3/6/10

Δ. Δρούτσας: Ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη για την ΝΑ Ευρώπη

«Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξει η οικονομική δράση προς την ευρύτερη περιοχή και να γίνει η γειτονιά μας περισσότερη ασφαλής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, από το Σεράγιεβο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης υψηλού επιπέδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, την οποία διοργάνωσε η Ισπανική Προεδρία.

Ο Δ. Δρούτσας δήλωσε ότι το γεγονός ότι έγινε αυτή η συνάντηση είναι από μόνο του ιδιαίτερης σημασίας και το μήνυμά του είναι το μήνυμα που εμπεριέχεται στην ελληνική πρωτοβουλία για την «ατζέντα 2014», ενώ επισήμανε ότι δόθηκε ένα καθαρό μήνυμα ότι τα Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Είναι γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, επεσήμανε, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες η διαδικασία της προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ είχε αδρανήσει.

Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι αυτός είναι ο αυτονόητης δρόμος γιατί «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξει η οικονομική δράση προς την ευρύτερη περιοχή και να γίνει η γειτονιά μας περισσότερη ασφαλής».

«Νιού ντηλ»
Στη συνέντευξη Τύπου της Ισπανικής Προεδρίας, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκανε λόγο για ένα «νιού ντηλ» στην περιοχή. Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι οι «27» της ΕΕ, όλες οι χώρες της Βαλκανικής, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, πολλοί διεθνείς οργανισμοί, καθώς και η Τουρκία συμμετείχαν στην συνάντηση αυτή.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκανε λόγο για ένα «νιού ντηλ» στην περιοχή

Πολλοί από τους ομιλητές στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στην ελληνική πρωτοβουλία για την «ατζέντα 2014», καθώς και στη διαδικασία που ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη, ενώ και στην τελική δήλωση της Προεδρίας καταγράφεται το ενδιαφέρον της ΕΕ για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, καθώς και τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιηθούν από τις υποψήφιες χώρες.

Στη δήλωση της Προεδρίας επισημαίνεται με σαφή τρόπο, η ανάγκη σεβασμού στους κανόνες της καλής γειτονίας.

Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ
Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια των παρεμβάσεών του στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών, κάνοντας λόγο ακριβώς για την ίδια αναγκαιότητα, κάλεσε δημόσια τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, η γειτονική χώρα να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να προσέλθει με θετική διάθεση στις συνομιλίες.

Σε σύντομη συνάντηση που είχε ο Δημ. Δρούτσας με τον Α. Μιλόσοσκι στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Έλληνας υπουργός του επανέλαβε την ίδια προτροπή εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως ώστε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ονομασία να βρεθεί μία λύση, η οποία θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Ο Δημ. Δρούτσας επανέλαβε στον συνομιλητή του τη σημασία της ανάγκης για τη διακοπή της αρνητικής προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας ενόψει της προοπτικής επίτευξης μίας λύσης, ως στοιχείου απαραίτητου για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και να έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις.

Συναντήσεις
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός είχε επίσης την ευκαιρία για σύντομες επαφές με ομολόγους του από άλλες χώρες, όπως με το Αλβανό Ιλιρ Μέτα, τον Σέρβο Βουκ Γιέρεμιτς, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέημς Στάινμπεργκ, την αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ Κάθριν Άστον και πολλούς άλλους.

Με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμεν Μπαγίς, ο Δημ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς επίσης και το θέμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, θέμα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα λόγω των τεράστιων λαθρομεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται από την γείτονα.

Ο Μιλόσοσκι

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά και να προσεγγίσει το διμερές ζήτημα της ονομασίας με τρόπο που δεν θα πλήττεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία και δεν θα τίθεται σε ομηρία η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαδικασία προόδου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα στον κ. Δρούτσα». Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «οι παρεμποδίσεις δεν θα αποφέρουν οφέλη για την Ελλάδα, αλλά ούτε θα αναβαθμίσουν την αξιοπιστία της ΕΕ». Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «οι παρεμποδίσεις μπορούν μόνον να πλήξουν τη διμερή διαδικασία των συνομιλιών που διεξάγουμε και στο πλαίσιο του οποίου, με κοινές προσπάθειες, προσπαθούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμβιβαστική λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα εθνικά συναισθήματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Καρότο και μαστίγιο εν ονόματι της ένταξης στην ΕΕ...


ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Η χτεσινή άτυπη συνάντηση της ΕΕ στο Σεράγεβο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων έληξε δίχως σημαντικό αποτέλεσμα. Μετά από από συνολικά τρίωρες τοποθετήσεις διάφορων αξιωματούχων η άτυπη συνάντηση έληξε δίχως συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά με «καρότο» την ... εν ευθέτω χρόνω κατάργηση της τουριστικής βίζας για τους λαούς της περιοχής. Δόθηκαν βέβαια οι γενικόλογες διαβεβαιώσεις πως δηλαδή η πόρτα της ΕΕ «είναι ανοιχτή» εφόσον (εξυπακούεται...) τηρηθούν «απαραίτητα κριτήρια», όπως καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση της «διαφθοράς», του οργανωμένου εγκλήματος κλπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, που προεδρεύει της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, είπε πως για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι εφικτή μία συμφωνία «για ένα μέλλον ελπίδας, ειρήνης και πλήρους ολοκλήρωσης στην ΕΕ». Ο Βόσνιος ομόλογός του Σβεν Αλκαλάι παρατήρησε ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χτες «δείχνουν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στο επίκεντρο της ΕΕ»...

Στη συνάντηση συμμετείχαν αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης. Ολοι τους συμμετείχαν με μοναδικό διακριτικό το ονοματεπώνυμό τους ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή και της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, αξιωματούχοι των οποίων κάθισαν για πρώτη φορά σε κοινό τραπέζι μετά από περίπου δύο χρόνια οπότε το προτεκτοράτο κήρυξε «ανεξαρτησία».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας που επανέφερε στο προσκήνιο την πρωτοβουλία για ένταξη των Δ. Βαλκανίων ως το 2014, δηλώνοντας ότι «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξει η οικονομική δράση προς την ευρύτερη περιοχή και να γίνει η γειτονιά μας περισσότερο ασφαλής».
Agelioforos.gr-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. MASONIKO MOYNTEΛΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟς
    ΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΧΑ
    ΝΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΤΟΥΛΟ ΚΟΡΛΕΟΝΕ
    ΧΑΧΑΧΧΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.