλοντας να κυριαρχήσουν στην περιοχή, και για να αναγνωριστούν παγκοσμίως προβαίνουν σε πράξεις όπως: Γνωρίζοντας ότι ήρθε η στιγμή της έμπρακτης απόδειξης,ότι για να είναι αρεστή και αργότερα αποδεκτή στους γείτονες της,προβαίνουν σε αυτό που λέγαμε εμείς.Ότι "όλα με αίμα κερδίζονται" και δεν χαρίζεται τίποτε με προσφυγές και με κηδεμονίες.
    Και παρουσιάζουν ανάπτυξη,ευημερία τεχνολογία,οικονομική άνθιση.
    Εμείς από την πλευρά μας φοβούμενοι μην "ματώσει η μύτη" υποχωρούμε,διαπραγματευόμαστε και συμβιβαζόμαστε....και το χειρότερο για μένα.....θεωρούμαι ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τις καταστάσεις από τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εαν ηταν η ελλαδα στην θεση του ισραηλ τι θα γινοταν μπορει να μου πει κανεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν θα μιλάγαμε στον Ινφογνωμων πιθανον σήμερα ανώνυμε 10:17

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλό μήνα!

    Ανώνυμε 01 Ιουνίου 2010 9:19 π.μ

    Η τουρκία μια χαρά παίζει το ρόλο που της ανέθεσε επίσημα ο Ομπάμα με την υπ'αριθμόν 1 επίσκεψη που τους έκανε με την ανάληψη των καθηκόντων του. Παλιά οι αμερικανοί πρόεδροι πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ το πρώτο ταξιδάκι.
    Ο πόλεμος της αμερικης κατα του Ισλάμ τελείωσε, το ισραήλ δεν είναι τόσο χρήσιμο πιά.
    Αντιθέτως η γεωπολιτική άνοδος της Ρωσίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τις ΗΠΑ να προβάλλουν ανάχωμα χρησιμοποιωντας τον υπό διαμόρφωση τουρκικό-τουρανικό χώρο!
    Τέλος, όποιος είδε προχθές την Eurovision όταν έφτασε η σειρά της ισραηλινής τηλεόρασης να δώσει τη βαθμολογία, ο παρουσιαστής πρίν να δώσει το 12άρι είπε "στη μητέρα Ρωσία..".

    Τα συμπεράσματα δικά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καμιά φορά δεν θα είναι η Ελλάδα στην θέση του Ισραήλ.
    Διότι ξεχάσαμε εν καιρώ ειρήνης ότι οι πολιτικοί μας πρέπει να κερδίζουν τις πολιτικές μάχες( που υποτίθεται ότι έχουνε στόχους Ελληνικών συμφερόντων), και εν καιρώ πολέμου ότι θα στείλουμε το δικό μας παιδί να πολεμήσει.
    Όχι αυτό που μας έχουνε μάθει..."Μακριά από μένα και όπου θέλει ας είναι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακομα και οι ιδιοι οι Εβραιοι φαινεται να το γυριζουν με τη δημιουργια του κρατους του Ισραηλ.
    Ολο προβληματα τους δημιουργει βλεπετε στα "στρατηγικα" σχεδια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H MAMA ROSIA THA DIALISEI THN TOURKIA LEIAN SYNTOMOS....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Εl Greco

    Ξέρεις, πόσοι Ρώσοι έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ;;;
    Ψάξε πρώτα το απλό και μετά
    ψάχνεις για φαντάσματα.
    Καλά, αλήθεια πιστεύεις ότι η Ρωσία είναι αντίπαλη με την σημερινή Τουρκία;
    Μα η Ρωσία θα χτίσει το
    πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας.
    H Ρωσία και να ήθελε (λέμε τώρα)δεν μπορεί να τα βάλει με την Τουρκία, η οποία ελέγχει χώρες-δορυφόρους της που κάθονται σε περιοχές εξαιρετικής σημασίας.
    Και, δηλαδή, εσύ δεν έχεις ακουστά ότι ο Αραφάτ ήταν KGB;
    Δεν βλέπεις ότι και ο Πούτιν σήμερα (η συνέχεια της KGB) είναι ο μεγαλύτερος μη ισλαμιστής χορηγός της ισλαμικής τρομοκρατίας;
    Ή νομίζεις ότι οι ρώσοι ιεράρχες είναι Χριστιανοί; Που ήταν κρυμένοι σε μπαούλα επί Σοβιετίας; Δεν έχεις ακούσει ότι όλη η Ρωσική ιεραρχία είναι της πρώην KGB;
    Δεν έχεις καταλάβει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την Εκκλησία για διείσδυση σε άλλες χώρες;
    Δε βλέπεις ότι δήθεν έλληνες παπάδες-εξαρτήματα της Ρωσικής Εκκλησίας, ορθόδοξοι αλλά που ρέπουν προς το παλαιό ημερολόγιο, διασπείρουν προς το παρόν αντι-σημιτικά ψεύδη;
    Το επόμενο βήμα θα είναι το εξής κουλό: Θα κηρύττουν ότι επειδή η κοινωνία μας είναι αμαρτωλή, ο Κύριος στέλνει το Ισλάμ ως τιμωρία... Και ό,τι πρέπει να το ανεχθούν οι καλοί Χριστιανοί...
    Απίστευτο, αλλά ανήκει και αυτό στα "προσεχώς".
    Μακάρι να κάνω εγώ λάθος και να έχετε εσείς δίκιο. Γιατί έτσι όπως το λέτε εσείς υπάρχει ελπίδα. Ενώ, όπως το βλέπω εγώ...

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περίπου 2 εκατομυρια ρώσσοι έχουν μεταναστευσει στο Ισραήλ. Και ΚΟΝΙΟΝ :αν πρέπει να ανταποδώσουν πρέπει να αποκηρύξουν πρωτα-πρωτα τον Κεμαλ, ως ντονμέ ....από λίγο εως πολύ δύσκολο.Και για το Ισραήλ μην λυπάστε,τα φέρνει βόλτα μια χαρά.Εμείς πρέπει να αποφευγουμε κάθε σύγκριση γιατί είναι είς βάρος μας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Περίπου 2 εκατομυρια ρώσσοι έχουν μεταναστευσει στο Ισραήλ"

    Ρε σεις εβραιοι εχετε και καλαμπουρι.
    Εννοειτε "Ρωσσους" σαν τον Αβιγκορ Λιμπερμαν; Η σαν τους κλεφτες του Ρωσσικου Λαου (ολιγαρχες) που τους εριξε κλωτσοπατιναδα ο Πουτιν;

    Αμαν πια ρε κανιβαλοι. Αμαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 8:26 Ανώνυμε :Εννοώ εβραίους σαν τους Marx και Engels.Και ο πούτιν είναι φίλος μας ;;;Για κάντο λιανά ,ανώνυμε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.